Meniu de București – februarie 2025 (22)

Poftă de noutăți cu gust? Tocmai am scos din cuptor o nouă ediție Meniu de București – adică am adunat la un loc câteva locuri noi din oraș care mi-au atras atenția (restaurante, cafenele etc.) care s-au deschis sau urmează să deschidă porțile curând.
Aceasta este o listă curatoriată, nu sponsorizată.
La pas prin zona Timpuri Noi am găsit un nou restaurant japonez (în locul restaurantului Vie).
Pe lângă sushi, au și Ramen, salate & more, descoperiți voi restul. Zic să verificați și meniul de cocktailuri, cu și fără alcool.
Link în titlu cu site-ul lor unde au și meniul.
str. Nerva Traian 27-33
2. Urban DaDa
La restaurant Urban Dada (în clădirea Teatrului Național București, parter, intrarea din spate, str. T. Arghezi 5) vinerea este zi de Ramen. Vestea a dat-o chiar în prima zi, 28 februarie 2025, chiar actorul Marius Manole, de la fața locului, cu un bol în față.
În bucătărie este Ivan Ivanov aka Barukan_ramen (care a colaborat, la un moment dat, cu Papila pentru Ramen Sunday).
3. Abyssinia – restaurant etiopian
Primul restaurant etiopian din București îl găsiți în Vitan, pe Calea Vitan nr. 170A.
Genul acesta de restaurante etnice prin cartiere sunt ,,fragile’’ (uneori schimbă bucătari/ locații, calitatea poate varia, uneori nu rezistă perioade lungi etc.) Vedem ce va să fie.
Veste preluată de la Utopia Balcanică.
4. KOPP – cafenea Cotroceni
Cafenea nouă deschisă în Cotroceni, pe str. Dr. Lister 12, din 1 februarie 2025.
Situată la parterul casei în care a locuit Nicolae Corjos (regizorul filmului Liceenii), dar și compozitorul Victor Iușceanu.
Au și o încăpere inspirată de filmele Liceenii și Declarație de Dragoste.
Cafeaua e Bugan de la micro-prăjitoria din Bergamo.
5. Mirador Rooftop – bar
Din ianuarie 2025 avem un nou rooftop la orizont de București.
Pe str. Constantin Mille 18, lângă Palatul Universul.
După o lungă perioadă de renovare, în martie se deschide hotelul Corinthia (5 stele) – la intersecția dintre Calea Victoriei și bd. Elisabeta, Cândva numit Grand Hotel du Boulevard, clădire cu istorie din anul 1867.
Vor fi două restaurante Boulevard 73 (salon istoric Art Nouveau) și SASS’ Restaurant & Lounge (brandul din Monaco) plus Heritage bar.
Poftă bună la explorat gusturile orașului!
În loc de încheiere, încurajez consumul produselor locale de sezon – las aici și câteva ingrediente de sezon pentru inspirație, din februarie-martie, caută-le în meniuri!
spanac, lobodă, leurdă, măcriș, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel
Mulțumesc pentru detalii, Cristina Mazilu – Arzu.
EXTRA INFORMAȚII (un fel de desert, de final):
Deoarece aflu multe informații de pe teren, dar și din online, mai las câteva detalii, bonus la acest număr Meniu de București. Informațiile nu se regăsesc în social media, ci doar aici, în articol. Azi am mai multe vești despre România în lume/ în Europa, cu recunoașteri frumoase.
- 1. Harghita – Regiune Gastronomică 2027
În anul 2027, județul Harghita va purta titlul de Regiune Gastronomică a Europei, conform deciziei oficiale a IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism). Ceremonia de atribuire a acestui titlu a avut loc pe data de 6 februarie 2025, în cadrul unui eveniment festiv în Harghita. Urmăriți visitharghita.com, dar și pagini dedicate aici – Facebook și Instagram Harghita Regiune Gastronomică.
În anul 2029 Sibiul a purtat acest titlu dar, din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ar fi trebuit. Evenimentele AsociațieiMy Transylvania s-au desfășurat conform programărilor, dar ele au loc oricum, an de an, de peste zece ani.
Am scris un articol la începutul proiectului, Știai? Sibiu este Regiune Gastronomică Europeană 2019!
- 2. A apărut volumul trei din seria în engleză ,,Wine Secrets of Romania’’
Winelover Romania: Volumul al treilea din seria cărților ,,Wine Secrets of Romania’’ (toate în limba engleză) semnat de Julia Scavo și Bruno Scavo este dedicat vinurilor si mâncărurilor din Transilvania, poate fi achiziționat online. Pe site găsiți și celelelte două cărți – dedicate prodgoriilor Drăgășani și Dobrogea.
- 3. În caz că te interesează subiectul, Autoritatea Nationala Fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii a lansat în februarie rezultatele raportului – Programul naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale din anul 2024, aici.
Dacă vrei mai multe detalii, am scris aici pe subiect (plecând de la un răspuns al autorităților): 16 fructe și legume s-au testat în 2023 în piețele din București, cifre oficiale!
- 4. Mied din Cluj, Fool Moon Transilvania premiat internațional!
Editare ulterioară: Băutura mied – produs în Cluj, de Fool Moon Transilvania a câștigat două premii în cadrul unei competiții internaționale, Mead Madness Cup 2025 care are loc în Polonia, zisă și ,,țara miedului”.
În caz că nu știați, anul trecut, și Miedăria din Pătârlagele Buzău a fost premiantă la această competiție.
Mulțumesc că ai trecut pe aici!
Ai aflat ceva nou? Like, Share, Comment și menționarea sursei sunt apreciate 🙂
A muncit un om, nu AI.
Dacă ai un prieten gurmand, dă mai departe, să sporim bucuria!
Veștile din gastronomie le găsești întâi pe social media (Facebook și Instagram) iar la sfârșitul lunii într-un articol aici pe site.
Această rubrică nu este sponsorizată de niciun brand, este o listă curatoriată DeCorinaBlog.
Meniu de București este o rubrică pe care am început-o în luna mai 2021 și care a purtat diverse forme și frecvențe, fie articole ample, fie variate concentrate etc. Sub o formă sau alta, am păstrat pulsul locurilor noi din gastronomia bucureșteană, vești pe care le-am împărtășit cu voi. Așa cum bine știți, informațiile sunt curatoriate, nu scriu despre toate locurile noi din oraș.
Ai poftă de și mai multe bunătăți? Uite câteva ediții, iar restul le descoperi pe site (Papile răzgâiate – Articole):
- ianuarie 2025 – Meniu de București – ianuarie 2025 (21)
- aprilie 2025 – Meniu de București – aprilie 2025 (23)