Introducere în design interior: 7 principii de ținut minte
În luna august 2023 am participat de un atelier de design interior la Fundația Calea Victoriei.
Cursul a fost condus de lector Adriana Maria Popescu, cu o experienţă de peste 20 de ani în design interior, atât în România cât şi Italia.
Ce afli la un astfel de curs? Ce tip de informații? Cât de interactiv este? Care este nivelul de detalii și abordarea? Informații teoretice și/ sau pratice? Dar oare chiar te vei simți confortabil să le pui în practică? Afli despre multe resurse sau găsești doar inspirație? Cam așa ,,sună’’, probabil, întrebările în jurul unui astfel de subiect.
Încerc să vin cu câteva răspunsuri, după parcurgerea a patru întâlniri, curs design interior
Atelierul este o introducere în designul interior. Chiar dacă esti la început de drum sau ești preocupat de această temă și ai deja câteva noțiuni de design, un astfel de curs ,,face ordine’’ în informații și ,,te pune pe un făgaș’’. Cu ajutorul noțiunilor teoretice dar și multe exemple practice și discuții în jurul lor.
Un fel de definiție a design-ului interior
Mi-a plăcut foarte mult partea de definire, cu o abordare atât de firească, naturală.
Designul interior pleacă de la nevoile și filosofia de viață a persoanei care stă într-o locuință. Ambientul sau casa trebuie să îl facă pe cel care locuiește acolo să se simtă bine. Există reguli de design dar, în primul rând, contează personalitatea omului care locuiește în acea casă.
Designul interior este estetică dar, cel dintâi funcționalitate. Cu alte cuvinte, designerul creează estetică din partea de funcționalitate. O casă nu este precum un muzeu sau făcută pe placul cuiva (designer, rude, părinți etc.), ci ar trebui să răspundă exclusiv nevoilor și dorințelor proprietarului său. Pe scurt ,,omul trebuie să se simtă bine în casa lui.’’
Care au fost subiectele prezentate
În cadrul cursului, discuțiile au pornit de la: Stiluri ale designului de interior, Ergonomie și mobilier, Punct Focal, Culoare, structura și lumină, Cum realizam un Moodboard.
Am trecut în revistă (cu discuții la scenă deschisă, în jurul unor fotografii) mai multe stiluri printre care și: nordic, industrial, minimalist, clasic, tradițional, eclectic, farm-house, retro (vintage), art-deco, mediteraneean (care are variații de la țară la țară Grecia, Italia, Spania etc.), mid-century, chalet, chabby chic, Provence, French-country, Japandi (o combinație dintre designul scandinav și cel nordic) etc.
Subiectul luminii a fost plin de detalii practice și am aflat perspectiva locuințelor moderne, cu jocuri între lumină rece-caldă-neutră. Se pare că, la modul ideal, este bine să existe trei puncte diferite de lumină într-o încăpere, pe care să le poți acționa diferit. O discuție extrem de interesantă a fost în jurul apartamentelor comuniste unde (de cele mai multe ori) singura sursă de lumină înseamnă cea de pe plafon (o lumină care aduce o perspectivă obositoare, se pare).
La finalul cursului am rezolvat, individual și o temă ,,practică’’: am primit un plan al unui apartament pe care a trebuit să îl ,,mobilăm” și am prezentat opțiunile proiectului. A fost foarte util, atât exercițiul în sine dar mai ales discuțiile care s-au ridicat în jurul fiecărui plan în parte.
La categoria ,,parte practică”, am primit chiar și liste cu recomandări de furnizori, pe categorii: mobilier interior/ exterior, ceramică, sanitare, corpuri iluminat etc.
Ar fi un demers anevoios să încerc să fac un rezumat a patru întâlniri (cu informații și povești în jurul acestor subiecte generoase), discutate într-o atmosferă relaxată, cu atâtea exemple și situații practice.
Dar las aici câteva principii faine, numai bune de păstrat!
Sunt câteva idei, noțiuni, concepte din cadrul cursului:
1. Less is more. Mai puțin înseamnă întotdeauna mai mult. Sau nu încărcați inutil spațiul.
2. Simetria dă impresia de relaxare.
3. Numerele impare sunt ,,atractive’’ ochiului. Fiți atenți când așezați elemente de decor, obiecte de iluminat, tablouri etc., mergeți pe numere impare.
4. Orice încăpere trebuie să aibă un punct focal.
Punctul focal este un loc dintr-o cameră unde privirea ,,se relaxează” și ne asigură că spațiul are o ordine și funcționalitate. Este un element deosebit care atrage sau polarizează atenția Poate fi un obiect frumos din încăpere (un tablou, o masă etc.) sau poate fi o zonă, un colț al ei. Ca excepție, în cazul stilului eclectic, vorbim de mai multe astfel de zone, ,,puncte de interes”.
5. Spațiile de depozitare e un subiect musai de rezolvat, trebuie să existe fără doar și poate.
6. Iluminatul sau lumina ar trebui să ocupe primul loc în amenajarea unei case – are capacitatea de a crea armonie între toate elementele unui spațiu. Lumina este de două tipuri: ambientală și functională.
7. Regula 60-30-10
Alegerea celei mai potrivite combinații de culori nu este întotdeauna un proces simplu. Dar, mai important, este raportul dintre acestea – cum punem în valoare o culoare principală a unei camere (folosită în proporție de 60% ) și două secundare (utilizate, recomandat, în proporții de 30%, respectiv 10%).
Foarte multe dintre aceste principii se pot aplica și la alte domenii. Unul dintre cele mai apropriate domenii de design-ul interior pare a fi cel al designului vestimentar.
Și un îndemn foarte frumos de la curs este acela de a ne cultiva preocuparea, ,,cultura vizuală’’. Adică să păstrăm mereu ochiul ,,antrenat’’ și curiozitatea și să vedem cât mai multe materiale din lumea vizuală, fie online, fie fizic. De la magazine, show-rooms, expoziții de artă etc. Și să ne întrebăm permanent, de ce ne-a plăcut un spațiu și de ce nu. Astfel, păstăm în dinamică procesul de învățare, asimilare, înțelegere și automat dezvoltare și creativitate.
Ideea de a avea cultură a …… completați voi cu orice, este, de fapt, valabilă în orice zonă (cultură gastronomică, muzicală, artistică, cinematografică etc.) este un îndemn sănătos pentru orice domeniu. Faptul de a păstra curiozitatea trează și procesul de învățare pe ,,modul on”, la orice vârstă, le consider cheie în procesul de adaptare și evoluție, pentru fiecare dintre noi.
M-am bucurat de colegi simpatici și implicați la curs, cu vârste diferite, de la 16 ani în sus, care proveneau din domenii diverse și cu motivații de participare, la fel diferite. De la cei cu gânduri de reconversie profesională, la cei care își cresc un hobby, la unii curioși să înțeleagă ce implică domeniul (și dacă li se potrivește) sau oameni ,,practici” dornici să se înarmeze cu informații și să treacă la fapte, să schimbe înfățișarea unor case etc.
De acum înainte, cu siguranță, voi privi cu alți ochi orice spațiu, inclusiv cum arată restaurante, bistrouri, cafenele (poate chiar și partea de plating din farfurii) și alte locuri care îmi vor ieși în cale.
Recomand să pășiți pe ,,terenuri” vechi, puțin știute sau poate neumblate, dar care vă atrag, care vă stimulează curiozitatea sau creativitatea.
Mulțumesc frumos, Fundația Calea Victoriei, pentru o școală de vară cu informații din belșug și multă inspirație!
Credit foto: Pexels și Canva elemente board