Top 25 restaurante deschise în 2019 în București.
Piața horeca din București a stat sub semnul efervescenței în 2019: s-au deschis foarte multe locuri noi, o parte s-au mutat, unele s-au extins sau și-au închis porțile.
Restaurantele noi au venit cu mai multă ’’sare și piper’’ parcă, în comparație cu anii anteriori: concepte noi, produse (sau categorii) așezate în lumina reflectoarelor, mai multă atenție la designul locațiilor și calitatea serviciilor etc. (revin cu un material dedicat pe acest subiect).
Am selectat 25 restaurante deschise anul trecut (dar și cafenele, bistrouri, wine-bars etc., le numesc generic ’’restaurante’’), din multitudinea de locuri care îmbogățesc ’’oferta’’ peisajului gastronomic dâmbovițean.
Și, pentru că 25 înseamnă un platouaș măricel și mă gândesc să nu fie prea multă mâncare dintr-o dată… pentru jumătate povestesc mai pe îndelete iar pentru restul, scriu mai succint, vă fac poftă să le descoperim împreună în 2020.
Încep cu descrierea a 12 restaurante – am ales câte unul deschis în fiecare lună a anului (m-am abătut de vreo două ori, dar tot la 12 am rămas). Găsiți informații utile, de la adresă și poziționare în oraș, la specific, cu exemple de feluri mâncare și prețuri etc. Cele 12 au fost vizitate de mine cel puțin o dată, o parte dintre acestea, revizitate și de trei-patru ori.
Bonus, am adăugat la final și câteva locații care s-au mutat ori au dispărut, restaurante care și-au schimbat proprietarii ori s-au extins.
Poftă bună la explorat gusturi și locuri!
1. MEATic by Adi Hădean (deschis în ianuarie 2019) up-date 2020: ÎNCHIS
Unde. La Carnivale Food Market – Splaiul Unirii nr. 165 (metrou Timpuri Noi, clădirea cu Impact Hub)
Ce. Restaurant condus de Adi Hădean ce prepară meniuri de prânz delicioase (care se schimbă în fiecare zi) gătite cu grijă, din ingrediente cinstite (carne și legume de calitate, sosuri care se prepară acolo etc.)
Spațiu&concept. Carnivale Food Market este un concept nou în capitală, o piață urbană (așa cum ați întâlnit în marile orașe ale lumii) unde găsiți laolaltă mai multe tipuri de restaurante, cu bucătării diverse. Un loc prietenos, fresh, cu o energie bună, cu design urban-industrial.
Up-date: dacă în primele luni de la deschidere trebuia să îți încarci cardul Carnivale cu suma dorită (la camioneta galbenă), acum poți plăti cu cardul personal. Îți iei o tavă și comanzi, simplu.
Ce găsești aici. MEATic înseamnă un prânz cinstit și gustos, feluri de mâncare tradiționale românești dar și câteva preparate din bucătăria internațională. Ca să vă faceți o idee, o supă costă 12 lei, o porție de coaste 29 lei, o plăcintă cu brânză și spanac 15 lei.
M-am lins pe degete la câteva prânzuri, sttt.
De curând s-a anunțat: începând cu 8 februarie 2020 Meatic e deschis și în week-end (între orele 12:00 -15:00).
Am scris despre MEATic și Carnivale Food Market, citiți aici: Restaurant MEATic, by Adi Hădean, acum și în București. La Carnivale Food Market.
Up-date: în 2019 restaurantul din Oradea s-a închis, așadar MEATic București este singurul restaurant cu acest nume, coordonat de Adi Hădean. Este foarte posibil să dați nas în nas cu Adi Hădean la Carnivale Food Market.
2. MAISON DES CHEFS (martie 2019)
Unde. Calea Floreasca nr. 111-113, complex Agora Floreasca
Ce. Un spațiu care îmbină, în același loc, mai multe experiențe și concepte culinare (bistro și mici magazine specializate), un proiect al retailerului Mega Image.
Meniul bistroului poartă semnătura unui Chef creativ, Alexandru Iacob, pe care îl puteți vedea gătind în bucătăria deschisă.
