Meniu de București (noi-dec 2021) – noutăți din gastronomia locală
Noutățile continuă pe scena gastronomică locală iar eu merg mai departe cu Meniu de București, inițiativă demarată pe 15 mai 2021, odată cu măsurile de relaxare în horeca. Curatoriez o listă cu vești din gastronomie, cu locuri nou deschise în capitală, cu mutări, extinderi și noutățile de prin meniuri etc. precum și premii internaționale, cursuri, podcasturi și alte subiecte relevante din domeneniu. La sfârșitul articolului, găsiți link-uri cu edițiile anterioare.
Mă concentrez, cu precădere, pe locurile care au meniuri cu mâncare dar și pe zona de deserturi (cafenelele și barurile sunt mai puțin în vizorul meu). Semnalez restaurante, bistrouri, patiserii și Chefs cu personalitate, care folosesc ingrediente locale în meniuri scurte de sezon, dar nu uit nici de bucătăriile culturilor prietene. Să întindem hora mare a gusturilor bune. Fine dining-uri și noua bucătăria românească sunt în prim planul căutărilor mele dar mă uit cu interes și după mici bistrouri cu gust. Dacă știi ceva gustos în oraș care a scăpat radarului, ești binevenit cu un comentariu!
Să începem, dară, să vedem cum s-a încheiat anul gastronomic!
Locuri NOI:
1. @Restaurant Grai. Pe 4 noiembrie 2021 s-a deschis restaurantul fine dining unde Daniel Pălici este Chef și co-proprietar. Găsiți și un meniu a la carte dar și variante tasting menu pentru acest ,,experimental restaurant’’ – la bază stau exclusiv ingrediente românești ce provin de la mici producători. Meniul se schimbă lunar, deci puteți reveni când și când și veți fi surprinși cu feluri noi de mâncare.
Preocupat de chimia din spatele ingredientelor și de forma creativă minimalistă pe care o pot căpăta farfuriile, dar fără să uite niciodată de gustul echilibrat, Daniel este unul dintre cei mai talentați bucătari din noua generație, nominalizat în 2018 la categoria Great Chefs of Tomorrow de ghidul de gastronomie Gault&Millau România. Printre ,,interesele” sale se află și pâinea cu maia #spreadthebread și caută totodată să ,,dea glas” unor ingrediente așa-zis ,,umile”, ,,simple” precum cartoful, conopida, țelina etc.
Anterior, Daniel a fost Head Chef la Maize – farm to table (unde am testat din câteva meniuri delicioase), La Vinuri etc.
Am ajuns la Grai în luna în care s-a deschis, chiar la schimbarea de meniu (cu numărul doi), și am testat un meniu de degustare cu 9 feluri, ce să zic, creativitate și foarte mult gust, o să revin! Grai este unul dintre restaurantele pe care le-am așteptat cu interes să se deschidă, v-am tot spus despre el.
>> Citește review, am scris aici: Restaurant Grai, Chef Daniel Pălici și un meniu de degustare de 9 feluri.
Restaurant GRAI – zona Cartierul Armenesc, str. Logofăt Luca Stroici 40, intrarea se face din str. Viitorului.
instagram.com/grai.restaurant/
2. @The Blank Restaurant din cadrul hotelului The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection (hotel categoria 5 stele, lansat în august 2021) s-a deschis oficial pe 16 noiembrie, sub conducerea lui Flaviu Mureșan, ca Head Chef.
Restaurantul fine dining îmbină elemente din bucătăria franceză și internațională, are un meniu a la carte dar și meniuri tasting, dintre care unul exclusiv vegan.
Flaviu Mureșan este de loc din Cluj-Napoca și are experiență în cadrul unui restaurant cu o stea Michelin din Berlin, Cinco by Paco Pérez, dar și în restaurante precum JW Marriott Venice Resort & Spa (de pe insula privată venețiană „Isola delle Rose”) dar și JW Marriott București etc.
The Marmorosch Bucharest, Blank restaurant – zona Centrul Vechi, str. Doamnei 4.
instagram.com/the.marmorosch/
3. @Restaurant Caupona este un nou restaurant deschis în noiembrie, având ca sursă de inspirație bucătăria italiană. Aici gătește Cezar Predescu care are experiență de peste 20 de ani în Italia, ca Chef și antreprenor. Meniul restaurantului care se poziționează în zona premium îl găsiți pe site (fără prețuri). Restaurantul are și terasă acoperită.
