Alege concertul potrivit! 15 detalii despre orchestre, program, dirijori, soliști, categoria ‘’Mari orchestre’’, Festival Enescu 2019
După cum probabil ați aflat, în toamna acestui an, între 31 august – 22 septembrie 2019, are loc o nouă ediție a Festivalului Internațional Geoge Enescu.
Și, de ce atâta grabă (vă întrebați probabil), de ce să vorbim cu atâtea luni înainte despre acest eveniment? Răspunsul este simplu: miercuri, 6 martie, ora 12:00, se pun în vânzare biletele la Festivalul Enescu.
Parafrazând vorba de duh ‘’paza bună, trece primejdia rea‘’ zic și eu ‘’organizarea bună, vine cu biletele dorite‘’. Bineînțeles, organizarea depinde de multe lucruri: ține de disponibilitatea biletelor, de bugetul și timpul fiecăruia, de dramul acela de noroc și inspirație. Dar, una peste alta, cu siguranță este nevoie de timp pentru parcurgerea detaliilor din program și structurarea acestora.
Am scris aici informații generale despre Festivalul Enescu (secțiuni, în ce orașe se desfășoară, care sunt noutățile, ce muzicieni revin etc.) plus un MIC ÎNDRUMAR pentru achiziționarea biletelor.
Și cum ‘’vorba lungă, sărăcia omului’’, sumarizez mai jos câteva informații utile cu privire la secțiunea ‘’Mari orchestre ale lumii’’, astfel încât să parcurgeți mai ușor programul celor 23 concerte programate la Sala Palatului.
O parte dintre muzicienii de la această ediție revin la Festival, și pentru că din anul 2001 sunt nelipsită la toate edițiile, o să trec diverse note, recomandări și comentarii.
Bineînțeles, este loc pentru tot felul de conexiuni și detalii, vă invit să le descoperiți! Eu doar ridic un pic un colț de cortină, dezvălui câteva concerte din program și dau startul!
Pe locuri, fiți gata….
CONCERTE secțiunea ‘’Mari orchestre ale lumii’’
Informații generale
- Concertele au loc la Sala Palatului în fiecare zi (între 31 august – 22 septembrie 2019) și încep la ora 19:30 sau 20:00
- Concertele sunt susținute de orchestre renumite din Europa, ansambluri mari, de aproximativ 100 instrumentiști
- Fiecare orchestră străină susține două concerte (seri consecutive) și fiecare seară este diferită, are un alt program.
10 orchestre mari străine, la Festival Enescu:
(atunci când accesați on-line programul Festivalului Enescu o să vedeți ușor datele în care aceste orchestre susțin concerte)
- Royal Concertgebouw Orchestra (RCO)/ olandeză
- London Symphony Orchestra (LSO)/ britanică
- Maggio Musicale Fiorentino Orchestra/ italiană
- Orchestre National de France/ franceză
- Oslo Philharmonic Orchestra/ norvegiană
- 2 ansambluri ruse: Sankt Petersburgh Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”
- 3 orchestre germane: Berliner Philarmoniker, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin și Staatskapelle Dresden.
Soliști pian și date concerte:
Denis Matsuev (02.09.2019), Evgeny Kissin (06.09.2019), Alexandra Dariescu (07.09.2019), Yuja Wang (08.09.2019), Nobuyuki Tsujii (10.09.2019), Alexandra Silocea (11.09.2019), Leif Ove Andsnes (13.09.2019), Nelson Freire (18.09.2019).
Soliști vioară și date concerte:
Patricia Kopatchinskaja (01.09.2019), Julia Fischer (05.09.2019), Ray Chen (12.09.2019), Sergei Krylov (17.09.2019), Vadim Repin (19.09.2019).
Despre muzicieni români:
- 3 orchestre românești: Filarmonica ”George Enescu” (concert 20.09.2019), Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române (concert 15.09.2019), Orchestra Națională de Tineret (concert 10.09.2019).
- Două pianiste de origine română, două Alexandre: Alexandra Silocea (stabilită în Viena, este prezentă pe scena Festivalului Enescu pentru prima dată, pe 11.09.2019) și pianista Alexandra Dariescu (pe scena Sălii Palatului pe 07.09.2019)
- Dirijori români: Ioan Bebeșelea (concert pe 12.09.2019 cu Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov”), Ion Marin (07.09.2019 cu Orchestra Națională a Franței), Christian Badea (19.09.2019, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra).