Alex (ex- Chef-ul restaurantului ‘’Kane‘’) se pregătește pentru o schimbare în 2020, el va găti (alături de Cristi Dăscăleanu) la restaurantul lor care se va deschide curând, restaurant ‘’Mat’’.
Spațiu&concept. Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, noul concept propune: un bistro aflat în centrul unui spațiu deschis, la care se adaugă trei zone adiacente de unde poți face cumpărărturi pentru acasă. Adică Arc Bakery (brutărie și patiserie franțuzească artizanale), Fromagerie (cu aproximativ 70 brânzeturi la raft) și Wine Gallery/ Wine Shop cu aproximativ 200 etichete.
Ce găsești aici. Meniul bistroului, gândit de Alexandru Iacob, pleacă de la ingrediente proaspete, de sezon (aperitive, supe, salate, feluri principale, deserturi).
O supă cremă este 15 lei, o porție de paste cu brânză de capră, spanac și roșii uscate, 39 lei.
Mâncare corectă, gust echilibrat și servicii foarte bune (am remarcat o echipă foarte promptă și atentă la detalii!).
Despre Agora Floreasca: este un complex nou în București, deschis în 2019, un concept care polarizează câteva locații diferite sub același acoperiș, printre acestea Raionul Floreasca, Verso Cărturești, The Beer Institute, Sara, Dabeef (în locul fostului restaurant grecesc Yasou) etc.
3. B4 MARKET (aprilie 2019)
Unde. Radu Beller nr. 54 (lângă Parc Floreasca)
Ce. Cei 4 ‘’B’’ înseamnă beans, bread, bistro, breakfast. Un bistro cu vedere la Parc Floreasca care are și o brutărie/ patiserie unde coace zilnic produse de panificație. Locul aparține celor de la Entourage/ E3 by Entourage.
Spațiu&concept. Un spațiu luminos și primitor, cu geamuri mari ce dau înspre Parc Floreasca. O parte din plafon este din sticlă cu traverse verzi, ceea ce dă locului un aer foarte viu.
Designul locului se bucură de principiile moderne de amenajare a spațiilor urbane, cu tipologii jucăușe: și mese înalte și normale, scaune de bar – scaune normale, dar și canapele sau fotolii.
Ce găsești aici. B4 Market se laudă cu o mare varietate pentru mic dejun și brunch (’’mic dejun de toată ziua’’, scrie în meniu) dar și câteva feluri principale, precum salate, paste dar și antricot de vită de Uruguay. Plus pâine proaspătă, produse de patiserie și cofetărie, făcute acolo.
Omleta țărănească este 25 lei, Burrata 36 lei, Paccheri Quattro Formaggi 32 lei.
Fiți cu băgare de seamă și la fashion: posibil să mai vedeți prin zonă vreun VIP sau o fashionistă din Floreasca.
4. RAIONUL FLOREASCA (mai 2019)
Unde. Complexul Agora Floreasca, Calea Floreasca 111-113
Ce. ‘’Fish Market. Street Food. Oyster Bar. Champagne. Wines. Cocktails. Restaurant.’’ Dacă ați ajuns la fratele mai mare ca vârstă, dar mai mic ca spațiu, Raionul de Pește din Piața Dorobanți, știți despre ce vorbesc, ”peș-te” ”proas-păt” sunt cuvintele cheie.
Spațiu&concept. Un spațiu generos și versatil (semnat de LAMA Arhitectura) de vreo 400 de metri pătraţi, care aduce laolaltă 7 concepte.
Ce găsești aici. Pe lângă stridii şi şampanie (la Oyster bar), restaurant cu meniu a la carte, poți sa ‘’pescuiesti’’ ce iti face cu ochiul din vitrinele cu gheață (fructe de mare, pește și specialități din pește), care se prepară pe loc, cât ai zice, ‘’pește‘’. Dacă nu ai timp de stat, există și varianta să cumperi pește proaspăt plus legume (de la mici producători) la pachet. Plus vinuri, și românești și de import. Un super-concept, mă bucur să îl găsim și în București.
