Meniu de București (iunie-iulie 2021) – noutăți din gastronomia locală

Ce s-a mai întâmplat pe scena gastronomică din București?
Dacă vă întrebați ce restaurante noi au apărut în oraș, ce terase s-au deschis or redeschis, noutăți din meniuri, locuri care se pregătesc de lansare etc. aici găsiți câteva răspunsuri gustoase. Bucureștiul este prins într-un freamăt creativ gastronomic de câțiva ani buni, fie timp de pandemie or ba.

Curatoriez o listă cu noutăți din lunile iunie și iulie 2021 grupate sub umbrela ,,Meniu de București” (majoritatea locurilor nou deschise le-am și trecut pragul) – sper să vă fac poftă să explorați cât mai mult din gusturile orașului și să descoperiți locurile care vi se potrivesc.

Recomandare: în această perioadă e bine să verificați programul tuturor locațiilor horeca, o parte dintre acestea sunt în vacanță.

Pe 15 mai 2021 (odată cu mult-așteptatele măsuri de relaxare), am scris prima ediție Meniu de București – cu noutăți de pe tărâmul gastronomiei, al restaurantelor, în special. Continui să iau pulsul meselor bune din oraș și să fiu atentă la ce se mai întâmplă în piață și încerc să consemnez regulat. La mese bune înainte!

Pickles București De Corina blog

Credit foto: Pickles București – Coaste de porumb și ketchup de caise

Locuri NOI, deschise iunie-iulie 2021:

@Forager ,,bucătărie multidisciplinară, responsabilă şi sezonală prin excelență”, un proiect al echipei brutăriei artizanale @Grain Trip, poziționat chiar lângă acesta, Timpuri Noi – str. Nerva Traian 16. Bistroul va fi o atracție pentru curioşii într-ale gastronomiei, care vor să experimenteze o bucătărie nişată, bazată pe produse fermentate și mai puțină carne. Printre preparatele de bază este fiertura de pădure Forager făcută din 50 ingrediente (flori, ciuperci, conifere, rădăcini etc.) care se regăseşte în mai multe feluri de mâncare, un fel de poțiune magică. ,,Oeufs en meurette’’ mi-a atras atenția cu un gust special, din primul meniu de lansare.

Bine de știut: meniul este scurt, sezonal (urmăriți în social media când se anunță Efemerele), nu se fac rezervări – este sistem walk in only, program vineri-duminică, terasă mică la stradă. [din 12 iunie 2021]

@Fresco Artigianale este un loc mititel, doi în unu: o băcănie și un sandwich shop la Piața Muncii, lângă fratele său @Boiler Coffee, pe str. Inginer Slăniceanu Nicolae 1. Folosesc pâine de la brutăria @Casa del Pan și ingrediente de calitate din import, am văzut multe italienești dar și Spania, Portugalia etc. Au și o selecție de vinuri curatoriate de @DespreVin. Mă bucur să văd prăvălii de cartier cu bunătăți și energie bună! Sanvișurile le schimbă frecvent, nu vă lasă să vă plictisiți. [din 12 iunie 2021]

@Balkon Resto Garden este cel mai nou rooftop din capitală, pe Calea Victoriei 116 (poziționat deasupra magazinului Cos). Pentru momentul în care aveți poftă de un pahar cu vedere la Calea Victoriei. [din 30 iunie 2021]

@Omni se prezintă așa ,,coffee, wine and everything fine’’ pe bd. Decebal nr. 7, sectorul 3. Un concept inedit care aduce alături branduri din piață: înghețata artizanală @Zelato, calzone @Zest și cafeaua @Orygyns. [din 25 iunie 2021]

@Singureni Manor un loc exclusivist care s-a deschis oficial pe 26 iulie 2021, în apropierea capitalei. Chef Alexandru Dumitru Gault &Millau – Chef of the year 2019 va coordona bucătăria acestui nou loc.

