20 locuri noi deschise în 2020, București. Restaurante, bistrouri, cofetării.
Cine ar fi crezut că într-o perioadă de restricții, cu stare de urgență și de alertă, vor continua să se deschide atâtea locuri noi, restaurante, bistrouri, cofetării, cafenele etc. în capitală?
2020 a fost un an foarte greu pentru HoReCa. Majoritatea afacerilor din industrie s-au luptat să supraviețuiască, să rămână pe piață. Dar, în ciuda restricțiilor dictate de pandemie și a contextului neprielnic, au răsărit și locații noi. Precum un teren înghețat, bombardat cu substanțe nocive unde apar plăpând, parcă de nicăieri, semne de viață, ghiocei și zambile, vestitori de primăvară.
Fiecare proiect nou deschis în 2020 poartă cu el o poveste specială, cu ani de trudă, cu planuri, investiții, vise și speranțe. Doi prieteni care după ani de lucru în domeniu, în diverse locuri, au hotărât să își facă un restaurant împreună. Sau, după joburi de câțiva ani peste graniță, în industrie, luat un bilet one-way către București (cu o lună înainte de declanșarea pandemiei!) cu gândul de a deschide un bistro. Sau povestea cu avizele finale care ies în toiul stării de urgență, când restaurantele erau închise. Și exemplele pot continua. Unii și-au riscat economiile și energia și au mers mai departe cu proiecte nou-nouțe, alții au dezvoltat concepte noi. O parte dintre proiecte au ieșit câștigătoare, altele au eșuat iar multe nici nu au îndrăznit să iasă la lumină, în așteptarea unor vremuri prielnice.
Un an delicat, imprevizibil, care a pus industria HoReCa la grea încercare, cu precădere, afacerile mici și medii. O perioadă impredictibilă, ca un fel de joc de cărți în care cineva schimbă regulile pe neașteptate și vezi cu ce cărți te prinde în mână, ce ți-a hărăzit hazardul. Cu misiuni grele, care cer reacții rapide, cu schimbări de strategii, cu dat peste cap de la o zi la alta, ca să rămâi în joc.
Continui tradiția, începută în urmă cu trei ani, de a semnala locurile noi deschise în capitală anul anterior, chiar dacă a fost an de pandemie. Detalii despre locuri noi deschise în anul 2019 sau 2018. Și o perspectivă mai amplă, cu tendințe în piață de dinaintea pandemiei, aici: 15 tendințe pe piața restaurantelor din București 2019.
M-am oprit la 20 (și câteva în plus) locuri și concepte noi apărute în capitală în 2020. 20 din 2020. O parte le-am prezentat pe larg, cu detalii despre concept, exemple din meniu, capacitate, poziționare în oraș, terase etc., o parte într-o variantă pe scurt.
Pentru prima parte a selecției am încercat să găsesc câte un nou restaurant, bistro sau cofetărie (nu am luat în considerare și cafenelele de specialitate) deschis în fiecare lună a anului, deci 12 nume. Nu a ieșit perfect pentru fiecare lună în parte, dar m-am străduit.
Lista cuprinde o selecție personală care răspunde criteriilor mele ce iau în considerare detalii precum: concept, gustul mâncării, meniuri scurte cu produse de sezon, inovația sau noutatea aduse pe piață, calitatea ingredientelor, Chef etc.
Am trecut pragul primelor nume din lista de 12, am testat mâncarea, câteva dintre aceste nume au și intrat deja pe lista de preferințe. Partea a doua a listei rămâne pentru teste și analize, cine știe, poate și cu împrieteniri.
Ordinea în care menționez numele de mai jos este cea în care au apărut pe piață.
Toate locațiile de mai jos sunt active în februarie 2021, momentul în care scriu aceste rânduri – unde sunt excepții, am notat pentru fiecare.
Recomand să verificați însă orice nume din lista înainte să mergeți către ei sau înainte de comandă (vă încurajez să ridicați mâncarea, să faceți pick-up, dacă aveți posibilitatea); informațiile sunt încă volatile în perioada aceasta și țin cont atât de regulile în vigoare cât și de resursele fiecărei afaceri în parte (se poate schimba orarul, meniul etc.).
[Context] La nivel general, pe parcursul anului 2020 toate locațiile HoReCa din piață (fie noi sau vechi) s-au readaptat permanent, au conceput meniuri potrivite pentru livrare sau și-au schimbat cu totul specificul, venind cu concepte noi. Toate restaurantele de tip fine dining s-au transformat, mizând pe mâncarea comfort food.
Cuvintele de ordine ale anului 2020 au fost: mediu cu incertitudine ce a implicat din partea jucătorilor adaptare rapidă, de fapt un proces lung de re-re-re-adaptare pentru fiecare etapă a anului. Cine a stat pe loc, nu prea a avut sorți de izbândă. Cine a încercat, cine s-a reinventat, cine a găsit resurse în regândirea afacerii, și-a sporit șansele. Multe afaceri au pierdut lupta, altele au reușit să meargă mai departe. Clienții și comunitățile strânse în jurul afacerilor HoReCa au avut un rol important în susținerea acestora.
