21 locuri noi deschise în 2021 București (partea 1)
21 locuri noi care s-au deschis în anul 2021 în București sau 21 din ’21!
Continui tradiția începută în urmă cu trei ani: vă propun o listă numai bună de explorat, cu restaurante, bistrouri, cofetării și alte locuri cu bunătăți deschise anul anterior. Dacă în 2020 scriam click 20 locuri noi deschise în 2020, păstrez joaca cu cifrele (21 din 21), de data aceasta mai pe larg, în două episode.
După cum ați mai citit pe blog (trag nădăjde că ați mai trecut pe aici), nu înșir niște nume despre care am auzit ori citit, ci scriu doar despre locuri pe care le-am testat. Unde e loc de gusturi și arome în bucate, hop și eu, vorba aceea, viața e frumoasă iar bucuria trebuie întreținută. Și cum gastronomia e una dintre slăbiciunile mele, îi tot caut prezența să îi fur zâmbete.
În toate cele 21 locuri din București am ajuns fizic și am mâncat cel puțin o dată, în unele am revenit de câteva ori. Lista e variată: și fine dining, și bucătării italiene, orientale, asiatice ori românești, câteva locuri street food cu personalitate, cofetării, plus un restaurant vegan sau concepte simpatice, majoritatea mici afaceri locale. Am povestit la fiecare în parte despre concepte, bucătari, ingrediente, cum sunt meniurile, tips-uri etc., cum a fost experiența mea acolo.
-
- Și, ca să vă orientați mai usor, am adăugat mai multe poze față de edițiile anterioare (și poze din interior or cu terasele și mâncare).
- Plus informații utile: unde este terasă, numărul de locuri în interior și exterior.
- Care sunt locurile pet friendly (știu că am mulți cititori cu prieteni blănoși).
- Bonus, trimiteri cu link la site-uri și rețele sociale.
O parte dintre meniuri le găsiți pe canalele lor de comunicare (unele meniuri se schimbă lunar, altele mai rar).
Sper să găsiți inspirație în lista curatoriată de mine și să fie cu spor la explorat! Sunt multe locuri de bun gust în oraș (și mai vechi și din cele noi), eu vă urez să le găsiți pe cele pe gustul vostru!
PS Pentru alte informații și/ sau alte locuri, aștept mesajele voastre.
În București s-au deschis mai multe locații horeca pe parcursul anului trecut, eu m-am oprit la 21, cele care mi-au atras atenția prin calitate, concept & implementare în timp, originalitate etc. Criteriul principal: gustul mâncării. Sunt și câteva nume care nu m-au convins la prima vizită dar consider că au potențial. Pentru o privire în detaliu apropos de ce s-a mai întâmplat anul trecut, puteți arunca un ochi pe blog la noutățile lunare în ,,Meniu de București” (inițiativă pe care am demarat-o după ridicarea restricțiilor, din luna mai 2021) – click aici, lunile mai, iunie-iulie, august-octombrie, noiembrie-decembrie.
Bucătărie i t a l i a n ă
1. Cannoleria
Canoleria s-a deschis în februarie 2021 pe str. Musicescu (mi-a plăcut tare mult locul, am ajuns de vreo patru ori cel puțin) iar la sfârșitul lunii iulie s-a mutat într-o casă mai generoasă, pe strada Cornescu nr. 4 (tot în cartierul Floreasca). Andrea Di Russo, bucătarul și proprietarul italian (de peste 10 ani în România), pune mare preț pe rețetele moștenite, cu tot ce implică acestea, ingrediente și tehnică. Pe lângă cannoli de Sicilia găsiți un meniu scurt (sărat și dulce) cu bunătăți făcute din ingrediente din bella Italia. Musai încercați o Pinsa (un fel de pizza dar altfel – aluatul se face cu făină de orez, soia şi grâu) şi un Tiramisu! Au și Baba cu rom (varianta italiană), profiterol, torturi şi Prosecco, cafea, Limoncello și alte băuturi italiene. Găsiți și o mică băcănie cu produse italiene, cu paste, făină, anghinare, măsline etc. Curte mică, atmosferă prietenoasă, flori proaspete, fețe de masă cadrilate și miros de dolce far niente.
Tips: puteți comanda Pinsa jumătate-jumătate, cu ingrediente diferite, precum în poză.
Cannoleria are și francize, o să mai descoperiți cateva locuri, în capitală (Decebal) și în Constanța.
