Cum a fost DoR Live-Mâine. Distilat de emoții și speranță.
// În ultima vreme particip la multe evenimente cu tematici diverse. Fiecare eveniment vine cu energia lui, aduce informații, poate ispirație, poate emoție. Sau poate toate laolaltă. Sau doar așteptări. Dar musai sunt oameni cu povești, pe scenă și în afara ei. Unele momente rămân cu tine și vrei să le dai mai departe.
@Evenimente de dat mai departe. //
DoR Live – eveniment „Mâine”
Joi, 11 iulie 2019, am participat la un eveniment Decât o revistă: DoR Live cu tema „Mâine”.
Timp de aproape 3 ore, aproximativ 20 oameni și-au spus poveștile în fața publicului adunat în sala mare a Teatrului Național București (eveniment sold-out, cu o sală plină ochi).
Scena naționalului e obișnuită să dăruiască emoție, din povești spuse în limbajul teatrului, muzicii și dansului. Scena naționalului și-a păstrat obiceiul și acum, a spus povești despre lume și viață, doar că altfel, în alt ritm și altă interpretare.
Am ascultat povești scurte, spuse la pesoana întâi, în doze mici, super-concentrate, de 10 minute. Distilate de fapte și energie cu o tărie ce cu greu o puteai primi.
Pentru multe dintre acestea aș fi adăugat avertismente: „Atenție povești cu un puternic caracter emoțional’’ sau „Pentru cei mai slabi de inimă – participarea la eveniment se face pe propria răspundere.’’
E greu să surprind în cuvinte ce s-a întâmplat la evenimentul DoR Live. E greu.
La nivel general, evenimentul a avut o energie intensă (potențată de speech-uri, alături de momente artistice de film și muzică).
S-au creat niște momente puternice, un amestec de empatie, compasiune, copleșire, revoltă …resimțite fizic, cu gol în stomac, nod în gât, ce fură vorbele. Nu știam poveștile, poate de aceea, pe alocuri, efectul a fost răvășitor, pentru mine.
În plus, pe lângă vârtelnița de emoții, am văzut o Românie altfel, una frumoasă. Plină de omenie și compasiune. A gânditului la celălalt. A oamenilor ce iau atitudine. A celor care caută și construiesc. A unui firesc de care îmi era dor. A oamenilor verticali și cu suflet mare. Special!
Ce este DoR Live
DoR Live este un fel de „revistă vie” pe care o parcurgi, filă după filă, sub forma unui spectacol.
DoR Live este conceput ca un eveniment singular, cu o anumită tematică. Ca o experiență unică, irepetabilă, un show pentru cei prezenți în sală, exclusiv.
DoR Live nu se înregistrează, nu se transmite live și nu se repetă.
Într-o lume a informației distribuite virtual oricând și priunde, există și astfel de evenimente. Fără on-line, just off-line, just live, oameni care se întâlnesc cu oameni, într-o sală cu patru pereți și vorbesc despre viață.
Pentru mine, DoR Live a fost despre emoție și empatie. Despre oameni. Despre forța poveștii. Și despre puterea incredbilă a cuvântului. Cuvinte împlântate în suflet sau în minte.
Eveniment de dat mai departe
Scriu mai jos câteva cuvinte despre momentele și vorbitorii care au construit evenimentul.
Să știți de ele, să vedeți proiectele, să căutați oamenii și să îi urmăriți. Sunt frânturi, fragmente.
Uneori construim din fărâme. Cuvinte sau oameni se transformă în imbold, ca un fel de bucățică de drojdie care ajută un aluat mare să dospească.
Încep prin a vă povesti despre proiectele de responsabilitate socială, sunt patru.
- A.L.E.G. www.aleg-romania.eu
Sau rețeaua învingătoarelor. Adică grupuri de sprijin pentru femei abuzate (care se confruntă cu violența domestică, atât ele cât și copiii lor). Femeile sunt consiliate să își spună problemele, să ceară ajutor, să-și vindece rănile adânci și să devină apoi exemplu pentru altele, la fel ca ele.
Organizația oferă victimelor consiliere psihologică atât în mediul on-line, dar și la telefon sau față în față (Sibiu, Brașov, București și urmează noi centre precum Constanța și alte orașe). Grupul lor de Facebook numără peste 350 voluntari.
Am aflat cum o polițistă și psiholog din Satu-Mare strânge femei traumatizate în urma violeței domestice și încearcă să le ajute, discutând cu ele. Femei trecute prin aceleași tragedii, la rândul lor, ajută și consiliază. GRAB, o prescurtarea de la Grup de suport pentru femei abuzate.