Pentru cei interesați de subiect, un material despre transformări și proiecte în industrie în 2020, în primele luni de pandemie: Restaurantele încotro? Ce s-a întâmplat în 2 luni de pandemie. sau Eroii din horeca susțin super-eroii din spitale! Peste 20 proiecte umanitare.
Și încă un lucru pe care vreau să îl menționez, în mod special: solidaritatea de care a dat dovadă industria în această perioadă. Bucătari, oameni din domeniu s-au sprijinit reciproc, cumpărând unii de la alții și scriind pe rețelele sociale despre mâncarea confraților de breaslă. A fost un val permanet de susținere, nu cazuri singulare. Jos pălăria! Un subiect care merită să fie dezvoltat într-un spațiu mai larg.
1. NOEME – former GUXT [deschis: 19 februarie 2020]
- Unde: str. Anton Pann 29 (zona Cartierul Evreiesc)
- Ce: Restaurant Casual Refined Dining
Cele trei surori, Carmen, Lăcrămioara și Alice cunoscute în capitală anii anteriori pentru bistroul lor, Guxt, au pus la cale un proces amplu de repoziționare, re-branding și mutarea într-o nouă locație. Restaurantul NOEME – former Guxt s-a deschis cu o lună înainte de declararea stării de urgență, Chef Carmen Diaconu propunând un meniu fine dining bazat pe produse locale de calitate, cu alăturări inedite, respectând pricipiul sezonabilității. Noua poziționare, conform declarațiilor: ,,bucătărie rafinată neastâmpărată’’ care propune ,,mai multă relaxare pe scena de fine dining’’.
Noua locație, cu o capacitate de 60 locuri, este o vilă istorică cu plafon înalt, situată in cartierul evreiesc, decorată într-un stil eclectic (elemente clasice de mobilier, draperii cu greutate alături de coloane nefinisate sau corpuri moderne de iluminat, lângă panouri sculptate din lemn de tei sau o mică galerie de artă, cu câteva tablouri).
Numele își trage inspirația din ,,noema’’ care în greaca veche are semnificația de idee, gând, concept.
A fost singura lansare de restaurant, cu eveniment dedicat, la care am participat în 2020.
Restaurantul și-a readaptat meniul de-a lungul anului în ,,Noeme Comfort Food’’ păstrând ștacheta calității, cu pregătirea in-house a fiecarui detaliu, cu atenție la prospețimea și calitatea ingredientelor.
În vară au deschis și mica și cocheta terasă (12 locuri) din cartierul evreiesc.
2. ANIKA restaurant [deschis: 28 februarie 2020] – Actualizare octombrie 2022 – ÎNCHIS.
Unde: str. Pictor Nicolae Tonitza 10 (zona Centrul Vechi, aproape de Splaiul Unirii, bd. Națiunile Unite)
Ce: Restaurant Modern Romanian Cuisine
Probabil, unul dintre restaurantele cu cele mai multe transformări în anul 2020!
Restaurantul fine dining Anika s-a lansat cu aproximativ 10 zile înaintea declanșării stării de urgență și a venit cu o noutate pe piața din capitală: doar meniu de degustare cu 3, 7 sau 11 feluri de mâncare. Vedetele restaurantului: produse locale de sezon provenite de la mici fermieri si piețe locale, pregătite cu tehnici moderne. Meniul Anika ,,Modern Romanian Cuisine’’ poate fi însoțit de vinuri românești (în exclusivitate, etichete din România și Republica Moldova).
Interiorul restaurantului este unul minimalist, cu elemente naturale și culori calde: podea lemn de Doftana, împletituri de nuiele, cărămidă etc., cu o capacitate de aproximativ 22 locuri.
Proprietarii locului sunt doi prieteni: Chef Alexandru Dumitru (Chef of the year 2019, Gault&Millau România) și somelier Andrei Popa. [Update martie 2021: somelierul Andrei Popa a ieșit din proiect, se va dedica proiectului său cu abonamente de vin românesc, Dor De Vin.]
În perioada care a urmat declanșării stării de urgență (la 10 zile după lansarea locației), într-un mod extrem de rapid, restaurantul s-a metamofozat și a îmbrăcat straie noi pe parcursul întregului an. De la pachete gourmet, produse la borcan (sosuri, confit, pate, dulcețuri, chutney etc.), la aprozar sau restaurant fără meniu (găteau cu ingredientele proaspete disponibile în ziua respectivă) și evenimente de weekend cu tematică, pe terasă. Pe timpul verii Anika a amenajat și mica terasă, retrasă și răcoroasă (18 locuri) din Centrul Vechi.
A apărut apoi și un ,,frățior” la ceas de vară, un restaurant de sezon în Olimp – Anika by the sea, iar în octombrie restaurantul din capitală s-a transformat în Anika Fried Chichen, un concept de servire rapidă cu produse schimbate frecvent.