@Pastrami and more Amatorii pastramei de vită mai au un loc de răsfăț, pe strada Speranței nr. 1 (zona piața Rosetti), cum să nu ții minte așa o adresă. Celălalt loc îl știtți, născut în pandemie, @Grab It Pastrami la Piața Kogălniceanu. Pastrami and more fac o variantă in-house de Pastrami, încă nu am testat-o. [deschis 28 iunie 2021]

@SanThe Fitoceainarie str. Lipscani nr. 104 este o ceainărie în oraș, unde lucrează tineri cu sindrom Down. Un proiect special care își propune incluziunea în societate a tinerilor cu acest sindrom. Să le faceți o vizită! [deschis 8 iulie 2021]

@Ever After un concept semnat Gram Bistro la Piața Amzei – la parterul clădirii de birouri Mendeleev Office 5, repere – unde este @Ototo sau vis-à-vis de @M60. Bucătărie internatională cu dish-uri urbane împărțit în 3: casual, fusion și Modern Romanian cuisine, vedeți meniul pe site: everafter.ro. Au și meniu de brunch zilnic plus un meniu de cocktail-uri cu diverse tipuri de ginuri, aviz amatorilor. Terasă inclusă. [deschis 18 iulie 2021]

@Băcănia Veche – Delicatese & Gradină, cel mai nou proiect semnat de Marius Tudosiei, a deschis porțile curții simpatice la Romană, pe Dacia nr. 25 (pe locul fostului Matcha bar). Meniul se schimbă frecvent. Nu ratați nicio salată cu roșii din perioada aceasta. [deschis 21 iulie 2021, ora 12 😊]

@Verv.kitchen vine cu o abordare curajoasă: meniu plant based și gluten free. În primele zile de la deschidere meniul era destul de restrâns, aștept cu interes ce urmează. PS Sunt pet friendly și au o curte simpatică, cu leagăne. [deschis 22 iulie 2021]

@Balls.Apaca Chifteluțele Balls le găsiți acum cu prima franciză, delivery-only.

@Bogdania Când ați fost ultima dată la o bragagerie? Acum puteți să beți o bragă și o cafea la nisip și în capitală , pe str. Olari 20, loc cu terasă. [deschis: 30 iulie 2021]

@Bucătăria – local comfort food. Zacuscă cu babic sau parizer în panko plus vreo 10 spumante românești (inclusiv la pahar), cum sună? De încercat, în zona Dorobanți – Perla, str. Ion Slătineanu 30 [deschis: 31 iulie 2021].

@Sera Eden un loc special – fosta seră a grădinii istorice a Casei Brătienilor, adresă CA Rosetti 37. Vinuri, gin & tonic lab, long drinks, juice bar, scotch & bourbon, spumante (majoritatea și la pahar) și șampanie aleasă Billecart Salmon și alte licori. Există și un meniu scurt de mâncare centrat pe câteva feluri principale plus pizza. Nu se fac rezervări. [deschis: 31 iulie 2021].

Forager București restauramt bistro De Corina blog

Credit foto: De-Corina blog. Forager – Sfogliatella cu cremă urdă, sorbet rubarbă, lofantus.

Locuri NOI care urmează să se deschidă:

Ana Consulea, Gault&Millau – Pastry Chef of the year 2019, pregătește un nou proiect în capitală, un frate al gelateriei @Zelato.

– Pentru iubitorii de Pinsa, cannoli și alte bunătăți italiene @Cannoleria va deschide o franciză în zona Decebal din oraș.

@PainPlaisir pregătește locația cu numărul patru în capitală, în cadrul proiectului de birouri J8 Office Park.

 


Două proiecte pe care le aștept cu mare-mare interes și le prevăd un viitor frumos pe scena gastronomică din București, restaurantele: Soro Lume și Grai. Sunt implicați doi bucătari cu personalitate, ambii cu ani de experiență în spate și fiecare cu personalitatea sa distictă. Aceștia au ajuns în punctul în care și-au construit o viziune matură cu privire la rețete, ingrediente și tehnici și, cum se zice, au multe de spus. Eu abia aștept!

@Soro.lume se deschide în septembrie pe str. Fluierului 33 (pe locul restaurantului Blid). Va avea bucătărie la foc deschis unde tehnicile tradiționale românești vor pune în valoare preparate moderne. Restaurantul are în dotare (sunt construite acolo): ogeac oltenesc (plus țest), cuptor moldovenesc, plită mănăstirească, grătar și afumătoare ardeleneşti. Momentan au loc trei evenimente de pre-lansare cu un tasting menu numit ,,Obor to table”.

Maestru într-ale gătitului este Mihai Toader sprijinit de Melinda Teohari de la Paninaro. Mihai a bătut țara în lung și în lat (alături de Bogdan-Mihai Simion, cobzar și doctor în litere) în căutare de rețete și tehnici de gătit românești, documentând proiectul video ,,Fragmente”. Știu mai multe din culise dar nu vă pot spune, zic doar să stați pe-aproape. Urmăriți canalele de comunicare ale restaurantul, eu revin în social media să vă dau de veste când apar noutăți.

