Celebrul sandwich New York pastrami are origini românești

<< A fost odată ca niciodată o copilă plină de talent care a plecat în lume, peste ocean. Părinții ei au cam dat-o uitării dar părinții adoptivi au îngrijit-o cum se cuvine și ea a înflorit în noua casă. A luat premii și a devenit celebră în noul cămin adoptiv. După mulți ani de pribegie și faimă s-a reîntors acasă și speră ca cei apropiați să îi arate prețuire. Ea le-a dus dorul, vrea acasă. >>

Americanii o numesc ”Romanian pastrami” sau ”Jewish-Romanian pastrami”, europenii ”New-York style Pastrami”, canadienii ”smoked meat in Romanian style”. Românii nu o prea cunosc.

Dacă ne uităm în Wikipedia aflăm așa: ”Pastrami (Romanian: pastramă) is a meat product usually made from beef, and sometimes from pork, mutton, or turkey. ” ”Early references in English used the spelling “pastrama”, closer to the Romanian “pastramă”. Pastrami was introduced to the United States in a wave of Jewish immigration from Bessarabia (current day Moldova) and Romania in the second half of the 19th century”

Pastrama New York (NYC’s Pastrami) este un tip special de pastramă de vită (nu este pastramă de oaie!), preparată după o rețetă veche, pierdută de români și salvată de evreii-români care au migrat în America, începând cu primul val din anul 1872.

New York Pastrami Sandwich a devenit celebru în metropola americană din anul 1887. În cărțile care descriu istoria orașului se spune că Sussman Volk a emigrat din Lituania și și-a deschis o măcelărie în New York. Istoria consemnează faptul că Volk a primit rețeta pentru pastramă de la un prieten emigrant român, în schimbul depozitării unor bagaje.

Succesul vânzării sandwich-ului cu pastramă l-a determinat pe Volk să-și transforme măcelăria în restaurant. Iar jurnalele comerciale de atunci indicau chiar și portulul de proveniență al pastramei, sursa principală fiind Brăila. Următorul restaurant care aduce în meniu celebrul sandwich este Katz’s Delikatessen New York, despre care se spune că vindea 6,8 tone de pastramă pe săptămână!

Sandwich-ul american cu ”Romanian pastrami” urmează apoi drumul celebrității și ajunge în meniurile a sute de restaurante, trece și granița înapoi în Europa, la Paris și Londra, unde se își construiește notorietatea.

Să mai spunem că americanii i-au dedicat o zi națională? Pe 14 ianuarie se serbează ‘’National Hot Pastrami Day’’.


Ce înseamnă New York Pastrami Sandwich? Acest tip de pastramă se servește cald (tăiat în felii foarte subțiri), de obicei în sandwich închis, alături de muștar și murături (castraveți în saramură, cu precădere). Și, de aici încolo, fiecare restaurant adaugă, după inspirație, brânze maturate, sosuri, ceapă caramelizată etc.

Probabil în multe gospodării din țara noastră se prepară, după rețete străvechi, acest tip de pastramă (ținută în saramură, afumată etc) pentru consum individual.

În timp ce americanii îi recunosc originea românească, la noi reperele cu privire la identitate gastronomică sunt mai puțin discutate, cunoscute și recunoscute.

pastrami carne

Katz’s Delikatessen New York, Facebook

Și vești bune! De aproximtiv 2 ani pastrama noastră de vită (acum cu nume nou, newyorkez, NYC’s Pastrami), parte a patrimoniului gastronomic românesc, s-a întors înapoi acasă, prin intermediul câtorva restaurante.

Sursa de producție este fabrica Radic Star din județul Argeș (aflată la Schitu-Golești), care face pastrama specială respectând rețete vechi (folosește carne piept de vită). În fabrică toate operațiunile se realizează manual (se respectă aceeași pași ai procesului de fabricație, precum în urmă cu 100 de ani), cu marinare în saramură (fără adaosuri nocive), afumare cu rumeguș natural din lemn de fag (are loc într-o celulă specială, sub monitorizare electronică).

Persoana care stă în spatele întregului proces de recuperare și aducere pe piață a acestui produs în România, cel care merită aplauzele noastre, este Ștefan Lakatos (iar fabrica din Argeș susține producția și demersul său).

