Ce facem acasă? Concerte, teatre, dans, cărți etc. pentru adulți și copii. Peste 100 resurse gratuite online.
Actualizare material: 22 aprilie 2020
’’Timpul liber rezistă’’ este îndemnul acestui blog. Iată cum, într-un ”neașteptat” martie 2020, când majoritatea stăm și lucrăm de acasă, cuvintele capătă alt sens. Timpul parcă s-a dilatat, sau poate s-a comprimat, și e ”consumat” acasă, în izolare. Sintagma de ”timp liber”, așa cum o știam până luna trecută, a luat o pauză. Dar frumusețea și creativitatea nu iau pauză, se transformă.
Împărtășesc cu voi o listă generoasă cu resurse online din zona culturală și educațională, pentru cei mari dar și pentru cei mici, cu acces gratuit (cu câteva excepții). Am adăugat link-uri pentru fiecare recomandare.
Mediul online, unde ne dăm întâlnire cu toții în perioada aceasta, este foarte bogat în materiale iar informațiile explodează de la o zi la alta (fie transmisii live, fie înregistrări cu perioadă limitată sau disponibile pe o perioadă nedeterminată) – spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, dans contemporan, muzee virtuale, cursuri, arhive de cărți, audio-books, jocuri educative, filme documentare etc.
Să începem!
MUZICĂ CLASICĂ
Festivalul Internațional George Enescu
”Festival Internațional George Enescu online”- aduce în casele noastre concerte înregistrate în cadrul festivalului. Un concert rămâne online timp de patru zile iar proiectul are o perioadă nedeterminată.
Nu uitați de îndemnul la solidaritate din partea festivalului ’’Stai acasă, dar poți să-i sprijini pe medicii din linia întâi. SMS – ÎMPREUNĂ la 8826’’
Berliner Philharmoniker
Dacă vă faceți cont pe site și folosiți codul BERLINPHIL, până pe 31 martie 2020, aveți acces la multă muzică bună, gratuit.
The Metropolitan Opera
Metropolitan Opera a iniţiat luna aceasta programul ’’Nightly Met Opera Streams”. Streamingul este gratuit, iar fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore.
Opera de Stat din Viena
Fiecare înregistrare va fi disponibilă online timp de 24 ore, până pe 02 aprilie 2020. Programul îl găsiți, .
Broadway
Ce zici de un spectacol de pe Broadway, din celebrul New-York, New-York? Încearcă un free-trial de 7 zile.
Sydney Opera House
La sfârșitul lunii martie celebra Sydney Opera House a dat startul unui program gratuit online intitulat ”Digital season” pe YouTube, detalii, aici. Proiectul a început cu ”Piano Day 2020” alături de Jon Hopkins, Joep Beving, Margaret Leng Tan, Nils Frahm, Simon Tedeschi – care au interpretat la pian diverse partituri (plus o mică prezentare a lucrărilor), fiecare de la el de acasă. Montajul video l-a prezintat și pe cel care acordează toate cele 30 piane de la Sydney Opera House.
Opera Națională Română Cluj-Napoca
Anul acesta instituția aniversează 100 de ani de la înființare. Opera din Cluj va încărca pe site înregistrările spectacolelor sale – disponibile online timp de 20 de ore de la momentul postării. Program .
Opera Națională Română Iași
Primul spectacol online transmis a fost baletul “Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, înregistrarea .
Urmăriți site-ul pentru spectacolele următoare de operă și balet.
Opera Vision
Un proiect susținut de programul Creative Europe – Uniunea Europeană cu spectacole din întreaga Europă. Puteți urmări și pe YouTube, aici.
London Symphony Orchestra – canal YouTube cu peste 500 înregistrări iar de două ori pe săptămână vor fi concerte plus interviuri și alte surprize.
ARTE TV
Website cu sute de concerte online, gratuit, aici.
