Festivalul Enescu prin oraș. 9 proiecte asociate.

Ediția 2019 (cu numărul 24) a Festivalului Internațional George Enescu se desfășoară sub sloganul ‘’Lumea în armonie’’.

‘’Lumea‘’ Festivalului Enescu înseamnă 2.500 muzicieni străini și peste 1.000 de artiști români, pe scene. Și alte mii de melomani și iubitori de frumos, în sălile de spectacol sau în afara lor, alături de artiștii invitați.

‘’Armonia‘’ Festivalului Enescu se propagă în cercuri concentrice, pornind de la concertele din București, apoi, mai departe, în orașe din România dar și pe scene internaționale. Mirajul muzicii din festival trece de sălile de spectacol și ajunge în zone neconvenționale, în parcuri, muzee, centre de business, librării, în ateliere de arte vizuale și câte și mai câte. Un concert orchestrat la scară mare, care cuprinde întreaga lume, ca o sărbătoare a muzicii.

Amploarea și calitatea la care a ajuns astăzi Festivalul Enescu, îl poziționează drept o variantă central-est-europeană a BBC Proms (așa cum a menționat directorul artistic al festivalului, Vladimir Jurowski, la conferința de presă de pe 31 august 2019).

De peste 18 ani urmăresc cu bucurie, ediție de ediție, cum Festivalul Enescu crește și se transformă, aducând laoltă mai multe arte și proiecte din sfere diverse, cu multă creativitate.  Festivalul nu a rămas doar în sălile de spectacol, ci a ieșit în stradă și a cuprins spațiul urban.

Energia muzicii s-a propagat ușor precum culorile dintr-un tablou lucrat într-o tehnică anume în care nuanțele fuzionează, își dau mâna, și se tot extind. Festivalul este precum planșa de desen iar culorile sunt universuri artistice puse laolaltă, unde muzica devine liant dar și element ce polarizează și dă tonul unor noi perspective creative.

În perioada 31 august-22 septembrie 2019 București-ului i se alătură anul acesta 30 concerte în 10 orașe din România (Sibiu, Cluj, Târgoviște, Piatra Neamț, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Bârlad, Timișoara, Satu Mare) alături de 6 orașe din lume (Florența, Berlin, Liège, Toronto, Montreal, Chișinău). Este prima ediție când Festivalul Enescu se extinde și la nivel internațional.

Program concerte în țară: https://www.festivalenescu.ro/festivalul-in-tara/

Program concerte în afara țării: https://www.festivalenescu.ro/festivalul-in-lume/

Și sunt foarte, foarte multe evenimente conexe anul acesta, 312 proiecte asociate (cele mai multe și consistente de până acum, multe dintre acestea în afara sălilor de spectacol), plus 100 de evenimente în Piața Festivalului. Menționez mai jos 9 proiecte asociate Festivalului Enescu.