Am ,,participat” la fiecare etapă, am ajuns și în primele zile de la deschidere și am testat meniul delicios, am gustat și bunătăți din borcănașe, m-am bucurat pe tearasa retrasă și de prânz și de o cină fine dining la 4 mâini (alături de Laurențiu Samoilă, cu distincție Michelin în palmares). Și, bineînțeles, am încercat și puiul fraged și crocant, marinat peste noapte în lapte bătut și condimente, marca Anika Fried Chichen. Am apreciat și detaliile precum chifla pufoasă cu lapte (făcută în casă, după o tehnică asiatică de preparare a aluatului, Tanzhong) și dulciurile din meniu (gogoși, Cobbler cu mere, Chocolate Chips etc.) care se schimbă de la o săptămână la alta.
Recomand Anika, este unul dintre locurile unde am ajuns cel mai des în anul 2020.
3. M.A.T Restaurant [deschis: 16 mai 2020]
Unde: Mircea Vulcănescu 121, zona Muzeul Militar National / Gara de Nord
Ce: Taqueria
Pe 18 martie 2020 M.A.T. (Masa – Artisanal Taqueria) a postat pe Instagram anunțul că are toate avizele gata, că a terminat amenajările noului restaurant și poate deschide ușile noii locații, după 8 luni de muncă. Dar cum, sub ce formă, în plină pandemie?
Cei doi Chefs care se află în spatele proiectului, Alexandru Iacob și Cristi Dăscăleanu, au pus cap la cap detaliile și au venit ulterior cu o propunere pentru mâncare take-away. Așa a luat naștere un meniu scurt cu 4 variante de tacos și câteva dulciuri făcute în casă. Prima zi în care au deschis locația, 16 mai 2020, a fost sold-out în 2 ore, timp în care s-au vândut 150 porții de tacos.
Ce este special aici? Foile de tortilla sunt făcute exclusiv de ei. Sunt foarte multe detalii care stau în spate, începând de la faptul că își cultivă în țară, chiar ei, porumbul mexican (soiuri vechi), la moara specială adusă din Mexic, toate contribuie la gustul și textura MASA (pasta de porumb din care se prepară foile).
Variantele de tacos se schimbă odată cu ingredientele proaspete disponibile în respectivul sezon. Acestea au la bază carne slow cooked de berbecuț, vită, porc dar găsiți și cu pește sau variante vegetariene. Toate sosurile sunt făcute în casă.
Cei doi Chefs fac combinații inedite când vine vorba despre înghețată – am prins o variantă cu hribi, un gust cu personalitate pe care nu îl voi uita prea curând. Dar am văzut în meniuri și înghețată de frunze de smochin or cireșe amare sau sorbet din fructe de sezon, de urmărit și această categorie!
Interiorul restaurantului are capacitate 26 locuri – un design minimalist cu mult lemn și plante aromatie uscate agățate în snopuri de plafon care emană un parfum special.
Sunt și trei mese înalte afară unde puteți mânca tacos preparat proaspăt, cum se recomandă, vorba aceea, Viva los tacos!
De când au deschis, măsuțele de afară au fost pline mai tot timpul, fie cald sau frig, nu conta, deseori oamenii stăteau și la coadă! S-a creat o energie faină de solidaritate, de sprijin pentru o mică afacere la început de drum și, bineînțeles, pentru tacos bun.
Să îi urmăriți pe Instagram, acolo sunt activi.
Chef Alexandru Iacob (absolvent al unui master de bucătărie avangardistă la Basque Culinary Center, San Sebastian, Spania) a lucrat anterior la Domeniul Manasia, Kane sau Maison Des Chefs. Alexandru este și Great Chef of Tomorrow, Gault&Millau 2018.
4. Boboko by Kaiamo [deschis: 6 iunie 2020] – UPDATE: a funcționat doar în perioada restricțiilor din 2020.
Kaiamo Kanteen [deschis: 20 noiembrie 2020]
Unde: str. Ermil Pangratti 30A
Restaurantul fine dining Kaiamo s-a metamoforfozat precum fluturii din crisalidă, de două ori în 2020, cu două concepte diferite: Boboko și Kanteen.
În iunie s-a lansat Boboko by Kaiamo cu un meniu tip street-food într-o variantă gourmet: chifle bao (chifle cu lapte făcute în casă) cu diverse umpluturi land/ sea/ garden precum categoriile bine-cunoscute ale meniului restaurantului.
Preferata mea, se pare că și bestseller al meniului, domnișoara ,,Amona’’ adică caracatiță pe jar, vinete arse și ingredientul secret, Boboko-Mayo cu ardei iute. Amona este o… bu-nă-ta-te!
Variantele dulci de chifle pufoase sunt o joacă cu Nutella cu pufarine, smântână dolofană și dulceață de vișine. O porție chifle Boboko înseamnă o cutiuță cu trei bao, vorba aceea, în trei, nu te plictisești. Ba mai faci și schimb, când e masă mare și mai multe cutiuțe în jur.