Din meniu: ‘’Pește proaspăt din vitrine, gătit așa cum îți dorești’’ 25 lei/ 100 grame, File de somon la jar (200 gr.) 57 lei, garnitură – orez prăjit cu ou și usturoi, 20 lei.
Ultima dată am ajuns într-o sâmbătă, era atmosferă foarte fresh, mâncare bună, muzică bună și lume… atât cât trebuie!
5. NOUA (mai 2019)
Unde. Str. Popa Nan nr. 7, zona Foișorul de Foc
Ce: ‘’Noua bucătărie românescă’’ restaurant condus de Alex Petricean care este Chef și proprietar (anterior a lucrat la ’’Maize, farm to table’’).
Spațiu&concept. Aproximativ 50 locuri – două încăperi la parter plus o mansardă cu bucătărie deschisă, într-o casă veche din anul 1915, renovată. Restaurantul are și o mică curte cu terasă. După cum aflăm din titlu, aici găsim o bucătărie modernă, plecând de la inspirația preparatelor românești, cu ingrediente de sezon de la producători locali, un restaurant fine dining. Meniul se schimbă des, la o lună – două.
Ce găsești aici. Restaurantul este deschis doar pentru cină, patru zile pe săptămână și propune Meniuri de degustare/ Tasting Menu dar preparatele se pot comanda însă și separat, abordarea fiind ‘’Noua bucătărie românescă’’. Tasting menu cu 3 feluri mâncare înseamnă un preț de 180 lei.
Citiți mai multe detalii în material dedicat, am avut câteva comentarii legate de proporția de sare în bucate sau nume preparate: Meniu nou by NOUA, restaurantul lui Alex Petricean
6. COCLINTĂ BRASSERIE (iunie 2019)
Unde. Calea Victoriei nr. 153, aproape de Piața Victoriei
Ce. ‘’Coclinta’’ este un cuvânt românesc și înseamnă o turtă din aluat nedospit, coaptă pe sobă.
Adică aici e locul unde găsim niște plăcinte măricele, coapte în cuptor cu tot felul de umpluturi, care sunt gata în 15 minute.
După vreo 12 ani la Casa di David, după ce ne-a adus restaurant Mahala, Sorin Petru Cucu a deschis ‘’Coclintă la Cucu – făcută cu mâinile’’.
Spațiu&concept. Un loc aprope de Piața Victoriei: dacă o luați din Piața Victoriei, pe calea Victoriei, pe lângă BCR, imediat pe prima străduță faceți dreapta și ați ajuns. Un spațiu simplu, cu multe bunătăți.
Ce găsești aici. Coclintele sunt niște plăcinte mari, sănătoase, ce pot fi brunch, prânz sau cină, sărate sau dulci. Într-o lume în care ‘’scurtăturile’’ la mâncare sunt la ordinea zilei, aici, la colț de Cale Victorie, cineva îți face cu mâinile o plăcintă simplă, cu apă, sare și făină. Foaia aceea rotundă atât de subțire și fină nu o face nicio mașinărie așa, că e cu suflet.
Ce bucurie, să mănânci ceva simplu și gustos!
Coclinta poate fi: cu brânzeturi maturate, pastramă vită, Mangalița, rață din garniță etc. Până se face plăcinta, poți lua babic, slană afumată cu muștar, ouă prăjite, zacuscă, vinete dar și de dulce…. Meniul este pe pagina de Facebook, poți trage cu ochiul!
’’Coclinta de dor’’ adică – brânzeturi maturate, varianta mică (300 grame) este 24 lei, iar cu dorul mai mare (de 600 grame), ajungeți la 44 lei.
Hai, la plăcinte înainte!
7. LE BAB (iulie 2019)
Unde. Calea Victoriei 12A, vis-à-vis de CEC
Ce. Un restaurant ce vine direct din Londra, și nu este o figură de stil, acolo are trei locații. Iar Bucureștiul este prima extindere internațională Le Bab!