_____
Canoleria & pinsa bar – str. Cornescu 4 (Floreasca)
Locuri interior: 30 (în 2 saloane); locuri terasă: 30.
cannoleria.ro/
instagram.com/cannoleria
2. Zest pizza
Dacă nu ați încercat până acum, recomand pizza de tip napoletan de la Zest. Aluatul este foarte gustos – mix de făină integrală, creștere lentă la rece și un procent foarte mic de drojdie. Fondatorii sunt Toni Godeanu și Răzvan Buruiană care au lucrat împreună și la alte proiecte (printre ele, cine își amintește și de micuțul Mà).
La sfârșitul lunii august, Zest a deschis un punct de livrare și vânzare și la Piața Veteranilor, în Militari (verificat, comandat), dar îi găsiți și pe str. Franceză 46 (Kilkenny Irish Pub, în Centrul Vechi), str. Homului (în Vitan), Complex La Strada (Militari Residence), Băneasa (str. Focusului 5-7).
_____
zestpizza.ro
instagram.com/zestpizza
Restaurante f i n e d i n i n g
3. Soro Lume – Chef Mihai Toader
Deschis pe 10 septembrie 2021, restaurant Soro Lume a trecut rapid într-un top al locurilor preferate. Apreciez atât gustul mâncării (criteriul numărul unu din grila personală) cât și conceptul (rețete locale de pe întinsul țării – aduse în contemporaneitate, alături de folosirea ingredientelor exclusiv românești conform principiului sezonalității etc.).
Este unul dintre restaurantele pe care le-am așteptat cu mare interes (sigur m-ați mai auzit povestind), am testat primul meniu chiar a doua zi după lansare, am ajuns la tranziția cu meniul următor și iar am revenit pentru întreg meniul doi.
Meniul este scurt (nouă feluri) și se schimbă în funcție de sezon, la aproximativ 3 luni (posibil să mai regăsiți câteva preparate din meniul anterior, dar majoritatea felurilor vor fi noi).
Pentru cine are urechi și ochi de întrebat, Soro Lume are multe povești. Mâncarea este preparată exclusiv la foc deschis, cu lemne (nu există deloc cuptoare/ plite cu tehnici moderne) și sunt folosite tehnici tradiționale românești de preparare a mâncării. Sunt construite la fața locului: ogeac oltenesc (plus țest), cuptor moldovenesc, plită mănăstirească, grătar și afumătoare ardeleneşti. Echipa Soro Lume face piața săptămânal (asta înseamnă ingrediente proaspete, nu congelate!) și lucrează strâns cu mici producători autohtoni.
Farfuriile sunt construite cu mare grijă, cu jocuri de gusturi, texturi și arome, și platinguri inspirate, moderne. Recomand să comandați minim 3-5 feluri (bine ar fi să luați tot meniul de nouă feluri), ca să vă bucurați de întreaga experiență. Cam așa sună preparatele din meniu: Chiftea Transalpină, Balmoş din uşa stânii, Oaie în vânătă, Turtă din Zahana etc. Costul unui fel principal, în ianuarie 2022, era între 50 și 70 lei.
Turta lor coaptă la cuptorul de lemne este, cum ar zice unii, un fel de ,,Dumnezeu pe pământ” tocmai prin simplitatea și bogăția gustului.
Verificați cu atenție și lista de băuturi, o să descoperiți multe comori – printre acestea și mici distilerii din Transilvania alese pe sprânceană (pe care nu prea le găsiți prin alte locuri din capitală) dar și o frumoasă colecție de vinuri românești.
Recomand să testați mâncarea semnată de Mihai Toader (Chef și coproprietar) și echipa lui tânără și inimoasă. Foarte posibil să vă întâlniți și cu Melinda Teohari de la Paninaro care este și ea co-owner Soro Lume.
Locul este prietenos, design minimalist, cu elemente naturale din lemn, un bar din doage butoaie de lemn.
_____
Soro Lume – str. Fluierului 33 (fostul restaurant Blid; aproape de metrou Iancului)
Locuri interior: 30; Locuri terasă: 25, poziționate pe lungimea curții (mese înalte și joase)
Loc pet friendly (câini talie mică și medie).
sorolume.ro
instagram.com/soro.lume/
4. Restaurant Grai – Chef Daniel Pălici
La același capitol locuri preferate fine dining (dar cu un alt ,,stil de compoziție”) este și restaurantul Grai care și-a deschis porțile pe 4 noiembrie 2021, unde Daniel Pălici este Chef și coproprietar.