Qello.com
Cu ajutorul codului FREEMJF1M oferit de Montreux Jazz Festival, aveți acces la zeci de concerte de muzică clasică, jazz, rock etc. timp de 30 zile. Celebrul festival de jazz Montreux Jazz Festival a încărcat online 50 concerte înregistrate live (Nina Simone – 1976, Ray Charles – 1997, Deep Purple, Carlos Santana etc.)
Celebra orchestră olandeză CONCERTGEBOUW alături de alte 15 orchestre celebre din Europa prezintă concerte în fiecare seară de la ora 20:00, pe canalele lor de Facebook. Programul și linkurile pentru ascultat concertele din luna aprilie 2020 le găsiți aici.
Înregistrările concertelor sunt din următoarele săli: Het Concertgebouw Amsterdam, Konserthuset Stockholm, Elbphilharmonie Hamburg, Calouste Gulbenkian Foundation Lisbon, Casa da Música Porto, L’Auditori Barcelona, Müpa Budapest, Megaron – The Athens Concert Hall, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Konzerthaus Dortmund, Kölner Philharmonie, Philharmonie Luxembourg, Palau de la Música Catalana, Wiener Konzerthaus, Sage Gateshead, BOZAR Brussels.
TEATRU
Shakespeare’s Globe
Celebrul Globe Theatre din Londra găzduiește pe canalul său de YouTube spectacole montate în stagiunile anterioare. Fiecare spectacol stă online timp de 2 săptămâni. #Hamlet (2018) – va fi disponibil între 6-19 aprilie 2020. Urmează alte spectacole precum: #RomeoandJuliet (2009), #AMidsummerNightsDream (2013), #TheTwoNobleKinsmen (2018), #TheWintersTale (2018), #TheMerryWivesofWindsor (2019). Urmăriți site-ul teatrului, sunt încărcate online producții din cadrul Globe to Globe Festival etc.
Unteatru
Spectacolele teatrului independent sunt transmise live, pe parcursul lunii martie. Ca pași, cumpărați online bilet și primiți odată cu biletul electronic și link & parolă de acces, program aici. Montajul tehnic se întâmplă live, în timp ce actorii sunt pe scenă – se preiau imagini de la cele opt camere aflate în sală (deci, să nu vă imaginați o cameră, poziționată frontal și atât, ci este un montaj cu detalii, similar cu montajul dinamic de film).
Recomand să sprjinim sectorul independent plătind biletul. Unteatru este un teatru independent care lucrează pe proiecte (nu primește finanțare de la stat).
Teatrul Mic
Teatrul Mic va prezenta spectacole pe canalul de YouTube și diverse proiecte pe paginile de Facebook și Instagram (interpretarea unor texte de către actori – de acasă, Live-uri cu dialoguri dintre actori pe un anumit subiect etc.)
Recomand cu mare căldură duminică, 22 martie, de la ora 11:00, spectacolul ”Apa vie” de Daniel Chirilă, după Frații Grimm, în regia lui Ștefan Lupu (puteți vedea spectacolul alături de cei mici).
Citiți despre spectacol aici: ”Apa Vie” cu magie, de Ștefan Lupu (Teatrul Mic)
Teatrul Național Cluj-Napoca
Începând de sâmbătă, 21 martie, Teatrul Național din Cluj-Napoca va difuza pe site-ul său mai multe spectacole. Înregistrările spectacolelor vor putea fi vizionate timp de 23 de ore, începând cu ora 19:00.
Primul este o comedie superbă (am avut bucuria să văd spectacolul în cadrul FNT 2019), spectacol-concert de Ada Milea (textele sunt semnate de Vasile Alecsandri și Matei Millo), CHIRITZA ÎN CONCERT: sâmbătă, 21 martie 2020, apoi și duminică, 5 aprilie 2020, ora 19:00.
Teatrul de Comedie
De Ziua Mondială a Teatrului, vineri 27 martie, se lansează programul #COMEDIAÎNCARANTINĂ, care se va desfășura până pe 15 mai și va cuprinde diverse materiale video din arhivă, dar și materiale create special, în contextul situației actuale. Toate vor fi difuzate exclusiv în mediul virtual, în mod gratuit.
Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” Craiova
În cadrul proiectului său online ”Teatru’n casă/ CasăTeatru” cu interviuri, leapșa digitală pe Facebook, videopoezia etc. Teatrul Naţional Craiova vine cu un proiect inedit în luna aprilie ‘’Săptămâna Purcărete’’, în cadrul secțiunii Teatroteca TNC.
Timp de cinci seri, spectacole semnate de renumitul regizor Silviu Purcărete vor putea fi urmărite online, pe pagina oficială Facebook a teatrului. Spectacolele încep la ora 19:00 (atenție, NU rămân mai multă vreme online!). Program: luni, 13 aprilie: ”Piticul din grădina de vară” de D.R. Popescu; marți, 14 aprilie: ”Phaedra” după Euripide și Seneca; miercuri, 15 aprilie: ”Titus Andronicus” de W. Shakespeare; joi, 16 aprilie: ”Ubu Rex cu scene din Macbeth” după Alfred Jarry și W. Shakespeare; duminică, 19 aprilie: ”Danaidele” după Eschil.
Urmăriți teatrele din capitală și din țară, găsiți multe informații la fiecare (pe canale diverse: Facebook, YouTube sau site-uri), o parte dintre acestea au anunțat deja proiecte: Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, Teatrul Evreiesc, Teatrul Andrei Mureșanu Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu, Teatrul Național Timișoara etc.
TIFF Unlimited platforma Festivalului Internațional de Film Transilvania este alături de comunitatea artiștilor independenți și, începând cu 23 aprilie, va difuza în fiecare marți și joi, de la ora 20:00, spectacole de teatru și dans contemporan.
Primele reprezentații: BIRDVILLE (POINT & Tangaj Dance), COLIBRI (Doctor’s Studio & Teatrul LUNI de la Green Hours), 153 DE SECUNDE (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti). Prețul unui bilet este de 30 de lei (afișat în $ la cumpărare).
Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti
Din 23 martie TNB a început să transmită online ”Conferințele TNB” (o serie de 40 de conferințe, susținute în perioada 2006-2019), iar începând cu 24 aprilie 2020 teatrul va transmite și înregistrări ale spectacolelor sale (timp de trei zile, în fiecare week-end se va difuza același spectacol, cu câte o singură reprezentație pe zi: vineri de la ora 16:00, sâmbăta de la ora 18:00 și duminica de la ora 18:00). Spectacolele vor fi transmise în sistem live streaming pe canalul de YouTube al teatrului (link-urile vor fi comunicate și pe Facebook).
Primele spectacole anunțate: FURTUNA după W. Shakespeare și VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE de Durenmatt, ambele în regia lui Alexander Morfov, DOUĂ LOTURI, adaptarea după I.L.Caragiale și regia fiind semnate de Alexandru Dabija, ALLEGRO MA NON TROPPO de Ion Minulescu, regia Răzvan Popa, DUMNEZEU SE ÎMBRACĂ DE LA SECOND-HAND de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, NĂPASTA de I.L.Caragiale, regia Radu Afrim, TAKE, IANKE ȘI CADÎR de Victor Ion Popa, regia Grigore Gonța, spectacole din cadrul programului 9G.
DANS CONTEMPORAN
MARQUEE TV
Cea mai valoroasă colecție de dans contemporan pe care am văzut-o până acum online, în mod gratuit (30 zile gratuit, trebuie să vă faceți cont). Este o dedicație specială pentru iubitorii de dans contemporan. Printre înregistrări și teatru de la Royal Shakespeare Company, coregrafii Sidi Larbi Cherkaoui, Alexander Ekman & Akram Khan, operă și balet The Royal Opera House, Balshoi Ballet, Alonzo King Lines etc.
Vertigo Dance Company
Un spectacol mai vechi al trupei din Israel îl găsiți online, NULL (premiera a avut loc în 2011). Am avut bucuria să văd acest spectacol în 2012 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, și de atunci, trupa aceasta are un loc aparte printre preferințele mele.