Pe scurt, povestea sună așa (4/3/2): acum 4 ani, 3 bucătari de la un restaurant cu 2 stele Michelin şi-au propus să aducă un suflu nou preparatelor din bucătăria Orientului Mijlociu & kebaburilor (“The Kebab renaissance”) și, se pare că au reușit.
Spațiu&concept. Design-ul noului restaurant Le Bab București este creat de Angus Buchanan (cunoscut pentru colaborările sale cu nume precum Vogue și Dior), este o alăturare de elemente industriale cu pereți nefinisați, mese de marmură și câteva oglinzi rotunde ce punctează spațiul cu lumină, ici-colo.
Ce găsești aici. Bucătăria din Orientul Mijlociu alături de experiența și creativitatea unor bucătari care au lucrat în restaurante cu stele Michelin. Rezultatul? O mâncare extrem de gustoasă, care îl are pe ‘’vino-încoace’’.
Meniul aduce și câteva ingrediente locale, ex. cotlet de Mangalița.
Nici nu plecasem bine de la masă (prima vizită), și m-am surprins cum îmi făceam socotelile când să revin, să mai testez din meniu… un ‘’efect’’ pe care nu multe restaurante îl au asupra mea.
La Le Bab București gătește un Chef englez ce a lucrat prin restaurante Michelin sau cotate The World’s 50 Best Restaurants, Doug Faulkner, alături de un Sous-Chef, tot englez.
Câteva exemple și de prețuri: humus cu năut, dovleac și pesto de semințe dovleac și pătrunjel (200 gr) 19 lei, LBFC (Le Bab fried chicken) – porție mare 37 lei.
Musai de mers!
8. CPWHF – Coffee Place With Honest Food (august 2019) up-date august 2020: ÎNCHIS
Unde. Popa Savu nr. 73, lângă rond Charles de Gaulle
Ce. Cafenea de specialitate și un meniu scurt de brunch, făcut din ingrediente proaspete. Plus o vitrină cu câteva prăjituri și o colecție de checuri (printre care și lămâie cu mac, banana bread, sfeclă cu ghimbir).
Spațiu&concept. O cafenea micuță cu design minimalist, cu un meniu de brunch, plus o mică terasă. Și oameni zâmbitori.
Ce găsești aici. Cafea de specialitate (prăjitorii din țară și din Europa), dar și câteva feluri de mâncare, potrivite pentru un brunch sau prânz gustos. Cu burrata, o supă, pulled pork, mult avocado, brânză Horezu etc. toate cu pâine bună de la Demetra.
Bine, bine, de week-end, recomand și un Prosecco, înainte de plimbarea prin Herăstrău.
Prețurile sunt așa: porție ‘’Pulled Pork Benedict’’ (300 grame) 28 lei, un espresso 7 lei.
Și, ceva simpatic: una dintre prăjiturile din vitrină poartă numele unui client fidel care comanda o anumită prăjitura de fiecare dată când ajungea aici. Astfel, prăjitura a fost botezată… ”Prăjitura preferată de Paul.”
Am ajuns aici de vreo trei ori, mereu revin cu mare plăcere.
Hello, CPWHF! Nume greu de ținut minte dar, odată ajuns aici, pașii te vor readuce ușor, ușor, la brunch bun și loc cu zâmbet!
9. KANE – New Romanian Cuisine (septembrie 2019)
Unde: str. Dianei nr. 9, aproape de Piața C.A. Rosetti
Ce: una dintre cele mai așteptate re-deschideri din 2019, cu un Chef nou, Cătălin Bejenariu.
Restaurantul fine-dining face parte din Grupul M60 condus de Răzvan Crișan.
Restaurant unde plata se face card only, tips inclus pe bon (11%), rezervare prin platforma Superb, program doar pentru cină (cinci zile pe săptămână).
Spațiu&concept. Noul cămin KANE este o casă din anul 1914 renovată cu multă atenție, are două saloane, o zonă Chefs Table cu vedere la bucătăria deschisă și un salon VIP (izolat complet).
Ce găsești aici. Meniu a la carte dar și tasting menu, cu semnătura New Romanian Cuisine.