Grai se prezintă ,,experimental restaurant’’ și are un meniu a la carte cu aproximativ 4 variante pentru aperitive și 4 feluri principale dar și variante tasting menu (pornind de la meniul a la carte, întrebați ospătarul).
Mâncarea este preparată exclusiv cu ingrediente românești ce provin de la mici producători sau din piețe. Meniul se schimbă lunar – deci puteți reveni când și când și veți fi surprinși cu feluri noi de mâncare (eu am ajuns de două ori în luni diferite și am recunoscut doar deserturi, restul era nou).
Preocupat de chimia din spatele ingredientelor și de forma creativă minimalistă pe care o pot căpăta farfuriile, dar fără să uite niciodată de gustul echilibrat, Daniel este unul dintre cei mai talentați bucătari din noua generație. Daniel Pălici a fost nominalizat în 2018 la categoria Great Chefs of Tomorrow de singurul ghid international de gastronomie prezent în România, Gault&Millau. Daniel nu este atât de cunoscut, din păcate, nu iese atât de des în media, consideră că locul lui e în bucătărie și farfuriile sunt ,,discursurile” sale cele mai grăitoare. Dacă sunteți preocupați de gusturi fine, vă recomand să încercați mâncarea pregătită de Daniel la Grai.
Printre ,,preocupările” Chef-ului este pâinea cu maia (urmăriți hashtag-ul #spreadthebread) și caută totodată să ,,dea glas” unor ingrediente așa-zis ,,umile”, ,,simple” precum cartoful, conopida, țelina, sfecla etc. La Grai nu veți găsi în meniu ingrediente scumpe, de import, ci doar ingrediente românești. Farfuriile vă vor lua, cu siguranță prin surprindere, atât prin felul inedit, rafinat în care arată cât și prin asocieri și jocuri de gusturi, arome, texturi.
Restaurantul Grai se adresează celor care au aplecare spre experiențe gastronomice, foodies.
Locul are un design minimalist, aer formal, cu tonuri de negru și galben și elemente metalice decupate în forme geometrice tradiționale. Revin curând cu un articol dedicat restaurantului Grai.
Tips: încercați cât mai multe aperitive, sunt spectaculoase.
PS În ciuda eforturilor care stau în spatele fiecărui detaliu din farfurie (tehnici din bucătăria moleculară, fermentare etc.), costul unui aperitiv era sub 50 lei la meniul din ianuarie 2022.
_____
Restaurant Grai – str. Logofăt Luca Stroici 40 (intrarea se face însă din str. Viitorului), zona Cartierul Armenesc.
Locuri interior: 30
Terasă: nu
instagram.com/grai.restaurant
Restaurant vegetarian, vegan & raw vegan
5. Samsara – actualizare 2022: locul s-a închis.
Pe 31 mai s-a deschis în Pipera, la parterul One Tower, restaurantul Samsara – fratele restaurantului din Cluj cu acelaşi nume (deschis în urmă cu 9 ani).
La trei zile după lansare, am fost la un prânz la Samsara (terasa încă nu era amenajată). Pentru un restaurant cu specific vegetarian, vegan și raw vegan, meniul este generos, cu multe opțiuni (supe, paste, sushi, stir fry, aperitive, feluri principale și 5-6 feluri desert). Poate am ajuns prea devreme și lucrurile nu erau încă așezate, poate am avut așteptări foarte ridicate (după vizitele la Cluj unde am fost impresionată de gustul mâncării), dar prima vizită nu s-a ridicat la înălțime, voi reveni.
Meniul lor îl găsiți pe site.
_____
Samsara – Calea Floreasca 159-165, One Tower.
Locuri interior: 70, locuri terasă: 130
Loc pet friendly.
samsara.ro
instagram.com/samsara.earthfood
P a t i o – g r ă d i n ă
6. Sera Eden
Sera Eden este genul de loc care te cucerește de la prima vizită. Orangeria cu geamuri înalte luminoase și senzația de spațiu din jur, prezența plantelor și vibe-ul fresh, construiesc un magnetism cu un strop de aer boem. Semnătură design, cum ar spune unii ‘’the one and only’’, Cristian Corvin.
Un ,,hub urban’’, loc cu zâmbet, ce își propune să readucă la viață fosta Casă a Brătienilor, pornind de la fosta seră a grădinii istorice.
