Gala Tânărului Actor 2021. HOP și HOPE.
Într-un septembrie însorit, între 2-4 septembrie 2021, a avut loc Gala HOP – Gala Tânărului Actor, pentru prima dată în Alba-Iulia, chiar lângă frumoasa cetate.
Am primit cu entuziasm invitația la eveniment, după o perioadă cu mari doruri de evenimente culturale desfășurate în sălile de spectacol. În plus, ,,teatrul tânăr’’ are darul să poarte cu el energia aceea sinceră, cu zvâc, cu HOP, poate și-un pic de magie și-un dram de HOPE (speranță), dacă mi-e îngăduit englezismul.
Este prima dată când particip la Gala HOP, o să povestesc despre cele trei zile ale concursului desfășurat anul acesta.
Fiecare ediție Gala Tânărului Actor are un fir conducător care ghidează desfășurarea concursului. Anul acesta, manifestările artistice au stat sub semnul teatrului la braț cu dansul sau, altfel zis, oficial: Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual.
Și, mai mult, tematica prezentei ediţii, sau motto-ul său, a fost: Caragiale – o lume în mişcare: „Ce lume! Ce lume! Ce lume! ” (O scrisoare pierdută).
Și cine putea să însuflețească cu entuziasm și creativitate tinerii DansActori în această lume, în calitate de director artistic al Galei HOP 2021 – Gala Tânărului Actor? Nimeni altul decât DansActorul Gigi Căciuleanu, în al treilea an în acest rol care i se potrivește atât de bine.
Pentru cine are aplecare pentru istoria Galei Tânărului Actor, direcția artistică a fost coordonată anii anteriori de Cornel Todea (14 ani), apoi, succesiv, câte trei ani, regizorul Radu Afrim și actorul și profesorul Miklós Bács.
Pe scurt, despre Gala HOP, Gala Tânărului Actor.
Gala Tânărului Actor – HOP se desfăşoară anual și își propune să promoveze și să ofere vizibilitate tinerilor actori (cu licență) aflați la început de drum. Concursul organizat de Asociația Uniter – Uniunea Teatrală din România este structurat în două secţiuni: individual şi grup.
În preselecție se înscriu momente artistice pregătite de concurenți (conform cerințelor artistice din anul respectiv): maximum 10 minute la secţiunea individual şi maximum 15 minute la secţiunea grup.
Anul acesta, 2021, Gala Hop a ajuns la ediția cu numărul 24.
2021 Gala HOP, Gala Tânărului Actor. Nume, nume și iar nume plus câteva cifre.
Juriul concursului anului 2021 a fost alcătuit din Ioana Bogăţan – actriţă, Ala Menșicov-Vutcărău – actriță, Mihai Constantin – actor, Rodica Mandache – actriță, Vava Ștefănescu – coregrafă și dansatoare.
Juriul preselecției: Ioan Ardelean – actor și regizor, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu – regizori, Alexander Hausvater – regizor, Daniela Nane – actriță.
Așa cum spuneam, pentru al treilea an consecutiv, directorul artistic al Galei HOP a fost coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu.
În 2021 au intrat în concursul Gala HOP – Gala Tânărului Actor 26 participanți: 11 la secțiunea individual și 5 grupuri. Iată și numele acestora (ordinea în care au urcat pe scenă în concurs), cu siguranță, veți mai auzi de ei.
Secţiunea Individual:
Ileana Ursu, Marin Lupanciuc, Diana Raluca Amitroaie, Andrada Oltean, Petru Mărginean, Patricia Gavril, Oana Tudoran, Alina Mișoc, Andreea Moustache, Toni Gheorghe, Oana Antonovici.
Secţiunea Grup:
- Memento uMori, cu Cezara Crețu, Andrada Oltean, Alis Pelle și Vlad Pelin.
- D’ale lu’Aghiuță, cu Stela Cora, Andrei Cristea și Lăcrămioara Soare.
- Cazul Broaștelor, cu Alexandru Cruceru, Sonia Kalman și Crăița Mladinovici.
- Năpatima, cu Oana Zara și Eugeniu Cozma.
- Cetățeni Turmentați, regia Norbert Boda, cu Alexandru Chindriș, George Olar, Irina Sibef și Maria Teișanu.
Dacă vă întrebați de la ce universități din țară vin concurenții, iată și numele: Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Universitatea Hyperion din București și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
La două dintre grupuri, absolvenții proveneau de la facultăți diferite din țară, semn de colaborare dintre școli, frumos.
Cum a fost la Gala HOP2021, Gala Tânărului Actor.
În prima zi de concurs, 2 septembrie 2021, au urcat pe scenă 8 concurenți la secțiunea individual și 3 grupuri.
Pe 3 octombrie 2021, în cea de-a doua zi, am urmărit 3 concurenți la individual și 2 grupuri.