Restaurantul pune accent pe ingrediente de calitate (achiziționate de la producători locali), preparate cu tehnici contemporane. Foarte multă atenție la partea ’’vizuală’’, de la design clădire, încăperi, tablouri, farfurii, pahare, plating etc. Și atenție la servicii.
Am ajuns o singură dată, chiar în prima zi de deschidere, o să revin, pentru o părere mai clară.
Tasting menu cu 5 feluri mâncare, 330 lei. Un fel principal, între 80-150 lei, o să regăsiți ingrediente precum păstrăv din Valea Doftanei sau vită românească.
10. BLID – locantă românească (octombrie 2019) up-date sept. 2021: în locul Blid s-a deschis restaurantul Soro Lume (chef Mihai Toader)
Unde. Strada Fluierului nr. 33, zona Piața Iancului
Ce. Bucătărie românească cu rețete culese de pe întinsul țării – de prin cărți vechi, de prin bătrâni, de prin sate și cotloane. Meniul este pus cap la cap cu pricepere de Cosmin Dragomir, proprietar al locantei și journalist Gastroart, editură ce documentează istoria gastronomiei românești.
Spațiu&concept. Restaurant micuț, cu atmosferă intimă, amenajat minimalist într-o casă veche, cu două saloane. Cu bar construit din doage vechi de la butoaie de vin și un perete de cărămidă plin cu cărți despre gastronomia autohtonă. Un loc amenajat simplu, ce pune în centru gustul cinstit din farfurie al bucătăriei românești, din toate zonele țării.
Ce găsești aici. Un meniu scurt care se schimbă lunar, cu gusturi românești uitate, neștiute sau ‘’de la bunici’’, cu bucătăriile zonale din toată țara, și, Slavă, Domnului, avem de unde! Mâncarea este simplă și extrem de gustoasă.
Și exclusivități: există un mix special de cârnați din Mangalița plus virșli capră și vită-oaie – făcuți special pentru Blid, delicioși.
Și, o să descoperiți ingrediente sau rețete cu poveste, de exemplu NYC’s Pastrami – o pastramă românească de vită care a făcut istorie peste ocean, prin evreii români care au emigrat în sec.19 în America. Adică americanii zic că NY Pastrami are origini românești, i-au trecut în calendar și o zi națională iar noi, românii, nu știm de ea…. Am scris povestea și în ce restaurante o găsiți în București, aici: Celebrul sandwich New York pastrami are origini românești.
Și, foarte important, 80% dintre ingredientele folosite de BLID provin de la producători mici și medii din țară, un mare bravos pentru susținerea reală a acestora! Iar vinurile sunt alese cu grijă de Cezar Ioan, majoritatea de la crame românești, soiuri autohtone.
Și câteva prețuri: ciorbă tătărască de nuntă (cu carne tocată vită) 17 lei, Sarmale cu carne de vită în foi de viță cu sos de gulaș 27 lei.
La cum îl știu pe Cosmin și echipa de acolo, nu veți fi dezamăgiți, zic să mergeți la masă! Și, stați pe-aproape, Blid mai pregătește multe surprize!
PS 1: Nu, nu este un mit: în primele zile de la deschidere, clienții au dat năvală… au fost grupuri care au comandat tot meniul și au lăsat restaurantul fără mâncare! 🙂 Clar, asta o să îi aducă noroc, parol!
PS 2: Blid – locantă românească a venit pe lume la zi mare: prima ediție, prima aniversare a Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului din România (are loc în prima duminică a lunii octombrie, treceți în calendar, musai de serbat).
PS 3: Urmăriți evenimentele Blid, mai afli de o degustare de vin sau de o țuică, de o mâncare despre care nu știai… toate din țara ta!
11. STAȚIA UNIVERSITATE (octombrie 2019) up-date 2020: ÎNCHIS
Unde. Tudor Arghezi nr. 8-10 (în spatele Teatrului Național, la Universitate, la parterul sediului Impact Hub)
Ce. Un open-space colorat numai bun de savurat o cafea bună, de luat o gustare, un prânz rapid sau de băut un cocktail, pe seară.
