Festival Enescu 2023: recomand 11 concerte la Sala Palatului (mai sunt bilete)
După cum ați aflat deja, între 27 august – 24 septembrie 2023 (timp de aproape o lună!) are loc Festivalului Internațional George Enescu.
Festivalul se desfășoară o data la doi ani și, nu trebuie să mai menționez, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din țară, dar și la nivel internațional.
Tema ediției din 2023, cu numărul 26, este ,,Generozitate prin muzică” iar concertele și evenimentele au loc în București și în 16 orașe din țară.
În cifre, festivalul de anul acesta înseamnă peste 120 de concerte, prezența a peste 3.500 muzicieni, peste 40 de orchestre din 16 țări. Mulți dintre cei care urcă pe scenă sunt printre cei mai renumiți muzicieni ai momentului, la nivel internațional (soliști, dirijori, orchestre). Pe lângă concerte, Festivalul Enescu înseamnă însă și conferințe, expoziții și multe alte evenimente conexe.
Din noutățile ediției 2023:
- Seria Concerte pentru familii şi copii – este sold-out însă, de multă vreme. Sunt 4 concerte care au loc la Teatrul Odeon pe 3, 10, 17 şi 24 septembrie.
- Piaţa George Enescu revine între 17-24 septembrie 2023: vor avea loc concerte în Piaţa Enescu (parcarea din zona Ateneu). Vor fi peste 800 de locuri disponibile la concerte outdoor, cu acces gratuit. În momentul publicării articolului nu erau anunțate detaliile, dar urmăriți site-ul oficial.
- Seria orchestrelor româneşti (sunt prezente câteva orchestre din întreaga țară), concerte care au loc la Sala Radio.
Recomandări/ bilete disponibile, concerte la Sala Palatului
În perioada aceasta am tot primit întrebări despre recomandări concerte în cadrul festivalului – și uite-așa am pus cap la cap mai multe detalii, o listă cu informații pe scurt, ,,practice” (nume orchestre, dirijori, lucrări, link-uri bilete) pe care o împărtășesc și cu voi. În cazul în care nu aveți timp sau nu reușiți să vă descurcați în programul festivalului și alte cele, sper să vă ajute.
Mai jos este o selecție de 11 concerte susținute de orchestre internaționale, la care mai găsiți bilete. Concerte se încadrează în categoria ,,Seria Mari Orchestre ale lumii’’ care au loc la Sala Palatului. Concertele încep la ora 19:30 sau 20:00.
Criteriile după care am făcut selecția sunt subiective, țin cont atât de numele ansamblurilor dar și de dirijori și soliști (majoritatea muzicienilor i-am mai văzut pe scena Festivalului Enescu, din 2001 de când am bucuria să particip la acest eveniment special) precum și lucrările prezentate. Întregul program al festivalului îl găsiți pe festivalenescu.ro
Bine de știut: fiecare dintre aceste orchestre susține două concerte în seri consecutive în București – cu program diferit/ alt repertoriu. În cazul în care sunteți interesați să ascultați o anumită orchestră, puteți urmări site-ul festivalului ca să aflați detaliile concertului din cealaltă seară.
Și, un lucru special: fiecare dintre aceste orchestre renumite interpretează, cel puțin, o lucrare semnată de George Enescu, în una dintre cele două seri când urcă pe scena festivalului. Majoritatea concertelor selectate de mine, au și lucrări de Enescu.
Organizatorice: prețul unui bilet la concertele de la Sala Palatului variază, în funcție de categorie, între minim 100 lei și până la 250 lei. Pentru copii și pensionari, costul unui bilet este de 70 lei. (Prețurile biletelor variază la celelalte săli unde au loc concerte, Ateneu, Sala Radio, Sala Auditorium etc.)
Partenerul oficial care este autorizat să vândă bilete pentru Festivalul este Eventim. Am adăugat link-ul direct către bilete în dreptul fiecărui concert menționat mai jos.
În cazul în care nu reușiți să ajungeți la Festivalul Enescu, să știți că sunt 62 concerte care se transmit online – atât live, dar înregistrările sunt disponibile și timp de 12 ore online, lista tuturor concertelor aici.
Un pic despre organizarea festivalului de anul acesta: În anul 2023 directorul artistic al Festivalului Enescu este dirijorul Cristian Măcelaru (din istoricul de până acum, directorii artistici conduc, ca obicei, câteva ediții ale festivalului). Tot de anul acesta noul director executiv al festivalului este Cristina Uruc (manager interimar Artexim – instituţie a Ministerului Culturii care organizează Festivalul Enescu din anii 1990). Anterior, timp de treizeci de ani funcția de director executiv al Festivalul Enescu a fost deținută de Mihai Constantinescu, cum spun mulți, ,,sufletul festivalului”, cel care a construit relații trainice cu muzicieni, ansambluri renumite și impresarii acestora. De altfel, mare parte a numelor pe care le aplaudăm anul acesta au fost stabilite cu mulți ani înainte (probabil, 80-90% din program era gata din anul 2021). La un astfel de nivel, negocierile și semnarea contractelor cu artiștii de un așa calibru înalt, se întâmplă cu mulți ani înainte. Cam așa stau lucrurile în partea de organizare la nivel internațional, un pic din culise (acum ceva ani am făcut parte din echipa de organizare Artexim la două ediții ale festivalului, o bucurie și onoare, totodată). Apoi drumurile mele s-au mai intersectat cu cele ale festivalul, în alte roluri, de câteva ori, dar acestea sunt alte povești din prietenia noastră.