@Restaurant Grai M-am bucurat de preparatele delicoase create de Daniel Pălici de câteva ori la restaurantul @Maize farm to table unde a fost Head Chef mai bine de un an. Este unul dintre bucătarii foarte creativi și pasionați care aduce mult gust în ceeea ce face. Pentru el, metamorfozările ingredientelor (de multe ori, ingrediente comune) cu jocuri de texturi și forme, joacă roluri cheie. Un bucătar valoros care testează neobosit (ca într-un laborator de chimie), despre care ați auzit mai puțin în media, preferă mai degrabă să lase mâncarea să vorbească despre meșteșugul său.

> Citește, am scris ulterior aici: Restaurant Grai, Chef Daniel Pălici și un meniu de degustare de 9 feluri.

Kaiamo restaurant_De Corina Blog

Credit foto: Kaiamo restaurant. Cartofi Lungulețu.

Redeschideri, extinderi, mutări, terase noi etc.:

@Anika Restaurant restaurantul fine dining cu tasting menu only (singurul din București cu această abordare; un meniu are minim 3 feluri) s-a redeschis pe 18 iunie. Aici găteşte Alexandru Dumitru – Chef of year 2019 Gault&Millau Romania, specificul restaurantului este ,,Modern Romanian Cuisine”. De curând au anunțat și colaborarea cu Laurențiu Samoilă, care a lucrat în restaurante importante în străinătate, unele cu stele Michelin.

Tips de vară: terasa lor micuţă cu 18 locuri este ascunsă între clădiri cu ziduri sănătoase şi este foarte răcoroasă. Chiar dacă este în Centrul Vechi este retrasă, ascunsă.

Tips 2: au o colecție frumoasă de vinuri românești coordonată de sommelier Andrei Popa (puteți căuta detalii și pe proiectul Dor de vin dordevin.ro

@PainPlaisir a deschis locația cu numărul trei, pe str. George Enescu 25, este chiar lângă @Journey Pub. [din 14 iulie 2021]

@KAIAMO KANTEEN Terasa s-a redeschis pe 30 iunie cu vibe de vară sub forma unui BEER GARDEN – cu beri locale craft dar și cocktailuri răcoritoare și vinuri. Plus platouri de împărțit, fără tacâmuri.

@Cannoleria de pe strada Gavril Musicescu 5 s-a mutat la sfârșitul lui iulie într-un loc mai generos pe strada Cornescu nr. 4. Bucătarul este italian, musai încercați o Pinsa (un fel de pizza dar altfel – aluatul se face cu făină de orez, soia şi grâu) şi un Tiramisu! Bine, şi restul, şi mâncare şi deserturi (Cannoli mari & mini cu diverse umpluturi, Baba cu rom, profiterol, torturi reţete italiene) şi Prosecco, cafea, Limoncello.

@Le Bab Bucharest va deschide curând două noi locații: la piața Amzei și la Charles de Gaulle (la rond, deasupra cafenelei @Bob Cofee Lab).

@Anika Fried Chicken conceptul de comfort food al @Anika restaurant, business lansat în pandemie, în octombrie 2020, se mută în casă nouă, urmează detaliile.

După o perioadă în care a fost închis, @FROG a redeschis pe Vasile Lascăr 24 și ne așteaptă cu tarte, dulciuri, vinuri, limonade.

@Trattoria Il Calcio de lângă Ateneu s-a mutat un pic mai departe, la aproximativ 150 m distanță, la bd. Magheru, pe Str. Anastasie Simu 6. Din păcate terasa și-a pierdut farmecul, nu mai are atâta verdeață și este mult mai mică.

@Băcănia Real Foods de la Charles de Gaulle, str. Emanoil Porumbaru 72, are și terasă unde 2Chefs propun feluri de mâncare pe baza produselor de la micii producători, care se pot comanda și pentru acasă.

Soro-Lume-restaurant-De-Corina-Blog

Credit foto: Melinda Teohari. Soro Lume – Mihai Toader: oaie în vânătă

NOUTĂȚI prin meniuri:

@Pickles a adus în meniu spectaculoasele ,,Coaste” de porumb cu ketchup de caise (văzute și prin alte zări, David Chang sau Ottolenghi, anul acesta în trending și pe TikTok). Gust intens de porumb prăjit cu spice-uri ,,stinse’’ de un ketchup-ul dulce-acrișor făcut în casă. E cu avertizarare: după prima porție sunt mari șanse să mai ceri încă una.

