Duminică cu brunch și prăjituri franțuzești. La Zexe Braserie.

Zi de duminică în care nu ai niciun plan. Vreme mohorâtă. Iei un mic-dejun alene, deschizi o carte (secretul suedez al vieții bune, Lagom, hm) apoi răsfoiești Facebook-ul. Nu prea se leagă lucrurile, nu-ți găsești locul. Nici vremea nu ajută. Suni un prieten… Și vine întrebarea salvatoare și mobilizatoare: ‘’Ce-ar fi să mergem la Zexe Braserie? Mâncăm ceva și-apoi ne lipim de vitrina aia frumoasă de prăjituri…’’

Braseria Zexe este poziționată în zona Aviatorilor, aproape de metrou, chiar pe bulevardul Aviatorilor la nr. 65. Pășești într-un spațiu mititel, intim, unde încap aproximativ 30 persoane. Acum spațiul este și mai vesel, plin de glastre cu lalele colorate așezate peste tot.

Meniul. Ai cu ce să te ospătezi aici la braserie: ai parte și ”de dulce” dar și ”de sărat”!

Pe lângă apetisantele prăjituri (cred ca erau vreo 15 feluri ce zâmbeau frumos în vitrină) meniul cuprinde variante pentru mic dejun, gustări, sandwich-uri dar și câteva salate aperitiv, supe și câteva feluri principale (cap de listă în rețeaua de restaurante românești Zexe, cu unele produse din carmangerie proprie). Și cafele, fresh-uri dar și tării, beri, cognacuri, spumante și șampanii.

Braseria este condusă de inimoasa Ana Consulea (a deprins secretele la Școala de Cofetari Montbeliard, Frața) pe care este foarte probabil să o întâlnești povestind zâmbitoare despre vreun ingredient sau despre o nouă prăjitură apărută în meniu.

Pe lângă dulciurile clasice, lucrate după tehnicile școlii de cofetărie franțuzească, Ana încearcă să redea savoarea cofetăriei românești vechi, de dinaintea comunismului  – pe vremea când, spre exemplul, Take Ionescu a creat partidul Conservator-Democrat iar membrii partidului au comandat laboratoarelor de cofetărie Grand Hotel du Boulevard prăjitura ce avea să îi poarte numele. Prăjitura Take Ionescu înseamnă alăturarea de ciocolată neagră și cremă intensă de fistic.

Altă poveste se referă la George Enescu căruia îi plăcea combinația de ciocolată și portocală. Cofetarii de la Capșa au preparat în cinstea lui o bomboană cu ganache de ciocolată neagră si biscuit cu sirop de portocoale, pe care au ornat-o cu portocală confiată, pe care au desenat cheia sol. La Zexe au transformat bomboana într-o prăjitură îmbrăcată în ciocolată neagră 72% și blat însiropat în lichior de portocale Grand Marnier. Ana Consulea încearcă să aducă în atenția noastră rețete vechi ale prăjiturilor Micului Paris.

La Zexe Braserie nu veți găsi prăjituri precum sunt cele de la cofetăriile clasice de genul: savarină, amandină, cartof etc.

Și, ce am comandat?

Am încercat o salata aperitiv – cu pipote confiate, piept de rață afumat și sparanghel tras în unt. Toate ingredientele erau așezate confortabil pe un pat verde din baby spanac și rucola, plus un dressing lejer cu ulei măsline și aceto balsamico și crutoane alături. O salată echilibrată.

Și am gustat din tarta cu hribi și mărar (așa e când mergi cu prietenii, poftești la farfuriile lor), făcută cu simț de răspundere cu aluat franțuzesc, tip pâte brisée. Mi-a plăcut că ni s-a spus că vom aștepta un pic ca să se coacă tarta (de mult nu am mai auzit așa remarcă cu toate că sunt în oraș multe patiserii/ braserii cu pretenții de preparate proaspete). Gustul cașcavalului era foarte intens, bogat, aproape că, reușea să copleșască hribii. Foarte gustoasă tarta!

Am luat și prajitura Medovik, una dintre preferatele mele (este o prăjitură cu origini rusești din sec 18) cu foi subțiri și fine făcute cu miere, care alternează cu straturi de cremă cu gust intens de caramel și nuci, delicios!

Câteva prețuri

Un mic dejun cu o granola cu iaurt grecesc este 18 lei, un sandwich cu piept de rață 22 lei, un tartar de ton roșu 38 lei, salată cu brânză de capră 28 lei, o ceafă de mangalița la grătar cu salată verde 26 lei, o porție de fălcuțe de vițel cu piure prăjit și salată sfeclă cu spumă hrean 58 lei, tartă cu brânză și hribi alături de salată, 20 lei.

Toate dulciurile Zexe Braserie sunt lucrate cu ingrediente de foarte bună calitate (fără prafuri și adaosuri dubioase care intensifică aromele) după tehnicile minuțioase specifice patiseriei și cofetăriei franțuzești. Costul unei prăjituri variază între 18-26 lei.

În raftul cu bunătăți o să vedeți și: Millefeuille, Pavlova cu fructe de pădure, cheesecake (cu căpșuni, zmeură și tonka), Petit-Antoine (blat de cacao fondant, pralinee crocant din alune de pădure, mousse lejer de Gianduja și glasaj fin din ciocolată cu lapte), prăjitura Exotic (cremă fină de mango și fructul pasiunii, inserție de banană, mentă și fistic, bucăți crocante de croustillant cu cocos și blat Dacquoise cu migdale) și câte și mai câte, prăjituri făcute cu multă trudă.

Pentru cei sensibili la dulce, gluten sau la extra calorii puteți cumpăra: ‘’biscuiții cu nimic’’ (fără zahăr, fără gluten, fără lactoză dar cu cacao, ciocolată neagră, ulei de cocos și caju) sau  prăjitura Miss Coco (blat de cacao și mousse de cocos în care nu este adăugat niciun pic de zahăr.)

Pentru iubitorii de checuri găsiți negreșit câteva feluri: și chec clasic numit: ‘’chec de mamaie’’ dar și variante mai sofisticate chec cu banane și fructe confiate, chec cu lime și zmeură etc.

În funcție de sezon, puteți savura aici gelato or sorbeto, poate cozonaci, praline și macarons.

Dulciurile sunt dulciuri, pline de surprize. Lăsați-vă purtați într-o lume fascinantă cu texturi contrastante, arome fine, culori și nuanțe, forme-forme, miresme și gusturi, cu pralină, poate ceva nu prea dulce, poate amărui, cu miros de bergamotă sau poate de migdală coaptă, cu textură de mousse delicat sau cu scâșnet lipicios de bezea, cu bobițe negre de vanilie sau crocant de cocos, cu post-gust de cognac, cu acreală ușoară de lime sau poate de textură de biscuit cu unt bun, cu miros de matcha, cu ganache de ciocolată neagră sau poate caramel sărat și un moț de frișcă și, și, și…

Poze: De Corina Blog și Facebook Zexe Braserie.

20180218_172533

20180218_172622

20180218_175340

20180218_180936