Restaurant Caupona – zona Primăverii, str. Herăstrău nr. 4.
caupona.ro/
instagram.com/restaurant_caupona/
4. @Arzu – restaurant cu meniu dinamic, wine & cocktails, ce s-a deschis pe 18 decembrie într-o formulă ,,soft & slow”, pick-up only pentru această perioadă. În spatele proiectului stă Cristina Mazilu aka Mazilique. Iată câteva exemple din primul meniu, ca să vă faceti o idee: muhamara, pate de ton cu jalapeno, quiche cu dovleac copt, pulled pork în chiflă, celebra lor banana bread.
Arzu – zona cartierul evreiesc, str. Romulus 85.
instagram.com/arzu_bucharest/
5. @Hushimo este un foarte mic bistro cu preparate asiatice deschis la mijlocul lui decembrie, cu mâncare Thai – Vietnamese – Khmer; o alăturare care mi-a atras atenția, sunt curioasă cum arată meniul și, cel dintâi, cum este gustul. Visez la o savuroasa supă spicy Tom Kha Gai cu galangal și kaffir, poate am noroc.
Hushimo – zona Amzei, str. Mendeleev 8.
instagram.com/hushimo.bucharest/
6. @The Saint 139 – am ratat lansarea din toamnă, îl prezint acum: un cocktail bar cu pairing de mâncare. Adică ai un meniu de băuturi pentru mic dejun, apoi starters, feluri principale și deserturi la care sunt menționate feluri de mâncare de însoțire. Cumva, aici băutura e temelia, mâncarea e… fudulia? Bine, bine, să știți că sunt și meniuri separate cu mai multe licori, în cazul în care sunteți nehotărâți. Găsiți meniul complet pe Facebook.
The Saint 139 – zona Piața Victoriei, Calea Victoriei 139.
instagram.com/thesaint139/
7. @Restaurant Amarin l-am descoperit întâmplător în plimbările la pas prin capitală, mi-a atras specificul său irakian, l-am trecut pe lista de explorat.
Restaurant Amarin – zona Izvor, Splaiul Independenței 42.
instagram.com/restaurant.amarin/
Extinderi, mutări, redeschideri etc.:
@DESCHIS Gastrobar pe care îl știm pentru rooftop-ul simpatic, a primit și haine noi, de interior – a deschis spațiul indoor, amenajat frumos, ca un living room. Locurile de luat masa stau alături de canapele și fotolii confortabile, de stat la povești. Spațiul este versatil (mai multe tipuri de mese, scaune, fotolii, tabureți, perne etc.) și poate fi potrivit pentru numeroase activități, de la birou de lucru, la întâlniri de grup (poate o ședință informală de muncă, poate o discuție între prieteni), evenimente private, conferințe, workshop-uri etc. Bineînțeles, în preajmă și cu meniu de mâncare și băuturi.
Unde: Splaiul Unirii 160.
instagram.com/deschis.gastrobar/
@Mamizza Mother of pizza napoletana s-a mutat în casă nouă din luna noiembrie, în apropiere de piața Unirii, pe bd. Corneliu Coposu 6-8, ciao!
instagram.com/hellomamizza/
@Velocità, gelateria artizanală deschisă în 2020 pe Calea Victoriei, a anunțat extinderea în franciză pentru 2022 – o să deschidă locuri noi atât în București, cât și în Brașov și Constanța.
velocita.ro
instagram.com/velocita.ro/
@CAU, mica măcelărie cu produse premium de import situată în Piața Floreasca (str. Banul Antonache 59), s-a redeschis într-un nou format, s-a extins cu un bistro.
instagram.com/cau.meatandfood/
NOUTĂȚI prin meniuri & Chefs:
În această perioadă, majoritatea restaurantelor au schimbat meniurile, au venit cu propuneri pentru sezonul toamnă – iarnă, integrând ingrediente de sezon.