Înainte de a comanda sau să mergeți acolo, verificați disponibilitatea Boboko by Kaiamo, depinde de regulile din piață de la momentul respectiv (interior restaurant Kaiamo deschis etc.), proiectul a avut mici întreruperi pe parcursul anului.
Kaiamo Kanteen înseamnă mâncare preparată din ingrediente de calitate, comfort food, cu un meniu care se schimbă la trei zile. Cu o bucătărie de campanie în dotare (botezată Ferdinand), de război, din 1946 (cu tot ce trebuie, funcționează cu cărbuni în sobă, ca să țină ciorbița caldă, am văzut cu ochii mei), cu corturi de armată, veselă de metal și tot tacâmul, bucătăria Kaiamo a ieșit în stradă, la propriu. De la supă de barabule cu slăninuță de Horezu la urechi crocante de porc, ostropel de Dobrogea la gogoși din aluat fin, la ceai cu rom învechit (de dat în urmărire generală). Bun totul, cu gust și pricepere, mâncare de prânz sau seară și de revenit și săptămâna viitoare.
Terasa Kaiamo Kanteen (funcționează doar ca terasă cu pickup sau livrare) are o capacitate de 20 locuri.
Chef Radu CM Ionescu (absolvent Le Cordon Bleu Londra cu Grand Diplome) care este și proprietar Kaiamo a primit premiul Great Chef of Tomorrow, Gault&Millau 2019.
Restaurantul Kaiamo a fost inclus în topul ,,50 Best Discovery 2019’’ parte a ,,The World’s 50 Best Restaurants’’. Cinci restaurante românești fac parte din acest top, dintre aceste trei sunt din București.
În 2020 Kaiamo a primit și un grant de la această comunitate, în programul ,,50 Best Recovery’’ (200 restaurante din întreaga lume au primit sprijin financiar în proiect) și a participat la un summit dedicat, unde au fost prezente cele mai importante nume de pe scena gastronomică internațională.
5. Velocità [deschis: 4 iulie 2020]
Unde: Calea Victoriei 122 (între Teatrul Act și Green Hours)
Ce: Gelato, Tiramisu, Cafea
Fără doar și poate, înghețata este un produs extrem de iubit și este prezent în capitală în foarte multe locuri, într-o mare diversitate. Cine ar fi crezut că, un nou brand, lansat în pandemie (poziționat lângă un alt loc cu produse similare), o să devină una dintre atracțiile principale de pe Calea Victoriei? În majoritatea cazurilor când am trecut prin zonă, la Velocità era coadă, iar acest lucru spune multe, de la sine.
La Velocità poți încerca atât gelato cu vanilie de Tahiti cât și vanilie de Madagascar, zmeură de Ronce Elveția dar și zmeură du Val Evel, fistic din San Bagio dar și fistic Bronte. Iar gustul… rotund, intens și cremos, spre bucuria papilelor și zâmbetul ochilor închiși.
Din culise: vanilia de Tahiti cu origine pură din Polinesia franceză este infuzată într-un proces lung de 12 ore, pentru a scoate la lumină toate aromele catifelate ale acestei variante foarte rare de vanilie.
Pe lângă gelato și sorbeto (produs vegan, fără lapte), la Velocità găsiți și cafea de specialitate Origo și alte produse din ,,linea de italianità’’: tiramisu, ciocolată, Prosecco. Tips: există și cutii generoase, puteți lua și la pachet.
În spatele rețetelor și producției stă același artizan al gustului faimosului ecler French Revolution.
Designul locului e semnat de arhitectul Cristian Corvin care și-a adus contribuția la personalitatea multor locații HoReCa din capitală.
6. Zelato [deschis: 9 iulie 2020]
Unde: rond Charles de Gaulle, intrare Herăstrău/ Parc Regele Mihai I
Ce: Micro-gelaterie și cofetărie – tonetă cu înghețată artizanală, semnătură Pastry Chef Ana Consulea.
De multă vreme nu am mai văzut așa o căsuță simpatică într-un parc!
Un proiect născut în timpul pandemiei, pus la cale de Pastry Chef Ana Consulea, după aproximativ 6 săptămâni de lucru.
Pe scurt, o micro-gelaterie care aduce în prim plan gusturile copilăriei în înghețată sau sorbet: pâine prăjită cu magiun, orez cu lapte și dulceață de vișine, ciocolată și Eugenie, măr și biscuit, ba, chiar înghețată de colivă!
Bineînțeles și alte bunătăți înghețată/ sorbet precum: zmeură, fistic iranian, pralină, cătină, pepene galben, mango și fructul pasiunii, căpșuni, vișine etc.
Dacă nu vă sunt de ajuns păhărelele și cornetele, există și varianta cutie maxi to-go.
Definiția Zelato ar fi așa: o bunătate aerată (după modelul înghețatei clasice), dar aromată și elastică (după modelul gelato). Și cu foarte puțin zahăr.
Cu ce mai vine nou Zelato? Cu Panet! Un fel de ,,nu pare ceeea ce este’’: adică o brioșă caldă cu un miez delicios de… înghețată. Un desert și rece și cald sau înghețată fierbinte nemaivăzută – crocant la exterior și moale la interior (plus surprize cu bombonele de cicocolată și alune).