IT Dansa
Compania spaniolă IT Dansa care ne-a vizitat la București anul trecut, a prezentat și acest dans în spectacolul din cadrul ’’Întâlnirilor JTI’’. Spectacolul are mai puțin de nouă minute, coregrafia aparține celebrului Alexander Ekman, ‘WHIM Fractured Fairytale’.
Peeping Tom
Compania belgiană a încărcat on-line zilele acestea un spectacol-trilogie (gratuit, online pe o perioadă nedeteminată): Le Jardin (2002), Le Salon (2004) și Le Sous Sol (2007), aici.
Batsheva Dance Company
Spectacolul Last Work semnat de coregraful Ohad Naharin – Batsheva Dance Company (Paris 2017).
Luca Silvestrini’s Protein Dance
Luca Silvestrini din Marea Britanie împărtășește online The Banque un spectacol din 2003.
BBC Dance Season 2020
Începând cu 1 aprilie BBC Arts (în colaborare cu Sadler’s Wells și The Royal Ballet) o să difuzeze un program original cu spectacole de dans (pe gustul fiecăruia, cu balet, dans contemporan, flamenco, hip hop, dans irlandez etc.) și coregrafi celebri, detalii proiect, aici.
Arte TV
Postul tv are disponibile online câteva spectacole de arte performative (dans, circ cotemporan etc.), aici.
Dance Magazine
Cu ajutorul dasatorilor și a companiilor de dans, revista Dance Magazine a strâns aici spectacole de dans online și alte informații utile.
Nederlands Dans Theater (NDT)
Nederlands Dans Theater este una dintre cele mai importante companii de dans contemporan din lume cu sediul în Olanda, la Haga, cu o tradiție de 60 ani și peste 600 spectacole în repertoriu. În această perioadă NDT a urcat online, și putem vedea până pe 17 aprilie 2020 spectacolul ”The Statement” (durează 21 minute) – coregrafia e semnată de celebra coregrafă canadiană Crystal Pite, spectacolul îl găsiți aici.
Am avut ocazia să vedem spectacolul și în București, în cadrul Festivalului Național de Teatru 2018, am scris aici: Spectacole de DANS contemporan din 2018.
MUZEE
Galeria Uffizi, Florenţa, tur virtual, .
Rijksmuseum, Amsterdam, tur virtual, .
Muzeul Van Gogh, Amsterdam, tur virtual, .
Muzeul Dali, Catalonia, tur virtual, .
Pinacoteca di Brera, Milano, tur virtual, .
Muzeul Pergamon, Berlin, tur virtual, .
Muzeul de Arheologie Atena, tur virtual, .
Muzeele Vaticanului, tur virtual, .
Muzeul Luvru, Paris, tur virtual, .
Muzeul d’Orsay, Paris, tur virtual, .
Și peste 100 muzee din România, de pe tot cuprinsul țării (cu tururi virtuale, imagini panoramice sau imagini digitalizate transpuse în 3D), listă .
CURSURI diverse (limbi străine, arte, hobby etc.)
OPEN CULTURE
Este una dintre cele mai spectaculoase resurse online gratuite, acoperind zone de cultură & educație (cursuri din toate domeniile, filme, audio-books, e-books, muzică etc).
Fundația Calea Victoriei
Fundația Calea Victoriei s-a mutat online, a pregătit cursuri cu o tematică extrem de largă: actorie, astronomie, educație muzicală, istoria religiilor, design interior, vorbit în public etc. (număr diferit de ședințe pentru fiecare). Pentru cursurile online din aprilie este o reducere de 20%, în cazul în care faceți plata în perioada 19-27 martie.
Cursuri online de la universități celebre (subiecte extrem de diverse)
Coursera, Edx sau Academic Earth
Celebra universitate americană Yale a pus la dispoziție publicului în această lună un curs gratuit ”The Science of Well-Being”, aici.
