Susține producători locali, mici afaceri horeca & restaurante, pe timp de Corona.
Actualizare material: 17 aprilie 2020
Știm cu toții cât de afectată este industria ospitalității, în perioada aceasta. Cu recomandarea ’’distanței sociale’’ și îngrădirea libertății de mișcare, apoi cu măsura de suspendare a activității de servire a produselor în restaurante (anunțată pe 17 martie 2020 seara), domeniul horeca are de suferit pentru o vreme.
Nu mai lungesc vorba, las aici câteva recomandări, pentru vremurile astea – cum puteți susține micii producători, micile afaceri din domeniul horeca și restaurantele, în condițiile actuale, cauzate de criza Coronavirus.
1. SITE-uri cu bunuri de la producători locali
Dacă vreți să comandați on-line, recomand site-urile care vând de la micii producători locali. Vă las și două exemple.
Eu îmi fac cumpărăturile de câteva luni bune de aici: REAL FOODS www.realfoods.ro
M-am specializat pe brânzeturile românești cumpărate de aici, recomand: brânză oaie Vâlcea maturată 1 an (Horezu), brânzeturi de capră Timian, Lăptăria cu Caimac (cu delicioasa brânză ”Măriuța”), Buric Golești, burduf Vultureni, telemea de Sibiu (cea autentică, cu hologramă), mozzarella din lapte de bivoliță (Transilvania Lactate), brânzeturi maturate (Manufactura de brânză) etc.
Sunt multe produse artizanale la Real Foods, care se fac în cantități mici și se vând în regim horeca, de obicei (deci nu le găsiți la magazine standard/ hipermarketuri).
Găsiți pe site și produse de băcănie, legume, carne etc.
Mai adaug încă un nume: BIO SHOP ROMÂNIA www.bioshopromania.com
Aici găsiți o selecție riguros făcută de produse românești care se impart în trei categorii: tradiționale, bio și naturale – toate sunt cu certificări.
La BioShop am găsit cea mai mare, frumoasă și gustoasă colecție de zacuscă.
Sunt și dulcețuri, miere, compoturi, ceaiuri, condimente, semințe etc. plus cărți de gastronomie de la Gastroart.
Adaug și cele șase food-hub-uri din țară care lucrează direct cu fermierii: Nod Verde Cluj, Roade și Merinde Iași, Nord Natural Hub Suceava, Helyénvaló Helyi din Odorheiu Secuiesc, Merindar cu produse apicole din Braşov și Sibiu Food Hub.
Sunt mai multe site-uri cu astfel de produse, sunt producători care livrează direct, nu uitați de ei, comandați!
2. CARD VALORIC sau VOUCHER, cumperi acum, îl folosești mai târziu!
De nici o săptămână a apărut o inițiativă Beans & Dots și susținută de ialoc.ro care încurajează suportul pentru micii întreprinzători din horeca, cu precădere.
Ideea este simplă: cumperi acum un card valoric online pe care îl folosești mai târziu, atunci când locațiile își vor redeschide porțile.
Voucherul digital este valabil timp de 12 luni de la data achiziției, aici: cadou.ialoc.ro
Adică dai o mână de sprijin acum, când micile afaceri din ospitalitate au nevoie de ajutor (pentru chirii, salarii etc.).
Momentan nu sunt foarte multe nume, dar numărul crește de la o zi la alta. Vezi dacă nu este și cafeneaua ta preferată sau poate un restaurant pe care vrei să îl susții.
Înțeleg că sunt mai multe orașe interesate să preia inițiativa, precum Iași, Brașov, Piatra Neamt, Timișoara.
Up-date 10 aprilie 2020: sunt peste 100 afaceri mici înregistrate în platformă.
În cadrul acestei inițiative, pe lângă achiziția de vouchere pentru mâncare pentru susținerea restaurantelor, puteți dona și cafea în scop umanitar. Cafea pentru spitale este susținută de cafenele de specialitate din toată țară: Beans&Dots, Urbarn, Mabo Coffee Roasters, Guido Coffee, Sloane Coffee Roastery, 20 Grams, FellowOne, Croitoria de Cafea Brașov, Roasted coffee shop etc. Aceste cafenele trimit către spitalele din linia intai cafea boabe sau cafea măcinată (pe site, fiecare scrie detalii, la ce spitale fac donații).
