FNT și Fringe. 2 festivaluri de teatru, câteva recomandări.
În ultima vreme suntem asaltați de festivaluri de toate felurile, de la teatru stradal la food trucks, proiecții video, cu speakeri internaționali, concerte peste concerte și câte și mai câte. Murmurul cultural și culinar face bine, de timp și energie să facem rost!
Dar, de multe ori nu ai răgaz să buchisești prin programe, nu știi ce să alegi sau de unde să începi… și uite-așa zic să dau o mână de ajutor.
Am ales 2 festivaluri de teatru, diferite ca abordare (unul de teatru independendent, celălalt cu trupe mari, consacrate și cu distribuții internaționale), ce se desfășoară în perioada următoare, în octombrie. Scriu mai jos câteva repere, poate ajută să vă descurcați mai ușor prin programe.
Bucharest Fringe, Maratonul Teatrului Independent
Pe scurt:
- 29 September – 7 octombrie 2018 (ediția 8) https://bfringe.ro/
- Maraton de teatru independent (există un juriu care selectează piesele și se dau și premii)
- Elevii și studenții au intrarea liberă în baza carnetelor vizate și în limita locurilor disponibile (obiectivul festivalalului este și promovarea teatrului în rândul tinerilor)
- Preț bilet: 35 lei (există și pachete cu discount pentru achiziție 5-10 bilete sau acces full)
- Biletele pot fi cumpărate online pe MyStage. Dacă mai rămân bilete, acestea se vând înaintea începerii spectacolului, la spaţiul de joc.
Căteva recomandări:
1. GROUNDED – 29 September 2018, ora 18:00, UNTEATRU (Str. Sfinții Apostoli 44)
One-woman-show cu Isabela Neamțu, despre femeia-pilot pe avion de luptă care devine mamă și soție. Primul spectacol de teatru semnat de tânăra regizoare Ligia Ciornei. Puteți citi aici despre spectacol:
2. Totul e foarte normal – 1 octombrie 2018, ora 19:30, Teatrul Educațional Replika (Str. Lânăriei 93)
Spectacolul este dedicat părinților și copiilor cu vârste 11 – 15 ani. Încearcă să ușureze comunicarea dintre generații, abordând teme precum: cât de importantă e educația sexuală în școli, de unde află azi copiii despre corpul lor, câtă nevoie au să comunice despre ce li se întâmplă etc.
3. ȚUHAUS – 3 octombrie, ORA 18:30, Macaz Bar Teatru Coop (Calea Moșilor 106)
Un bărbat urcă pe scenă, alături de doi actori profesioniști, pentru a spune, cu emoţie şi auto-ironie, povestea celor cinci ani pe care i-a petrecut în penitenciarele românești, cu fapte, învățăminte și consecințele care se răsfrâng în traiul de zi cu zi.
4. CRUD – 5 octombrie, ora 19:00, Teatrul Național București (Sala Mică)
Un spectacol de Ștefan Lupu și Daniel Chirilă, care are ca protagoniști pe tinerii actori finaliști ai Galei Hop 2016 & 2017. Crud urmărește tiparele comportamentale ale tinerilor din țara noastră puși în fața unor alegeri. Un puzzle de emoții scos la lumină prin coregrafie, dramaturgie și elemente vizuale.
5. PESCĂRUȘUL – 7 octombrie, ora 15:00, UNTEATRU (Str. Sfinții Apostoli 44)
Este prima colaborare a lui Andrei Șerban cu un teatru independent, cu premiera anul acesta, teatru plin de surprize frumoase, marca Andrei Șerban.
Și musai să vă mai uitați prin program, sunt multe spectacole bune de văzut!
FNT (Festivalul Național de Teatru)
Pe scurt:
- Perioada: 19 – 29 octombrie 2018
- Ediția 28 a FNT, www.fnt.ro
- 35 spectacole românești (din toată țara)
- 7 spectacole străine (4 teatru, 3 dans)
- Bilete: între aprox. 35 – 80 lei/ bilet, pe MyStage
- Spații de joc: majoritatea teatrelor din București.
O să îmi îndrept atenția către spectacolele care nu sunt din București (plecând de la premisa ca bucureștenii au ocazia să vadă mai ușor producțiile din capitală).
Iată o trecere în revistă a spectacolelor străine incluse în programul FNT (producții pe care le prindem mai greu pe meleagurile noastre).
Cele 3 producții de dans contemporan vin din Olanda, Belgia și SUA:
Luni, 29 octombrie
Compania olandeză Nederlands Dance Theater (cu o istorie de 40 de ani) vine cu patru creații coregrafice (Shoot the Moon, Woke Up Blind și The Statement, a patra piesă va avea premiera absolută în septembrie la Haga, iar premiera internațională va fi în FNT).
Vineri, 26 octombrie
Moeder/ Mama – o producție Peeping Tom/ Belgia 2016, în regia și coregrafia Gabrielei Carrizo – reprezintă partea mediană a unei trilogii despre membrii familiei începută în 2014 cu Vader (Tatăl) și care urmează să se continue cu Kind (Copilul) în 2019.
Marți, 23 si miercuri 24 octombrie
Slightly Off Stage – o producție SUA în premieră internațională cu Ana Maria Lucaciu alături de Nathan Griswold.
Cele 4 spectacole de teatru, producții Chișinău, Berlin și Dublin:
Vineri, 19 și sâmbătă 20 octombrie
Miss Julie/ Domnișoara Iulia, după August Strindberg, o producție a teatrului Schaubühne am Lehniner Platz Berlin unde „teatrul și arta video se îmbină perfect, iar ce se întâmplă în centrul scenei nu poate fi separat de ce se întâmplă în spatele acesteia”.
Sâmbătă 20 și duminică 21 octombrie
Chekhov’s First Play/ Prima piesă a lui Cehov – regia Ben Kidd și Bush Moukarzel este o producție a tinerei companii Dead Centre din Dublin. Spectacolul face parte dintr-un proiect mai amplu, de reinterpretare a unor piese „nereprezentabile, cu texte excesive și incorecte” aparținând lui A.P.Cehov, Bertolt Brecht și Samuel Beckett.
Luni 22 octombrie
KRUM de Hanoch Levin, traducerea Valeriu Turea, regia Luminița Țâcu, scenografia Irina Gurin, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.
Vineri, 26 și sâmbătă, 27 octombrie
Beware of Pity/ Ungeduld des Herzens/ Nerăbdarea inimii, de Ștefan Zweig, în regia lui Simon McBurney – actor și co-fondator al companiei Complicité din Londra, la prima colaborare cu Schaubühne Theater Berlin.
Și o selecție spectacole din țară:
- Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Îngeri în America, direcție de scenă Victor Ioan Frunză.
- Teatrul German de Stat Timișoara – Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, regie Yuri Kordonsky.
- Spectacole în regia lui Radu Afrim:
Wolfgang (Teatrul Tineretului Piatra Neamț), Despre oameni și cartofi (Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu-Gheorghe), Rabenthal (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara), Beție (Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Tompa Miklós”).
Mai găsiți în program spectacole ale trupelor de teatru din Arad, Cluj, Ploiești, Odorheiu Secuiesc.
Și, nu uitați de spectacolele de la teatrele din București, bineînțeles (pe lângă teatrele de stat sunt incluse în selecție și teatre independente). Acordați un pic de timp programului și descoperiți ce e pe gustul vostru.
Să mergem la teatru zic!