Cursuri de limbi străine
Babbel – are o ofertă în această perioadă: 6 luni plătești, 6 luni gratuit.
Curs gratuit de istoria artei
Art History Online – The Städel Course on Modern Art – înseamnă cinci module de curs cu peste 250 de lucrări de artă din anul 1750 și până în zilele noastre, în limba germană sau engleză, gratuit.
CĂRȚI gratuite
Scribd – acces gratuit timp de 30 zile.
NYPL – New York Public Library înseamnă peste 300,000 cărți online, gratuit.
World Digital Library Biblioteca Digitală Mondială reprezintă o colecție impresionantă cu muzică, texte, poze, cărți etc. din toate timpurile.
AUDIBLE a publicat o colecție gratuită de sute audiobooks, 30 zile free-trial (fără login, fără credit card, just a click).
100 de eBook-uri, inclusiv autori români. Librăria Cartier din Rep. Moldova pune la dispoziție eBook-uri, pentru utlizatori de Apple, aici . Puteți descărca gratuit cărțile în decurs de 30 de zile.
Editura Humanitas a pus la dispoziție aproape 50 ebooks gratuite (titluri diverse, semnate de Platon, Creangă, I.L. Caragiale, Mateiu Caragiale, Negruzzi, Kafka, Joice, Nietzsche, Zweig etc). Nu trebuie să faceți cont, descărcați direct pdf-urile de aici.
National Emergency Library – peste 1,4 milioane titluri de cărți disponibile online, gratuit.
Paulo Coelho – în această perioadă găsiți online, în mod gratuit, câteva tituri ale autorului (disponibile în engleză, fraceză, italiană, spaniolă, portugheză), aici.
FILME
CINEPUB platformă de distribuție în regim legal a operelor cineaștilor independenți și filme de referință pentru patrimoniul românesc. Documentare, scurt & lung metraje, animații și filme experimentale. Cuprinde și o secțiune de filme străine.
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai mare festival de filme documentare din lume, oferă acces online gratuit la 302 filme lansate în 1988-2019.
Bad Unicorn distribuie în România filme de autor. Cu numai 3$ puteti vedea filme pe canalul Vimeo aici.
TIFF Unlimited platforma de streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, vine cu o selecție de filme (internaționale și românești), pe care le oferă în mod gratuit. Începând cu 28-29 martie și pe tot parcursul perioadei de #CaranTIFF, iubitorii de film se pot întâlni virtual, în fiecare week-end, de la orele 17:00 și 21:00 (filmele pot fi accesate gratuit pe teritoriul României, doar de la ora anunțată). Totodată, zece filme-document din portofoliul Fundației de Arte Vizuale (FAV) sunt disponibile gratuit pe platformă. Sunt 14 zile free-trial, apoi puteți face abonament lunar sau anual.
PENTRU COPII
MUZICĂ PENTRU COPII
Opera Comică pentru Copii – transmite spectacole și tot felul de jocuri pe pagina de Facebook.
Pe 21 martie, de la ora 17, va debuta și transmisia online, cu premiera spectacolului de balet ”Scufița Roșie”, debut regizoral pentru Andreea Soare.
Pe 23 martie 2020, Opera Comică a anunțat lansarea primei aplicații de vizionare online a spectacolelor și evenimentelor sale. Aplicația ”Opera Copiilor” propune trei tipuri de abonamente pentru 1/3/6 luni, costul pentru o lună fiind 30 lei. Există și o perioadă de testare de trei zile, gratuit.
TEATRU COPII
Unteatru pentru copii – spectacole de teatru pentru copii transmise Live, pe parcursul lunii martie. Cumpărați bilet online și primiți odată cu biletul electronic și link & parolă de acces online. Următorul spectacol este duminică, 22 martie, ora 11:00, Zaharashka – #unspectacol de familie. Actori păpușari și creație artistică: Lavinia Pop-Coman și Ana Crăciun Lambru. O poveste imaginată de Lavinia Pop-Coman. Realizare păpuși: Vladimir Zakharov și Free Puppet Theatre. Vârsta minimă recomandată: 4 ani.
