Ce n-a văzut Parisul: bucătărie românească, cu sarmale și papanași, în top 5 restaurante în Vogue

O să vă spun o poveste de poveste ce poate sta cu mare cinste în cartea centenarului (că am tot auzit în târg), cartea aceea autentică și frumoasă pe care mulți o știm. Nu povești cu vorbe goale ci cu trudă și bunătăți veritabile.
Adicătelea o poveste cu bucate românești ce stau acum frumos, la loc de cinste, la masa celor bogați într-ale gastronomiei, chiar în celebra Franță.

A fost odată ca niciodată că de n-ar fi, nu s-ar povesti.
Se zice că doi tineri români neaoși, unul din București altul din Cluj, au pornit spre marea străinătate și au ajuns tocmai la Paris.
Iubitori de merinde românești, cei doi au deschis pe la sfârșitul anului 2018 (pe 5 decembrie), un mic restaurant, pe 9 Rue de Mulhouse, Paris, cu numele Ibrik Kitchen.

Au așezat la loc de cinste talismanele românești aducătoare de puteri magice, au agățat în cui masca maramureșană (să stârnească forța aerului și focului), apoi au adus farfuria de ceramică de Horezu cu cocoș cu tot, ba și covorul cu țăsătură de lână așezat chiar în mijlocul casei (să aducă forța pământului strămoșesc ce tâșnește din adâncuri) și s-au concentrat pe ce pun în farfurie.

Adică au așezat frumos pe masă, cu simțul lor estetic și gastronomic contemporan (din ce am văzut eu în poze virtuale că de mâncat nu am mâncat, nici gura nu-mi miroase, vorba aceea): MBS-ul nostru celebru, adică mămăliguță și smântânică, reinterpretat frumos, au pus apoi și o păstrămioară (aci e treabă cu dichis mare, că nu te poți prezenta oricum la franceji, trebuie să te lași cuprins și de niște aere, măcar nițel…. Doamna Pastramă șade sub un glob de sticlă care scoate fum, nenică, ca balaurii din poveste) cu trufe alături (eeee da, să știe ei că și noi avem delicatesele noastre, scoase cu caznă din pământul patriei), apoi și niște sărmăluțe în foaie de varză murată (la capitolul varza murată și borș ne putem da doctoratul oricând, le arătăm noi lor). Apoi au făcut și ciorbă-ciorbă, ostropel și gulaș și un păstrăvior dar și papanași, bată-i vina, mici și molcuți, și nu mai pot înșira prea multe că mă ia cu leșin.

Neamul lui Ludovic, apoi monarhi francezi cu sânge albastru, dinastia Carolingiană și casa de Bourbon s-au minunat cu toții de bucatele românești, de s-au lins pe degete. Și, pe ne-pusă sau pusă masă, au trecut mai departe la fapte și au recunoscut valoarea micului restaurant cu suflet românesc.

Așadar și prin urmare restaurantul Ibrik Kitchen cu doi Chefi români a apărut în gazete celebre franțuzești, așa:
– Le Figaro, în decembrie, top 20 restaurante plus 10 menționări de luat în seamă (ai noștri au fost trecuți la cele 10 nume extra), citiți aici: Les 20 meilleures tables de 2018 à Paris & 10 extra’s

– Tot în decembrie, tot în Le Figaro, o cronică dedicată, citiți aici: Ibrik Kitchen, tendre «balkanisation» de l’appétit

– și, pe 15 ianuarie, nu oriunde ci taman în VOGUE Paris, aoleu, săriți, Top 5 restaurante, citiți aici: Nos 5 restaurants du moment à Paris

Așa frumos îți mângâie auzul să citești despre sarmale, mămăligă și bœuf à la roumaine et à la truffe noire și poisson des Carpates în Vogue.

Cine nu îi știe pe cei doi tineri Chefi, luați de notați:
Ovidiu Malișevschi a studiat la celebra școală Le Cordon Bleu, apoi a întreprins cu simț de răspundere stagiu cu Frederic Simonin si a lucrat în restaurantul La Dame de Pic, ce aparține Chef Anne-Sophie Pic (este a patra femeie-Chef care a câștigat 3 stele Michelin cu restaurantul Maison Pic; a câștigat, de altfel, și Best Female Chef – The World’s 50 Best Restaurants 2011). A participat, în trecere, la emisiunea “Chefi la Cutite” pe acasă.

Bogdan Alexandrescu (a.k.a. Dexter) recunoscut pentru mustățile ce îi aduc un omagiu lui Dali, pasionat de zona de food styling, finalist in primul sezon Masterchef”, a studiat la l’Ecole Pratique des Hautes Etudes du Goût din Paris.

Dacă ajungeți prin Paris le puteți trece pragul băieților, să mâncați niște pastramă, o ciorbă sau un ostropel, în buricul târgului ce știe multe partituri celebre într-ale gastronomiei.

Vă zic, asta mică, bucătăria românească, cu neamurile ei multe de la țară, nebăgată în seamă ca o Cenușăreasă, asta mică, cum ziceam, devine mare vedetă mare la Paris, la bulivar birjar, la bulivar!
Felicitări Ovidiu Malișevschi și Bogdan Alexandrescu, că ați gătit-o frumos pe asta mică și ați scos-o în lume!
Zic să ne împrietenim și noi mai tare cu ea, că e fată bună, încă rumenă în obraji și cu poftă de viață. Hai, poftiți-o la masă, mânca-o-ar mama și noi toți!

ciulama

cafea

Foto: Ibrik Kitchen Paris, Instagram