10 locuri în București pe care să le testezi în 2023, deschise anul trecut

Așa cum mă știți, bat Bucureștiul în lung și în lat, în cruciș și în curmeziș, în căutare de gusturi și arome, oameni și experiențe și mă dau în vânt după locuri noi. Cuvinte de ordine: testez, testez și testez. Explorez cât mă țin puterile și mă suportă prietenii.

Din ,,cercetările de pe teren” de anul trecut am ales zece locuri (și câteva în plus, rotunjiri din condei) care merită atenție și pe viitor. Locurile de mai jos nu sunt luate de prin colțuri de internet (pe criteriul că sună bine numele, meniul etc.), ci le-am trecut pragul, la propriu, și am mâncat la fața locului.

Ordinea este alfabetică  locurile sunt diferite, nu încape vorbă de nicio comparație, este o listă, nu este vreun top.

Am făcut un platouaș cu locuri cu bunătăți diverse, să aveți de unde să vă inspirați: un restaurant japonez, unul nepalez și unul asiatico-internațional, un loc de pizza, o terasă urbană, un locșor de brunch, o cafenea sprâncenată cu design frumos, două panini bar, primul wine bar cu vinuri naturale de pe aceste meleaguri dar și alte locuri cu vin.

Articolul nu este sponsorizat de niciun brand, ci este un subiect curatoriat de autoarea blogului.

Dacă îți plac locurile noi, semnalez lună de lună ce apare nou în oraș, citește ultimul calup de vești din gastronomie (am chiar și informații în premieră): Ce mai găsim bun prin oraș? martie 2023 (veștile în oraș sunt multe, în selecție intră doar cele care se califică criteriilor).


1. Centrale Pizza, pizza musai de testat

Încă un loc cu pizza în București? Da, și ce să vezi, deja în topul multor târgoveți de București.

Pizza napoletana contemporanea – ingrediente premium, aluat bun-bun cu creştere lentă, cuptor special (cu tradiție de 44 ani în construirea cuptoarelor de pizza napoletană) și oameni cu atenție la detalii. Pe mine m-a cucerit Cicciolina: cu Mortadella, Fior di latte, Parmezan, fistic, ulei busuioc.
Spațiul e restrâns înăuntru (vreo trei mese) pentru eat&go și câteva zone de sprijin afară.

PS vă rog, nu mai aruncați marginile de la aluatul de pizza, prieteni, nu știu unde ați văzut dar #NuMaiFaceti! Vă zic, e semn rău, plus ghinion mare la ceas de seară – nu se lasă în farfurie marginile de la pizza!

Bine de știut, 1: poți cumpăra şi jumătate de pizza adică iei două jumătăți diferite și testezi mai cu elan.
Bine de știut, 2: există o mică chiuvetă unde te poți spăla frumușel pe mâini, chiar acolo sus în incinta micuță, eu zic ,,mi piace”, zic ,,love” pentru acest gest (iar vorbesc limbi străine, de la mâncare, ,,certo”)!

🔺Centrale pizza (meniul e pe site)
📍Calea Victoriei 122 (între Green Hours şi Velocitá)

Centrale pizza, recomandare De Corina Blog

credit foto: Centrale pizza, Diavola


2. Eshte – loc frumos, cinste cui îți trece pragul

De când s-a deschis, locul se bucură de mare ,,atracție în social media”: cafenea și concept store care celebrează designul și ,,talentul’’ românesc. De la cafea de specialitate Origo sau un pahar de spumant românesc premiat internațional Carassia, la tot felul de lucruri frumoase: ceramică Poemi, Atelierul cu Lemn, bijuterii Carla Szabo, haine Les vacances d’Irina etc. și chiar un parfum inspirat de Constantin Brâncuși – by Createur 5 D’Emotions. Două ginuri făcute în România (Kaspers, Pușcălupi) și singurul Single malt făcut pe la noi și mai descoperiși voi și restul. Loc care invită la făcut poze în fiecare colțișor, parter și etaj.

