Dans contemporan, Sezonul România-Franța: Protest & DJ Battle.

Ce înseamnă Sezonul România-Franța?
Pe 18 aprilie a început oficial Sezonul România-Franța 2019. Având premise istorice și politice (marcarea centenarul sfârșitului primului Război Mondial dar și a Marii Uniri, a României moderne, plus apartenența la Uniunea Europeană a celor două, în contextul în care țara noastră deține și președinția Consiliului Uniunii Europene), se vor desfășura peste 400 de evenimente cu teme diverse, în ambele țări, până pe 14 iulie.

Evenimentele se grupează în jurul francofoniei, cu schimburi culturale, co-producții artistice dar și cu evenimente gastronomice și manifestări economice, științifice, educative etc. Proiecte ce implică foarte multă comunicare, creativitate și inspirație, în mai multe domenii, într-un fel de celebrare a diversității și colaborării dintre cele două națiuni.

Dacă intrați pe site Sezonul România-Franța o să găsiți calendarul pentru întreaga perioadă (teatru și dans, arte vizuale și creație digitală, festivaluri, gastronomie etc.)

Am participat deja la câteva evenimente, împărtășesc cu voi un moment care mi se pare definitoriu pentru genul acesta de manifestare culturală. Spectacolul ‘’Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba’’ în regia lui Eugen Jebeleanu, după un text și o adaptare de Yann Verburgh, reunește actori nativi din cele două țări ce își pun întrebari care îi preocupă deopotrivă. Spectacolul se joacă în ambele limbi, română și franceză (cu traduceri) însă, la un moment dat, limbile se contopesc: un actor întreabă în română iar răspunsul vine în franceză. Două limbi, nouă națiuni, doi oameni ce vorbesc de fapt același grai, într-un limbaj comun înțeles de toată lumea, cel al umanității.

DANS::DANSE
Mergând pe același fir al proiectelor colaborative, dans::danse reprezintă un schimb cultural dintre Asociația Secția de Coregrafie din România și Centre Chorégraphique National d’Orléans din Franța.
dans::danse este o colaborare artistică între România și Franța în cadrul căreia coregrafi, performeri și consumatori de artă sunt parte a unui dialog artistic ce pune sub semnul întrebării, prin dans, probleme sociale și locul individului în comunitate.

Plecând de la estetica și valorile comune ambelor culturi de dans contemporan, au rezultat două spectacole: “DJ Battle“ și “Protest“. Detalii despre proiect pe site, aici: dans::danse

dans-contemporan-de-corina-blog-sezon-ro-fr
“DJ BATTLE” (Franța) este un spectacol-dialog dintre un DJ și un dansator care au în comun un element cheie: muzica. Coregrafa Maud Le Pladec aduce pe scenă un experiment în care muzica nu mai este cea care conduce dansatorul, devenind astfel un joc în care ambele arte sunt la egalitate și se mulează una după cealaltă.

Spectacolul are loc: 21 iunie 2019, Teatrul Național București, Sala Mică
Concept și coregrafie – Maud Le Pladec
DJ – Julien Tiné
Interpretare – Louis Nam Le Van Ho
Manager general – Nicolas Marc
Fotografii – Cynthia Lefebvre și Caroline Ablain
Video – Qin Shuai (Shanghai Mogu Cultural Agency Co.Ltd.) și Zacharie Dutertre.

“PROTEST” (România) este un spectacol de dans contemporan, imaginat ca o instalație coregrafică audio și vizuală. Artista Sandra Mavhima și echipa sa (compozitorul Costas Ivanov și directorul de imagine Radu Aldea) s-au deplasat în Franța, la Centre Chorégraphique National d’Orléans, unde au avut 2 săptămâni de rezidență de creație artistică, în sistem open studio. Finalul rezidenței a constat într-o prezentare publică work in progress a spectacolului, urmată de discuții cu publicul francez.

Tema spectacolului are ca punct de plecare protestele ce au izbucnit în ultimii ani în România și Franța. Spectacolul propune un exercițiu simplu: existența unei societăți utopice, în care individul devine o ființă izolată într-o lume segregată și supravegheată.

După spectacolul din Franța, discuțiile cu publicul s-au centrat atât pe situația socio-culturală și economică a României cât și pe protestele din cele două țări – cu detalii despre mișcările stradale și a ilustrării acestora în cadrul spectacolului.

Un alt subiect de interes a fost acela al prezenței dansului contemporan în culturile română și franceză. Cea mai mare discrepanță care a ridicat multe semne de întrebare a fost aceea că în România există un singur Centru Național de Dans, pe când în Franța există 17 astfel de centre coregrafice, ce reflectă și limitarea vizibilității activității coregrafice din România (și implicit cu probleme de atragere a fondurilor necesare unor proiecte de dans).

Spectacolul are loc: 22 iunie 2019, Teatrul Național București, Sala Amfiteatru (sală în aer liber)
Coregrafie și interpretare: Sandra Mavhima
Concept sonor și muzică live: Costas Ivanov (Temple Invisible)
Concept vizual: Radu Aldea
Să mergem să vedem două perspective ale dansului contemporan, în două spectacole ale unor culturi francofone prietene.

Trailer spectacol Protest:


DETALII PROIECT:

Blogul De-Corina susține Sezonul România-Franța și proiectul dans::danse.

dans::danse se desfășoară în cadrul Sezonul România-Franța 2019
Proiect realizat de CCNO – direction Maud Le Pladec și Asociația Secția de Coregrafie.
Proiect finanțat de Sezonul România-Franța 2019, INSTITUT FRANÇAIS și AFCN.
Parteneri instituționali: Sezonul România-Franța 2019, CCNO – direction Maud Le Pladec,
Asociația Secția de Coregrafie, CARTIERUL DE DANS, Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Institutul Cultural Român, INSTITUT FRANÇAIS
Partener media special: Radio Guerilla
Parteneri: AGERPRES, FEEDER.ro, Observator cultural Revista Atelierul, LiterNet.ro,
Moviecore, Revista Art Out, De Corina, Ceașca de Cultură, MASA – CASA
Partener de comunicare: www.wecollab.ro