Alte VOUCHERE VALORICE
Asociația My Transylvania. Puteți cumpăra în avans vouchere pentru Brunchurile organizate în sate de Asociația My Transylvania. Prin achiziționarea unui voucher (găsiți pe site: www.eat-local.ro) – îl puteți folosi la oricare dintre brunch-urile din sate, până la finalul anului, la care se adaugă și un cadou. Citește detalii despre cum decurg brunch-urile în sate, aici.
Amuse Bouche – propune vouchere valorice (între 500 -10000 lei) plus un discount de 10% pentru aceste sume & 10% discount pentru viitoare evenimente, pentru câteva restaurante: NOUA, Anika și Voilà.
3. COMANDĂ mâncare direct de la restaurante, cu livrare asigurată de ei.
Pe lângă platformele de food-delivery, există multe restaurante care se ocupă direct și de livrarea mâncării.
Momentan încă se mai pot face livrări de mâncare, nu sunt restricții din partea autorităților (a fost suspendată activitatea restaurantelor cu servire și consum în locații).
Nu vreau să incriminez sau să discriminez pe nimeni, fiecare este liber să comandă de unde consideră. Ce vreau să zic este că am văzut multă atenție și grijă din partea restaurantelor care livrează direct către clienții lor (dacă ei prepară mâncarea, sunt mai atenți la condițiile de livrare). Nu fac generalizări, repet, fiecare e liber să facă așa cum consideră.
Las și câteva nume de restaurante/ cofetării/ braserii/ bistrouri etc. care au servicii proprii de LIVRARE (majoritatea livrează în zonele adiacente locației, dar verificați și Facebook sau site-urile lor, fiecare are o altă politică):
-
- Artizanii by Demetra (brutărie).
- Băcănia Veche – The Charity Shop – puteți comanda mâncare gătită dar și produse din băcănie (preparate carne, zacuscă etc).
- Mahala restaurant – pe lângă meniul a la carte sunt adaugate zilnic produse/ un meniu nou.
- Mara Mura (prăjituri).
- Papila (supe/ ciorbe & sandwiches). Pentru perioada aceasta au făcut o ofertă de ciorbă la 2 litri.
- Raionul Floreasca (specific pescăresc dar găsiți și altfel de preparate).
- Sector Gurmand (catering cu un meniu scurt care se schimbă zilnic).
- Frog – în această perioadă au pregătit un 3-day-menu sau jumătate.
- ZEXE Braserie (mâncare și prăjituri).
- The Artist – a pregătit un meniu pentru această perioadă ”The Artist Acasă” disponibil prin aplicații dar și take-away (aduc ei comanda la mașină) și livrare cu resurse proprii (pe o rază de 5 km de locație, comandă minimă 60 lei).
Later edit:
– Trofic (ambele locatii, Ion Brezoianu 29A și Mircea Voda 52) – meniu special (mic dejun/ prânz/ brunch) pentru delivery și pick-up.
– Unison Plan Based Food (mâncare vegetariană, vegană), str. Călușei nr. 9 – pick-up & livrare zona Cosmopolis punctual (de obicei livrare prin aplicații.)
– Tartelicious (Ion Brezoianu 35) delivery și pick-up, tarte/ quiche/ cafea.
– Balls. (str. Dorobanți 69) comanda minimă 150 ron. Marinara nu lipsește (borcan mic 350 gr. 18 lei, 2 borcane = 30 lei) restul produselor sunt variabile în meniu.
Balls s-a reinventat în perioada aceasta și funcționează și ca o ”alimentară cu livrare” – voi scrieți de ce ingrediente aveți nevoie (pâine, brânzeturi, conserve, paste etc.) și se livrează.
– 2Chefs Catering (Nico Lontras și Johnny Șușală) str. Răcari 5 – meniu cu aproximativ 30 produse.
– Noua (str. Popa Nan 7) – pick-up sau delivery, 3 variante: Burger românesc plus meniurile “Noua pentru doi” şi “Noua pentru patru”.