🔺Eshte 
📍Str. Doamnei 15 (Centrul Vechi)

De Corina blog, locuri noi în oraș, recomandări

credit foto: Eshte (etaj)


3. Kraft Market  socializare, food&drinks și-o terasă urbană

În spatele hotelului Novotel de pe Calea Victoriei a apărut din vara lui 2022 o ,,terasă urbană’’, o curte printre blocuri. Adică? Un bar central, o scenă, un spațiu de joacă pentru copii și patru bucătării internaționale în niște căsuțe. Smokăreală (Texas barbecue, slow cooked in smoker), Hushimo – asiatic, Nahuas Tacos, Meana Macedonian Kitchen (cu un fel de pide la cuptor).

Pe scurt: poziționare în centru, loc de de stat la un pahar de vorbă cu prietenii și street food.
Loc bun şi pentru familii cu copii, spațiul are un mic loc de joacă. Când e vreme rece, sunt și igloo-uri.

🔺Kraft Market
📍Matei Millo 8-10

Kraft Market De Corina Blog terasa urbana

credit foto: Kraft Market 


4. Machhapuchhre  restaurant nepalez 

Dacă vrei să citești în detaliu despre feluri mâncare, meniu, cum arată, unde îl găsești etc. am scris aici pe larg:
Alertă de mâncare nepaleză. După Aditi’s, un nou restaurant: Machhapuchhre, pe Titulescu.

Zic și pe scurt: Mâncare nepaleză gătită de nepalezi. Bucătăria e apropiată de cea indiană, dar există și feluri specifice nepaleze. Meniu cu feluri vegetariene, dar și carne pui, porc, oaie și câteva cu fructe mare/ creveți. Încercați Momo (colțunașii lor pot fi făcuți la abur, prăjiți, ori în supă), Plăcințelele prăjite Samosa și specialitățile Machhapuchhre Matka Mutton sau Korma (un fel de tocănițe cu carne, legume și sos cu multe condimente gătire lentă la cuptor, în vase de lut). Au și Panipuri, Chow mein (variantă de stir fried noodles) or Curry.

🔺Machhapuchhre
📍Nicolae Titulescu 81-87

restaurant-nepalez-Machhapuchhre, De Corina Blog

credit foto: De Corina blog, restaurant Machhapuchhre


5. Mosto – Natural Wine Bar & Bistro

Pentru iubitorii de vinuri, iată că a apărut primul wine bar din România cu vinuri naturale, exclusiv. Cine este curios să exploreze acest ținut, locul este aproape de Universitate, str. C.A. Rosetti. Majoritatea sunt etichete internaționale, dar am văzut de pe plaiurile noastre crama artizanală Agape – artă și natură (din Silagiu, Timiș).

Tocmai ce am fost de curând la o degustare cu pairing de vinuri naturale (în altă parte), ce să zic – vinurile sunt extrem de diferite (unul față de altul), este un întreg univers, iar experiența mea a fost și cu da și cu ba, după caz, după licoare, mai testez.

🔺Mosto 
📍Str. Nicolae Filipescu 61 (aproape de Universitate)

Mosto Natural Wine Bar & Bistró, De Corina blog

credit foto: Mosto Natural Wine Bar & Bistro


6. Ou_București – breakfast, bruch și oameni faini

Primul Ou_București s-a deschis cândva în timpul pandemiei, la Piața Rosetti. În 2022 a apărut unul nou, mai mare, și mai frumos și mai devreme acasă, lângă Sala Radio. Meniul este foarte scurt și are la bază ouă – este un loc pentru mic dejun, brunch, prânz. Ehhh, dragii moșului, de data aceasta și cu surprize, și Maritozzo în meniu și, când și când, apare Ramen (un pop-up semnat de Sanki Ramen aka Andrei Isac, urmăriți în social media când anunță). Maritozzo este în variantă sărată și dulce. Și nu uităm de cafea, păi nu avem cum.

Terasă mică în spate, cu aproximativ zece mese.