Dacă sunteți în parc, găsiți la Zelato și alte bunătăți de ronțăit: prăjitură cu vișine, sărățele, biscuiți etc.
Căsuța Zelato a fost închisă pe perioada anotimpului rece, urmează să se redeschidă în martie 2021, odată cu primăvara.
Pe Ana Consulea (absolventă a Școlii de Cofetarie din Montbeliard), o știți de la Zexe Braserie, cu prăjiturile celebre. Ana este Pastry Chef of the year 2019, Gault & Millau.
7. Ou_Bucuresti [deschis: 12 august 2020]
Unde: str. Dianei 1 (piața Rosetti)
Ce: all day breakfast, pe bază de ou
Cui îi plac ouăle și all day breakfast?
La început de vară a apărut la piața Rosetti (între Buoni E Bravi și T-Zero Specialty Coffee), Ou_Bucuresti cu un meniu scurt pe bază de ouă, un proiect semnat de echipa Arrosticini.
Pe scurt: Ou_mlette cu trufă proaspătă româneasă, Ou_bun sau scrambled, Ou_mayo sau sandwich cu salată de ou.
Nu putea să lipsească și un desert, cum altfel decât în formă de ou, cu mousse de ciocolată albă și interior cu fructe exotice în culoare de gălbenuş (un desert semnat Zobuian).
De curând a apărut în program și un Ramen, bineînțeles și cu ou, de investigat, zic.
În caz că vreți să stați acolo, sunt și câteva scaune înalte. Sau puteți lua la pachet.
Apariția unor astfel de locuri specializate într-un anumit produs sau categorie era una dintre tendințele pe care le ,,prevesteam” pentru anul 2020 în capitală, am scris aici: 15 tendințe pe piața restaurantelor din București 2019. Plus câteva premii și alte bunătăți. dar a venit pandemia şi a schimbat proiectele și cursul din HoReCa.
8. MACE by Joseph Hadad [deschis: 8 septembrie 2020]
Unde: str. Benjamin Franklin 16 (zona Ateneu)
Ce: Restaurant inspirațe în Orientul Apropiat și influențe europene
Ce înseamnă ,,mace”? Este un condiment, e învelişul dantelat sau teaca care înconjoară sămânța de nucşoară.
Cel mai nou restaurant condus de Joseph Hadad se află în zona Ateneului, în apropiere de braseria Caju by Joseph Hadad (strada vecină, la aprox. 100 m). Conform declarațiilor Chef-ului, va deschide în apropiere şi restaurantul fine dining Joseph by Joseph Hadad (locația din Aviatorilor s-a închis în primăvara anului trecut). Cu alte cuvinte, Joseph Hadad construieşte un ,,trio gastronomic” în vecinătatea Ateneului.
Meniul restaurantului este împărțit în două categorii: frigărui pe grătar (diverse tipuri de carne) și mici salate orientale. Plus câteva aperitive, pâine și deserturi. Încercați și cele două feluri de pâine: ,,Kubaneh cu za’atar” o pâine elaborată cu gust condimentat (specifică zonei Yemen/ Siria/ Israel) pe când ,,Moroccan Syle Frena” e stilul opus, atât de bună chiar prin… ,,intensitatea gustului de pâine”.
Am încercat toate deserturile din meniu, preferatele mele rămân două (nu știu în ce ordine să le trec):
Ataif – desertul cu origini arabe – mici clătite umplute, închise (a nu se confunda cu Cataif or Kataifi din Turcia, Grecia, din tăiței subțiri). Varianta Mace foloseşte curmale, migdale coapte plus morcov și caramel și un sirop minunat acrişor de citrice plus înghețată de vanilie. O combinație cald-rece, dulce-acrișor, jocuri de texturi și arome orientale.
Malabi este o alăturare de trei elemente: o budincă de lapte și smântână cu fulgi crocanți de cocos şi un sirop concentrat de trandafir, care îi dă tot farmecul. Malabi sau Muhallebi are origini în Persia (inițial se făcea cu orez, lapte, zahăr) şi cunoaşte azi mai multe variante în Turcia, Maroc, Cipru etc. În Israel se foloseşte de obicei apa de trandafir.
Mace are design de inspirație marocană, cu o terasă de capacitate aprox. 100 locuri şi interior similar (parter și subsol). Aruncați un ochi înăuntru la cuptorul special construit acolo, e musai să îl vedeți.
9. DRAKO kUHNIA bALKANICA [deschis: septembrie 2020]
Unde: str. Cuza Voda 46 (zona Unirii-Budapesta)
Ce: Restaurant bucătărie balcanică
UPDATE martie 2022: restaurantul a revenit la numele inițial, Restaurant George & Dragon – de urmărit abordarea meniului pe viitor!
În Balcani, cuvântul ,,kuhnie” înseamnă ,,bucătărie”, locul acela fermecat unde ingredientele se transformă în arome, texturi, savoare, ce ne înseninează simțurile.
