Secrete de prin București. Unde vezi baletul Giselle de Akram Khan cu English National Ballet?

giselle

 

Precum un copil șugubăț, București-ul se tot ține de șotii. Ba îți face o farsă, ba îți  pune o piedică sau ascunde ceva tam-nisam, ba îți oferă o dulceață și un pahar cu apă rece într-o zi toridă, când te aștepți mai puțin.

Ultima ispravă sună cam așa:
Acțiunea se petrece undeva într-un cartier mucitoresc, prin Rahova, pe Trafic Greu, într-un mall modest, de cartier (Liberty Center, pe șoseaua Progresului nr. 151-170).

Care este secretul?
Happy Cinema (din mall Liberty Center) este înscris într-o rețea privilegiată de cinematogarfe (alături de peste 1500 din întreaga lume) și poate transmite înregistrări ale unor celebre teatre, concerte, spectacole de dans, documentare etc. la nivel internațional.

Mai exact, puteți urmări producții (recente sau mai vechi) semnate: English National Ballet, Mariisky Theatre Saint Petersburg, Royal Opera House Londra, The Royal Shakespeare Company (cu ultimele lor patru producții din 2018: Twelfth Night, Romeo and Juliet, The Merry Wives of Windsor și Macbeth) etc.

La începutul anului cinema-ul a difuzat Maratonul Rock Classics care a reunit 6 filme-concert remasterizate, cu sunet 5.1 (Queen, The Rolling Stones, The Doors, Black Sabbath, KISS și Motley Crue).

Și The Vatican Museums 3D – pentru prima dată în HD filme produse în interiorul Muzeelor Vaticanului și al Capelei Sixtine, au dezvăluit capodoperele din aceste colecții. La fel și proiecții (în 3D) din marile muzee ale lumii: „Florența și Galeria Uffizi: o călătorie în inima Renașterii”.

 

Ce am experimentat eu…

Balet Giselle
Cu: English National Ballet
Coregrafie: Akram Khan
Muzica: Vincenzo Lamagna (după Adolphe Adam)
Următoarea reprezentație: duminică 2 septembrie ora 19:00
Durată: 2 ore cu o mica pauză de 10 minute
Cost: 26 lei biletul

Spectacolul este realizat în coregrafia lui Akram Khan, muzica semnată Vincenzo Lamagna după partitura lui Adolphe Adam, costume realizate de Tim Yip, câștigător al premiului Oscar (Crouching Tiger, Hidden Dragon).
Lighting design-ul (extrem de special) este semnat de un câștigător al unui Tony Award, Mark Henderson.
Piesa a câștigat un Premiu Olivier în 2017 (Outstanding Achievement in Dance) și are recenzii extrem de bune la nivel internațional.

Premiera spectacolului a avut loc în 2016, la Palace Theatre, Manchester.
Spectacolul este un must-see, un balet foarte frumos și diafan. Un balet într-o coregrafie modernă cu scene răvășitoare de ansamblu sau momente soliste și duete delicate, ca niște bijuterii.

Dacă iubiți baletul clasic, o să adorați acest Giselle. La fel și iubitorii de contemporan, vor fi surprinși de poezia și romantismul spectacolului. E un spectacol la granița dintre cele două, pendulând mai mult înspre clasic (neoclasic), în partea a doua dansatoarele folosesc chiar poate (pointe). Un spectacol foarte vizual, foarte frumos.

Și un light-design cu foarte mult filigran – cu planuri suprapuse din lumini, cromatici care schimbau nuanțele rochiilor balerinelor (superbe costumele!), umbre și lumini care marcau teritorii și tot felul de alte rafinamente vizuale (majoritatea lucrate pe detaliu). Un spectacol-bucurie!

Avantajul înregistrării baletului (cu un montaj foarte bun!) este că dezvăluie și planuri apropiate, cu detalii, lucruri care se pierd la vizionarea unui spectacol în sală.

Mergeți pe 2 septembrie să vedeți acest minunat spectacol!

PS: Este foarte posibil ca spectacolul să fie reprogramat, urmăriți programul de pe site (reprezentația la care am asistat a suplimentat difuzarea cu o nouă oră, cu 2 săli în plus, fiind cerere foarte mare).

Și trailer-ul spectacolului Giselle:

 

Iată câteva spectacole din programul Happy Cinema (vă încurajez să răsfoiți însă tot programul):

THE MERRY WIVES OF WINDSOR – THE ROYAL SHAKESPEARE COMPANY
Duminică 23 septembrie 2018, ora 16:00
Teatru, 180 minute
Versiune în limba engleză fără subtitrări.
Preț bilet: 26 lei

LA BAYADERE – MARIINSKY THEATRE
Duminică 26 august ora 18:30.
Balet, 150 minute
Preț bilet: 26 lei

THE NUTCRACKER/ SPĂRGĂTORUL DE NUCI – ROYAL BALLET
Duminică,  9 decembrie ora 16:00
Balet, 160 minute
Prețul unui bilet este 39 de lei achiziționat online pe happycinema.ro sau 49 de lei la casa de bilete Happy Cinema.

LA TRAVIATA – ROYAL OPERA HOUSE
Duminică 3 februarie, ora 16:00
Durata aproximativă operă: 3 ore și 35 de minute, cu două pauze
Spectacolul este în limba italiană, cu subtitrări în engleză.
Prețul unui bilet este 39 de lei achiziționat online pe happycinema.ro sau 49 de lei la casa de bilete Happy Cinema.

Foto: web-site English National Ballet