Și-un strop de informații:

Maritozzo e un desert ce provine din Roma. Mai exact, aluat dulce copt (dospit cu drojdie, tip brioche), la mijloc cu frişcă și cu zahăr pudră deasupra, în varianta clasică (de aici încolo, variații cât cuprinde). Nu, nu e însiropat. Cuvântul provine de la ,,marito” = soț (italiană). Se pare că în sec 19 era tradiția ca în prima vineri din martie domnii să ceară în căsătorie domnițele, ascuzând inelul într-un Maritozzo! Pe 1 decembrie restaurantele din Roma serbează Ziua Maritozzo.

🔺Ou_București (nu fac rezervări)  
📍Berthelot 86 (lângă Sala Radio)

Ou Bucharest, recomandare De Corina blog, brunch București

credit foto: De Corina blog, Maritozzo variante dulci


7.  Panini Bar  Aici o să vă zic două, nu unul, să rupem nițel ritmul. Cum să vă spun, anul trecut, ,,m-au urmărit”, mi-au tot ieșit în cale, locurile tip Panini bar, proaspăt deschise.

Frescoloco – hai la panini și-un pahar de vin
Frescoloco își zice ,,autentico panino Toscano’’ – folosește ingrediente italiene (toate expuse în vitrină) iar Foccacia și Schiacciata sunt făcute în brutării artizanale din oraș (Casa del Pan și Grano). Eu m-am cam îndrăgostit de Foccacia, ce să-i faci, oameni suntem.

Deschis în septembrie 2022 pe Lipscani 3 (aproximativ vis-a-vis de Energiea și Pâine și vin), spațiu mic înăuntru (cu câteva scaune înalte la o tejghea, la geam) iar afară, pe trotuar, patru-cinci mese, lângă parcare. Bineînțeles, puteți lua panini și la pachet.

Pairing pentru socializare: un panini cu un pahar de vin (au o colecție de vinuri italienești), Prosecco sau cocktails. Au și platouri carni e formaggi, ciao!

🔺Frescoloco
📍Str. Lipscani 3

Frescoloco panini bar Bucuresti De Corina blog recomandare

 crediti foto: Frescoloco panini bar 


Mano Bocca  panini bar și design frumos cu miiii de spice
În septembrie 2022 s-a deschis în Floreasca și ,,Mano Bocca: Coffee • All day Panini • Antipasti • Pasta • Cocktail Bar”. Ingrediente italiene, cu Schiacciata (flatbread de Toscana) făcută de ei, la fel și sosurile, pregătite in-house.

Probabil ați văzut deja multe poze, locul este mega ,,Instagramabil”, cu design: printre altele, plafonul are 150.000 spice de grâu. Am aflat că cineva a stat de dimineață până seara și a așezat în plafon spice fir cu fir, adicăăă timp de 16 zile, aoleu, ce să zici! Terasă mică pe o latură a clădirii.

Grijă mare la vedetele care apar în zonă, sunt pățită, nu vă zic cine a stat la masa de alături la prima mea vizită, sau poate ghiciți, de pe la tv, ăăă?

🔺Mano Bocca
📍str. Banu Antonache 51 (Floreasca)

De Corina Blog, locuri noi București, panini Mano Bocca

credit foto: De Corina Blog – Mano Bocca


8. Rual primul apro bistro

Un concept nou, de aprozar și bistro în același loc, cu meniu internațional, cu precădere asiatic.

Am mai scris, recomand Rual celor la început de drum în explorarea bucătăriei asiatice, un loc prietenos, în această privință. Chef Laurențiu Hairadin aduce gust în bucate și mereu vine cu ceva nou, schimbă meniul la câteva luni. Loc bun și pentru iubitorii de carne dar și pentru vegetarieni. Și iubitorii de vinuri românești. Și, nu uitați, după masă, puteți pleca acasă și cu legume și fructe or produse de la băcănie. Cum ar veni și la bistro și la cumpărături, ce oameni, ce eficiență!
Loc cu design modern, terasă spațioasă în spate, printre blocuri.
Și un PS – pentru cei sensibili la subiect, porțiile sunt generoase la Rual.