public Festival Enescu Sala Palatului concert

9 proiecte asociate Festivalului Internațional George Enescu

  1. Piața Festivalului Enescu (pe întreaga perioadă a Festivalului): proiecte pentru copii, concerte ale tinerilor artiști de la liceele de muzică, transmisiuni live ale concertelor de la Ateneul Român și Sala Palatului (din cadrul Festivalului), evenimente coordonate de parteneri, proiecții filme etc. Detalii AICI.
  1. ’’Orașul cântă’’ proiect susținut de Cantus Mundi înseamnă peste 2.000 de coriști și instrumentiști care vor susține 250 concerte în parcuri, muzee, centre comerciale și centre de business din toate colțurile capitalei. Detalii AICI.
  1. ’’Festivalul Enescu pentru Copii’’ semnat de Opera Comică pentru Copii include opt spectacole dedicate micilor melomani, adaptate vârstei acestora (vor avea loc la sediul din Calea Giulești nr. 16). Detalii AICI.
  1. 16 tururi ghidate vor avea loc în capitală, invitându-i pe melomani și nu numai pe urmele lui Enescu prin oraș. Vor fi organizate două tipuri de tururi ghidate în București: ”Muzicieni în oraș – Pe urmele lui Enescu”, axat pe clădiri și locuri frecventate în trecut de George Enescu și alți muzicieni români și ”Bucharest Hidden Gems”, care va prezenta bijuterii arhitecturale unde muzica era la loc de cinste. Tururile ghidate sunt gratuite și se desfășoară între 6-22 septembrie, mai multe detalii: https://interestingtimes.ro/
  1. Concertul ’’From Classical to Jazz’’ creat și interpretat de Teodora Enache, prezintă în premieră Rapsodia I și Rapsodia a II-a, de George Enescu interpretate vocal, în cheie jazz. Spectacolul  va avea o singură reprezentație, pe 9 septembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Național din București, cu Teodora Enache (voce), Călin Grigoriu (chitară), Joca Perpignan (percuție) și Răzvan Suma (violoncel).

Festival Enescu public piață

  1. ’’Silent Symphonia’’ oferă acces la audiții ale unor piese din ediții precedente ale Festivalului Enescu în librării, spații de birouri și alte spații publice, detalii AICI

7. Ateliere deschise de artă – o călătorie în laboratoarele de creație a peste 100 de artiști plastici români, asigurată în cadrul proiectului cultural Contemporanii. O ocazie de a vedea spațiile de lucru ale artiștilor români și de a interacționa cu aceștia. Turul se organizează în trei week-end-uri, sâmbăta și duminică (07-08, 14-15 și 21-22 septembrie 2019), în intervalul orar 12:00-20:00, cu ajutorul unor microbuze. Artiști așteaptă vizitatori în atelierele lor (pictură, sculptură, grafică, ceramică, sticlă, textile și metal). Detalii pe http://ateliere.net/ro/ și aplicația Ateliere.

  1. “Imaginile lui Enescu” – concurs național de artă în cadrul căruia 171 artiști români, pictori și graficieni, au răspuns invitației de a transpune în limbaj plastic șase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu: “Impresii din Copilărie”, “Vox Maris”, “Suita Nr. 2 pentru pian”, “Săteasca”, “Șapte cântece”, “Suita Nr. 3 pentru pian”. 30 de lucrări selectate de juriu pentru finală vor fi expuse și promovate în format digital pe site-ul Festivalului. Lucrările selectate, AICI.
  1. ”Mărturisiri despre muzică” – expoziție deschisă în perioada iulie 2019 – martie 2020 la Palatul Suțu (Muzeului Municipiului București). Un exercițiu muzeal dedicat muzicii, menit să îndrume vizitatorii să experimenteze sincron trei veacuri de evoluție a muzicii în istorie. Informații AICI.

Mai multe detalii despre concertele și evenimentele conexe (spații neconvenționale, în aer liber, muzee etc) care se desfășoară în perioada Festivalului, 31 august- 22 septembrie 2019:

descărcați aplicația Enescu Experience by Samsung din Google Play și AppStore sau pe web-site: www.festivalenescu.ro

Toate evenimentele sunt marcate pe hartă în aplicație și se pot stabili trasee către  diferite puncte de interes. Aplicația poate fi descărcată de aici: http://onelink.to/enescu

Pentru cine nu reușește să ajungă în sălile de concerte, acestea se pot asculta și on-line:
– Pe site-ul Festivalului www.festivalenescu.ro
– În Piața Festivalului, program aici: https://bit.ly/2kwLPqp
– Trinitas TV, program aici (actualizat săptămânal): https://bit.ly/2kwM053
– TVR, program aici: https://bit.ly/2k25ezr

”Magia există” în ”Lumea în Armonie” a Festivalului Enescu!

Festival Enescu copii explicatii

covrigi cheia sol Festival Enescu

Piața Festival Enescu

Festival George Enescu Ateneu