Sibiu Jazz Competition – aer de jazz proaspăt

În ultimii ani asistăm la apariția a numeroase festivaluri, concursuri, evenimente, la nivelul întregii țări. Manifestări artistice și culturale ce scot la iveală spiritul creativ și stârnesc forfotă în comunitățile urbane. Lăudabil fiecare gest care contribuie la apariția unui noi manifestări culturale. Și mai îmbucurătoare este menținerea vie a acestora, de-a lungul timpului.

Sibiu Jazz Competition este cel mai longeviv concurs de jazz din România (din 1979), întotdeauna a fost parte din Sibiu Jazz Festival. În anul 2017, precum mezinul din povești, concursul s-a desprins de festival și și-a luat zborul singur, ca eveniment de sine stătător. Iar astrele norocoase au fost de partea sa: s-au înscris în concurs 53 participanți din 15 țări (un record în istoria concursului, apropos de participarea internațională) iar dintre aceștia, juriul a selectat 13 finaliști din opt țări.

Lăudabil să menții un concurs (de nișă) atâția ani, dar și mai lăudabil este să îl reinventezi, să aduci un suflu nou și să îl conectezi la actualitatea jazz-istică europeană.

Timp de trei zile de toamnă târzie, ușor ploioasă, între 10-12 noiembrie, Sibiul a fost gazda unor artiști sosiți din Italia, Belgia, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Rusia, Turcia dar și din România. Tinerii muzicieni (de maximum 32 ani), s-au înscris la cele două secțiuni ale concursului de jazz: interpretare muzicală și compoziție. Juriul a selectat între finaliști șase formații de tip trio, trei cvartete, două cvintete, un duo și o solistă pian. Ediția aceasta, din păcate, nu a avut înscrieri notabile pentru soliști vocali, ansamblurile instrumentale au acaparat scena concursului.

Publicul a putut asista la toate concertele care au avut loc, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Trei seri pline de inspirație și magie care au adus laolaltă muzica de calitate, sensibilități și culturi diferite, personalități diverse și combinații timbrale și stilistice inedite. Și multă, multă energie atât de la tinerii de pe scenă cât și la cei din sală (mult mai numeroși față de prezența lor din primăvară la festival).

sb concurs 2

România a fost reprezentată în concurs de Bianca Olteanu Quartet și duo-ul româno- belgian, Fluffy & Mr. Grey (clujanul Mureșan Ioan-Iulian și  Lisa De Meester). Cu o atitudine destul de timidă, solista Bianca Olteanu (o apariție inedită cu fustă midi tutu neagră, cămașă army print și pantofi sport) a avut o prezență onorabilă în concurs, este de urmărit evoluția sa în anii următori. Duo-ul vioară-chitară, alăturare destul de atipică, a abordat un repertoriu cu influențe balcanice, ritmuri asimetrice, deseori chitara acopaniind vioara solistă.

Concursul de jazz a adus pe scenă muzicieni entuziaști care au încântat cu improvizații cu influențe balcanice sau hip-hop (Mario Rafael Trio, Ungaria), world-music și tradiții folclorice (Gottfried di Franco 5et, Belgia), jazz electro (Well in Case, Italia),  muzică ambientală și armonii de jazz nordic (Pasquale Mandia Trio, Italia) etc.

În cea de-a doua seară de concurs au ieșit în evidență două trupe din Polonia (Vibe Quartet cu trei compoziții proprii și Adam Jarzmik Quintet cu trei compoziții proprii și un standard) și Petra Várallyay Trio din Ungaria. Interesant că cele două trupe polonoze au avut același contrabasist, Mateusz Szewczyk, care a primit și ’’Premiul special al juriului’’. Premiul pentru “Cea mai bună compoziție” a fost obținut de Michał Puchowski, membru în formația poloneză Vibe Quartet, o prezență extrem de carismatică cântând la un instrument special, vibrafonul. Cvintetul Adam Jarzmik, foarte tonic, a adus în fața publicului sonorotățile solistice ale saxofonului alături de trompetă, și a fost răsplătit pentru prestația sa cu Premiul special oferit de Fundația Sibiu Jazz Festival.