Și intrarea în poveste e cu poveste: de la stradă nu bănuiești ce comoară se ascunde în spatele unor clădiri. Treceți frumos pe lângă ambasada Vietnamului, prin dreapta ei, mergeți prin curtea aceea. Și mai vorbim.
Spațiul central acoperit are o zonă specializată pe mixologie și tot felul de licori. Vinuri, gin & tonic lab, long drinks, scotch & bourbon, spumante (majoritatea și la pahar) chiar și șampanie aleasă Billecart Salmon și alte surprize. În zona din dreapta puteți comanda și ceva de mâncare (câteva feluri principale plus pizza), iar în stânga sunt băuturi răcoritoare, limonade, ceaiuri etc.
Un loc fain de socializare, cu farmec și ziua și seara, am ajuns deja de câteva ori.
_____
Sera Eden – CA Rosetti 37
Actualizare: din anul 2023 se fac rezervări.
instagram.com/seraeden.ro
7. Le Bab Charles de Gaulle
La rond Charles de Gaulle, în locul fostului Mikkeller, a apărut un nou Le Bab.
Pentru cine nu știe, în 2019 s-a deschis Le Bab Bucharest în Centrul Vechi, prima extindere internațională a brandului care a luat naștere în Londra. Cei doi tineri Chefs englezi (au lucrat și în restaurante cu stele Michelin), Doug Faulkner și James Dermody, sunt prezenți în București de la deschiderea primei locații. Vin mereu cu noutăți, preparate moderne cu rădăcini în gastronomia Orientul Mijlociu.
Le Bab de la piața Charles de Gaulle nr. 3 are meniu pentru brunch în weekend (nu îl găsiți la cel din Downtown) plus multe beri la draft și cocktails. Chiar dacă poartă același nume, cele două Le Bab se diferențiază prin oferta din meniu (există produse care se regăsesec în ambele locuri dar și câteva diferite, pentru fiecare). #nofoodwaste și completare meniuri: în Centrul Vechi există Potatoe Skins/ Coji cartofi iar la CDG sunt Cartofii zdrobiți – ambele cu maioneză cu ceapă arsă.
Le Bab înseamnă mâncare bună de împărțit: humus, labneh, salate etc. Dacă ajungeți, musai încercați la început micuţele ,,Doner Beignet” (one bite – un mix delicios de carne vită și pulpă miel), signature dish Le Bab.
Le Bab Bucharest are și un food-truck (The Bab-Mobile) pe care l-ați putut găsi în perioada pandemiei în curtea Mercato Comunale. Și, tot din noutățile de anul trecut, au mai deschis un mic loc în Piața Amzei, lângă Teatrul Ion Creangă (gândit pentru delivery & pick-up cu precădere, pentru Le Bab Fried Chicken – LBFC) – au și câteva mese afară, de mâncat pe fugă.
Apreciez Le Bab pentru faptul că vin mereu cu noutăți și păstrează calitatea, este unul dintre locurile unde revin cu plăcere.
_____
Le Bab – Charles de Gaulle 3
Locuri interior: 30, locuri terasă: 16
Pet friendly (cățeluși talie mică).
Actualizare mai 2023: Doug Faulkner nu mai face parte din echipă.
lebab.ro
instagram.com/lebabbucharest
Sky restaurant
8. Fork Ana Tower
Deschiderea restaurantului Fork Ana Tower a trecut mai puțin observată la începutul anului, în februarie. Restaurantul este o continuare a proiectelor Balvanyos Resort din Covasna (unde există și Fork – The Restaurant) și Gastrolab București. Două dintre atuurile locului: poziționarea (la mare înălțime, la etajul 25) și selecția impresionantă de vinuri și alte licori bahice, inclusiv șampanii Mathusalem (sticle de șase litri).
Meniul de mâncare se concentrează cu precădere pe ingrediente premium de import, cu stridii, foie gras, pulpă franțuzească de rață, piept de prepeliță etc.
Restaurant care se pretează întâlnirilor de business, cu precădere.
_____
Fork Ana Tower – bd. Poligrafiei 1C, et. 25
Locuri interior: 80
Terasă: nu
forktherestaurant.ro
instagram.com/forkanatower
Bucătărie a s i a t i c ă
9. Hushimo
Hushimo îmbie cu arome asiatice într-o alăturare Thai – Vietnamese – Khmer, un loc mititel deschis la mijlocul lui decembrie în piața Amzei (aproape de M60).