Teatrul Ion Creanga Începând cu weekendul 21-22 martie, puteți urmări spectacole online (nu sunt transmise live ci reprezentații înregistrate, care s-au jucat cu public, în sală). Sala virtuală de spectacole va funcționa pe pagina de Facebook, unde se vor posta zilnic înregistrări, de la ora 10:30/ 11:00 sau de la ora 18:00. Toate înregistrările vor fi disponibile timp de 3 ore, de la începerea transmisiunii.
Teatrul Mic
Teatrul Mic va prezenta spectacole pe canalul său de YouTube și curând proiecte și pe pagina de Facebook. Unele spectacole pot fi văzute alături de copii, așa cum este ”Apa vie” de Daniel Chirilă, după Frații Grimm, în regia lui Ștefan Lupu – duminică, 22 martie, de la ora 11:00, recomand!
Am scris despre spectacol, aici: ”Apa Vie” cu magie, de Ștefan Lupu (Teatrul Mic)
Teatrul Național Cluj-Napoca
Începând de sâmbătă, 21 martie, Teatrul Național din Cluj-Napoca difuzează online, pe site-ul său mai multe spectacole.
Sâmbătă, 21 martie 2020, un spectacol-concert foarte vesel și colorat care poate fi văzut și de copii, CHIRITZA ÎN CONCERT de Ada Milea, textel de Vasile Alecsandri și Matei Millo.
Teatrul Țăndărică – spectacolele sunt înregistrate, nu sunt live, urmăriți detalii pe pagina Facebook. Zilnic, puteți vedea spectacole de la ora 12:00 și ora 18:00 iar în week-end de la ora 11:00 și ora 13:00 (spectacolele au durată limitată online, după difuzare). Programul este afișat pe toată luna martie, sunt spectacole în fiecare zi.
Teatru radiofonic Radio România Cultural
În fiecare zi, de la ora 12:00, copiii și părinții pot asculta, cele mai frumoase povești de teatru radiofonic, multe dintre acestea fiind adaptări ale unor opere aflate în manualele școlare. Primele povești, aici: de Carlo Collodi și de Lewis Caroll.
Și, o categorie aparte, pentru cei mici dar și pentru cei mari: CIRQUE DU SOLEIL
Cirque du Soleil a pregătit proiectul CirqueConnect – 60 Minutes Special cu spectacole mai vechi pe care le încarcă pe canalul său de YouTube. Sunt deja online spectacolele: ”Amaluna” (din 2012) îl găsiți aici și ”Kurios” (2014) îl găsiți aici.
Cine citește POVEȘTI ȘI POEZII?
Magi sau Magicianul Poveștilor Abracadabra spune în fiecare zi câte o poveste pe canalul său de YouTube.
Carmen Tiderle recită poezii haioase din cărțile scrise de ea (uneori mai citesc poezii și cei mici, fanii poeziilor), pe Facebook.
Dana Rogoz citește povești pentru cei mici, tot pe Facebook.
Actrița Ioana Blaj (mamă a doi băieți simpatici), citește povești copiilor aici. De curând a adăugat filmulețe în care prezintă și explică ”Jocuri de jucat acasă”.
JOCURI EDUCATIVE
NASA kids’ Club – NASA pune la dispoziție materiale educaționale pentru cei mici, cu jocuri despre științe, tehnologie, inginerie etc.
Jocuri de geografie – tematică din geografia României și din lume (site în română)
Fun Brain – o colecție de jocuri diverse, probleme matematică și cărți online (puteți selecta grupele de vârstă).
NatGeo@Home – Inspiring Family Exploration, National Geographic vine cu propuneri diverse, de la quizz-uri la experimente și scurte lecții.