Pe 4 septembrie 2021 a avut loc Festivitatea de decernare a premiilor.
Gigi Căciuleanu a fost nu doar călăuzitorul tinerilor care ,,au curajul să se arunce’’ (asa cum îi caracteriza acesta), dar și amfitrion și prezentator al întregului eveniment desfășurat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba-Iulia. Premergător zilelor de concurs, Gigi Căciuleanu a susținut și un workshop cu tinerii.
Cu energia sa molipsitoare, ,,metaforeograful’’ (autocaracterizare) Gigi Căciuleanu a introdus pe scenă fiecare DansActor sau dansaCtor cu o vorbă de duh, cu un accent poznaș, un zâmbet binevoitor, în joacă… și lista poate continua: creativitate cât încape, ba și ceva în plus.
Foarte utilă și simpatică ideea organizatorilor de a face un material în care fiecare concurent este prezentat pe scurt, cu o scurtă autocaracterizare (Cinci cuvinte despre tine, DansActorul din tine) și cum văd ei HOP, citiți aici: Caiet program.
Iată și un fragment sugestiv din introducerea evenimentului – o metaforă a lumii de azi care ,,se clatină”, alături de lumea frumosului, a mișcării, a Galei Hop și universul lui Caragiale:
,,O lume în mișcare. În momentul în care lumea se clatină, nu puteam vorbi decât de mișcare. Pentru că mișcarea ne poate recupera. Acolo unde podeaua se clatină și pleacă în toate părțile, cu mișcarea dansată te poți recupera și chiar te desprinde de acea podea. O lume în mișcare. Nimeni altul decât Nenea Iancu putea să ne inspire pentru așa o idee frumoasă. E de-ajuns să ne uităm la ce scria înainte de dialoguri, între paranteze – indicațiile pe care le dădea de mișcare, de intonație, de nebunie. Este o coregrafie întreagă. De aceea, Caragiale, o lume în mișcare. Hop, Gala Hop, frumos nume. Mi se pare superb că putem trece Hopul.’’ Gigi Căciuleanu
Când spui Caragiale, îți vin degrabă în minte o grămadă de personaje, vorbe, expresii, situații, fragmente din teatru, nuvele, schițe etc. Și te întrebi cum se pot regândi, unde mai încap noi sensuri, cum se pot reformula toate acestea, cu ajutorul cuvintelor și mișcării? Ei, bine, artele sunt înzestrate să poarte această magie, prin infinitele căi ale creativității și imaginarului.
Cerința concursului Gala Tânărului Actor de anul acesta a fost ca discursurile artistice să fie reprezentate în proporție egală, 50-50, cuvinte și mișcare, conform temei – inspirație din lumea lui Caragiale. Iar tinerii DansActori au construit cu multă energie și dezinvoltură fragmente de spectacol caragialești. Și au surprins audiența cu abordarări originale ale textelor și alăturări dintre acestea, fie situații, contexte, subiecte sau personaje, deopotrivă. Și nu au uitat nicicând de dans și mișcare, elemente care au adus profunzime discursurilor.
Nu pot compara prestațiile artistice cu anii anteriori Gala Hop (nu am urmărit îndeaproape), apreciez însă valoarea artistică de anul acesta ca fiind peste medie. Momentele artistice au fost construite și susținute cu personalitate, la un nivel ridicat, la modul general. Chiar dacă, uneori, a lipsit fluența, coerența, au fost stângăcii, fragmente ,,drepte”, neconcordanțe dintre cuvânt și atitudine sau mișcare etc. inerente începuturilor și artelor spectacolului (desfășurate în timp real, pe scenă), per total, au fost momente frumoase, echilibrate.
Toate înregistrările, pentru fiecare zi în parte, pot fi urmărite pe website sau Facebook Gala HOP – Gala Tânărului Actor.
Click aici, toate înregistrările video și galerie foto: galahop.uniter.ro/foto-video-2021
DansActorii ne-au purtat cu farmec prin lumea colorată, alertă, a lui Caragiale. De la alăturarea mai multor personaje feminine (Sunt Veta, Zoia, Mița…), la cuvinte de duh care îți rămâneau în minte ,,Norocul e prea puțin și lumea prea multă’’, ,,De când te-am văzut întâiaşi dată pentru prima oară’’ (fragment întâlnit la mai mulți concurenți). Fundalul sonor a adus energie, cu alternări de la muzică clasică în acorduri de pian, la franțuzisme, Paroles, Paroles, de la dansuri de muzică populară, la sunet de toacă, dar și fluier sau bucium, de la Pantera Roz la muzica trupei Subcarpați. S-au derulat în fața noastră în fragemente concentrate, cu etosuri diferite, și ,,O scrisoare pierdută’’ și cetățeni turmentați, ,,D’ale Carnavalului’’, ,,Năpasta’’, ,,Cănuță Om Sucit’’, ,,Broaște…destule’’ etc.