După cum este menționat pe site-ul pastrame.ro produsul înregistrat NYC’s Pastrami se distribuie în regim horeca în câteva orașe din țară și în capitală.

Nu mai e loc de pierdut, adică trebuie să recuperăm timpul pierdut, și este musai să încercăm, consumăm, minunăția din carne fragedă și foarte suculentă! Și cum vorba lungă e sărăcia omului, să trecem și la fapte: mai jos sunt 5 restaurante din București (inclusiv cu adrese) care au în meniu pastrama cu pricina, în diverse preparate:

Switch.eat  (str. Horei nr. 34) – găsiți varianta clasică a sandwich-ului cu pâine de secară, castraveți murați, muștar. Fac și livrări, direct, sau prin Caserola.

– Restaurantul lui Adi Hădean, MEATic (de la Carnivale Food Market, Splaiul Unirii nr. 165) – aici meniul de prânz se schimbă în fiecare zi, deci și sandwich-ul cu pastrama gustoasă îmbracă diverse forme, se poate împrieteni cu tot felul de ingredinte și sosuri.

–  Pâine și Vin (str. Actor Ion Brezoianu nr. 4) – NYC’s Pastrami stă la loc de cinste pe o pizza/ flatbread cu o cocă italiană, alături de mozzarella, prune uscate, pătrunjel proaspăt și e servită frumos cu un sos de hrean alături. Comenzi și prin Caserola.
PS anunț de pe 28 septembrie: în week-end restaurantul se deschide mai devreme, de la ora 15:00 (în timpul săptămânii de la ora 17:00).

–  Bite (str. Mătăsari nr. 53) – Sandwich-ul cu NYC’s Pastrami este însoțit de sosul Siracha, pe bază de maioneză. Comenzi și prin Ubereats.

– Pasterra wine & pasta bar (str. Comandor Eugen Botez nr. 27) – găsiți 3 feluri de sandwich: cu ciabatta, salată varză și ceapă caramelizată dar și varianta cu brânză maturată sau cu trufe. Plus NYC’s Pastrami Pasta (paste cu pastramă și țelină apio) și Whiskey Pastrami (pastramă alături de cartofi și sos de whiskey). Comenzi prin Takeaway și Ubereats.

Și, din culise, am aflat că și Blid – locantă românească care se deschide luna aceasta, în octombrie, are în meniu pastrama cea gustoasă.

Vă încurajez să căutați pe site-ul producătorului www.pastrame.ro și alte restaurante din București, Timișoara, Constanța etc. care au în meniu NYC’s Pastrami.


Și, prima recunoaștere locală, în România! NYC’s Pastrami Delikatessen a câștigat premiul Recuperarea Patrimoniului Gastromic decernat în cadrul Galei Premiilor de Excelență, oferit de GastroArt & Vinul.ro pe 27 septembrie 2019. Aceste premii preced un moment important în industrie, se va serba, pentru prima dată, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România, pe 6 octombrie 2019 (în prima duminică a lunii octombrie).

Poate că este un moment bun să începem să ne uităm cu mai multă atenție la gastronomia locală, la mâncarea cu tradiție și bucatele de acasă, să ne primim toți copiii rătăcitori, de prin lume dar și de acasă. Să le deschidem ușa, să-i omenim, să îi întrebăm de vorbă și să îi ascultăm, că au multe să ne povestească.

Mă duc să îmi cumpăr un Sandwich cu NYC’s Pastrami!

Credit foto 1: Katz’s Delikatessen New York, @indulgenteats, Facebook

Switch.eat - 𝗡𝗲𝘄 𝗬𝗼𝗿𝗸 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗮𝗺𝗶 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵

Switch.eat – 𝗡𝗲𝘄 𝗬𝗼𝗿𝗸 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗮𝗺𝗶 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 (Facebook foto)

MEATic, Adi Hădean - sandwich NY Pastrami
MEATic, Adi Hădean – sandwich NYC’s Pastrami (Facebook foto)
Bite - Sandwich cu NYC's Pastrami & Siracha Mayo (Facebook)

Bite – Sandwich cu NYC’s Pastrami & Siracha Mayo (Facebook)

Pâine și Vin - fleatbread cu NY pastrami

Pâine și Vin – fleatbread cu NYC’s Pastrami

Pasterra - Pastrami NY

Pasterra – NYC’s Pastrami & whiskey (Facebook foto)