MUZEE pentru copii, cu tururi virtuale
National Aquarium Live Cams: Baltimore
Marine Traffic Around the World
Buckingham Palace
Great Wall of China
Atlanta Zoo Panda Cam
National Air & Space Museum – Smithsonian
NASA Mission Operations Room
Google Earth a lansat tururi virtuale în 31 parcuri naționale americane, de la Grand Canyon, la Yellowstone și Yosemite, descoperiți aici.
Și câteva ”experiențe” din lumea Disney, câteva filmulețe 360 grade din parcuri Disneyland din lume, aici: Mystic Manor – Hong Kong Disneyland, Trackless Ride – Ratatouille Ride – Disneyland Paris, The Great Movie Ride – Hollywood Studios 2017, Peter Pan’s Flight (On-Ride) Magic Kingdom – Walt Disney World.
CRAFT și COLORAT
CREATISSIMO o colecție de activități creative diverse – tehici de desenat, pictat, decupat, lucrat cu materiale etc.
Ilustrații frumoase de colorat
Ilustratoarea Mădălina Andronic a lucrat 6 planșe care pot fi descărcate gratuit de aici, tipărite pe coli A4, apoi colorate frumos și tablourile sunt gata.
LEARN & DISCOVER
Khan Academy – platformă folosită deseori pentru școala de acasă/ home-learning. O resursă de calitate cu informații gratuite despre științe, istorie, muzică, matematică etc. (video)
DIGITALIADA – materiale educative, pe subiecte diverse/ discipline școlare, cu avizul Ministerului Educației.
Smithsonian – colecție cu materiale audio, video, texte despre istorie, arte și științe.
National Geographic Kids De la informații despre animale, flori și țări, la joculețe interactive.
CULTURETHEQUE, Institut Francais. Resurse gratuite pentru primele 3 săptămâni (acces site pe bază de înregistrare) cu informații organzate pe cinci categorii citești/ înveți/ asculți/ privești/ tineri.
AUDIBLE a publicat o colecție gratuită de audiobooks dedicate în special copiilor și adolescenților. Găsiți cărți în mai multe limbi străine (nu sunt în limba română). Intri direct, fără user/ cont.
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam este cel mai mare festival de filme documentare din lume și oferă acces gratuit la 302 filme lansate în 1988-2019 – cuprinde totodată și o secțiune de documentare pentru tineri, aici.
The Ventusky este o aplicație web pentru predicția vremii și vizualizare meteo; e fascinant să privești în mod dinamic nori, precipitații, temperaturi …la un simplu click.
Images – NASA arhivă poze, filme & audio/podcast Nasa.
Google Arts & Culture o colecție inepuizabilă de informații și materiale interactive pentru cei mari dar și pentru cei mici.
The Great Indoors o colecție de 100 activități construite pentru copii în care învață să accepte noi provocări și să învețe lucruri noi acasă (se poate selecta durata tipului de activitate, jocuri pe echipe/ în perechi sau individual etc.)
DISNEY a creat #DisneyMagicMoments un proiect online în care ne învață să îl desenăm pe Olaf, ascultăm povești, vedem filmulețe din parcurile Disney etc.
Bonus – o colecție de 100 canale de YouTube – Learning, Discovery & Education, aici.
Dacă v-a plăcut ceva, dați un semn. Dacă aveți și alte resurse, să îmi scrieți.
Să ne auzim și să ne vedem cu bine!
Dar până atunci, stați în case și bucurați-vă de aceste minunății în mediul virtual!
Mulțumesc și celor care au contribuit cu recomandări: Daniela D., Monica H., Andrea G., Vlad S., Mona R., Crina M., Carmen A., Oana P., Adriana P., Anca-Maria C.!
Acest material este actualizat permanent, pe măsură ce mai apar informații relevante.
Emil
Iti multumesc pentru recomandari!!
De Corina
Cu plăcere, să fie de folos!
Carmen Daniela
Mulțumim, sunt minunate! 🤗
De Corina
Cu drag, să fie de folos!🤗
Tarra
Multumim! Foarte utile informațiile! Multe de făcut!🤗
De Corina
Cu drag! Daaa, multe de făcut! 🙂 🤗