– Pasterra (str. Comandor Eugen Botez 27) – wine and pasta bar (paste, salate, sandwiches, supe).
– Plăcintissima pick-up sau delivery, Batiștei 22, tarte sărate & dulci și torturi.
– Poesia (Aviatorilor 76) pick-up sau delivery cu 20% reducere. Comanda minimă 100 RON.
– Mesange Fromagerie (Intrarea Tudor Stefan nr. 9, Dorobanți) brânzeturi artizanale – livrate gratuită, distanță max. 10 km, comandă minimă 50 lei.
– Noeme (former Guxt), str. Anton Pann, nr. 29 – drive-in&delivery, precomandă cu 2 ore înainte, comandă minimă 100 lei. Meniul cuprinde variante pentru gustare, fel principal, desert.
– Maize (str. Paris 61 A) – take away&delivery, comanda minima prânz 60 lei & cină 100 lei, meniul cuprinde supă, variante fel principal, desert.
– Anika restaurant (Str. Pictor N. Tonitza nr. 10, Centrul Vechi) – a venit cu un nou tip de inițiativă, mâncare la borcan. “Bunătăți de alinare din cămară” înseamnă un pachet de 5 borcane care costă 150 RON (livrare inclusă). Confit de porc cu boia afumata, Chutney de ardei kapia, Pate de ficat de pasăre cu cimbru, Dulceață de ceapă și mere, Miere polifloră de la Iordache (crudă, nefiltrată, produsă în familia lui Chef Alexandru Dumitru).
– Privileg Catering – comandă minimă de 150 lei (include transportul în București și Pantelimon). Pentru livrări în restul județului Ilfov se percepe o taxă transport de 25 lei (pentru comenzi peste 300 lei, transportul este gratuit).
– LeBab – a creat un meniu scurt (small plates & pita plates) pentru această perioadă și livrează cu ajutorul aplicațiilor. Există și serviciul take-away pentru care oferă un discount de 20%. Și, un gest foarte frumos: produsele din meniu au 50% discount, pentru cei care lucrează în spitale și farmacii, bravos!
– Red Angus Steakhouse – livrează prin intermediul aplicațiilor dar au și take-away sau livrare în zonele Unirii/ Centrul Vechi pentru care oferă 20% reducere pentru această perioadă. În plus, au anunțat o inițiativă pe 23 martie: timp de 30 zile vor dona 20 de meniuri către cadre medicale din București. Invită însă și comunitatea de business să susțină și să participe la acest demers, prin achiziția unor meniuri fixe pentru persoanele din sistemul de sănătate.
– Pastry Workshop – Atelierul de cofetărie unde Pastry Chef Olguța Oana Iliescu organizează de obicei cursuri de cofetărie și patiserie, propune câteva produse spre vânzare în perioada aceasta: Cozonac clasic (68 lei/ 1 buc, de aprox. 1 kg), Cookies cu alune de pădure și caramel (39 lei/ cutie cu 9 buc.) precum si Plăcintă cu brânză dulce cu foi subțiri de casă (48 lei/ kg). Recomand cu toată încrederea, o știu pe Olguța am și participat de câteva ori la cursurile organizate de ea
– Eric Periferic, un mic laborator care prepară dulciuri (colaborează cu Papila), a pregătit un meniu de dulcegării: cheesecake, tarte, quiche, brownie, biscuiți etc. sau cutii cu un mix dintre acestea, verificați detalii pe Facebook.
– Pizzeriei Buoni e Bravi (Piața C. A. Rosetti 3) propune meniu cu pizza (inclusiv felii), sandwich-uri, croissante dar și meniuri (ex. chilli con carne, porchetta, marinara sauce meatballs), livrări în vecinătate, minim 70 lei/ comandă.
– Moșia Corbeanca a intrat pe piața livrărilor la domiciliu (meniuri cu aperitive, supe, feluri principale, salate etc. pe care le schimbă la două zile) în Corbeanca și împrejurimi și în București. În plus, a lansat un serviciu de donații – oferind mese gratuite pentru familiile vulnerabile din Corbeanca.
