La 76 ani, a redeschis plăcintăria bihoreană din Sibiu
Pe lângă puzderia de spectacole indoor și outdoor, Festivalul de teatru de la Sibiu/ FITS este și un prilej să caut locuri noi de mâncat, să re-verific restaurantele pe care le știu, dar și să bat la pas străduțele pietruite în căutare de comori. Sibiul e un melanj, are și elemente ale unui oraș mare, dar și ale unui loc mic, ce ascunde multe frumuseți.
În 2019, pe când eram la FITS, am descoperit întâmplător, mica plăcintărie a doamnei Paraschiva sau tanti Chivuța, de lângă biserica Ursulinelor. De atunci, mi-a rămas întipărită în amintire figura ei veselă, dar și delicioasele plăcinte.
În 2020, anul cu pandemia, locul a fost închis. Următorii ani, am tot trecut pe la locul cu pricina, dar, fără de speranțe, era închis.
Anul de grație 2024. În goana spectacolelor și a întâlnirilor cu prieteni și cunoscuți, am trecut într-o zi cu o mașină prin zonă și, ce să vezi, din mers, am zărit-o pe doamna cum mătura în fața ușii cu plăcuță nouă. M-am întors peste câteva ore, dar era închis.
Dar, dar, ce mare bucurie, locul se redeschisese după atâția ani. Nu mai scria ,,Plăcinte bihorene” ci, simplu, ,,Plăcintărie” (s.c. Precizia s.r.l.).
Ca un făcut, a doua zi urma să plec spre București. Dar mi-am propus să fiu acolo la ora 10 trecute fix, cum se deschide Plăcintăria, și apoi să iau drumul capitalei. Și ce credeți că s-a întâmplat? Păi m-am ținut de cuvânt, zis și făcut!
După ce am dat binețe am întrebat dacă mă recunoaște. ,,Sigur că te recunosc, dar nu mă întreba numele și orașul, că asta nu mai știu.’’ m-a întâmpinat tanti Paraschiva 😊
La cei 76 ani, Tanti Paraschiva vrea să muncească și să facă plăcinte. Chiar dacă copiii au sfătuit-o să nu redeschidă, ea nu vrea să se lase. E veselă, luminoasă, plină de energie și are răspuns pentru orice. Ba o poveste, ba o vorbă de duh, ba o întrebare șugubeață.
Pe vremuri, timp de 40 ani, a reparat ceasuri. Acum face plăcinte bihorene, deoarece a vrut ,,să aducă altceva în oraş’’.
Plăcintăria de pe str. Avram Iancu 35 (la nici cinci minute de Piața Mare) este ca o întoarcere în timp.
Locul e micuț, are două mese. Curățenie lună. După un dulap de lemn, vezi bucătăria deschisă unde e spațiul de lucru. Un aragaz de casă cu două tigăi și blatul de inox unde lucrează aluatul. Plus făină, ulei și oalele cu diverse umpluturi. Deasupra, un raft gătit cu o dantelă albă impecabilă. Cu mișcări precise, pregătește plăcintele, în timp ce îți răspunde la întrebări.
Simți că te-ai întors în timp. Ai trecut pragul casei unei bunici și ai ajuns chiar la ea acasă.
De unde atâta putere, care e secretul zâmbetului și bunăvoinței? Tanti Paraschiva zice că a cerut energie de la forța divină, de la Dumnezeu, și a și primit. Trebuie doar să te rogi și să ceri.
Plăcintele ți le face pe loc. Aluat cu făină, apă, drojdie, sare. Plăcintă cu urdă şi mărar, cu cartofi, cu varză, cu mere. După gust, dacă vreți, adaugă supliment de smântână, mujdei, cașcaval. Ba, poate să facă și clătite.
Meniul îl găsești la vedere în câteva locuri – și o foaie A4 tipărită, dar și un meniu scris de mână cu litere asimetrice. O plăcintă costă zece lei.
Mi-a spus că pe vremuri a primit vizita lui ,,Răzvan și Dani’’ și au venit clienții. Poate vor mai veni clienții.
Treceți pe la ea. E bucuroasă de oaspeți și vrea să facă plăcinte.
Plăcinte bihorene făcute cu precizia unei ceasornicărese cu inimă largă.
Molipsitoare energie, delicioase plăcinte, minunate prin simplitatea lor – apă, făină, sare.
Nu știu ce-mi place mai mult, omul sau plăcintele. Nu știu, amândouă.
Și Paraschiva și plăcintele.
Vrei să știi ce locuri recomand în Sibiu? Toate testate pe bune, fără nicio urmă de sponsorizare. Din 2018 an de an ajung la FITS și testez și re-testez locurile de mâncat din zonă. Citește Lista Corinei – restaurante Sibiu
Mariana
Buna, și noi am descoperit locul acesta frumos.Am rămas impresionata atât de tanti Chivuta(apropo, de la tine i-am aflat numele), cât și de povestea ei cu aroma de plăcinte cu suflet.
Mi-a plăcut mult și cum ai adus-o tu, aici, în atenția noastră.Multumesc si … Felicitari!
De Corina
Mulțumesc frumos că mi-ai scris și mă bucur că ați ajuns🤗 Sper să o facem cunoscută și să îi facem și vânzare😍 Aaa ce frumos ai spus ,,aromă de plăcinte cu suflet!”