@Ohlala Patisserie, patiseria franțuzească din piața Amzei (str. Christian Tell 1-3) propune noutăți, printre acestea: tarta banoffee cu un nou look și, nou-nouț, desertul franțuzesc cu cremă de praline, Paris Brest.
instagram.com/OhlalaPatisserie.ro/
@Pickles (str. Vasile Lascar 21, lângă piața Rosetti) a dat startul unui nou tip de eveniment: miercuri, un meniu dedicat ‘’fried chicken’’. Am tras cu ochiul și la prima miercuri din 2022, cu ‘’fish and chips’’. Urmăriți îndeaproape zilele de miercuri să vedeți surprizele, bine, vedeți ce e și în weekend, bine, și nu numai.
Mâncarea o puteți lua la pachet sau puteți sta afară, în picioare (sunt cateva mese improvizate), momentan, datorită restricțiilor, nu sunt locuri de stat înăuntru. Pickles nu este prezent pe aplicații, mergeți direct la ei.
instagram.com/pickles_bucharest/
@Papila, micul bistro de lângă piața Rosetti continuă duminicile cu meniu gustos dedicat ,,Ramen Sunday”. Neapărat să faceti rezervare deoarece locul este mic și locurile se dau repede.
papilakitchen.ro
instagram.com/papila.kitchen/
Nu uitați, la @Pâine și vin puteți lua brunch-ul în fiecare weekend între 12:00 și 16:00, pe Brezoianu 4!
painesivin.ro
instagram.com/painesivin/
@Le Bab Bucharest în cele două locații ale sale, din Centrul Vechi/ Downtown și la Charles de Gaulle (fostul Mikkeller) găsiți preparate noi în fiecare weekend sau specialități #specials (de la caracatiță la coaste de miel, vită sau creveți). Tocmai am mâncat din #specials Tuna Tataki Ponzu care a fost de-li-cios.
Doug Faulkner și James Dermody, cei doi tineri Chefs englezi, sunt prezenți acolo mai tot timpul, îi puteți vedea la treabă în bucătăriile deschise.
LeBab.ro
instagram.com/LeBabBucharest/
Premii, recunoașteri, participări internaționale:
@Brânza Horezu a primit medalia de bronz la concursul din cadrul International Cheese Festival din Oviedo, Spania, care s-a desfăşurat între 3-6 noiembrie 2021.
Brânza Horezu este fabricată la Vâlcea, din lapte de oaie pasteurizat, are consistență tare, fermă, şi poate avea perioadă maturare de la 3 luni la 1 an. Unii o numesc ,,parmezanul de România”.
Competiția ,,World Cheese Awards” – se află la ediția 33, cu brânzeturi participante de pe 5 continente, evaluate de un juriu internațional format din 250 persoane.
five-continent-srl.ro
@Spumantele CARASSIA – crama românească Carastelec Sparkling Winery
La Champagne and Sparkling Wine World Championship, în Londra, patru spumante româneşti au câştigat medalii de aur și argint. Rezultatele s-au anunțat pe 28 octombrie 2021.
Medalii de aur au primit spumantele românești: Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Magnum, Carassia Classic Magnum. Iar medalie argint – spumantul Carassia Classic Brut.
Crama Carastelec din sat Carastelec, jud. Sălaj, regiunea viticolă Crișana, se află în apropierea masivului muntos Măgura Șimleului și este prima cramă de nouă generație, care a fost concepută pentru a produce spumante prin metodă tradițională și vinuri petiante (petillant = ușor efervescent) obținute fără adăugare de bioxid de carbon.
CarastelecWinery.com
instagram.com/carastelec_winery/
@Spumant Muse Stars – Cramele Recaș
Pe 3 decembrie concursul Effervescents du Monde 2021 din Franța (Pierreclos Castel, Burgundia), ajuns la ediția 19, a desemnat câștigătorii ‘’Best Sparkling Wines in the World’’. Printre câștigători și Cramele Recaș cu Muse Stars, Spumant Alb Brut 2019, care a obținut medalia de aur.
cramelerecas.ro
instagram.com/cramelerecasro/
Proiecte de educație alimentară și sustenabilitate în gastronomie:
– La bistro @Forager (Nerva Traian 16) vă puteți duce cu casoletele reutilizabile de acasă pentru ridicarea mâncării din restaurant și evitați astfel folosirea excesivă a ambalajelor care pot polua mediul.
instagram.com/forager.bistro/
– S-a lansat primul episod al unui serial cu sfaturi ce susțin lupta împotriva risipei alimentare ,,Cumpără. Gătește. Regândește’’ – invitate Chef Oana Coantă și Cristina Mazilu (Mazilique) în dialog cu Amuse Bouche, îl puteți vedea aici.