După nume, după port, restaurantul vine cu produse specifice bucătăriei balcanice precum Turcia, Grecia, Albania, Bulgaria, Croația etc. iar meniul pregătit de Marian Ganciu aduce și variante de produse mai rare pe la noi, precum carnea de struț balcanic (dar și oaie, rață, vită).
Cuhnia Drako are o curticică liniştită sub o boltă de viță de vie, aproape de Piața Unirii, zona Budapesta, printre străduțe (fostul The George & Dragon pub). Sunt aproximativ 10 mese pe terasă, plus un iglu în spate (cu încălzitoare și pături, la nevoie).
Sunt multe feluri care o să vă facă cu ochiul: humus de nucă, gulaş de struț balcanic, bile albaneze de orez, Kofta de oaie sau rață ori torturi cu dovlecei sau conopidă (legumele sunt în blat). Dacă ajungeți, zic să luați și măslinele picante pane. Cum sună meniul?
Drako Kuhnia se mândrește și cu o colecție frumoasă de vinuri. Urmăriți și evenimentele de weekend, cu degustări de vinuri sau meniuri cu un anumit specific.
10. GRABit Pastrami Bar [deschis: 1 octombrie 2020]
Unde: Calea Plevnei 5-7 (zona Piața Kogălniceanu) Update 2021: GRABit s-a mutat pe Strada Olteni 9 (cartierul evreiesc).
Ce: Pastrami Bar/ Sandwich shop
La Piața Kogălniceanu, pe colț cu strada Plevnei (care dă spre Teatrul Bulandra Izvor) a apărut un loc mic cu un meniu scurt și la obiect: patru variante de sandviș cu Pastrami de vită și 4 variante de hot dog. Plus un desert la borcănel, Tiramisu by Friddi.
Din capitolul știați că: pastrama de vită are origini evreieşti româneşti iar americanii i-au dedicat o zi națională (National Hot Pastrami Day, 14 ianuarie)? Am scris despre poveste aici: Celebrul sandwich New York Pastrami are origini românești.
Dau și un exemplu ca să înțelegeți cum stă treaba: ,,Cheesestake’’ înseamnă pastramă caldă de vită, untură Wagyu, brânză, muştar, ceapă murată, castraveți murați și pâine cu maia Grain Trip (o variantă cu făină spelta și secară).
Sandvișul cu Pastrami e recomandat să îl mâncați cald, ca să îi simțiți toate aromele, mmm.
11. Liberté [deschis: 11 octombrie 2020] – UP-DATE: ÎNCHIS iulie 2022
Unde: Calea Dorobanți 33A (zona Dorobanți, lângă ASE Romană)
Update 2021: Liberté s-a mutat pe Calea Victoriei 122 (între Velocità și Green Hours).
Ce: Cofetărie franțuzească, savarine și tarte.
Deschisă în toamna anului 2020, Liberté este o cofetărie specializată pe două tipuri de produse, savarine și tarte (ca porție de sine stătătoare). Promisiunea cofetăriei sună așa: prăjituri autentice franțuzești preparate și vândute în aceeași zi, produse în laborator propriu (o parte, la vedere) din ingrediente de calitate premium.
Vorbele nu sunt în vânt, se simte gustul și o să observați ,,dovezi” ale calității precum semințe micuțe negre, din păstăile de vanilie. Sau untul cel franțuzesc Elle&Vire cu care se lucrează în laboratorul la vedere. Sau vedeți cum se așază aluatul de tarte pe cercuri, bucată cu bucată (paranteză – și nu cum se întâmplă în alte locuri, coji de tarte cumpărate la kilogram/ sac, în caz că nu știați).
Savarina e o prąjitură cu rădăcini în sec. 18 în Franța (prăjitura Baba au Rhum) şi are la bază un aluat dospit apoi însiropat cu un sirop dulce și alcool, plus moț de frişcă. O diferență dintre Baba au Rhum şi Savarină ar fi forma, dop de şampanie versus inel.
Varianta de savarină Liberté are şi o pipetă la purtător care e plină cu alcool (cu grade incluse, nu esență), numai bun de eliberat peste prăjitura însetată. Plus o inimă de cremă în interior, pe care o descoperi ca o surpriză.
Din păcate, savarină românească pe care o știm de multă vreme, a preluat o variantă ,,mai modestă” și fără alcool, precum surata ei franțuzească. Țin cu Franța aici, vivat.
Colecția de savarine Liberté face reverență: Savarină cu rom Diplomatico (adică rom din Venezuela), Savarină cu vişine şi Kirsch (brandy Germania), Savarină cu citrice şi Grand Marnier (lichior Franța). Stați fără grijă, există şi varianta de prăjitură pentru copii, fără alcool.
Și câteva exemple de tarte: vanilie și zmeură, caramel și alune, lămâie kalamansi și bezea, vanilie și căpşuni etc.
Magicianul gustului din spatele eclerului French Revolution şi a înghețatei Velocità (despre care am scris mai sus), stă şi în spatele prăjiturilor de aici.
