Restaurante Sibiu
CONSOMMÉ bistro – de verificat dacă e deschis/ orar
Lângă parcul Astra din Sibiu (în spatele hotelului Continental, unde începe pietonala), pe str. Ioan Lupaș 18, s-au perindat de-a lungul timpului mai multe bistro-uri (ex. anetrior a fost Capsicum). Constanta locului este mâncarea gustoasă, meniu zilnic scris pe tablă, folosirea ingredientelor locale. Loc nonconformist, iz hipsteresc, cu vreo 6 mese înăuntru și câteva afară. Am scris ,,de verificat”- dacă este deschis în anotimpul rece și programul. Recomandare: luați-vă mai mult timp la dispoziție pentru masa aici, nu sunt mulți oameni în bucătărie. De obicei, durează minim 30 min să vină mâncarea, din experiența mea de-a lungul anilor, în timpul festivalului/ FITS. Dar poate aveți voi noroc.
-Ultima vizită: iunie 2024.
Un loc unde ajung de fiecare dată când merg în Sibiu, de când l-am descoperit în 2019 – un meniu creat inițial de Chef Mihai Toader. Ce îmi place: faptul că meniul se schimbă în funcție de sezon și sunt ingrediente de la mici producători din zonă (telemea de Sadu, vită Black Angus de la Marpod, păstrăv Cârțişoara, salate/ legume de la Grădina Verde Sibiu, carne oaie locală etc.).
În iunie 2024 (după cinci ani în care calitatea s-a păstrat sus, am mâncat an de an, de la deschidere) mâncarea nu mi s-a părut la același standard pe care îl știam. E prima dată când se întâmplă, de când merg la ei. Sper că a fost doar o întâmplare, voi reveni să iau pulsul.
-Str. Berăriei FN (în spatele Teatrului Național Radu Stanca – intrare prin parcare)
-Terasă – da, la înălțime
-Ultima vizită: iunie 2024
Din septembrie 2022 – până în 2023, bucătăria La Cuptor a fost condusă de un Chef francez, Damien Brunet iar meniurile au purtat semnătura bucătăriei franțuzești. [Din meniul testat în noiembrie 2022: Piept de rață, piure de morcovi cu miso alb, ciuperci shiitake, sos brun cu usturoi negru, gel ponzu.]
La ultima vizită, iunie 2024 – am observat că au revenit la un meniu tradițional (carnea este preponderentă în meniu) cu ciolan porc, măduvă în os, rasol de miel, file păstrăv cu mămăligă etc.
-Terasă în curte
-Str. 9 Mai nr. 7
-Ultima vizită: iunie 2024
PASAJ SIBIU – Modern European, ingrediente locale
Unul dintre restaurantele preferate din oraş, aflat pe lista mea scurtă. Iubesc faptul că au meniu de sezon și lucrează cu mici producători din zonă (păstrăv de Râu Sadului, legume/salate și ierburi aromate de la Grădina Verde Sibiu, carne miel, Mangaliță, iepure, vită Bălțată Românească, brânză tip Mozzarella de la Cârțișoara etc). Găsiți și pizza și feluri de inspirație internațională dar gătite cu ingrediente locale.
up-date: De la sfârșitul lui februarie 2024 restaurantul s-a renovat și are meniu de mic dejun, prânz și cină.
-Plus o listă frumoasă de vinuri românești, curatoriată de Andrei Luminea.
-Terasă – da, o vedeți cum coborâți treptele de la pasaj.
-Str. Turnului 3A
-Ultima vizită: iunie 2024
PLAI restaurant – fine dining (deschis în aprilie 2021)
Restaurant fine dining ,,creative cuisine” plecând de la ingrediente locale de sezon, provenite de la mici producători. Chef și proprietar al locului, Petra Hianu transformă terroir-ul local în mici ,,opere de artă” delicate. Petra a lucrat aproximativ zece ani în afara țării în diverse restaurante, inclusiv cu stele Michelin.
Din ultimul meniu testat de mine: Pan brioche cu untură de Mangaliță de la Racovită, Gulie și păstrăv afumat – Păstrăvăria Neagoe Sandu, Al cincilea sfert (limbă de vacă, limbă de porc de Mangalița afumată, mere proaspete, soc murat), Pepenele galben, gin și tonic. Verificați și lista de vinuri românești.
Din 20 iulie 2023 locul a fost renovat la adresa Timotei Popovici 19, are doar zece locuri și tasting menu exclusiv, adults only.
-Restaurant aduls only (din informațiile mele, este primul din România cu această mențiune).