La @Pain Plaisir s-au reîntors anemonele în meniu. Pentru cunoscători, Kouign Amann – o bunătate din aluat foietaj cu unt, zahăr şi pudră de vanilie. Și un bonus: de curând anemone și cu zmeură, le găsiți în toate cele trei locații.

@Pasta del Popolo din Pipera – One Herastrau Plaza, str. Zăgazului 21-25 a adăugat și alte bunătăți în meniu (opțiuni de brunch, antipasti, salate etc.), pe lângă pastele lor artizanale făcute în casă. Ingredientele sunt importate din Italia. Dacă găsiți în zona de Antipasto sau preparate Salame Napoli Tradizionale Campano – Cascina Sant’Ersilia și Fior di Ricotta – Latteria Sorrentina, musai să le încercați (sau le puteți cumpăra din magazinul lor), sunt foarte gustoase. Mică terasă și băcănie.

@MAT restaurant (Mircea Vulcănescu 121) are tacos de berbecuț în haine de vară, preferatul meu (berbecuț afumat, mole verde, salată cu castraveți și fenicul) și un tacos nou cu creveți (plus maioneză cu yuzu, mango și varză). Și a revenit înghețata de sezon cu frunze de smochin și bază de fistic.

@Le Bab Bucharest (Calea Victoriei 12A) și @Mahala restaurant (Calea Rahovei 147- 153) au și meniuri dedicate de  weekend.

@Papila (str. Sfinților 6) a pregătit variante noi de Ramen, de încercat duminicile la Ramen Sundays. Nu uitați de rezervare.

@Liberté (Calea Dorobanți 33A) celebrul loc pentru savarine, a readus în meniu și tartele, după o pauză de câteva săptămâni (pesemne tartele au fost în vacanță). În plus, diminețile, puteți savura pe tearasă câteva produse de patiserie artizanală făcută în laboratorul lor.

@Kaiamo restaurant fine dining are în meniu ,,Cartof de Lungulețu’’ – pare cartof din piață, cu tot cu pământ, dar este… Pentru o experiență specială fine dining, treceți pragul Kaiamo.

@Noeme (former Guxt), Anton Pann 29, vine cu noutăți: de la steak de vită cu steak de pepene roșu la grătar alături dar și un choux cu brânză de burduf și caramel cu bere, hm. Terasă mică zâmbitoare în program.

De Corina Blog, restaurant Băcănia Veche Romană Delicatese și grădină

Credit foto: De Corina Blog. Băcănia Veche Romană Delicatese și grădină – Cashpreze.

PODCAST:

Podcastul semnat de Cronicari Digitali a încheiat primul sezon unde și gastronomia a fost invitată la masă, în rubrica Mâncarea e cultură – moderator Cosmin Dragomir.

Dacă e cineva pasionat de gastronomie românească și nu a auzit până acum de Mircea Groza, vă rog să repare degrabă  cu ajutorul aceastui interviu (aici: episodul 14). Oare e puțin lucru să descoperi aproape 350 de rețete de ciorbă într-o zonă?

Recomand toate, toate episodele din sezon.

ALTE ȘTIRI bune:

– ,,Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” a primit recunoaștere în Uniunea Europeană – produs cu indicație geografică protejată (IGP). Felicitări celor implicați în proiect, Asociația Ro-Pescador și Tiberiu Cazacioc!

– @Hop Hooligans a produs două beri artizanale dedicate pentru @Pickles și @Buoni e bravi pe care le puteți cumpăra doar din aceste locații. Dozele de bere au pozele proprietarilor pe eticheta, așa da personalizare.

– În parcul Cinema Floreasca din București funcționează prima stație de deșeuri vegetale din capitală, o inițiativă privată (cu susținerea primăriei, care asigură spațiul).

– Cosmin Dragomir tocmai ce a scos din tipar prima carte de autor,  ,,Curatorul de zacuscă’’ – texte gastronomice. Recomand cu încredere celor preocupați de subiectul bucătăria românească (istorie, mituri, informații, știați că) – o culegere de articole, interviuri, mici studii etc. Cartea se poate livra oriunde în lume.

Ne vedem în oraș!

De Corina Blog, Chef Daniel Pălici, restaurant Grai

Credit foto: Daniel Pălici, restaurant Grai.


Dacă ai testat ceva din listă te aștept cu impresii. Dacă ai mai descoperit un loc gustos prin oraș, dă-mi un semn. Să multiplicăm bucuria și să susținem locurile simpatice și cu gust din oraș.

> > > > > Citește și celelalte ediții: