Pio Bistro și gătitul ‘’sous-vide’’

În Dorobanți, pe strada Puţul lui Zamfir la nr. 2, și-a făcut loc de curând (de pe 15 ianuarie 2018) un bistro, Pio Bistro.
Dacă treci prin zonă ai zice, de afară, că este mai degrabă un bar sau o cafenea (sau poate asociezi cu faptul că înainte acolo era o cafenea), dar, odată ce îi treci pragul, descoperi lumea Pio.
Parterul bistro-ului are geamuri largi către stradă, o bucătărie deschisă unde vezi toată trebăluiala de acolo. Apoi câteva mese înalte cu scaune de bar, un perete tapetat cu sticle de vin așezate frumos, la distanțe egale, ca o panoplie de comori. Câteva scări în colt și hop degrabă ai ajuns la etaj. Aici atmosfera se desfășoară parcă în alt ritm, mai cu tihnă de servit un prânz (cu mese joase, scaune de lemn și un perete întreg de mușchi verde care înviorează privirea și simțirea).
Meniu și costuri
Meniul nu este foarte extins (acoperă zonele de carne – pește – vegetarian, cu accent însă pe primele două), dar, ce îmi place este faptul că se schimbă lunar, așa am aflat. Acum o să găsiți un mix de aperitive reci și calde (8), o supă, 5 feluri principale, 3 tipuri de salate, 4 sandwich-uri și 4 deserturi. Și un mic meniu separat de mic dejun.
Meniul este construit în jurul conceptului de bucătărie urbană.
Costurile sunt peste medie, în concordanță cu zona unde este situat localul și ingredientele folosite. Costul pentru felul principal este cuprins între 37 lei (paste cu spanac făcute în casă și brânză Pecorino) și 75 lei (coaste de vită gătite sous-vide și garnitură). Un Chicken curry wrap este 27 lei.
Ce aduce special meniul Pio
Două lucruri aduce Pio Bistro: ingredientele de calitate (cea mai mare parte a ingredientelor sunt aduse de la fermele din jurul Bucureștiului, așa am citit în materialele de prezentare) și faptul că a așezat în meniu mai multe feluri de mâncare gătite cu tehnica sous-vide.
Ce înseamnă gătirea sous-vide?
Sous-vide („în vid”) este o metodă de preparare a diverselor ingrediente (în special carne) în pungă vidată care fierbe în apă la o temperatură prestabilită. De obicei, ca principiu, este vorba despre preparare la o temperatură joasă, pe o perioadă mai lungă. Există niște aparate speciale pentru a găti sous-vide (inclusiv pentru uz casnic). Am citit că sunt gospodine care încearcă să reproducă aparatele speciale (cu ajutorul pungilor vidate și a termometrului) dar e mai complicat să menții o temperatură constantă pe un simplu aragaz.
Rezultatul unei mâncări gătite după această metodă (temperatură mai joasă față de gătitul clasic, pe timp îndelungat) duce la o textură aparte a mâncării, deoarece ingredientele își păstrează foarte bine umiditatea, se gătesc foarte bine, uniform și sunt suculente. Iar din punct de vedere nutritiv, la fel, numai beneficii, anumite substanțe se păstrează mai bine gătite astfel.
Pentru a da un plus de personalitate mâncării, anumiți Chefi trec preparatul printr-un final-touch, o altă tehnică de gătire (ex. adaugă o crustă – printr-o prăjire scurtă etc.). Astfel, jocul de tehnici de preparare, totodată de texturi și implicit de arome și gusturi, desăvârșesc experiența din farfurie, spre bucuria clienților.
Ce am încercat din meniu
Pentru că m-am bucurat să am în jur mai mulți prieteni la ora prânzului (generoși cu mâncarea lor) am gustat din mai multe feluri din meniu.
Aperitiv rece, vegetarian (23 lei) foarte bun cu o prezentare/ plating minimalist, pe măsură (trio meze cu pâine naan: humus, pastă de ardei de genul muhammara și pastă brânză).
Supă creamă de țelină cu măr verde și sparanghel (în interiorul supei era un fir de sparanghel tăiat). O supă-cremă bună dar deloc sărată și destul de piperată ca și cost, pentru o supă (18 lei).
O surpriză foarte plăcută a fost Chicken curry wrap. Pieptul de pui marinat în sos curry nici prea mult nici prea puțin se combina de minune cu lipia făcută în casă (extrem de subțire, genul mai uscat care se ducea ușor înspre textură crocantă, foaie peste foaie). Cartofii aflați alături erau, de asemena, foarte gustoși (fuseseră preparați înainte de a fi prăjiți, interiorul lor era foarte fraged). Cost 27 lei.
Felul principal de vită gătită sous-vide a punctat foarte bine. Nu prea mai erai atent la ce mai era în farfurie (brocoli, ciuperci, bulgur)… bucata de carne de vită, cu o textură atât de fină, fragedă, suculentă, te făcea să te concentrezi doar acolo. La propriu, carnea se topea în gură. Cost: 68 lei.
Deserturile însă, cele două prăjituri făcute fără făină ci cu pudră de migdale (prăjitură cu morcovi și cu ciocolată – gluten free), nu s-au ridicat la înălțimea felului principal (ca gust, în special). Cost 20-24 lei.
Vinuri
Am răsfoit și meniul de vinuri. Există vinul casei de tip bio (roșu, alb, rose): 55 lei sticla, 11 paharul. Iar în lista de vinuri roșii, o selecție de 15 nume de top românești, dar picurat și un strop de Carmenere și-un Malbec, câteva exemple:
Davino Domain Ceptura rouge (190 lei sticla, 40 lei paharul), Caii de la Letea ediție limitată (130 lei sticla), Domeniul Bogdan Cuvee Experience bio (100 lei sticla), WL G7 Carmenere (110 lei sticla), WL Luigi Bosca Malbec (200 lei sticla).
Dacă sunteți prin zona Puțul lui Zamfir și vă este foame, puteți trece pragul pentru ceva bun! Acum că s-a făcut cald afară, au amenajat în față și o mica terasă.
Program: 08.30 – 23.00
Rezervări: 0770 328 251.
Adresa: Strada Puțul lui Zamfir 2.
Poze: De-Corina Blog