– Subzistenta.ro înseamnă 3 Chefs: Adrian Hădean (de la MEATic Restaurant) & Radu Dumitrescu (de la Voilà bistro) & Marius Tudosiei (de la Băcănia Veche) care livrează împreună începând cu 8 aprilie 2020. Comenzile se dau cu 48 ore înainte, oferta e variată – de la pachete, la meniuri sau produse. Livrare în București sau pick-up de la Băcănia Veche, din Barbu Văcărescu.
– Blid – locantă românească a început livrările în București – pentru început se ocupă ei de livrare în sectorul 2 și prin curier BeeFast livrează în toată capitala (cost livrare 20 lei pentru comanda de până în 50 lei și costul de transport scade, pe măsură ce valoarea comenzii crește).
Pe lângă oferta cu mâncare gătită, găsiți și meniu de vinuri și produse de la producători locali (zacuscă, pachete legume proaspete etc.), nu uitați și de cărțile de gastronomie de la editura GastroArt! În plus, sunt week-end-uri cu meniuri dedicate (ex. Prânz cu organe etc.). Comenzile se fac aici, click: https://livrari.blid.ro/
Restaurantul a făcut un anunțat important în aprilie, Chef Vasile Nicolae este nou bucătar șef & co-owner Blid – locantă românească. Multă bafta!
Câteva cafenele livrează pachete cafea: Origo, Beans&Dots, SaintRoastry, Guido etc. Verificați detaliile pentru fiecare în parte.
Menționez și două restaurante din țară care fac și livrări, cu resurse proprii: Brașov – Bistro de l’Arte și Sibiu – Syndicat Gourmet, urmăriți paginile de Facebook, sunt acolo detaliile și meniurile.
Sigur sunt mai multe nume de locații care fac livrări, eu de acestea știu, sunt în raza mea de atenție.
Dacă aveți locații horeca preferate, verificați detaliile pe canalele lor de comunicare.
Multe dintre acestea au serviciul TAKE-AWAY (adică ei pregătesc mâncarea, tu mergi și o ridici, câteva exemple:
– pizza Mamizza, Coclinta Brasserie, cafea Origo, CPWHF – coffee place with Honest Food, cafea Beans&Dots, cafea Utopia Coffee Bar, brutărie artizanală Pain Plaisir (cele 2 locații, str. Barbu Delavrancea 1 și Intrarea Marcel Andreescu 3) etc.
Mai fac o menționare: restauratul Kané din capitală – lucrează acum la un proiect amplu și ambițios, se va reinventa temporar să devină o bucătarie comunitară, pentru eroii din prima linie, medici și asistente din spitale…. lăudabil, le ținem pumnii, mult succes!
Chef Adi Hădean a lansat pe 1 aprilie 2020 platforma ActivSocial.ro – o acțiune umanitară susținută din donații ale companiilor și persoanelor fizice: face mâncare pentru cadre medicale din spitale și persoane din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sector 6.
Din păcate, multe dintre locațiile horeca au închis în perioada aceasta iar restul se închid automat începând cu 18 martie. Mă gândesc cu recunoștință și mulțumesc celor cărora le-am trecut pragul. Aștept vremuri mai bune să reluăm drumul spre restaurate.
Dacă apreciezi un mic bistro de lângă casă, dacă ți-a înseninat vreodată ziua un prânz pe gustul tău, dacă ai avut o zi mai bună după ce ai băut o cafea gustoasă, încearcă să dai o mână de ajutor, în vreun fel.
Poate fi și un cuvânt bun, un review, un Story, un mesaj pe Facebook sau pe site. Scrie ceva.
Să fim sănătoși!
PS Mulți bucătari s-au mutat în on-line, fac filmulețe în care te învață să prepari rețete simple. Urmărește paginile Facebook sau InstaStories: Adi Hădean, Joseph Hadad, Chef Foa, Mihai Toader etc.
Având în vedere contextul actual, unele informații din acest material își pot pierde actualitatea dintr-un moment în altul.
Materialul îl actualizez pe măsură ce mai apar informații.
>>> Pe același subiect, citește aici: Eroii din horeca susțin super-eroii din spitale! Peste 20 proiecte umanitare, ajută și tu!