Designul locației poartă amprenta arhitectului Cristian Corvin, ce punctează câteva zone de interes: de la vitrina cu bunătăți, la zona cu bucătăria deschisă, barul și ,,Masa Vorbirii’’ (este o replică în miniatură, din lemn, la ,,Masa Tăcerii’’ lui Brâncuși). Spațiul este deschis, luminos, cu vibe urban, cu elemente de lemn deschis la culoare, în completarea jocului de forme cu albastru ale gresiei. Există și o mică terasă cu aproximativ 10 mese.
La Liberté găsiți și cafea de specialitate Origo și ceai, suc de mere, cidru organic și o șampanie franțuzească specială, Champagne Billecart-Salmon în gramaje de la 375 ml până la sticle de 3 litri (Jeroboam) sau 6 litri (Mathusalem). Este o casă de Champagne de dimensiune medie, una dintre puținele care mai sunt deținute de familia fondatoare, ce a fost înființată în anul 1818.
Liberté, egalité, tarté, savariné, haidé!
12. PICKLES [deschis: 19 noiembrie 2020]
Unde: str. Vasile Lascăr 21 (în apropiere de Piața Rosetti)
Ce: bistro
Povestea Pickles este presărată cu mult suspans. După cinci ani în care a lucrat ca bucătar în Londra în locuri precum Natural Kitchen sau Bistroteque, Alexandra Blaș (mulți o urmăream pe blog și Instagram Meatthefoodie) s-a întors în România cu gândul să deschidă un loc în care să facă mâncare bună. Când credeți că s-a întors? Fix în februarie 2020, cu o lună înainte de declanșarea stării de urgență și închiderea restaurantelor.
Nu știm cât a fost curaj, cât încurajările apropiaților și susținerea lor, dar pe 19 noiembrie și-a văzut visul cu ochii, cum se spune, a deschis bistroul. Un meniu scurt, cu sandvișuri foarte bune, cu supa clam chowder și alte bunătăți. Loc bun pentru mic dejun și brunch și, așa cum îi spune ea, un ,,American diner cu hangover food’’. Concluzionez eu, meniu potrivit pentru orice moment al zilei.
Cel mai iubit preparat din meniu: castraveții murați prăjiți (în crustă crocantă de panko cu pătrunjel), cu sos de usturoi, un ranch dressing. Aceste murături pane sunt semnătura Pickles și, în orice direcție se vor aventura următoarele meniuri, castraveții vor rămâne acolo. Murăturile sunt murate în saramură chiar de Alexandra.
Din meniu, preferatul meu este sandvișul ,,Măr grilled cheese’’ cu pâine cu maia MamaPan (ONG unde lucrează mame singure sau cu mulți copii în întreținere), mult unt, cu trei tipuri de brânză, măr tras prin inel și-un strop de lămâie. Și, ar mai fi ceva, un ingredient secret, nu știu ce, am încercat la un moment dat pe Facebook o descriere, probabil are și.. ,,praf de zâne’’. Zic să cereți sandvișul cu brânzeturi, măr și praf de zâne.
În meniu și ,,Praz Crumble” (ar fi de investigat mai multe feluri de mâncare, plecând de la praz, of) sau o variată îndrăzneață, ,,Cornbread cu Chorizo și ou.”
În anumite weekenduri Pickles propune meniuri dedicate, exemplu: tocană de caracatiță și sandviș cu calamari.
Pe lângă mâncare vă recomand să încercați minunile pe care le face în borcănele. Nu mulți bucătari cunosc și îndrăznesc să combine condimentele cu dezinvoltura cu care o face Alexandra. Probabil, Londra a fost, o școală bună în acest sens.
Recunosc, am devenit fan, am luat, în câteva tranșe, toate borcănelele din ofertă: sos harissa, kimchi de pepene roșu, ketchup de mure, fenicul murat (în oțet blând din cidru de mere), prune murate cu condimente, muștar iute cu turmeric. Pentru interesați, vă povestesc despre fiecare în parte.
Locul este micuț, vesel, luminos, un bistro cu 15 locuri în interior.
Urmăriți Pickles, miroase de foarte bine, aer proaspăt, pare că sunt o grămadă de idei creative și gustoase care așteaptă să iasă la rampă, spre deliciul audienței curioase și pofticioase.
Poză 1, copertă: Pickles București, credit foto: Pickles
Mai adaug câteva nume de locuri noi, în ordine alfabetică, în caz că vreți să mai explorați partea gastronomică a orașul. Pe acestea nu le-am investigat sau am ajuns o singură dată, dar mi-au atras atenția. Adaug și două cafenele bune la pachet.
- Blitz n roll – brutărie artizanală
O nouă brutărie artizanală deschisă pe 15 decembrie 2020 pe Banu Manta nr. 24-26. Pâine cu cartof mov, pâine armenească sau din Georgia, pâine cu Matcha, Pan Gallego, Rimacinata (grâu dur) dar și sandvișuri și cafea.
