Noua Bucătărie Românească
GRAI restaurant – Creative Cuisine (din noiembrie 2021) Actualizare: în noi. 2023 au anunțat că se vor muta și închid locația de la Piața Gemeni.
Daniel Pălici folosește în meniul Grai ingrediente exclusiv românești de sezon, cu precădere cele ,,umile’’, ,,simple’’, precum cartof, păstârnac, țelină, morcov etc. pe care le transpune în forme spectaculoase sau mici opere de artă minimaliste, păstrând însă și gustul. Are un stil propriu de expresie (nu se aseamănă cu alți colegi de breaslă, de generație), folosește fermentarea, tehnici diverse din chimie și bucătărie moleculară.
Meniu a la carte și tasting (verificați înainte, sunt perioade doar cu meniu tasting). Pasionat și de pâinea cu maia #SpreadTheBread, a împărțit maia doritorilor în perioada pandemiei (atunci lucra la Maize).
Citește articol despre experiență: Restaurant Grai, Chef Daniel Pălici și un meniu de degustare de 9 feluri.
– Chef și co-owner: Daniel Pălici
– Str. Logofăt Luca Stroici 40
– Ultima vizită: iulie 2023
KAIAMO – Experimental Romanian Cuisine (din septembrie 2018)
Meniu a la carte și tasting (verificați înainte, sunt perioade doar cu meniu tasting), folosește ingrediente românești de sezon dar și internaționale. Și un selecție frumoasă de vinuri românești.
Un interviu-video pe care l-am înregistrat cu Radu Ionescu, aici. Am mai scris despre restaurant aici: Festival Enescu by Kaiamo. Fine dining în 7 acte., sau Restaurant Kaiamo București, cu parizerul pe ziar.
– Chef și owner Radu CM Ionescu – studii Le Cordon Bleu Londra, a primit titlul Great Chefs of Tomorrow 2019 – Gault&Millau România.
– Str. Ermil Pangratti 30A
– Ultima vizită: octombrie 2024
SORO LUME (deschis septembrie 2021)
Dacă vreți să încercați noua bucătărie românească și nu știți cum-unde-încotro, recomand să începeți de aici. Am călăuzit mulți pași curioși și am primit numai feedback-uri cel puțin bune (mi-ar plăcea să îmi dai și tu un semn să îmi spui cum a fost).
Chef și co-owner Mihai Toader foloseşte tehnici româneşti vechi de preparare a mâncării (după ce a studiat pe teren prin țară vreme de câțiva ani buni) şi le transpune în farfurii rafinate ,,Instagramabile” în ton cu vremurile. În curtea restaurantului au construit: ogeac oltenesc cu țest, cuptor moldovenesc, plită mănăstirească, zonă grătar și afumătoare ardeleneşti. Gustul mâncării? Superb! Atmosferă casual, relaxată.
– Citește despre un eveniment pe care l-am organizat aici, plus poze cu mâncarea: Experiențe pe pâine, De-Corina la Soro Lume. Am mai scris și, în cadrul articol locuri noi deschise în 2021.
– str. Fluierului 33, terasă în curte
– Ultima vizită: martie 2024.
________
LA HAMBAR – la aprox. o oră de București (deschis ianuarie 2023)
Restaurant fine dining #ModernRomanianCuisine aflat pe domeniul Singureni Manor, în Giurgiu, are meniu tasting exclusiv.
Alexandru Dumitru este recunoscut pentru preferința de a pune în evidență în meniurile sale ingredientele locale de sezon. Farfurii cu mult gust, rafinate, echilibrate, unde se simte experiența.
– Chef: Alexandru Dumitru, Gault&Millau România 2019: Chef of the Year.
– Ultima vizită: martie 2023.
Restaurantul CONAC, la Casa Timiș – la aproximat o oră de București
Unul dintre cele trei restaurante de la Casa Timiș, care se află în conacul vechi neoromânesc renovat (Conacul Domniței Ralu). Chef Nico Lontras pune în lumină gastronomia românescă, cu un suflu nou, folosind,cu precădere, ingredientele locului. Sous-Chef: Johnny Șușală.
– Ultima vizită: tasting menu – octombrie 2024.
Foto: De-Corina blog – Porc glazurat, varză în trei texturi.
// Locuri pe care le-am testat și le recomand. Informații în dinamică. Ca în viață, se mai schimbă ingredientele, bucătari, proprietari. //