🔺Rual primul apro bistro (meniul e pe site)
📍Mihai Eminescu 114-116

Rual apro bistro, De Corina blog

credit foto: De Corina blog – Rual apro bistro: Vietnamese rolls


9. Ruka Izakaya – restaurant japonez

A apărut în peisaj, în zona Floreasca în iulie 2022. Chef și proprietar al restaurantului este Cătălin Petrescu, probabil îl știți de la Argentine Steak & Sushi, unde a lucrat anterior.

Recomand, bineînțeles, sushi – găsiți multe surprize, și cu carne de vită (Wagyu) și cu caviar, foie gras și trufe. Chef-ul este pasionat de trufe locale, așa că, aveți șansa să vă bucurați aici de gustul trufelor de sezon, românești.

Și, dacă mai sunt în meniu, luați și un starter cald, Wagyu wonton (colțunași umpluți cu Wagyu) cu sos de soia și trufe, este o explozie de arome!

Locul are un vibe urban (vezi și prima poză din articol), uneori, muzica ritmată are volumul nițel mai sus de medie.

Actualizare luna mai 2023: Chef Cătălin Petrescu nu mai face parte din proiect.

🔺Ruka Izakaya (meniul e pe site)
📍Calea Floreasca 111 (Agora Floreasca)

Ruka Izakaia, De Corina blog recomandare restaurant japonez

credit foto: De Corina blog, Ruka Izakaya – Wagyu Wonton


10. Iar la final, bonus, nu unul, ci două locuri, două wine-bars mititele deschise în 2022:

La Spritz – noroc, cu 50 vinuri românești la pahar ACTUALIZARE: Locul s-a închis.

Deschis în iunie 2022 în Centrul Vechi, pe str. Franceză 46-48 – șprițuială urbană cu vinuri românești de care se îngrijește somelier Andrei Popa (pe care îl știți de la fostul Anika restaurant sau poate proiectul lui cu abonamente de vin – Dor de vin).

Loc mic-mic (cu câteva butoaie albe cu dungi turcoaz or galben, așezate în față, pe piatra cubică) dar pus pe fapte mari, cu peste 50 vinuri românești în program, toate la pahar, alese cu atenție. Au și cocktailuri, și clasice – Aperol și Bicicletta dar și rețete proprii de ,,spritzuri” cu siropuri artizanale și spumant românesc. Puteți lua băuturile și la pachet, to-go. Hai cu socializarea sau cum zic ei ,,Be a Zebra in a Field of Horses’’.

🔺La Spritz
📍str. Franceză 46-48 (Centrul Vechi)

La Spritz, De Corina Blog

credit foto: La Spritz

LOVA Wine Bar – Actualizare luna septembrie 2023: locul s-a închis.
S-a deschis chiar în ianuarie 2022 – wine bar cu vinuri din Franța, Spania, Italia dar şi Bulgaria, Georgia, Republica Moldova şi România. Locul este mic, prietenos, cu lumânări, oglinzi vintage şi flori proaspete ici-colo. Sloganul zice ,,Unexpected friends” adică mai mult ca sigur că te împrietenești cu cineva când mergi acolo, oare? Au și o terasă amenajată, lângă trotuar.

🔺LOVA Wine Bar 
📍Str. Benjamin Franklin 9 (lângă Ateneu)

De Corina Blog, Corina Dima recomandări

credit foto: De Corina Blog

Și, închei cu tradiționala urare: spor la explorat gusturile orașului!

Scrie-mi, dacă ajungi la vreun nume din listă, dacă ți-a plăcut or ba. Iar dacă afli de alte locuri cu zvâc și gust-bun în urbe, lasă-mi două vorbe, să dăm bucuria mai departe și să încurajăm ce este fain. Ne vedem prin oraș!




Copyright – Textele, pozele și ideile prezentate pe acest blog pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (marcați paragraful citat, nume blog + link blog). Oameni buni, nu mai luați cu copy-paste.


,,De Corina” este un blog cu opinii personale rezultate în urma unor experiențe personale desfășurate într-un timp dat. Posibil ca tu să fi avut o altă experiență și respectăm dreptul la opinie. Suntem diferiți, experimentăm diferit lucruri diferite (timp, loc etc.) și, de fapt, asta-i frumusețea.