Câte produse tip IGP, DOP, STG are în prezent România? (articol actualizat)

Ce înseamnă produs cu standard european de tip IGP, DOP, STG?
Uniunea Europeană și-a propus să protejeze denumirea anumitor produse pentru a promova caracteristicile lor deosebite, unice, care sunt legate de zona geografică de unde provin, dar și de tehnicile și practicile tradiționale.
Marcarea acestor produse implică pe de o parte respectarea unor reguli stricte în producția lor, dar și o măsură împotriva falsificării.
Produsele cu indicație geografică implică drepturi de proprietate intelectuală pentru acele produse ale căror calități sunt legate strâns de locul de producție.
Indicațiile geografice pot fi:
- DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin)
- IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin)
- IG – indicație geografică (pentru băuturi alcoolice).
Diferența dintre IGP și DOP depinde de cantitatea de materie primă care trebuie să provină din respectiva zonă geografică sau de partea din procesul de producție care trebuie să se desfășoare în respectiva regiune.
Specialitatea tradițională garantată (STG) implică evidențierea unor aspecte tradiționale (cum ar fi modul în care a fost fabricat produsul) sau compoziția sa, fără a-l lega însă de o anumită zonă geografică. Un exemplu în acest sens este salata tradițională cu icre de crap pe care nu o legăm neapărat de o zonă a țării.
Care sunt produsele românești înregistrate pe scheme de calitate europene?
În momentul în care scriu aceste rânduri (iulie 2024) în România sunt 14 astfel de produse.
11 produse – 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐆𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭𝐚̆ (𝐈.𝐆.𝐏.):
- Magiun de prune de Topoloveni (din an 2011)
- Salam de Sibiu
- Novac afumat din Țara Bârsei
- Scrumbie afumată de Dunăre
- Telemea de Sibiu
- Cârnați de Pleșcoi
- Cașcaval de Săveni
- Salata cu icre de știucă de Tulcea
- Pită de Pecica
- Salinate de Turda
- Plăcinta dobrogeană.
1 produs – 𝐃𝐞𝐧𝐮𝐦𝐢𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭𝐚̆ (𝐃.𝐎.𝐏.)
- Telemea de Ibănești.
2 produse – 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐆𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐚𝐭𝐚̆ (𝐒.𝐓.𝐆.):
- Salată tradițională cu icre de crap
- Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România (iulie 2024).
Citiți detalii despre fiecare produs în parte pe site-ul UE, în română, detalii aici.
Aici un registru online cu produse înregistrate (plus cele care au aplicat) cu indicație geografică din Uniunea Europeană, dar și din afara acesteia.
Și vă mai scriu că în prezent, România are și alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării IGP:
Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău și Cârnați din topor din Vâlcea
Să fie cu poftă bună de produse gustoase!