Fine Dining

GRAI – Creative Cuisine (deschis în noiembrie 2021) Actualizare: în noiembrie 2023 restaurantul a anunțat că se va muta și închide locația de pe str. Luca Stroici/ Viitorului.
Chef și co-owner: Daniel Pălici
Daniel Pălici folosește în meniul Grai ingrediente exclusiv românești de sezon, cu precădere cele ,,umile’’, ,,simple’’, precum cartof, țelină, păstârnac etc. pe care le transpune în forme spectaculoase sau mici opere de artă minimaliste, păstrând însă și gustul. Are un stil propriu de expresie (nu se aseamănă cu alți colegi de breaslă, de generație), folosește fermentarea, diverse tehnici din chimie și bucătărie moleculară.
Meniu a la carte și tasting (verificați înainte, sunt perioade doar cu meniu tasting). Pasionat și de pâinea cu maia #SpreadTheBread, a împărțit maia doritorilor în perioada pandemiei (atunci lucra la Maize).
– Citește articol dedicat, vezi și galeria de poze: Restaurant Grai, Chef Daniel Pălici și un meniu de degustare de 9 feluri.
– Str. Logofăt Luca Stroici 40
– Ultima vizită: tasting menu – iulie 2023.

 

KAIAMO – Experimental Romanian Cuisine (deschis în septembrie 2018)
Chef și owner Radu CM Ionescu – studii Le Cordon Bleu Londra, a primit titlul Great Chefs of Tomorrow 2019 – Gault&Millau România.
Meniu a la carte și tasting (verificați, sunt perioade doar cu meniu tasting) de sezon, folosește ingrediente românești dar și internaționale. Și un selecție frumoasă de vinuri românești.
– Un interviu pe care l-am înregistrat cu Radu Ionescu: Interviu video Radu Ionescu – Kaiamo. Gusturi cu povești.
– Am mai scris aici: Festival Enescu by Kaiamo. Fine dining în 7 acte., sau Restaurant Kaiamo București, cu parizerul pe ziar.
– Str. Ermil Pangratti 30A
– Ultima vizită: 2022

THE ARTIST RESTAURANT – Modern European Actualizare: în dec. 2023 restaurantul a anunțat că închide activitatea în locație și urmează să ne povestească despre o nouă casă și proiecte.
Chef și owner: Paul Oppenkamp
– Unul dintre restaurantele vechi de pe piață, deschis în 2012.  Propunerea lor este de a opta dintre două-șase feluri din meniu, având disponibilă și variantă de wine-pairing. Meniu de sezon, ingrediente românești și internaționale, cu inserții de tehnici din bucătăria moleculară.
– Calea Victoriei 147
– Ultima vizită: 2020.

NOEME (deschis:  februarie 2020)
Restaurantul se prezintă ,,fine dining neastâmpărat” și este deținut de trei surori, implicate în afacere (au deținut inițial bistro Guxt). O mare atenție este acordată calității ingredientelor și a detaliilor din farfurie. Restaurantul lucrează mult cu producători locali dar o să găsiți și ingrediente din alte țări. Chef Carmen Diaconu aduce în farfurie și alăturări neașteptate de gusturi (uneori nu am rezonat cu toate, dar apreciez respectul acordat ingredientelor). Meniu scurt de aproximativ zece feluri. Și o listă cu vinuri româneşti alese cu atenție (multe de la crame foarte mici artizanale) și beri artizanale. Am scris despre Noeme când am prezentat locuri deschise în 2020, citește aici.
-Anton Pann 29 (zona cartierul evreiesc), au și o terasă mică cochetă.
-Ultima vizită: august 2023.

_______

LA HAMBAR (deschis ianuarie 2023)  la o oră de București
Restaurant fine dining #ModernRomanianCuisine pe domeniul Singureni Manor, în Giurgiu. Restaurantul are meniu tasting exclusiv.

Alexandru Dumitru este recunoscut în industrie pentru preferința de a pune în evidență în meniurile sale ingredientele locale de sezon. Farfurii cu mult gust, rafinate, echilibrate, unde se simte experiența.
– Chef: Alexandru Dumitru, Chef of the Year – Gault&Millau România 2019.
– Ultima vizită: tasting menu – martie 2023.

Restaurantul CONAC, la Casa Timiș – la aproximat o oră de București
Unul dintre cele trei restaurante de pe domeniul Casa Timiș, care se află în conacul vechi neoromânesc renovat (Conacul Domniței Ralu). Chef Nico Lontras pune în lumină gastronomia românescă, cu un suflu nou, folosind ingredientele locului, cu precădere. Sous-Chef: Johnny Șușală.
– Florica Romalo 4, Chițorani, Prahova
– Ultima vizită: tasting menu – octombrie 2022.

Credit foto: Grai restaurant, Chef Daniel Pălici

// Locuri pe care le-am testat și le recomand. Informații în dinamică. Ca în viață, se mai schimbă ingredientele, bucătari, proprietari. //