Jazz proaspăt la Cluj, la Jazz in the Park 2023
Ediţia cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaţionale şi româneşti, majoritatea reprezentanţi ai jazzului contemporan, dar şi câteva legende ale industriei.
Timp de trei zile, între 1 și 3 septembrie 2023, Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca a fost casa muzicii, la Jazz in the Park 2023, ediție ajunsă la numărul 11.
Dacă ar sta cineva să calculeze orele, minutele și secundele de muzică: ce înseamnă trei zile, aproximativ 50 nume (muzicieni, trupe și DJ), cinci scene, concerte care începeau la ora 14 și se terminau târziu în noapte, ar rezulta ceva impresionant.
Nu luăm însă în discuție cifrele (cu toate că nu sunt deloc de neglijat), ci mai degrabă vom face un tur despre subiecte ce țin de artiști, atmosfera festivalului și activitățile care s-au construit în jurul muzicii de pe scenă.
E complicat spre imposibil să cuprinzi nenumăratele informații și detalii implicate într-un eveniment de o așa amploare. Voi pune lupa însă pe câteva nume din avantgarda jazului contemporan (prezente cu vârf și îndesat la această ediție), trupe și artiști care mi-au atras atenția în mod deosebit. Dar voi povesti și despre alți muzicieni și ce s-a mai întâmplat la festivalul din Cluj.
În loc de intro. Un pic de atmosferă – jazz outdoor, copii și căței. Un festival de muzică live în aer liber, are, fără doar și poate, un farmec aparte. Unde mai pui că muzica este jazzul și deja așteptările sunt trasate. Iar spațiile deschise, curțile și căsuțele vechi din Muzeul Satului care primesc oaspeți, construiesc un cadru de basm, cu atmosferă primitoare și prietenoasă. Vechiul și noul împreună, tradițiile și jazzul braț la braț.
În ceea ce privește audiența, la Cluj jazz-ul se pare că este un magnet pentru toate vârstele (de la bebeluși purtați în brațe până la copii cu vârste mai mari) dar și pentru jucăușii lor prieteni blănoși.
Despre jazz la festival. Cuvântul ,,jazz’’ stârnește reacții diferite printre cei care nu prea îl cunosc. Unii sunt reținuți, se retrag sau ,,îl iau pe nu în brațe’’ – ca sperietura de necunoscut, când nu știi la ce să te aștepți. Dar, ce să vezi, Jazz in the Park înseamnă o ,,împrietenire’’ a jazzului cu multe stiluri muzicale, într-o zonă accesibilă. Ba, mai mult, line-ul de anul acesta a purtat acordurile de jazz în diverse zone contemporane, la intersecția cu muzica electronică, funk, hip-hop, spectacole cu proiecții video etc.
Dacă ediția anterioară, au fost în program mai multe numele cu notorietate (detalii aici: Și a fost Jazz in the Park 2022, ediția aniversară, 10 ani), anul acesta a adus pe scenă (și) multe nume noi, de pe scena contemporană.
Așadar, un bun prilej să descoperi nume noi și să actualizezi playlisturile de muzică.
Line-up bogat și variat, de la ,,nume grele’’ ale scenei internaționale la jazz de avangardă
Încep prin a menționa două legende ale muzicii internaționale prezente la Jazz in the Park, care, la 79 ani (culmea coincidenței, aceeași vârstă, percuție ambii!), încă urcă pe scene și susțin concerte cap-coadă cu multă energie și aduc inspirație în jur.
Nu ai cum să nu fii fermecat de Billy Cobham (a cântat alături de chiar Miles Davis!), care încă păstrează o tehnică și o atitudine impecabile. Solo-urile sale la baterie ne-au lăsat pe gânduri. Care o fi secretul? Poate chiar muzica!
Un moment în care Billy Cobham a cântat cu 4 bețe:
La fel, Mulatu Astatke (părintele ,,Ethio jazz’’/ Ethiopian jazz) care a construit magnetizante ritmuri africane trecând de la vibrafon la baterie și tobe africane, susținut de un band cu sonoritate amplă și strălucitoare de saxofon, trompetă și flaut. Exemplar și inspirațional, ce momente!
Continui impresiile de festival cu câteva nume noi care sunt de urmărit pe viitor. Am selectat din fiecare seară de festival câte un artist sau trupă din noul val, muzicieni care au susținut concerte creative, aducând un suflu nou prin atitudine, improvizații și felul în care au condus discursurile artistice.
Theo Crooker (concert 1 septembrie 2023, Backyard stage)
Dacă ediția trecută a Jazz in the Park ne-a răsfățat cu doi trompetiști de marcă, Erik Truffaz (cine își amintește, concertul lui a avut loc când ploua dar pajiștea era plină ochi, nimeni nu s-a clintit de acolo) și Avishai Cohen, nici anul acesta nu s-a lăsat mai prejos la capitolul trompetiști.