15 note, recomandări și comentarii (despre orchestre, program, dirijori, soliști) care te ajută să alegi concertul potrivit din categoria ‘’Mari orchestre ale lumii’’.
- Fiecare orchestră străină interpretează o lucrare semnată de G. Enescu (în unul dintre cele două concerte), este o condiție de participare la Festival! Deci, ascultăm mult Enescu!
Este un lucru care se întâmplă de multă vreme, parte din identitatea festivalului (mulțumită organizatorilor care păstrează standardele!). Astfel, muzica lui Enescu capătă notorietate, este promovată și poate intra în repertoriile marilor orchestre care ne trec pragul! Ceea ce se și întâmplă, un exemplu fiind Simfonia a III-a de Enescu interpretată în premieră în Londra în februarie 2015 de London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, pe scena Royal Festival Hall, la centrul cultural britanic Southbank Centre.
- În program sunt prezente mai multe genuri muzicale: muzică simfonică, vocal-simfonică și operă în concert.
Iar partiturile sunt abordate diferit, în funcție de personalitate orchestrei și viziunea dirijorului. E spectaculos să auzi sonoritățile diferite ale acestor ansambluri rafinate, de top, seară de seară.
- Partiturile abordează o perioadă componistică largă, de la clasicismul vienez, de la lucrări de W.A. Mozart, până la compozitori contemporani (este chiar o primă audiție a compozitorului norvegian O. Torvund).
- Pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în cadrul Festivalului: Simfonia a III-a cu Cor în Do Major opus 21, de George Enescu va fi interpretată de către două orchestre, Orchestra Radio Berlin/ dirijor Vladimir Jurowski și Orchestra Maggio Fiorentino/ dirijor Fabio Luisi, un lucru care ne onorează, având în vedere complexitatea partiturii.
- Sunt prezente 3 opere în concert: Die Frau ohne Schatten/ Femeia fără umbră de R. Strauss în interpretarea Orchestrei Radio Berlin (04.09.2019), Moses and Aaron de A. Schoenberg în interpretarea Filarmonicii George Enescu (20.09.2019) şi Peter Grimes de B. Britten, prezentată de Orchestra Naţională Radio (15.09.2019).
- Iubitorii lui Verdi se vor bucura să asculte Requiem-ul său pe 16 septembrie, în interpretarea unei orchestre italiane, Maggio Fiorentino și a unui dirijor italian, Fabio Luisi.
- Pentru amatorii Concertelor pentru pian semnate Rahmaninov, notați: pe 08.09.2019 o puteți asculta pe pianista de origine chineză Yuja Wang care revine în România (pe lângă tehnica impecabilă, să vedem și cu ce rochie ne mai surprinde anul acesta) și interpretează Concertul nr. 3 iar pe 10.09.2019 îl puteți asculta pe pianistul orb de origine japoneză Nobuyuki Tsujii interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră.
- Pianistul Evgeny Kissin celebrul fost copil-minune revine la Festival Enescu pe 06.09.2019 alături de Orchestra Națională a Franței, interpretând Liszt: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră. Personal, când l-am ascultat ultima oară pe Kissin, la Festivalul Enescu ediția 2013 mi-a produs o puternică senzație de rău (un copil îmbătrânit, hipersensibil, muzica lui era născută din tristețe, apăsare și durere; am și stat aproape de scenă, i-am văzut expresia transfigurată care a accentuat starea negativă). Dar, fiecare cu preferințele lui. Data trecută concertul a fost la Ateneu și sala era arhiplină, acum, la Sala Palatului, poate veni mai multă lume.
- O lucrare rar interpretată, specialul ”Concert Românesc” de G. Ligeti va fi prezent pe scena Festivalului pe 10.09.2019 cu Orchestra Română de Tineret; mai adaug o lucrare pe listă, suita ”Tablouri dintr-o expoziție” de Musorgski, în varianta orchestrală Ravel (pe 06.09.2019 Orchestra Națioanlă a Franței).
