Ce mai găsim bun prin oraș? septembrie 2022 (3)

În cazul în care ai ratat noutățile din gastronomie din luna septembrie 2022 (pe care le-am scris aproape săptămânal în social media), acum le găsești aici, într-un singur loc!

Recomandări din gastronomia locală curatoriate #DeCorina sau câteva știri cu gust, pentr-un strop de inspirație în București!

Ce mai găsim bun prin oraș? este un demers ce a luat naștere la mijlocul lui iunie 2022, când am început să scriu săptămânal recomandări în social media: locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare, evenimente, noutăți din meniuri și alte bunătăți din Bucureștiul gastronomic. Când și când, la pachet, și câteva vești gustoase din țară.

Machhapuchhre restaurant nepalez, De Corina Blog

Machhapuchhre restaurant, credit: De Corina Blog

Locuri noi (plus mutări, extinderi, redeschideri)

Machhapuchhre, restaurant nepalez

În luna august s-a deschis în București un nou restaurant cu specific nepalez (după ce, anul trecut, pofticioșii aveau cap de listă Aditi’s): se numește Machhapuchhre, am scris articol dedicat (am mâncat acolo și am povestit cum e mâncarea, meniul, prețuri etc.): Alertă de mâncare nepaleză. După Aditi’s, un nou restaurant: Machhapuchhre, pe Titulescu.
Puneți pe listă, de mers!

Kraft Market, terasă urbană 
În luna august povesteam că a apărut o terasă urbană în spatele hotelului Novotel de pe Calea Victoriei. Iată că, în septembrie Kraft Market (str. Matei Millo 8-10) s-a lansat oficial. Între timp, pe lângă barul central, s-a diversificat și oferta de mâncare: Smokăreală (Texas barbecue, slow cooked in smoker), Hushimo (asiatic: thai – viet – indo), Nahuas Tacos, Meana Macedonian Kitchen – nou în oraș (în meniu, au și un fel de pide la cuptor).
– În fiecare weekend are loc aici Romanian Kraft Market – cu artizani din diverse zone (bijuterie contemporană, beri artizanale locale etc.).
– Locație centrală, terasă urbană, de stat la un pahar de vorbă cu prietenii și street food.
– Loc bun şi pentru familii cu copii, spațiul are un mic loc de joacă.
Pe viitor, pentru vreme rece, vor monta şi igloo-uri.

Urban Dada
Urban Dada – soft opening pe 1 octombrie 2022 la noua lor locație, pe Nicolae Bălcescu 2 (la parter TNB, intrare prin spate, pe Tudor Arghezi).

Atelierul de tarte #2
Dacă vă plac tartele de la Atelierul de Tarte, să știți că le puteți găsi într-o nouă locație, Atelierul de Tarte cu număru doi – pe str. Benjamin Franklin 9, lângă Ateneu, de pe 19 septembrie.
PS nu mai comunică pe Facebook de ceva vreme, îi găsiți pe Instagram.

Zexe Zahana
Zexe Zahana Gastronomică s-a redeschis într-o nouă locație, pe bd. Aviatorilor nr. 40 (restaurantul din strada Icoanei s-a închis).
Printre altele, mizilicuri și antreuri, tuslamale, pastrame, specialități măcelărești, fripturi pe jar și câte și mai câte românisme în bucate, meniul îl găsiți pe site.

Cișmigiu – Bistro La Etaj

S-a redeschis Cișmigiu – Bistro La Etaj pe bd. Regina Elisabeta 38. Într-o vreme era la mare trecere pe Instagram să ai poze acolo (farfurii roz, perete roz, pian roz, viața în roz), eu nu am ajuns până acum.