- Chef Atelier by Cezar Munteanu
La sfârșitul anului 2020 Chef Cezar Munteanu a deschis restaurantul Chef Atelier într-o variantă cu livrare. Pe 12 februarie 2021 a deschis oficial porțile, cu un tasting menu pentru un număr restrâns de persoane. Poziționare ulterioară “one private table restaurant” – loc exclusiv pentru evenimente private de 4-10 persoane.
- Geste – cofetărie artizanală, pe comandă
Geste este o cofetărie artizanală pe comandă din zona Piața Floreasca. Mi-a atras atenția tehnica, ingredientele folosite și frumusețea minimalismului acestor opere de artă delicate. Mostre de patiserie franțuzească autentică, care zâmbesc elegant și galeș. Nu am testat încă dar am trecut pe listă.
- HalaMahala – Piața Matache
În zona Piața Matache a apărut un loc nou cu bucătărie multietnică, cu mâncare făcută la foc deschis: de la mâncare la ceaun, la berbecuț, coaste, aripioare picante, pește și tot felul de cărnuri fripte pe grătar. Plus salată de vinete, Labneh, Tzatziki și alte bunătăți.
- MABO Coffee
În caz că nu știați, avem un vicecampion mondial la prăjirea cafelei (,,World Coffee Roasting Championship” 2019 Taiwan), Bogdan Georgescu. MABO Coffee este brandul său, cafea pe care o găsiți atât la cafeneaua lui (cu prăjitorie, bineînțeles) de pe str. Vulturilor nr. 31 dar și în alte locuri de specialitate. La început de martie am avut norocul să beau o cafea, un espresso făcut de campion, dar ce cafea.
- Mangerie – bistro
Deschis în noiembrie 2020 pe strada Puțul lui Zamfir, Mangerie propune o selecție de vinuri premium românești și internaționale, plus șampanii, la pachet cu un meniu de mâncare de inspirație franțuzească. Chef Samuel Le Torriellec și Liviu Popescu, printre gazdele pe care le-am zărit în social media.
Update 2022: ianuarie-martie 2022 fără comunicare în social media, de verificat.
- Pastel Magic Cakes. UPDATE: noiembrie 2021 – cofetărie închisă.
Zona Floreasca s-a îmbogățit cu o nouă cofetărie al cărei Pastry Chef și proprietar este Robert Stratulat, fost finalist Bake off 2016.
Vă așteaptă o vitrină cu vreo 10 tipuri de ecleruri (printre care și ecler cu colivă), câteva tarte, cheesecake, Tiramisu, Pavlova, Choux, macaron dar şi prăjitură Albă ca zăpada, plăcintă, salam de biscuiți. Sunt şi câteva variante de prăjituri fără zahăr și fără gluten. Locul este foarte mic, ideal să luați la pachet.
- Pot.Stories – restaurant
Un loc nou deschis în Floreasca care mi-a atras atenția prin design-ul special, cu texturi diferite de elemente naturale: ceramică, lemn, piatră, pânze, fire etc. De când au deschis, au fost mai activi pe Instagram.
- Samsara Foodhouse București – restaurant vegetarian, vegan și raw-vegan
După cei șapte ani de-acasă, de la Cluj, celebrul restaurant Samsara (Chef Horia Simon – director culinar) a venit, din octombrie 2020, şi la capitală. Momentan este disponibilă doar variantă de livrare, urmează să se definitiveze și locația propriu-zisă, cu un spațiu dedicat.
Update: 31 mai 2021 Samsara s-a deschis în Pipera, la parterul One Tower, pe Calea Floreasca 159-165.
Update 2022 – locul s-a închis!
- The Bus Speciality Coffee
Mașinuța galbenă cu cafea (Volkswagen t2b din 1977), prezentă în trecut la evenimente în aer liber, și-a găsit o casă nouă, o cafenea micuță pe Ermil Pangratti 10. Are o inimioară zidită în perete (parol!) și multe plante crescute în pandemie, cafea Sloane Coffee și Incognito Roastery. În caz că sunteți pe lângă televiziune, dați-le un semn, vă așteaptă acolo un zâmbet molipsitor.
Ne vedem prin oraș sau online discutând despre mâncare! Dacă mai descoperiți sau testați ceva bun, aștept un semn.
Poate te interesează și >> Terasele din București, anul 2020. Cu informații unde sunt încălzitoare, dacă sunt pet-friendly, detalii aici: Peste 40 terase și grădini în București. Zâmbete, food & drinks.
Citește și >> 21 locuri noi deschise în 2021 București (partea 1)
De-Corina este un blog cu opinii personale rezultate în urma unor experiențe personale desfășurate într-un timp dat.
Copyright: Textele, pozele și ideile de pe acest blog pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (nume blog + link blog).
Alex
Salutare!
Recent am lansat directorul nostru de pizzerii din Romania, cu lista actualizata in 2022 cu peste 900 de pizzerii. Am introdus toate datele publice a pizzeriilor, nr. de telefon, orar, si chiar si meniul!
https://pizza-online.ro/
De Corina
Succes!