Meniul este scurt, împărțit în aperitive, supe, fried rice, pad thai, curry, meat in oyster sauce și specials (Chef’s steak, butter masalla, flavoured cctopus). Există variante vegane la majoritatea categoriilor plus un spice-o-meter cu scală de la 1 la 4 (4 este extra hot – momentan nu am văzut feluri care să se încadreze aici dar rămânem pe recepție).
Am ajuns de două ori și am prins două meniuri: am savurat câteva aperitive (Satay/ frigărui de tofu și frigărui creveți – cu sosuri diferite) și o supa vietnameză Pho bo (cu aromă de ghimbir și note de anason stelat). La Pad Thai mi-ar fi plăcut mai multe accente (more stir fry, acid și spicy). Un loc unde sigur mai revin, următoarea pe listă este o supă thailandeză Tom Yum.
Loc cu vibe urban, câteva mese joase plus două mese înalte și o poliță cu patru locuri la geam, cu vedere la stradă.
_____
Hushimo – str. Mendeleev 8 (Piața Amzei)
Locuri interior: 23, terasă (în spate) aprox. 25 locuri
Urmează și o terasă la stradă: 8-10 locuri.
Loc pet friendly.
instagram.com/hushimo.bucharest
10. Aditi’s kitchen
Aici am o poveste mai lungă, încerc să sintetizez, pe scurt. Restaurantul cu specific nepalez (cu proprietari din Nepal, gândit pentru comunitatea de nepalezi și indieni din zonă) s-a deschis inițial într-o curte modestă la Hala Traian.
Din ianuarie 2022 s-a mutat însă în Berceni, pe str. Alunişului 47, aproape de metrou Constantin Brâncoveanu (atenție, online apare şi cu adresa veche sau poze de la vechea locație!). Poveștile de la gurmanzi de anul trecut erau cu un meniu frumos, cu carne de oaie și bogăție de condimente indiene. Nu am ajuns anul trecut și tare îmi pare rău.
Am găsit altceva la noul loc, la vizita din februarie 2022: un meniu scurt cu legume și exclusiv carne de pui (nu prea e de interes pentru mine) plus câteva preparate româneşti, la grătar. Locul, foarte modest, purta însă cu mândrie steag nepalez și indian, plus ornamente cu flori de plastic.
Am băut un Chai Masala bun, aromat, într-o cană simplă cu flori (ca acasă). Mi-au plăcut Momo (un fel de colțunaşi cu carne tocată și spices, făcuți la abur) şi noodles Chow mein (stir fried noodles, varianta chinezească). Legumele prăjite (Pakora) și un fel de mâncare cu pui și bucăți de ardei şi susan, aveau o nuanță roşiatică (probabil un ingredient/ colorant, fără aport de gust însă). La finalul mesei, am simțit și un uşor post-gust de monoglutamat (nu ca la majoritatea restaurantelor chinezești de pe la noi, ci mai puțin).
Restaurantul avea la intrare signalistică cu alt nume (Bistro 47) – să știți că acolo este Aditi’s (sau, poate au înlocuit între timp). Sunt tare curioasă ce se va întâmpla la Aditi’s kitchen, eu tot sper să revină la forma inițială. La mine rămâne pe lista de investigat.
Dacă ajungeți și găsiți un meniu nou (alceva decât carne pui și legume), dați-mi și mie un semn vă rog, zic mulțumesc, reverență virtuală.
_____
Aditi’s kitchen
str. Alunişului 47 (atenție, în Google maps este trecută fosta adresă dar pinul e la noua adresă. Este în locul Bistro 47, lângă metrou Constantin Brâncoveanu.
instagram.com/theaditis
Poftă bună! Stați pe-aproape, revin și cu restul, cu episodul doi!
Foto credit: poza 1, coperta: Melinda Teohari – Soro Lume: Supă cu inimi rață (zeama se adăugă ulterior, la masă).
Citește și:
>>> 20 locuri noi deschise în 2020, București. Restaurante, bistrouri, cofetării.
>>> Peste 40 terase și grădini în București. Zâmbete, food & drinks.
_____,,De Corina” este un blog cu opinii personale rezultate în urma unor experiențe personale desfășurate într-un timp dat. Posibil ca tu să fi avut o altă experiență și respectăm dreptul la opinie. Suntem diferiți, experimentăm diferit lucruri diferite (timp, loc etc.) și, de fapt, asta-i frumusețea.
_____Copyright: Texte, poze și idei prezentate pe acest blog pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (nume blog + link blog).