,,La o cafea” despre 2023
M-am apucat să scriu câteva rânduri, într-un soi de încercare de a surprinde ce gust a avut anul 2023 pentru mine. Un an cu multe explorări, cu precădere pe tărâmul gastronomiei. Dar și cu asezonări culturale.
Eram curioasă să văd ce reprezintă aceste explorări, în câte locuri horeca am ajuns. În primele șapte luni ale anului (cât am ținut un fel de numărătoare), am adunat aproape 150 locuri unde am mâncat (restaurante, bistrouri etc. testate, la fața locului, atât în București, cât şi țară). Dacă numărăm aproape încă pe atât, cât are anul, pare un antrenament bun. E mult, e puțin, nu ştiu, cert e că, entuziasmul şi curiozitatea sunt încă pe poziții.
Am continuat să adun noutățile din oraş şi în 2023. Timp de 9 luni, am scris (ṣi) despre locuri noi, am semnalat apariția a circa +60 locuri noi (restaurante, bistrouri, brutării artizanale etc.) din București, atât în social media cât și articole. Am avut chiar şi veşti în premieră despre deschiderea unor restaurante în București. Găsiți noutățile pentru fiecare lună pe site, dacă le-ați ratat în social media. Rubrica am demarat-o în luna mai 2021, odată cu apariția măsurilor de relaxare după pandemie și a purtat diverse titluri/ frecvențe/ formate – ,,Meniu de București’’ sau ,,Ce mai găsim bun prin oraș.’’
Site în haine noi, layout nou pentru de-corina.ro, din anul 2023. Ṣi am adăugat o secțiune nouă ,,Lista Corinei“, de unde vă puteți inspira – sunt aprox. 200 locuri recomandate, împărțite pe categorii (restaurante asiatice, bistrouri, terase, brutării artizanale etc.), toate testate de mine.
La sfârțitul anului am dat startul unui podcast video ,,Vorbe în bucate” – am înregistrat primul episod cu Adi Hădean şi Cosmin Dragomir, găsiți aici pe YouTube. În ianuarie 2024 continuă cu un nou episod. Pentru cei care preferă audio, podcastul îl puteți găsiți şi aici pe Spotify şi în iTunes.
Nu se putea fără cele culturale. Mă bucur că am ajuns la două evenimente foarte dragi mie, George Enescu Festival şi FITS.
Am fost onorată să primesc invitație din partea – Timișoara 2023 capitală europeană a culturii, unde am ajuns de două ori. La expoziții precum Brâncuşi, Victor Brauner, Adrian Ghenie, Tincuța Marin etc. Am scris un articol: +10 atracții culturale, Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023
Cu bucurie, al doilea an am fost şi la Cluj la Jazz in the Park – am scris cu detalii despre ambele ediții.
Bineînțeles şi la Sibiu şi Timişoara şi Cluj, cu explorat peisajul gastronomic. Găsiți recomandările în Lista Corinei.
În 2023 am participat la multe evenimente, de la o degustare de Parmigiano Reggiano (cu maturare de la 2 la 10 ani!) – eveniment FNDA – Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati), la testat Aceto Balsamico de 25 ani și alte bunătăți (la Casa Timiș), sau la ṣampanie vintage de 10 ani (la eveniment Carastelec Sparkling Winery și Crush Wine Shop la Cluj), am mâncat celebrul risotto iubit de regina Angliei, Elizabeta, gătit chiar de Chef Enrico Derflingher la restaurant KAIAMO, am povestiti aici.
Îmi pusesem în gând și mi-a și ieșit să mănânc la restul din lista mea – cele 5 restaurante nepaleze din capitală (le găsiți pe toate într-un Highlight pe Instagram, despre unul dinte ele, Machhapuchhre, am scris pe larg, aici).
Am scris şi despre mese de tip tasting-menu la care am ajuns: Restaurant Grai – Chef Daniel Pălici, de trei ori anul acesta (momentan caută casă nouă), 𝙻𝙰 𝙷𝙰𝙼𝙱𝙰𝚁 𝚁𝙴𝚂𝚃𝙰𝚄𝚁𝙰𝙽𝚃 – Chef Alexandru Dumitru, L’Atelier Relais & Chateaux – Chef Vlad Pădurescu, Noeme – Chef Carmen Diaconu etc.
Mă bucur că a venit Chef Andrei Chelaru în oraş, am mâncat la trei evenimente unde a gătit, recomand să rețineți acest nume, dacă nu îl știați. Am ajuns des şi la restaurant Soro lume (unde gătește Chef Mihai Toader), de fiecare dată când au apărut noutăți în meniu.
Şi alte întâlniri, cursuri etc.
Am urmat un curs online semnat de Stanford – Introduction to Food and Health, am participat la 3 Masterclasses cheese & wine la Revino Gourmet etc.
Am participat prima oară la Hospitality Culture Institute – F&B innovation camp, am fost invitată în trei jurii care au oferit premii în industrie etc.
Mă bucur că am reuṣit să pun laolaltă informații într-un articol mai amplu (un subiect care îmi place tare mult) despre +15 producători români de brânzeturi maturate.
Anul acesta a fost și unul al brânzeturilor românești testate în premieră (am fost onorată și am avut privilegiul să primesc la testat brânzeturi noi de la trei producători din țară; ba chiar am testat și dintr-o primă producție de teste).
E greu să rezumi în câteva cuvinte un an bogat, mă opresc aici. Au fost mulți oameni faini şi experințe speciale care m-au îmbogățit enorm în acest an.
Din păcate, nu reuşesc să scriu de fiecare dată în detaliu despre tot ce explorez, dar mă străduiesc. Uneori pur și simplu, te iei cu viața, apar tot felul de lucruri sau pur și simplu nu mai ai energie să stai online și nu reușești să pui totul în scris, să încarci foto și videos pe care le-ai tot strâns.
Mulțumesc tuturor că ați trecut anul acesta pe aici sau poate ne-am intersectat pe calea rețelelor sociale sau poate chiar în viața reală!
Zic, să căutăm frumosul şi bunul (sau frumoasa şi buna) fiecare pe gustul său, că altfel, ar fi păcat.
Să fim sănătoşi și inspirație şi zâmbete cât cuprinde!
Credit: image by 6689062 from Pixabay