Sporturi nautice pe lac. Ce alegi: SUP, Wakeboard or Wakesurf?

Dacă vrei să fii pe val. Dacă vrei să fugi de arșița bucureșteană. Dacă vrei să faci ceva activ. Dacă vrei să încerci ceva nou. Dacă vrei să fii în mijlocul naturii, pe apă.
Atunci un răspuns poate fi: un loc simpatic unde poți să practici câteva sporturi pe apă, motorizate or ba.

Din ce am tras cu urechea, am auzit că practică astfel de sporturi de la copii de aproape 4 ani dar și venerabili la 72 ani, motivante vârstele astea, nu?

De Corina Blog timp liber sport nautic

Credit foto: Unsplash, Krzysztof Kowalik

Să le luăm pe rând dară, cu o mică prezentare.
SUP este Stand Up Paddle sau vâslitul din picioare
Zice-se că se învață în 10 minute și se practică pe orice fel de apă (mai puțin pe ape repezi de munte dar sunt temerari care alunecă și pe acolo).
Cum se întâmplă? Stai în picioare pe o placă specială și te ajuți de o padelă să înaintezi, simplu.

Wakeboard
Este un sport mai nou, o combinație între: schi nautic (ești tras de o barcă cu motor), snowboard (folosești o placă asemănătoare snowboard-ului, adică picioarele sunt prinse cu legături de placă) și surf (tehnici de manevrare sunt împrumutate de aici). Viteza de deplasare la care ajungi este de aproximativ 20-30 km/h (mult mai mică decât la schiul nautic).

Wakesurf
Wakesurf-ul este alternativa la surf-ul de la ocean, dar mai ieftină și aproape de casă.
Este asemănător cu Wakeboard, cu diferența că folosești o placă specială (ceva mai mică decât cea de surf), unde picioarele nu sunt prinse în legături.

Pentru wake board și surf se folosește o barca specială cu ajutorul căreia se fac valuri. Ideea e să aluneci pe val. Și, când devii experimentat, poți da drumul la firul ce te ține prins de barcă, poți aluneca doar pe valurile pe care le dă glas barca specială. Adică mereu sus pe val, sus pe val.

Mai există o variație, wake skate-ingul (cu un alt tip de placă) care este o alternativă la skateboardingului pe apă. Se pot face aceleași trickuri la fel ca pe asfalt, plus câteva provenite din wakeboarding; dar cel mai interesant aspect este acela că impactul cu apa nu este la fel de dureros ca cel cu asfaltul.

Poți să încerci, să vezi cum ți se pare, măcar unul dintre ele.

Pentru wake, ideal e să iei un abonament de 10 ședințe, ca să simți rezultatele.

Un fel de note de subsol:
– Trebuie să știi să înoți ca să practici unul dintre aceste sporturi.
– Primești vestă de salvare, cască de protectie și plăcile speciale când intri pe apă
(în functie de condițiile meteo, dacă este frig, primești și neopren la echipament).
Dacă prindeți și un apus de soare, nu poate să fie decât perfect!

___________________

UPDATE iunie 2022: verificați cu atenție unde se pot face aceste sporturi. Sporturile nautice motorizate sunt interzise în ariile naturale protejate – au impact negativ asupra biodiversității și sunt sancționate de lege.

2

4

7

3