SB jazz concurs Petra

Petra Várallyay din Ungaria a fost, pentru mulți probabil, revelația concursului. Alături de membri trio-ului său, chitară bas și tobe, Petra a încântat audiența trecând cu ușurință de la improvizație la pian sau vioară. Cu o alură firavă, voce cristalină, se transforma într-o prezență vulcanică cântând la aceste instrumente. Membri trio-ului au interpretat partituri cu influențe progresive, de rock, folclor, muzică clasică, ducându-se până la improvizații atonale libere. Petra Várallyay a fost răsplătită cu Premiul pentru “Cel mai bun instrumentist” și foarte multe aplauze.

Conform dictonului ’’ultimii vor fi cei dintâi’’, cvartetul luxemburghezilor Pol Belardi’s Force au cântat ultimii în concurs și au primit marele premiul, în valoare de 1500 euro, pentru “Cea mai buna formație”. Aceștia cântă de patru ani împreună, au un sunet matur, plin și interpretează un jazz modern ce se cristalizează în jurul liniilor melodice ale instrumentului solist saxofon.

În ultima seară de concurs a urcat pe scenă și Big Band Gaio din Cluj, trupă ce a aniversat 35 ani de existență.

Vibe-ul fiecărei seri de concurs de jazz a fost prelungit în jam-sessions care au avut loc la clubul ’’The Wolf’’, până dimineața devreme. Duminică concertele s-au prelungit până în jurul orei 2:30 când o parte dintre artiști au plecat de pe scena pub-ului direct la aeroport.

Energia tinerilor concurenți și totodată notorietatea concursului, s-au răspândit cu repeziciune în mediul on-line atât prin numeroasele lor postări de pe rețelele de socializare cât și prin votul online al publicului (trupa Bija din Italia a câștigat premiul publicului cu 942 voturi on-line).

De asemenea, un lucru de bun augur a fost transmisia live a tuturor concertelor din cadrul concursului internațional. Conform datelor strânse de organizatori, 16.000 persoane au urmărit transmisiile live iar în topul orașelor din România care au urmărit evenimentul online au fost București, Sibiu, Cluj Napoca, Mureș, Timișoara, Arad, Constanța iar topul țărilor a fost reprezentat de România, Ungaria, Turcia, Franța, Belgia, Polonia, Germania, Luxemburg, Italia, Olanda.

Și ce rămâne de spus la finalul unui concurs de jazz care se încăpățânează de atâta timp să rămână pe lista evenimentelor de jazz relevante din România? Ba chiar să aducă noutăți, să se transforme și să surprindă?

Au rămas în urechi cuvintele inspirate rostite pe scenă de un membru al juriului, muzicologul Pavel Pușcaș: ‘’Ce poti sa judeci în jazz? E aproape imposibil de definit, dar totuși există niște lucruri. […] Capacitatea de a inventa, capacitatea de a pune în lume, acum și aici, ceva care este interesant, original, poate profund… […] Muzicianul de jazz este capabil să ajungă la starea aceasta de revelație, de iluminare, de trăire intensă fenomenală, prin și cu muzica care traiește în el. Și dacă mai este și capabil să o comunice altora, poate că ați simțit, au fost câteva momente ale formațiilor care au fost prezente care au avut cel puțin scântei. […]

Vă voi spune doar atât: Sunteți privilegiați pentru că ați asistat la un fenomen de adevărată cultură. A fost muzică de bună, foarte bună, câteodată de o excepțională calitate; pe aici, prin aceste trei seri și, cum spunea un bun prieten de-al meu: Cultura este cea mai bună politică.’’

Foto: Facebook și web-site Sibiu Jazz Festival/ Competition

Sb concurs