Spațiu&concept. Un loc cu vibe urban, cu fotolii în galben și bleu, situat la intrarea în sediul Impact Hub de la Universitate. Bun pentru o întâlnire de afaceri, de lucrat în timpul zilei dar și de o discuție între prieteni. De multe ori am stat să mă gândesc, unde beau o cafea bună la Universitate, acum știu!
Ce găsești aici. Cafea de specialitate de la Bob și un meniu scris pe tablă, precum la un bistro, cu mâncare de brunch (exemple: ouă turcești în iaurt cu mentă și pesto 24 lei sau un Quiche Lorraine cu salată alături, 24 lei).
Dacă sunteți pe la Universitate, în spate la TNB, zic să intrați la Stație!
12. RESTAURANT AMALGAM (noiembrie 2019) up-date 2020: ÎNCHIS
Unde. Calea Dorobanți nr. 239 (aproape de rond Charles de Gaulle)
Ce. Conceptul fondatorului Zexe, Alexandru Consulea, ce aduce laolaltă un restaurant, alături de prăjituri franțuzești și florărie.
Spațiu&concept. Două zone separate pentru restaurant, dintre care un loc generos pentru fumători (vara se va transforma în terasă). Separat, florărie (cu dublă-intrare, din bulevard sau din restaurant).
Ce găsești aici. Mâncare cu specific românesc (preparate noi, față de lanțul Zexe) dar și feluri internaționale (inclusiv pizza). Plus prăjiturile semnate de Ana Consulea (Baba, tarte, verine, prăjituri cu foi etc.)
Așa cum ne-a obișnuit Zexe, mâncarea e gustoasă, făcută din ingrediente de calitate.
Găsești și o supă de curcan cu găluște (24 lei) dar și jumări calde de rață (28 lei), pește hamachi (72 lei) or hamburger vegan (42 lei), precum am aflat din titlu, un Amalgam.
Continui lista cu încă 13 RESTAURANTE, le enumăr în ordine alfabetică, locuri unde nu am ajuns deloc sau am trecut pe fugă. De investigat în 2020!
13. AIZKORA – update 2020 ÎNCHIS
În apropiere de Romană, pe lângă ASE, pe Calea Dorobanti 43 s-a deschis un gastro bar&restaurant cu influențe din bucătaria hispano-bască contemporană.
14. BALLS
Așa cum îi spune numele, chiftele, chifteluțe, simple, complicate, marinate, în-sos-ate, americane, marocane, Calea Dorobanti 69, aproape de Perla.
Update martie 2022: Balls s-a mutat pe bd. Regina Elisabeta 26.
15. BERLIN BRASERIE up-date 2020: ÎNCHIS
Sau Control Club are şi program de zi, la Berlin Braserie. Loc cu istorie, în 1912 pe acest loc era un restaurant, mai tarziu numit “Berlin”, frecventat de lume boema precum George Enescu & Gheorghe Dinicu, parol.
În aste vremuri, poți să stai pe timpul zilei să lucrezi, mai iei un sandwich, mai un desert – colivă specială (grâu fiert în lapte, dulceață, nucă) şi o plăcintă cu brânză dulce&stafide (mi-a plăcut rău, genul dobrogean).
Seara, precum Cenușăreasa, braseria se transformă în club, aceeași adresă, str. Constantin Mille nr. 4.
16. CAU
În Floreasca, pe strada Banul Antonache nr. 59 a apărut o mică măcelarie, care are și câteva mese unde poți să iei și masa. Măcelaria e specializată pe comercializare de carne premium – vită (au inclusiv Wagyu) și porc, de import. Dar mai vezi și un Jamon de Campo Iberico și cotlete de berbecuț, curcan sau pui. Carnea e de calitate premium ce merge în zona bio, prețurile am auzit că sunt mai piperate.