Pe numele întreg, Theodore Lee Croker este un trumpetist american (dar și compozitor, producător și vocalist), absolvent al Oberlin Conservatory of Music, aflat în plină ascensiune pe scena jazzului. Se pare că muzica este la el o moștenire de familie, bunicul său fiind trompetistul Doc Cheatham.
Theo Crooker a strâns deja câteva recunoașteri internaționale, având în palmares o nominalizare Grammy și trei nominalizări Echo Award.
Chiar dacă nu ai fi știut nimic despre trecutul său, îți dădeai seama de măiestria sa, urmărind naturalețea cu care schimba tempo-uri și registre, sunetele sale prelungi și ample cu o rezonanță impecabilă, sau din felul cum trecea (cu o aparentă ușurință) prin cadențe de virtuozitate, punctând elemente de soul, blues, hip-hop or groove.
Trompetistul Theo Crooker a fost acompaniat de pian și keyboards, contrabas și tobe (aici au fost câteva solo-uri extraodinare). Sau, concertul concentrat într-o sintagmă (cuvinte pe care mi le-am notat după ce i-am ascultat): ,,jazz bun, pentru cunoscători’’.
Mansur Brown (concert 2 septembrie 2023, Backyard stage)
La doar 26 ani, cu pregătire de muzică clasică, Mansur Brown este unul dintre muzicienii care atrage atenția pe scenele contemporane de jazz.
Născut în Londra, cu două albume la activ, a declarat într-un interviu că muzica sa nu se încadrează în vreun gen anume (,,genre-less’’). Ba chiar și-a făcut și propria casă de discuri, Amai Records, tocmai ca să își urmeze creativitatea și să facă lucrurile în stilul său.
Se pare că Mansur este multi-instrumentist (cântă și la flaut, saxofon, keybords chiar și cu vocea) dar instrumentul principal, cu ajutorul căruia se exprimă cel mai bine, este chitara – cu care a magnetizat și audiența la Jazz in the Park.
Pe lângă pasajele de virtuozitate instrumentală pe care le-a picurat ici-colo, muzica sa își trage seva dintr-o muzicalitate aparte care înflorește în linii melodice creative (dezvoltate cu ușurință în improvizații libere), construite pe un filon cu un soi de melancolie care te prinde în mreje. Muzica sa este în primul rând emoție (într-un soi de curgere perpetuă de armonii și melodii binefăcătoare) și mai apoi tehnică, partea care o susține.
Și temele muzicale erau ingenios construite, fie în două registre, ba cu inserții de polifonie, ritmuri asimetrice dar și cu multe elemente de rock, muzică electronică, toate într-o desfășurare firească. După cum pare, extrem de creativ și explorator, posibil ca proiectele viitoare ale lui Mansur Brown să se dezvolte înspre mai multe direcții și stiluri muzicale.
În timpul concertului Mansur Brown a schimbat trei chitări, iar trupa sa a însemnat și keyboards, chitară bas și tobe. Mansur nu este un artist foarte cunoscut, nu are nu-știu-ce prezență pe scenă (dimpotrivă, respiră un soi de timiditate) dar muzicalitatea și felul său de a se exprima prin muzică sunt speciale. Un artist musai de urmărit pe viitor.
Las aici și o dovadă scrisă, cât de curând o să citim despre Mansur Brown că a primit Grammy sau alte premii importante.
Klawo (concert 3 septembrie 2023, Backyard stage)
Trupa Klawo este câștigătoarea ediției de anul acesta a International Jazz in the Park Competition. Muzicienii au început să cânte în actuala formula din anul 2020 iar de curând au lansat LP-ul de debut – “Klawo”, Coastline Northern Cuts.
Provenind dintr-un teren fertil al jazz-ului, școala poloneză de jazz, cei șapte tineri au umplut scena cu energia lor debordantă. Cu multă improvizație, cu schimbări dese de ritm (în aceeași melodie), cadențe și inflexiuni în ritmuri compuse, blocuri sonore alăturate cu momente solistice, o muzică cu elemente de funk, afrobeat, acid jazz.
Până și prezența lor pe scenă a fost una ,,originală’’: pe lângă faptul că au venit îmbrăcați în halate albe de baie, se mișcau/ fremătau pe scenă într-un balans ritmic toți ca unul, la unison. Membri trupei sunt extrem de tineri (probabil media de vârstă este undeva în jur de 20-25 ani), iar evoluția lor în următorii ani pare promițătoare, de urmărit.
Aș încuraja și continuarea prestației vocale a instrumentistei de la flaut.
