29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului: documentar, dialoguri, spectacole online

Pe data de 29 aprilie este celebrată Ziua Internațională a Dansului. Această zi este recunoscută oficial din anul 1982 și reprezintă, totodată, și ziua de naștere a a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727–1810).

Cu acest prilej, puteți urmări online mai multe evenimente pe 29 aprilie 2020.

1. Documentarul ”MR. GAGA”
Data, ora: 29 aprilie, ora 21:00 pe Unlimited.tiff.ro

Filmul documentar Mr. Gaga spune povestea celebrului coregraf israelian Ohad Naharin, personalitate importantă care a redefinit limbajul dansului modern și a creat propriul limbaj-mișcare ”Gaga”, cunoscut în întreaga lume.
Pentru cine este filmul? Documentarul este dedicat iubitorilor și curioșilor într-ale dansului de orice fel, mișcării și artelor performative. O perspectivă proaspătă asupra libertății și expresivității gestului, mișcării și corpului uman, transformate în metaforă, în artă.

Pe lângă valoarea de document artistic ce pune în lumină creația coregrafului israelian, documentarul surprinde niște subtilități extraodinare de mișcare, imagine și montaj (este extrem de valoros ca film documentar, în sine).

Pentru cine nu îl cunoaște, Ohad Naharin este directorul artistic al Companiei de Dans Batsheva din Istrael, considerat unul dintre cei mai importanti coregrafi din lume. Înregistrările pentru film parcurg o perioadă de opt ani (în Japonia, Olanda, Suedia şi Israel), cu secvențe intime de la repetiții dar și din viața personală cât și fragmente din spectacole și interviuri ce dezvăzuie lumea incredibilă din spatele scenei. O viziune coregrafică integră, extrem de creativă și foarte multă dăruire și muncă.

Difuzarea online a documentarului este susținută în tradiția și cu nostalgia întâlnirilor JTI de la TIFF (filmul a fost prezentat și în cadrul TIFF 2016).

Documentarul a primit extrem de multe premii, enumăr câteva:
– Nominalizare la European Film Awards – Cel mai bun documentar, 2016.
– International Documentary Award – Tempo Documentary Film Festival, Suedia, 2016.
– Audience Award for Best Documentary – Aspen Film Fest USA, 2016.
– Best Documentary Award-Montreal Israeli Film Festival, Canada, 2017.

2. Coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, Noa Wertheim este invitată la ‘’Anotimpurile dialogului’’ cu Octavian Saiu la Teatrelli
Data, ora: 29 aprilie, ora 13:30, Facebook Teatrelli

Discuția moderată de Octavian Saiu are loc între cunoscuta coregrafă Noa Wertheim alături de Tobias Biancone (Director Institutului Internațional de Teatru – ITI-UNESCO) și Jarosław Fret (Directorul Institutului Grotowski și al Teatr Zar).

Dialogul va fi transmis pe 29 aprilie, live pe pagina Facebook Teatrelli, de la ora 13:30, în prima ediție online gratuită a Anotimpurilor dialogului despre teatru. Dezbaterea va avea loc în limba engleză, fără traducere.

Coregrafa Noa Wertheim este directorul artistic și co-fondatoare a companiei de dans Vertigo, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din Israel și din lume, companie pe care a fondat-o în anul 1992 alături de Adi Shaal. Noa Wertheim semnează coregrafiile din repertoriul companiei Vertigo de mai bine de trei decenii și a devenit cunoscută la nivel mondial pentru stil și viziune originale. Noa este Membru de Onoare al Jerusalem Academy of Music and Dance și a fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii și recunoașteri, atât în Israel, cât și în alte țări.

Din anul 2007 Vertigo a construit încă un centru de dans numit Vertigo Eco-Art Village (la mijlocul distanţei dintre Ierusalem şi Tel Aviv) un spațiu construit pe principiile vieţii durabile (utilizează energie regenerabilă, materiale naturale, conservă resurse naturale etc.) într-o strânsă comuniune cu natura. Un stil de viață, un loc ce susţine echilibrul dintre viaţa socială, mediul natural, viaţa culturală şi spirituală. Totodată un spațiu ce susține dezvoltarea personală și este în opoziție cu principiile consumerismului și globalizării.

Spectacolele Vertigo se construiesc plecând de la filosofia lor conectată la concepte și valori spirituale, strâns legate de principiile firești din natură.

Am avut onoarea și bucuria să o cunosc pe Noa Wertheim și să văd un prim spectacol live semnat Vertigo în 2012, ‘’Null’’ apoi au urmat mai multe producții. Anul trecut am participat și la un workshop de dans contemporan pe care Noa Wertheim l-a susținut  în cadrul FITS 2019.


Câteva cronici ale spectacolelor semnate Noa Wertheim (plus trailers & fotografii):
Spre zbor. Vertigo Dance Company ”One. One&One”. # FITS 2019

Miraj şi izbăvire. Vertigo Dance la FITS 2017 cu Vertigo 20 şi Yama

Noa Wertheim coregrafa

Noa Wertheim coregrafa Vertigo Dance Company

3. Teatrul OdeonSeară de dans contemporan, purtând semnătura coregrafului și dansatorului Răzvan Mazilu
Data, ora: 29 aprilie, ora 20:00.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, Teatrul Odeon va transmite miercuri, 29 aprilie 2020, ora 20:00, fragmente din spectacolele ”Block Bach”, ”Șaraiman” și ”Un tango mas” ce poartă semnătura coregrafului și dansatorului Răzvan Mazilu.
Seara de dans contemporan pregătită de Teatrul Odeon va fi transmisă prin live streaming pe pagina Facebook, pe site-ul Smart FM, secțiunea LiveFever și va fi disponibilă online pe canalul YouTube al teatrului.

4. Linotip – Centrul Independent Coregrafic
Spectacolul ‘’Reverse Discourse’’ – difuzare online

Pe 29 aprilie (până pe 01 iunie 2020) puteți urmări online ‘’Reverse Discourse’’ un spectacol semnat de Centrul independent coregrafic Linotip – concept, coregrafie, performer – Ioana Marchidan. Puteți achiziționa un bilet online aici (cost 30 lei și astfel susțineți centrul independent de dans!)

“In Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodata. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

5. MARQUEE. TV
O celebrare a bucuriei dansului în coregrafii semnate de cele mai importante nume ale momentul actual, precum: Alexander Ekman, Crystal Pite, Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Alonzo King, balet semnat The Royal Opera House și Balshoi Ballet etc.
Vă faceți cont pe MARQUEE.TV și beneficiați de 30 zile gratuit.

În plus, am mai adăugat câteva link-uri cu spectacole/ festivaluri etc. dedicate dansului contemporan, aici:
Ce facem acasă? Concerte, teatre, dans, cărți etc. pentru adulți și copii. Peste 100 resurse gratuite online.

La mulți ani, Dansule!

Foto 1: Mr. Gaga, Ohad Naharin