17. CENTOCITTÀ FLOREASCA – update schimbare nume: Cento Floreasca 118
Băieții de la micuțul Ma Bistro (care s-a închis în 2019), Toni Godeanu și Răzvan Buruiană, sunt aici, pe Calea Floreasca 120, dând glas rețetelor italiene, într-o interpretare modernă. E cu pizza, mai multe tipuri de focaccia, puccia (sandwich tradițional din Puglia) și alte bunătăți.
18. LA PESCADERIA by Alioli
Fish Market și restaurant la Pipera Plaza, șoseaua Bucuresti Nord nr. 14, Voluntari. Pește sălbatic proaspăt care vine direct din Port Villajoyosa – Comunitatea Valenciană, Marea Mediterană. Este singurul restaurant din Europa care are acces la licitațiile de pește din vestitul port Villajoyosa. Zilnic aici sunt peste 30 de specii de pește. Am auzit că și prețurile sunt pe măsură dar, na, pește proaspăt, de calitate.
19. MATCHA BAR – up-date 2021: în locul Matcha Bar s-a deschis Băcănia Veche – Delicatese și Grădină
Primul matcha bar din România și magazin dedicat ceaiului verde pe care unii îl adoră, alții nu îl înțeleg deloc, genul care stârnește reacții love or hate. Totul e cu verde – limonadă, brownie, gelato, tiramisu, sorbet, Latte, macarons. De ceva vreme au și meniu de mâncare, cuvintele cheie: vegetarian, raw și vegan. Atenție pericol de poze, pereți roz și păsări Flamingo. Bulevardul Dacia 25, zona Piața Romană.
20. MOM O’CLOCK
Foarte simpatic conceptul, un spațiu mare pentru mămici, tătici, bunici, mătușici, toți cu pitici. Str. Pictor Barbu Iscovescu nr. 30, zona Dorobanți. Un spațiu generos pentru familii cu copii, o casă mare cu etaj cu spații diverse, de stat la cafea și mâncat ceva, spații de joacă, loc pentru cursuri sau aniversări, cameră dedicată pentru înfășat copiii, spațiu pentru cărucioare etc.
Secret: toaleta are și leagăn functional, pentru pici😊
21. PIPPO’S
Pe strada Paris nr. 17 un italiano verro are un restaurant mic cu specific tradițional, din sudul Italiei. Acum câțiva ani, a existat o trattoria unde a gătit italianul Giuseppe, prin cartierul francez, pe Virgil Madgearu 27, acum îl găsiți pe lângă guvern, pe Paris.
22. Politică și delicatețuri
Mircea Dinescu și-a deschis un restaurant cu specific românesc pe strada Prof. Dr. Mihail Georgescu nr. 24, numele restaurantului este același cu cel al unei emisiuni tv pe care o conduce.
23. SONDER Bucharest – coffee and bites.
Pe locul unde cu un an în urmă era Tartelier, în zona Perla, pe strada Vasile Alecsandri 3, găsiți o cafenea cu design minimalist, scandinav. Lângă cafea, puteți pune și un sandwich deschis, Smørrebrød.
24. SOUK
Și încă un nume nou în zona Floreasca, pe Calea Floreasca 131 B, este Souk, ”Urban Lebanese food experience” deschis pe 5 decembrie 2019 (reper, zona cu Springtime).
25. UNISON Plant Based Food
Bistro cu specific vegetarian și raw-vagan. Plus preparate dedicate persoanelor cu intoleranță la gluten. Printre altele, folosesc făină neaditivată de moară, sare de mină neiodată. Pe strada Călușei 9, zona Foișorul de Foc. Actualizare – restaurantul s-a mutat str. Zăgazului 21-25, One Plaza Herăstrău.
Bonus. MUTĂRI, PRELUĂRI și ALTE SOCOTELI.
- Lovin’ Winebar & Bistro, proprietar nou. Semne bune anul are – la începutul anului 2019 Radu Dumitrescu, Chef și proprietar Voilà bistro, a anunțat că este co-proprietar al Lovin’ Winebar & Bistro din Floreasca. Așa cum ne-a învățat la Voila cu mâncare gustoasă din ingrediente de sezon, aici, la wine-bar, găsiți un meniu cu mâncare bună dar într-o variantă cu o frumoasă colecție de vinuri alături.