La proba individuală tinerii DansActori au construit momente originale, dând glas situațiilor și personajelor într-un mod minimalist. Majoritatea au fost îmbrăcați în negru, ici-colo câte un accent: o cămașă sau ie populară, un dres roșu plasă, un sacou cu floare la piept, o mireasă. A fost și o intervenție (Oana-Maria Tudoran) – în alb/ culoarea pielii complet, inclusiv fața acoperită cu o plasă în aceeași cromatică.
Ileana Ursu a deschis concursul cu dezinvoltură, cu un ,,poem mișcat’’: un sincron între muzică și mișcare unde a integrat natural și podoaba capilară, dar și cuvântul vorbit și cel cântat. Un moment închegat, cu personalitate, a fost cel de-al doilea unde Marin Lupanciuc a adus la Gala HOP „O noapte furtunoasă‟ – a construit un discurs dintre Veta și Chiriac într-o cheie originală a convenției (o genuchieră versus un dres roșu plasă), cu inserții amuzante (repetiții, accente de cuvinte, gesturi cu subînțeles). Fiecare reprezentare a propus ceva original, cu energie – s-a observat strădania atât pentru formă cât și pentru conținut, invit la vizionarea video a concursului, să descoperiți personalitatea fiecărui artist și a muncii sale.
Am remarcat prestația grupurilor (un nivel un pic mai ridicat, în comparație cu cea de la individual) – unde majoritatea micilor spectacole au integrat mai multe elemente tehnice, cu o complexitate mai ridicată. O parte dintre ei au avut, pe lângă actorie și mișcare, partea de cânt vocal și au încercat să impregneze într-un mod original umor, ironie, tragi-comedie etc.
Ultimele două grupuri, care au încheiat cea de-a doua seară, au așezat (în registre diferite) ștacheta sus, la final de concurs. ,,Năpatima’’ alăturarea plastică dintre Năpastă și Patimă, într-o interpretare actoricească cu accente de nebunie și tragism în care s-a remarcat Eugeniu Cozma. Mi-ar fi plăcut să îi văd dansând împreună mai mult pe cei doi (se întrevedea potențialul dansatoarei Oana Zara; cei doi au surprins audiența cu câteva elemente coregrafice speciale).
Ultimul număr, ,,Cetățenii turmentați’’ a fost unul bine articulat la nivel de grup, care s-a sprijinit pe un text foarte bun, în regia semnată de Norbert Boda.
Un moment dinamic, creativ, cu multă spontaneitate și texte amuzante, la tot pasul (,,D’apăi cine nu fură? Eu fur, doamnă, fur de toate: fur meserie, fur noroc, fur norocul altora fur și bani… furt d’ăla mic, ca tot românul’’), cu monolog și dialog, inserții hip-hop, cu Pampon și Goe, proteste spontane, cu mult umor (oglindă a societății din ziua de azi cu situații hilare – naționalism, rasism, vorbe și credințe populare etc.) și, și, multă energie. De aplaudat jocul Irinei Sibef plus Alexandru Chindriș, și restul echipei de la Universitatea din Cluj, George Olar și Maria Teișanu.
Premiile Galei Tânărului Actor Hop 2021
Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP:
Oana Antonovici pentru „Caţa, Caţa, Caţaveanca”.
Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual:
Diana-Raluca Amitroaie pentru „Andrisantul Necunoscut”.
Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual:
Marin Lupanciuc pentru „Mă crezi?”.
Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori:
a fost acordat trupei spectacolului „D’ale lu’ Aghiuţă”, cu Stela Cora, Andrei Cristea, Lăcrămioara Soare. Premiul este susţinut de familia Todea, începând cu ediţia a 16-a.
Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului
Petru Marginean pentru „Repaus”.
Premiul a fost anunțat de actorul Dragoș Ioniță, câștigătorul premiului de anul trecut.
Premiile Publicului
Cea mai bună actriţă: Andrada Oltean
Cel mai bun actor: Marin Lupanciuc
Cea mai bună trupă de actori: „Memento uMori (I.L. Condoleanţe)”, cu Cezara Creţu, Andrada Oltean, Vlad Pelin și Alis Pelle.
Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, un premiu acordat de actrița Dorina Lazăr, a fost acordat actriței Andrada Oltean pentru „Pentru faptă, răsplată”.
Evenimente conexe Galei Hop 2021
Pe lângă Concursul propriu-zis al Galei Hop au avut loc și câteva evenimente pe parcursul weekendului în Alba Iulia: două spectacole, lansări de carte și o expoziție de fotografie.
Pe 3 septembrie actrița Rodica Mandache a lansat „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”, album cu „scrieri, cronici și fotografii.”