Știți ce își doresc ele? Să fie ascultate, să vorbească cu cineva, cel dintâi!
Nu cred că am mai văzut o femeie cu cearcăne atât de adânci. Ghizela este o femeie ce a stat într-o relație violentă timp de 9 ani, cu un soț care o punea țintă la ușa, adică arunca cu cuțite… Mi s-a tăiat respirația câteva secunde atunci când a început să vorbească. Și acum, când scriu aceste rânduri, tresar.
Citiți materialul DoR semnat Oana Sandu, aici: Învingătoarele
2. Proiect Cu apele Curate (Asociația Mai mult verde) www.cuapelecurate.ro
4,2 tone de plastic pe zi, este debitul Dunării la vărsare!
Mai scriu încă o dată. 4,2 tone de plastic pe zi, este debitul Dunării la vărsare!
Doru Mitrana, președintele Asociației Mai Mult Verde, a povestit despre etapele proiectului și scopul său, reducerea cantității de plastic din apele Dunării.
Prima etapă a proiectului înseamnă o tabără de voluntariat și curățenie în Deltă. Patru serii a câte 25 de voluntari petrec câte o săptămână la Sfântu Gheorghe și zilnic fac acțiuni de ecologizare.
A doua etapă a proiectului înseamnă implicarea comunităților din 10 orașe aflate de-a lungul Dunării – se organizează echipe de voluntari care se ocupă de curățarea apelor fluviului, cu acțiuni de educație, conștientizare și mobilizare la nivel local.
Ce proiect frumos!
3. Code 4 Romania www.code4.ro
Este o comunitate formată din tineri care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii (dezvoltă aplicații civice în domenii precum informare și acces la date publice, educare și promovare a culturii).
Olivia Vereha a povestit despre aplicația Monitorizare Vot (una dintre cele patru de acest fel din lume), folosită în prezent de mii de voluntari în cadrul alegerilor.
4. Fundația Comunitară București
Georgiana Ilie a scris un articol în DoR în anul 2017, Cutremur în orașul vulnerabil, material ce a coagulat asociații, companii și institiții de stat într-un proiect extrem de amplu (cu resurse atât din mediul public cât și din cel privat), care ajută bucureștenii să fie mai bine pregătiți în cazul unui potențial cutremur.
Incredibil ce acțiune poate demara un articol!
Materialul DoR îl găsiți aici: Cutremur în orașul vulnerabil
DoR live, muzică și film
În completarea discursurilor au fost și povești artistice, cu filme și muzică, integrate într-un mod original.
Unele dintre cele mai puternice mesaje din cadrul evenimentului au fost cele ale copiilor, fragmente dintr-un film în regia Ioanei Mischie „Guvernul Copiilor”/ Government of Children.
Absolut superbe imaginile, copiii și cuvintele acestora, cu inocența, implicarea și candoarea specifică vârstei.
Pe scurt, regizoarea Ioana Mischie a invitat 100 de copii să-și imagineze cum ar face din România un loc mai bun dacă ar fi liderii ei.
Au fost câteva fragmente din film presărate ici-colo pe parcursul spectacolului. După poveștile grele ale adulților, când nu te așteptai, veneau copiii, cu sinceritatea lor, cuvinte la care râdeai și plângeai, în același timp.
Aida și Noi este o trupă care îmbină mai multe stiluri de muzică, într-un mod inedit (jazz, indie-pop, balkan etc.), fiind recunoscută pentru diversitatea culturală a membrilor săi (ce vin din Buhojno, Berlin, Santiago de Chile, București sau Havana). Inserțiile muzicale au punctat parcursul întregului show. După poveștile cu emoții așa intense, aceste fragmente rupeau ritmul, într-un ton cu iz de zeflemea și ironii.
Pe Emil Rengle l-am tot auzit și văzut în ultima vreme în media, a susținut și un moment coregrafic la acest eveniment (într-un duet cu cântăreața AMI) și a spus câteva cuvinte din inimă, cu întrebări despre regulile societății, despre acceptare, despre cunoașterea fiecăruia dintre noi.
Ne-am bucurat să vedem și Opinci – o animație superbă care a luat Premiul Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la TiFF 2019.
O dramă animată despre un tată singur (vocea lui Marcel Iureș) care încearcă să-i ofere fiicei sale lecţii despre viață, onoare, eroism. Și povestea a 495 perechi de opinci.
Oameni, ce oameni!
Elena Văduva este reporter Școala9 și a povestit despre procesul descoperirii, al cunoșterii de sine. O poveste concentrată despre cum a încercat să-și facă vocea auzită.
