Fine Dining

LA HAMBAR (deschis ianuarie 2023) – se află la o oră de București
Restaurant fine dining #ModernRomanianCuisine pe domeniul Singureni Manor, în Giurgiu. Restaurantul are meniu tasting exclusiv.
Alexandru Dumitru este recunoscut în industrie pentru preferința de a pune în evidență în meniurile sale ingredientele locale de sezon. Farfurii cu mult gust, rafinate, echilibrate, unde se simte experiența.
– Chef: Alexandru Dumitru, Chef of the Year – Gault&Millau România 2019.
– Ultima vizită: tasting menu – martie 2023.

 

KAIAMO – Experimental Romanian Cuisine (deschis în septembrie 2018)
Chef și owner Radu CM Ionescu – studii Le Cordon Bleu Londra, a primit titlul Great Chefs of Tomorrow 2019 – Gault&Millau România.
Dacă la început restaurantul avea și un meniu a la carte, între timp găsiți exclusiv meniu tip tasting. Folosește ingrediente românești dar și internaționale. Au un meniu cu o selecție frumoasă de vinuri românești, dar încercați și cocktailurile de la ei.

Cele mai multe recunoașteri internaționale: 50 Best Discovery, JRE (Jeunes Restaurateurs) Culinary Guide, LaListe
– Un interviu pe care l-am înregistrat cu Radu Ionescu: Interviu video Radu Ionescu – Kaiamo. Gusturi cu povești.
– Am mai scris aici: Festival Enescu by Kaiamo. Fine dining în 7 acte., sau Restaurant Kaiamo București, cu parizerul pe ziar.
– Str. Ermil Pangratti 30A
– Ultima vizită: octombrie 2024 – meniu tasting în 12 acte Parisul de Est, aici video.

 

KANE
Din luna ianuarie 2025, Chef Daniel Pălici a preluat conducerea bucătăriei Kane, alături de o nouă echipă. Restaurantul are variante exclusiv tasting menu. Urmează mai multe detalii pentru noua direcție creativă.
-str Dianei 9
-Ultima vizită; ianuarie 2025

 

NOEME (deschis: februarie 2020)
Restaurantul se prezintă ,,fine dining neastâmpărat” și este deținut de trei surori, implicate în afacere (au deținut inițial bistro Guxt). O mare atenție este acordată calității ingredientelor și a detaliilor din farfurie. Restaurantul lucrează mult cu producători locali dar o să găsiți și ingrediente din alte țări. Chef Carmen Diaconu aduce în farfurie și alăturări neașteptate de gusturi (uneori nu am rezonat cu toate, dar apreciez respectul acordat ingredientelor). Meniu scurt de aproximativ zece feluri. Și o listă cu vinuri româneşti alese cu atenție (multe de la crame foarte mici artizanale) și beri artizanale. Am scris despre Noeme când am prezentat locuri deschise în 2020, citește aici.
-Anton Pann 29 (zona cartierul evreiesc), au și o terasă mică cochetă.
-Ultima vizită: august 2023.

 

Restaurantul CONAC, la Casa Timiș – la aproximat o oră de București
Unul dintre cele trei restaurante de pe domeniul Casa Timiș, care se află în conacul vechi neoromânesc renovat (Conacul Domniței Ralu). Chef Nico Lontras pune în lumină gastronomia românescă, cu un suflu nou, folosind ingredientele locului, cu precădere. Sous-Chef: Johnny Șușală.
– Florica Romalo 4, Chițorani, Prahova
– Ultima vizită: tasting menu – octombrie 2024.


Restaurante care și-au schimbat management/ echipa din bucătărie, sunt on-hold sau închise între timp:

GRAI – Creative Cuisine (deschis în noiembrie 2021) Actualizare: în noiembrie 2023 restaurantul a anunțat că se va muta și închide locația de pe str. Luca Stroici/ Viitorului. În ianuarie 2025 restaurantul nu a anunțat niciun plan.
Chef și co-owner: Daniel Pălici
Daniel Pălici folosește în meniul Grai ingrediente exclusiv românești de sezon, cu precădere cele ,,umile’’, ,,simple’’, precum cartof, țelină, păstârnac etc. pe care le transpune în forme spectaculoase sau mici opere de artă minimaliste, păstrând însă și gustul. Are un stil propriu de expresie (nu se aseamănă cu alți colegi de breaslă, de generație), folosește fermentarea, diverse tehnici din chimie și bucătărie moleculară.
Meniu a la carte și tasting (verificați înainte, sunt perioade doar cu meniu tasting). Pasionat și de pâinea cu maia #SpreadTheBread, a împărțit maia doritorilor în perioada pandemiei (atunci lucra la Maize).
– Citește articol dedicat, vezi și galeria de poze: Restaurant Grai, Chef Daniel Pălici și un meniu de degustare de 9 feluri.
– Str. Logofăt Luca Stroici 40
– Ultima vizită: tasting menu – iulie 2023.

L’Atelier – Relais & Chateaux (în cadrul Epoque Hotel, 5-star hotel) UPDATE> începând din anul 2025 restaurantul are echipă nouă, atât management, cât și echipa din bucătărie. Evaluarea de mai jos nu reflectă ce se întâmplă în 2025.

De la sfârşitul lunii februarie 2023 restaurantul are echipă nouă, Vlad Pădurescu este Head Chef restaurant [later edit: și a durat până la sf an 2024] Din 2024 restaurantul are și variantă tasting menu pentru cină, pe langă meniuri a la carte (mic dejun, prânz, cină).
Meniu de inspirație franțuzească, ingrediente locale plus import. Strategia anunțată: folosirea, pe viitor, a ingredientelor locale într-un procent cât mai mare. Din primul meniu recomand: Miel BBQ (main), starts: Pâté en Croûte de rață și țelină marinată, Păstrăv afumat cu fenicul, plante marine și caviar, Cartofi cu midii, plankton și măcriș. Verificați și lista de vinuri, au și  etichete internaționale (inclusiv lumea nouă) și românești, inclusiv vinuri naturale. Locul se pretează pentru întâlniri formale. Personal, nu rezonez cu designul restaurantului, dar recomand echipa din bucătărie.
Intrarea Aurora 17C (lângă Cișmigiu)
Ultima vizită: aprilie 2023

 

The Artist restaurant s-a închis pe 1 iulie 2024, după 12 ani de activitate.

 

Credit foto: Grai restaurant, Chef Daniel Pălici

// Locuri pe care le-am testat și le recomand. Informații în dinamică. Ca în viață, se mai schimbă ingredientele, bucătari, proprietari. //