În aceeași zi, după evoluţia concurenţilor, Teatrul Dramaturgilor Români din București a prezentat spectacolul „JUNGLA TÉVÉ”, un spectacol de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu și Alina Petrică, și ei foști concurenți Gala HOP. Muzica: Adrian Nour, asistent coregrafie Lelia Marcu-Vlad, scenografia fiind semnată de Corina Boboc.
I-am revăzut pe Alina Petrică și Lari Giorgescu (niciodată nu au urcat pe scenă în această formulă dar mi-ar plăcea să îi revăd!) și m-a surprins tare plăcut momentul lor – prin maturitatea gestului și forța de expresie la care a ajuns fiecare dar și prin echilibrul comunicării pe scenă dintre cei doi. Au însuflețit o metaforă coregrafico-verbală (greu de stabilit ordinea importanței, dansul sau cuvântul, ele funcționează împreună și se sprijină reciproc) cu un text extrem de dens, plin de semnificații și nuanțe, la fiecare propoziție, pas sau respirație. Nu mai spun și cât de frumoși sunt, vizual, o plăcere să îi vezi pe scenă împreună.
Și, o precizare importantă, din culise: acest spectacol a luat naștere în timpul pandemiei, iar cei doi au repetat primind indicațiile coregrafului în mediul online. Ce părere aveți despre acest fapt? Cu atât mai mult apreciez rezultatul unui astfel de spectacol extrem de greu de lucrat (unde fiecare cuvânt, silabă, accent sau literă este gândită să se ,,așeze” pe anumite gesturi sau mișcări), cu cât și condițiile de lucru au fost atipice și potrivnice unui astfel de demers. Eu exclam jos pălăria și felicitări pentru așa o performanță!
Și țin să mai spun că o astfel de bijuterie de text (ce poartă semnătura Gigi Căciuleanu) ar fi bine să stea într-o carte, cu necesitatea de a fi parcurs și de revenit iar și iar, pentru asimilarea fiecărui colțișor de metaforă.
Sâmbătă, 4 septembrie, înainte de festivitatea de decernare a premiilor, s-a lansat albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” semnat Ion Moldovan. Cartea reunește interviuri și amintiri din viața regizorului Cornel Todea, cel care a fost inițiatorul, directorul și amfitrionul Galei HOP timp de 14 ani.
Tot sâmbătă am urmărit și „A fi ȘI a nu fi”. CARAGIALE, un MEREU ALTUL, un spectacol de şi cu Gigi Căciuleanu, pe baza unor poeme semnate de I.L. Caragiale, pe muzica semnată Paul Ilea. Artiștii care au urcat pe scenă: Paul Ilea, Ana și Bogdan Iacob.
O creație care a adus la lumină o parte mai puţin cunoscută, cea a poetului Ion Luca Caragiale. Gigi Căciuleanu ne-a surprins, iar, mișcându-se pe scenă la cei 74 ani ai săi pe ritmurile cuvintelor și muzicii. Spectacolul mi-am amintit cu drag de două momente: aniversarea maestrului de 70 ani de la Teatrul Național, unde a surprins audiența cu vitalitatea sa (am scris aici: Gigi Căciuleanu, aniversat la 70 de ani) dar și de spectacolul ,,Un minut de dans sau Uf’’ când am pășit într-un univers plin de magie, în culisele construiri unui spectacol (am scris aici: Un dans al meu. Gigi Căciuleanu – 50 ani de la debut)
Puteți asculta un interviu video special, plin de inspirație, cu Gigi Căciuleanu #5intrebari pe care am avut bucuria să îl înregistrez în august 2019, înaintea repetiției unui spectacol, îl puteți vedea aici: Interviu video #5 întrebări – Gigi Căciuleanu, coregraf.
Pe parcursul evenimentelor, în foaierul Casei de Cultură a Studenților a fost prezentă și expoziția „DansActorul ca fenomen. Punct” aparținând artistului fotograf Mircea Albuțiu care i-a surprins pe DansActorii participanți la ediția anterioară a Galei.
Pe lângă concursul propriu-zis și întâlnirea cu Gigi Căciuleanu, un astfel de eveniment are darul să aducă împreună personalități creative diferite, actori și dansatori, într-un mediu de lucru propice. Întru cuvinte sau necuvinte, dans ori mișcare, scenă sau în afara ei, gala creează un sălaș bun pentru comunicare și pentru creșterea stării și spiritului de breaslă. Câștigători sau nu de premii HOP, îi văd câștigători pe toți tinerii prezenți, prin simpla participare. Evenimente și concursuri de tipul Hop aduc o experiență artistică ce înseamnă, intrinsec, conștientizări, cizelări și maturizări, atât interioare, umane cât și profesionale.
Sper să revăd pe scene și în diverse medii artistice, tinerii DansActori pe care i-am văzut la Gala Hop, gala tânărului actor 2021.
Credit foto: Andrei Gîndac