Cum au fost pașii ei, cum a trecut de obstacolele din copilărie, cum a început să facă lucruri pentru ea, pentru că așa simte (și nu lucuri care să dovedească ceva cuiva). O poveste despre fiecare dintre noi.
Codruța Cernea se ocupă de pictură și a vorbit despre firescul căutărilor „la început îmi sunt și mie necunoscute” și a explicat procesul muncii ei și lumile fascinante pe care le creează pe pânză. Identitatea afișului DoR Live „Mâine” e bazat pe lucrarea ei „Camera galbenă” (acrilic pe pânză, 2019). Cea mai recentă serie a sa, „Future Nostalgia”, poate fi văzută la Mobius Gallery.
„E ok să fii așa cum ești!” a concluzionat Codruța.
Mi-ar plăcea să găsesc discursul Codruței Cernea, am rezonat cu lecția ei sinceră și cu atâta firesc. O lecție despre drumul creației și despre motivație, din inimă.
Unul dintre cele mai puternice momente ale serii a fost când jucătoarea de handbal Crina Pintea a vorbit despre cei mai grei 6 ani din viața ei, când a învățat handbal. I se spunea că este un nimic, era jignită și apostrofată permanent (i se spunea urangutan, urs, cămilă!). Halal antrenor. În cele câteva cuvinte sintetizate de ea, vedeai cu ochii minții partea întunecată a sistemului școlii românești – ce pune presiune pe copii, ca să facă performanță. Sau pur și simplu, răutate gratuită, dezumanizarea și ură. Pe parcusul discursului, simțeai cum îți scâșnesc dinții și un fir de lacrimă se strecoară în colțul ochiului, fără voie.
Crina a plecat apoi să joace handbal în străinătate, într-un alt mediu, alt stil de lucru, acolo „unde nu se mai face performanță cu pumnii”, unde a înflorit! Un discurs copleșitor!
Sorana Stănescu este editor DoR și se ocupă de proiectul editorial „La noi’’, dedicat vieții la sat, dezvoltării rurale. Sorana a povestit despre cum arată „mâine” la sat, bazat pe documentarea din teren făcută în ultimele șase luni. A încheiat cu „Dacă nu avem încredere, satul rămâne la fel.”
Seria de articole DoR dedicate satului românesc, aici: La Noi
Flavia Oprea este unul dintre cei trei membri ai echipei ENTy, proaspăt doctorand la Universitatea Politehnică din București.
Ne-a spus povestea ENTy – un dispozitiv care va ajuta în viitor la depistarea bolilor neurodegenerative. Sau despre cum câțiva tineri perseverenți, cu mult drag de știință, pun tehnologia în slujba sănătății oamenilor.
Ioana Ichim lucrează într-o agenție de publicitate, este copywriter. În iunie a lansat un proiect pe Instagram #30smallrequests, despre cum ne putem transforma interacțiuni banale de zi cu zi, în conversații, cu cei din jur. ‘’Ai un foc?’’ poate deschide discuții și povești.
Cum viitorul le aparține celor tineri, DoR a invitat cinci adolescenți sub 19 ani să spună cum văd ei ziua de mâine:
Irina Novac, activistă pentru drepturile omului și președinta festivalului de film Radiera Film Festival din Focșani, fotbalistele Diana Gheorghe și Nicoleta Toporaș, dansatorul Victor Panțuru (cu un moment electrizant) și Matei Bumbuț (fotograf, actor și muzician). Un suflu cu altfel de energie și cu speranță.
La finalul evenimentului am avut parte de un moment Poliția Redacției, din culise – o selecție de „perle” și glume din redacția Decât o Revistă. La scenă deschisă: Oana Barbonie, Nicoleta Rădăcină, Irina Tacu și Cristian Lupșa.
Și mai am trei propoziții care mi-au rămas în minte.
Nu mai știu cui aparțin, dar vreau să le las aici:
„Oriunde există o problemă există și o soluție’’, „Salvarea nu vine din afară” și „Trebuie să reconstruim noțiunea de bună vecinătate”.
„Mâine” înseamnă un viitor mai bun pe care îl putem crea împreună. Cu încredere în noi și în cei din jurul nostru. Să căutăm oamenii valoroși și să ne implicăm. Trăim într-o societate suferindă, care își arată rănile în multe zone. Noi cu noi, ăștia de credem în aceleași lucruri și avem aceleași valori, trebuie să punem umărul la schimbare. Împreună. Cu încredere. Și speranță. Și luptă. De azi.
Recomand DoR Live, un eveniment musai de văzut și de dat mai departe.
Poze: Facebook Decât o revistă