De Corina blog recomandări locuri noi în București, restaurante brutării bistrouri cu mâncare bună

Credit foto: Grain Trip – Escargot sărat cu kimchi, brânză Cheddar, roșii uscate

De prin meniuri

E rumoare pe Vasile Lascar 21, s-a întors lumea din vacanță, cât ai zice… Pickles. Toamna poate să înceapă cu un sandviș rotofei cu mult unt, poate un ,,Gălbiori grilled cheese’’


Stați cu ochii pe Grain Trip în weekenduri, fac tot felul de minunății, bineînțeles, în ediții limitate.
Cum a început septembrie au apărut în vitrină: Escargot sărat cu kimchi făcut în casă, brânză Cheddar şi roşii uscate plus Gomboți cu prune poşate în vin de Porto, fierți în apă cu flori de portocal şi tăvăliți prin pesmet crocant aromatizat cu cafea şi zahăr de cocos. Aoleu, ce să mai zici?

Evenimente

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica, proiect Cronicari Digitali

Muzeul Național al Țăranului Român (pe Monetăriei 3):  9-11 septembrie Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica, proiect Cronicari Digitali. De la ateliere și demonstrații pentru copii ȘI adulți la producători și mesteșugari locali, dezbateri, muzică, film, DJ și tot așa.

Bineînțeles au fost și ,,puse în practică’’ rețete culese de pe Via Transilvanica, rețete curatoriate de Ciprian Muntele și Cosmin Dragomir: Ciorbă de sfeclă roșie cu afumătură dreasă cu smântână, Tocăniță de hribi cu tarhon, lângă o mămăligă cu cartofi, Sarmale cu cartofi copți în oală de lut, Ciolan afumat și îmbătat în baie de vin cu bere și desert lichiu. Plus ateliere meșteșugari (sticlari, opincari, producători de teracotă/ cahle etc.), dezbateri și întâlniri cu mici producători.


Duminică, 2 octombrie 2022 – Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România (prima duminică din octombrie) – să serbăm cum se cuvine!
Inițiatorii legii, Cosmin Dragomir, Chef Nico Lontras și Cezar Ioan organizează la Casa Timiș, al treilea an consecutiv, un eveniment cu meniu în care produsele locale sunt puse în valoare. Am fost și eu prezentă anul trecut la eveniment și anul acesta zic prezent.
Sper să auzim de cât mai multe locuri cu meniuri sau feluri de mâncare/ deserturi dedicate acestui eveniment!

Weekedul 17-18 septembrie 2022 se aniversează 563 ani de existenţă a capitalei și au loc numeroase evenimente sub umbrela „Zilele Bucureştiului” printre acestea și:
▪️ Bucharest Jazz Festival 2022 (la Combinatul Fondului Plastic, în zona Romexpo, str. Băiculești 29). Accesul la evenimente este liber.
▪️ Străzi deschise – Promenadă urbană (Calea Victoriei).
▪️ Dâmbovița Delivery 2022 (Timpuri Noi – Mihai Bravu) – sporturi nautice pe Dâmbovița și peste 30 de spectacole, ateliere și activități culturale & sportive pentru cei mari și cei mici.
Nod Makerspace – food trucks în zonă, şi Hala Mahala Bucharest & Burger Van.

– Pe 17-18 septembrie are loc și Bucharest Street Food Festival – Autumn Edition, cu food truck-uri pe bd. Kiseleff, între orele 11:00 – 23:00.

– Local Craft Beer Fair – ediția a doua la Kraft Market (în spate la hotel Novotel, pe str. Matei Millo 8-10), un eveniment organizat de Asociatia Producatorilor de Bere Artizanală.


Pe 1-2 octombrie, pe străduțele frumoase din Cotroceni e sărbătoare: Bazar de Cotroceni în tot cartierul. Peste 30 locuri food & drinks și muuuulte activități. Au și o hartă online (Google maps) cu detalii, citiți info și pe Incotroceni.

Poftă bună la explorat gusturile orașului, ținem aproape!

De Corina Blog recomandă locuri nou deschise București Restaurante Chefs

Chef Nico Lontras, din meniu Ziua Gastronomiei la Casa Timiș, credit: De Corina Blog 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Citește și articolele cu noutăți din gastronomie din lunile august și iulie 2022.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Și, pentru un plus de inspirație, dacă îți plac noutățile din gastronomia românească, citește și ,,Meniu de București”, pe blog, aici – articole care acoperă aproximativ un an, între 2021-2022, informații grupate pe intervale de două-trei luni.