Podcast & videos:
@Cronicari digitali podcast sezonul 4 (luna noiembrie și decembrie) – Cosmin Dragomir îi are invitați la rubrica Mâncarea e Cultură și pe: Chef Adrian Hadean, Carmen Paraschivescu (Garda Culinară, promotor al mâncării dobrogene), Dan Vodnar (profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, proiect – Știință cu sare și piper), Chef Horia Șimon, Gabriel Gavrilescu (Amuse Bouche), Chef Marco Favino.
Recunosc, este podcastul meu favorit, nu am ratat nicio rubrică Mâncarea e Cultură.
@Romania’s Grand Pairing Tour proiect semnat The Iconic Estate o are invitată în episodul 5 pe Oana Coantă de la Bistro de l’arte, îl vedeți aici. Bistroul Oanei a aniversat în decembrie 21 ani de mâncare gustoasă românească, plecând de la rețete și ingrediente locale și zonale. Un exemplu de bune practici și un model de business ce poate fi preluat cu succes de orice bistro!
– ’’Eat Romania – Gustă România’’ este un film despre cultura gastronomică românească semnat de celebra Tessa Dunlop, istoric și jurnalist BBC/ Discovery Channel – cu exemple de pe cuprinsul țătii, din Deltă, de la munte dar și din Piața Obor. Filmul are mai puțin de 9 min., este foarte frumos filmat și montat, îl puteți urmări aici.
ALTE ȘTIRI bune:
Bucureștenii pot comanda produsele de la Sibiu Food Hub și le pot ridica în fiecare săptămână de la Băcănia Veche – Delicatese & Grădină, cele două băcănii au început o colaborare din noiembrie 2021. Printre produse se găsesc și lapte nepasteurizat, iaurt și brânză de bivoliță.
foodhub.ro
instagram.com/bacaniaveche_romana/
@Food Bloggers Conference editia cu nr. 14 a avut loc pe 9 decembrie la JW Marriott București într-un format hibrid, cu public în sală și transmisie online. Puteți găsi înregistrările pe Facebook, aici: Food Bloggers Conference.
Am participat activ și eu, am moderat un panel cu subiectul food waste alături de: Georgiana Ilie (proiect – Meal planning de care te poți ține), Andreea Coteț și Corina Rîjniță (proiect Instagram – 3mesepezi), Teodora Juravle (Head of Marketing, Electrolux România).
@Fundatia Calea Victoriei a anunțat următorul curs online ,,Introducere în istoria gustului’’ lector Adriana Sohodoleanu, pe 12 ianuarie. Un curs pe care îl recomand, l-am parcurs și eu anul trecut. În caz că aduceți ofrande ,,Sfântei Amânari”, am scris un articol, aici: 10 motive să urmezi un curs Fundația Calea Victoriei.
Să auzim de foarte bine despre gastronomia românească în 2022, an bun!
Pe 15 mai 2021 (odată cu apariția măsurilor de relaxare), am scris prima ediție a Meniului de București – noutăți de pe tărâmul gastronomiei, cu precădere, al restaurantelor. Continui să iau pulsul meselor bune din oraș și să fiu atentă la ce se mai întâmplă în urbe și mă străduiesc să consemnez în mod regulat veștile gustoase. La mese bune tot înainte!
Citește și edițiile anterioare:
>>> click aici: Meniu de București (aug-oct 2021) – noutăți din gastronomia locală
>>> click aici: Meniu de București (iunie-iulie 2021) – noutăți din gastronomia locală
>>> click aici: Meniu de București (mai 2021) – noutăți din gastronomia locală
Credit foto 1: De Corina Blog – restaurant Grai.
Tiberiu Cazacioc
Imens. Mulțumesc.
De Corina
Cu drag, să fie de folos! 🙂