-Adresă (de la sfârșitul anului 2022): Timotei Popovici 19
-Ultima vizită făcută de mine: august 2021 (am fost la prima locație, str. Târgului 10, locul unde era SyndicatGourmet)
La vechiul sediu (pe str. Târgului 10) s-a deschis pe 18 mai 2023 un restaurant mediteranean Alessandros Restaurant (în spatele proiectului fiind tot proprietarii Plai), nu am ajuns la acest loc. Actualizare iunie 2024 – Alessandros este închis.
Restaurant Di GIANFRANCO – italian
De-a lungul anilor, italianul Gianfranco a fost în spatele a numeroase restaurante cu specific italian din Sibiu (au purtat pe rând, numele de Max – pe Ocnei, La Piazzetta di Gianfranco – în piața Mică, Gianfranco pe Târgul Peștelui apoi pe Zaharia Boiu 3). Am mâncat în toate aceste locuri.
În 2022 și 2023 am luat aceeași farfurie, care a fost superbă: Ravioli făcuți în casă cu Gorgonzola și pere în sos de unt cu salvie și parmesan. Din păcate, în 2023 mâncarea a fost în zona medie (am fost șapte persoane la masă și am testat de la toți; excepție, farfuria amintită), nu ca alte dăți. Momentan locul e cu semnul întrebării, vedem cum o să fie la următoarea vizită.
-Restaurantul Di Gianfranco s-a mutat din 2023 pe Zaharia Boiu 3 (reper: în spatele Centrului Cultural „Ion Besoiu”), un loc cu o grădină frumoasă și generoasă.
-Ultima vizită: iulie 2023.
Și, câteva locuri pentru mic dejun (până prin 2021 era o problemă să găsești mic dejun în oraș, merg anual la Festivalul de Teatru de la Sibiu și iau pulsul orașului):
- Charlie’s Specialty Coffee and Brunch – str. Ocnei 3 – un loc micuț în zona veche a orașului, meniul lor aici. Locul a evoluat frumos, sunt preocupați de calitatea mâncării. Cafea Mabo. Au și câteva mese la stradă. Ultima vizită: iunie 2024.
- Lumos coffee and brunch (design contemporan) – Mitropoliei 1 (în spate Muzeu Brukenthal). Au și o mică terasă (destul de aglomerat în ultima vreme). Ultima vizită: iulie 2023.
- Oua si Unt Brunch Bistro – deschis în ultimele zile din luna iunie 2023, am ajuns în prima lor săptămână când lucrurile încă se aranjau, dar promite să facă treabă bună. Orașul vechi, str. Târgul Vinului 6. Ultima vizită: iulie 2023.
- Restaurant Pasaj Sibiu – are de la sfârșitul lui februarie 2024 și ofertă de mic dejun (între 8:00-11:00) – de la Papară cu carne la garniță și cartofi prăjiți, brânză și murături or Frigănele cu cozonac, la Bol de iaurt de bivoliță cu granola.
Altele (am cumpărat de la toate în ultima vizită în oraș, iunie 2024):
– deserturi franțuzești: Petit Patis str. Turnului rr. 24, Sibiu. Din vitrină: tartă cu fructe, eclere, Medovik, prăjituri cu mouse-uri etc. Locul are și mese în interior.
– deserturi raw vegane: Rawissima este un loc micuț pe bd. Victoriei, nr. 44A care face deserturi raw vegane indulcite cu miere, pasta de curmale, stevie, sirop de agave. Față de alte deserturi testate de acest gen, acestea au și gust. Nu există loc de stat la mese, spațiul este foarte mic.
– plăcinte bihorene de la doamna Paraschiva (la nici cinci minunte de mers de Piața Mare, lângă Biserica Ursulinelor), un loc unde vă întoarceți în timp, citiți aici articol cu povestea La 76 ani, a redeschis plăcintăria bihoreană din Sibiu
– pâine cu maia: 5 Pâini 2 Pești pe str. Mitropoliei 35, chiar lângă catedrala ortodoxă. Sunt preocupați de ingrediente ecologice, au și pâine fără gluten etc.
– și un bar fain: House of Ellixirz – Cocktail Bar, pe str. Turnului 6 (când coborâți scările spre restaurant Pasaj, este pe dreapta). Cocktails cu personalitate, de poveste. Mai vorbim, o să îmi mulțumiți.
Credit foto: De Corina Blog, restaurant Plai Sibiu – Păstrăv (Păstrăvăria Neagoe Sandu), piure de usturoi, sos cărbune.
// Locuri pe care le-am testat și le recomand. Informații în dinamică. Ca în viață, se mai schimbă ingredientele, bucătari, proprietari. //
Tony B
Incercati si Max, e peste Gianfranco (fost co owner).
De Corina
Mersi frumos! Nu am mai fost de multă vreme acolo, știu că s-au mai schimbat bucătari de-a lungul vremii la Max.