Trupa Klawo înseamnă acum șapte membri: trei keyboards, flaut, trompetă, chitară, baterie.
The Cinematic Orchestra
Bineînțeles, nu se poate să nu menționez și, fără doar și poate, cel mai așteptat moment al festivalului, concertul The Cinematic Orchestra.
Britanicii au oferit un show elaborat unde elementul principal a fost muzica electronică alături de numeroase elemente, de jazz și muzică clasică. Pe lângă partea sonoră, spectacolul a avut și o consistentă parte vizuală/ ,,cinematică’’: cu proiecții video înregistrate suprapuse cu elemente video create și transmise în timp real (tastatrea la o mașină veche de scris a diferitelor texte, plecând de la numele orchestrei, la numele țării noastre) și o regie cu show de lumini pe scenă, pentru fiecare piesă. Un show, în adevăratul sens al cuvântului, lucrat meticulos.
Festivalul a avut și o listă generoasă de DJ, atât nume autohtone, cât și internaționale.
Line-ul Jazz in the Park 2023 a cuprins și multe nume românești: Ada Milea, Alexandru Andrieș, JazzyBIT, Andra Botez, Andrei Irimia etc. Menționez și trupa 7th SENSE care a inclus și un moment emoționat – o dedicație postumă, piesa ,,Cu Voi’’, pentru Voicu Rădescu, cel care i-a sprijinit, le-a oferit găzduire pentru repetiții la Green Hours din București.
Multă muzică bună, multe trupe noi cu personalitate dar și nume consecrate, cu notorietate, la Jazz in the Park 2023.
După așa tur de forță și ștachetă ridicată, ediția 2024 este așteptată cu mare interes.
Alte detalii, pe scurt, despre Jazz in the Park:
- Pentru cine nu știe povestea, prima ediție a festivalului Jazz in the Park a avut loc în 2013, în Parcul Central din Cluj-Napoca, iar din 2020, s-a mutat în Parcul Etnografic.
- Parcul Etnografic Romulus Vuia este primul muzeu în aer liber din România, înființat în 12 aprilie 1929, și este localizat în zona Hoia din Cluj-Napoca. Cele mai vechi exponate din muzeu datează din anul 1678.
- Menționez și ,,Întâlnirile pe prispă’’ unde au avut loc discuții relaxate cu soliști/ trupe/ organizatori și alți invitați din industrie.
- Festivalul transformă fiecare curte/ șură/ colțișor al muzeului într-o atracție și organizează activități foarte diverse (cu susținerea unor branduri): ateliere de făcut muzică, zone dedicate copiilor, vinyl fair, colț cu mere proaspete, jazz shop și numeroase alte zone de relaxare și ateliere. Iar literele volumetrice de lângă biserică au reprezentat un photo-corner care a avut mare căutare.
- Mic târg. În opoziție cu producțiile de masă (fie că sunt obiecte, fie mâncare), la Jazz in the Park a fost prezent și iarmaroc.com – o comunitate de mici producători, meșteșugari și artiști, cu o selecție de produse atent aleasă.
Amintesc o parte dintre micii producători din zona de food/ drinks, pe mulți i-am revăzut, o parte i-am cunoscut la micul târg: Atelierul de brânză NarCheese, food hub Nod Verde, Pater, Ulei presat la rece Alma Oils etc.
- Spre deosebire de ediția anterioară, în 2023 Food line-up-ul a fost mult mai consistent, aproximativ zece nume. Pe lângă zone dedicate (pop-up restaurants precum Cimbru, Visuin, Bruto) au fost și numeroase food-trucks cu street-food. Plus zone precum wine yard, gin garden or coffee point.
- Jazz in the Park a fost primul eveniment din țară care a introdus paharele reutilizabile încă din 2018, obicei care s-a păstrat și anul acesta pentru paharele de bere.
Un lucru important de menționat este și calitatea publicului de la acest festival – cu respect pentru ce este în jur (fără să arunce lucruri unde nu trebuie, fără înghesuială și altele asemenea), jos pălăria.
- Organizatorii au câștigat titlul Europe’s Best Small Festival – la European Festival Awards pentru ediția din 2019. Din 2018 sunt membri Europe Jazz Network iar din anul 2020 s-au alăturat Asociației Festivalurilor Europene, Yourope.
Citește și despre ediția anterioară: Și a fost Jazz in the Park 2022, ediția aniversară, 10 ani
Credit foto: Jazz in the Park
Credit video: De Corina Blog
Acest articol a apărut prima dată în Ziarul Metropolis, aici.
Fotograf videograf nunta
Ador aceasta muzica, chiar am filmat la u eveniment de Jazz si a fost o palcere sa ascult aceasta muzica live.
De Corina
O muzică specială 🙂