Bistro mic, terasă mică, dar inimă mare. Treceți în agendă și evenimentele: joia, cum altfel ‘’Pairingul de joi’’ iar marțea e cu degustare de vinuri de la o cramă invitată.
Am scris despre Voila bistro, aici: Voila bistro, mâncare cinstită cu meniu nou zi de zi
- Pasterra wine & pasta bar, sediu nou
Din luna februarie, Pasterra wine & pasta bar s-a mutat într-un nou sediu, pe Comandor Eugen Botez 27.
Pentru cine nu știe, aici găsiți feluri de mâncare cu trufe românești proaspete (cu toate varietățile din timpul anului) dar și specialități cu trufe de import. Există și un mic magazine cu produse pe bază de trufe.
- Bistro Ateneu, schimbări/ închis. La aproape un an de funcționare, restaurantul a strâns multe premii la activ (Alexandru Dumitru a fost desemnat în iunie Cheful Anului 2019 by Gault&Millau România plus că restaurantul a fost inclus în topul internațional 50 Best Discovery) dar a avut un parcurs sinuos în ultima parte a anului.
Povestea pe scurt. În august s-a anunțat afilierea Bistro Ateneu la grupul Relais & Chateaux iar restaurantul s-a mutat în locul lui Le Bistrot Francais, în casa Galleron (iar restaurantul Le Bistrot Francais dispăruse). Apoi, din toamnă, Le Bistrot Francais a revenit (cu semnul Relais & Chateaux) iar Bistro Ateneu a dispărut. Adică lucrurile au revenit la cum erau inițial (pentru Le Bistrot Francais), dar Bistro Ateneu a ieșit de pe piață.
Alexandru Dumitru (Chef ex-Bistro Ateneu) a anunțat la sfârșitul anului că va deschide propriul restaurant (alături de sommelier Andrei Popa cu care a lucrat la Atra Doftana) în Centrul Vechi: Anika restaurant – Modern Romanian Cuisine.
- Bistro Guxt, în casă nouă
În primăvara lui 2018 Bistro Guxt a fost preluat de trei suroi, trei, ca în povești. În 2019 bistrouul era pe locuri fruntașe în ghidul Gault&Millau (cu 12 puncte, în România maxim fiind 15,5 puncte).
Până pe 5 octombrie 2019 Guxt a funcționat la aceeași adresă iar la sfârșitul anului s-a mutat în loc frumos, într-o nouă casă, mai mare, pe Anton Pann 29, în cartierul evreiesc (la 10 minute de piața Unirii, aproape de magazinul foto F64). A fost o perioadă de soft launch, în februarie 2020 urmează lansarea oficială a noului loc (momentan funcționează pe bază de rezervare).
Later edit: pe 19 februarie 2020 restaurantul s-a relansat sub un nou nume, Noeme și o nouă poziționare, casual refined dining.
FRAȚII. Și alte câteva locații noi‚ extinderi sau ’’frații’’ unor nume mai vechi pe piață, câteva exemple: Das BOB, Vino Bubbles&Tapas, Restaurant Ciao Niki, La Cocoșatu’ – Clucerului.
Dintre multele locații închise pe parcursul anului 2019 amintesc câteva nume: Jicky cuisine/ ex-Readers Cafe, Casa M60 (a apărut în același loc ”Ici et Là – Restaurant Français”), Ma Bistro, Atypic, Avido, Bordello Bar din Centrul Vechi (a apărut Get Naked by Bordello lângă Biblioteca Națională), Madame Pogany.
Nici nu a început bine anul și deja s-au deschis în ianuarie:
pe 15 ianuarie Trofic – Timpuri Noi, pe Bd. Mircea Vodă nr. 52 (parte a ecosistemului Trofic din Brezoianu și celebra cafenea Origo) iar pe 18 ianuarie 2020 restaurant Bone, concept surf & turf (pește și fructe de mare alături de carne de vită), pe Calea Floreasca 198.
Ar mai fi multe de povestit, dar mă opresc aici.
Poftă bună, pe unde mâncați!