10. Pe 09.09.2019 puteți asculta ‘’Șapte cântece pe versuri de Clément Marot’’, semnate de G. Enescu, partitură cântată mai rar, de asemenea. Și, cu atât mai mult este o invitație, cu cât știm și cine urcă pe scenă: cântecele vor fi interpretate de celebra soprană de origine letonă, carismatica Kristine Opolais (cunoscută pe marile scenele internaționale, în special, pentru interpretările lui Puccini).
Dacă sunteți iubitori de bel-canto, o altă voce extraordinară, Diana Damrau, va fi prezentă alături de London Symphony Orchestra într-un concert pe 03.09.2019. Anul trecut soprana a primit distincția “Female Singer of the Year”, premiu Opus Klassik.
- Bineînțeles, îl așteptăm cu nerăbdare la pupitru pe directorul artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski în cele 3 concerte: pe 11.09.2019 cu Simfonia a II-a de Enescu (alături de Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia), pe 05.09.2019 cu Simfonia a III-a de Enescu (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin) iar pe 04.09.2019 pentru R. Strauss „Die Frau ohne Schatten”/„Femeia fără umbră” tot cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin.
Toată stima pentru dirijorul Vladimir Jurowski, care a făcut un așa mare cadou românilor, prin interpretarea extraodinară a Simfonia a III-a de Enescu, în anul 2013 (și memorabilul său gest, ridicând partitura deasupra tuturor), interpretare care a deschis parcă drumul acestei simfonii în lume și a stârnit interesul mai multor dirijori.
- Dirijorul Kirill Petrenko (cu origini evreiești, crescut într-o familie de muzicieni ruși, emigrat în Austria la vârsta majoratului, de unde și sintagma de dirijor ruso-austriac) va deschide primele două seri ale Festivalului Enescu la pupitrul Berliner Philharmoniker (prima seară, 31.08.2019 Rapsodia Română nr. 2 de Enescu și Beethoven Simfonia nr. 9 iar pe 01.09.2019 program Schoenberg – Concertul pentru vioară op. 36 și Ceaikovski Simfonia a V-a în mi minor). Kirill Petrenko este succesorul lui Sir Simon Rattle la conducerea prestigioasei orchestre Berliner Philharmoniker (din 19 august 2019 preia în mod oficial funcția).
- Dacă vă place Brahms, puteți asculta Simfonia a II-a pe 08.09.2019 și Simfonia a IV-a, pe 09.09.2019, ambele, în interpretarea Capelei de Stat din Dresda. Și lucrarea ‘’Variațiunile pe o temă de Haydn’’ va fi prezentă la concertul de închidere al festivalului, pe 22.09.2019, în interpretarea Royal Concertgebouw Orchestra (RCO).
- Dacă vreți să vă impregnați de spiritul nordic, mai exact să ascultați Concertul pentru pian scris de norvegianul Edvard Grieg în interpretarea unui norvegian (pianistul Leif Ove Andsnes) alături de o orchestră cu aceleași origini, Oslo Philharmonic Orchestra, mergeți pe 13.09.2019 la Sala Palatului.
- Și, preferații mei, orchestra olandeză Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) din Amsterdam care încheie festivalul, în concertele de pe 21 și 22.09.2019. RCO a fost la mai multe ediții ale Festivalului Enescu și, de fiecare dată, a strălucit. Concertul de pe 21 septembrie îl are la pupitru pe dirijorul de origine letonă, cu o sensibilitate aparte, un extraordinar profesionist, Mariss Jansons. Cu așa orchestră și așa dirijor, concertul de pe 21 septembrie nu poate să fie decât un success (program: Strauss ”Don Quijote”, Beethoven Simfonia a III-a, ”Eroica”).
Tot la capitolul preferați, îl menționez și pe dirijorul Vasily Petrenko care revine, și el, la Festival Enescu pe 13 și 14.09.2019 la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Oslo al cărei dirijor principal este, la vârsta de 42 ani (Petrenko mai ocupă și funcția Chief Conductor pentru Royal Liverpool Philharmonic Orchestra și The European Union Youth Orchestra (EUYO)). În plus, începând cu anul 2021, Vasily Petrenko va prelua poziția de Music Director pentru Royal Philharmonic Orchestra (RPO) din Londra.