1. London Symphony Orchestra (LSO)
Miercuri, 30 august 2023, ora 20:00, bilete.
Dirijor: Sir Simon Rattle
Program:
Mahler – Simfonia #9.
_______________
2. Tonhalle-Orchester Zürich
Luni, 4 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Dirijor: Paavo Järvi
Violoncel: Andrei Ioniță
Program:
Honegger – Pacific 231. Mișcare simfonică
Enescu – Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră
Dvořák – Simfonia #9, Din lumea nouă.
_______________
3. Israel Philharmonic Orchestra (IPO)
Joi, 7 septembrie 2023, ora 19:30, bilete.
Dirijor: Lahav Shani
Pian: Alexandre Kantorow
Program:
Enescu – Rapsodia română # 1
Prokofiev – Concert #2 pentru pian și orchestră
Brahms – Simfonia #1.
_______________
4. Gothenburg Symphony Orchestra/ Göteborgs Symfonike
Vineri, 8 septembrie 2023, ora 19:30, bilete.
Dirijor: Gustavo Gimeno
Vioară: Alena Baeva
Program:
Ligeti – Concert Românesc
Enescu – Capriciul Român pentru vioară și orchestră (finalizat postum de Cornel Țăranu)
Ceaikovski – Simfonia #4.
_______________
5. Wiener Philharmoniker
Duminică, 10 septembrie 2023, ora 19:30, bilete.
Dirijor: Jakub Hrůša
Pian: Igor Levit
Program:
Brahms – Concertul #2 pentru pian și orchestră
Dvořák – Simfonia #8.
6. Orchestra Operei de stat Bavareze/ Orchester der Bayerisches Staatsorchester
Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Dirijor: Vladimir Jurowski (a fost unul dintre directorii artistici ai Festivalului Enescu)
Pian: Yefim Bronfman
Soprană: Louise Alder
Program:
Wagner – Preludiul operei Tristan și Isolda
Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră
Mahler – Simfonia #4.
_______________
7. Hungarian National Philharmonic Orchestra
Luni, 18 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Dirijor: Charles Dutoit
Pian: Martha Argerich
Program:
Enescu – Fantezie pentru pian și orchestră
Prokofiev – Concert #3 pentru pian și orchestră
Berlioz – Simfonia fantastică.
_______________
8. Orchestre National de France
Joi, 21 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Dirijor: Cristian Măcelaru
Vioară: Augustin Hadelich
Program:
Boulez: Notations I-IV & VII
Dutilleux: Concertul pentru vioară și orchestră L’Arbre des songes
Stravinski: Le Sacre du printemps.
_______________
9. Orchestre National de France
22 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Concert susținut de Orchestra Națională a Franței, Orchestra Română de Tineret și Corul Filarmonicii George Enescu.
Dirijor: Cristian Măcelaru
Pian: Kirill Gerstein
Program:
Rahmaninov: Concert #2 pentru pian și orchestră
Enescu: Simfonia #3
Enescu: Rapsodia română #1.
_______________
10. Concertgebouw Orchestra (Amsterdam)
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, ora 19:30, bilete.
Dirijor: Klaus Mäkelä
Pian: Yuja Wang
Program:
Debussy – Preludiu la după-amiaza unui faun
Ravel – Concertul pentru mâna stângă
Ravel – Concertul în sol major pentru pian și orchestră
Debussy – Marea, trei schițe simfonice pentru orchestră.
_______________
11. Concertgebouw Orchestra (Amsterdam)
Duminică, 24 septembrie 2023, ora 20:00, bilete.
Concertul de închidere a Festivalului Internațional George Enescu este susținut de Concertgebouw Orchestra din Amsterdam alături de Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio din București.
Dirijor: Klaus Mäkelä.
Mezzosoprană: Jennifer Johnston.
Program:
Enescu – Uvertura de concert pe teme populare românești
Mahler – Simfonia #3.
Audiție plăcută, ne vedem la concerte!
_______________
foto 1: Cătălina Filip
foto 2: Andrada Pavel
foto 3: De Corina blog. Am surprins o fotografie istorică: domnul Mihai Constantinescu care este prezent în sala de concerte, Sala Palatului, la Concertul de deschidere Festival Enescu, pe 27 august 2023 (cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Cristian Măcelaru, solist – violoncel Gautier Capuçon). Timp de 30 ani, domnia sa, fostul director al festivalului, a stat exclusiv în culisele sălilor de concerte, niciodată nu a fost prezent în sală. Fără cuvinte.