Ce găsești la COFFeEAST 2025? Festival dedicat cafelei, plus bunătăți artizanale și concerte

COFFeEAST, festivalul Est European dedicat culturii cafelei, revine în București între 4–6 aprilie 2025.
Organizatorii promit o ediție mai amplă față de cea anterioară, cu peste 250 de expozanți din România dar și din regiune, într-un spațiu generos de circa 20.000 m2 la Hala Laminor.
Timp de 3 zile, festivalul devine o destinație pentru cei care împărtășesc pasiunea pentru cafea, gust și design, atât profesioniști, cât și entuziaști.
Majoritatea produselor sunt disponibile pentru degustare, dar și achiziție.
Ce înseamnă COFFeEAST?
Pe scurt, festivalul COFFeEAST pune în centru cafeaua și lumea aromată din jurul său (cu informații bogate, de la bobul verde de cafea, la aparatură și tehnici de prăjire și preparare, degustări cât cuprinde, până la workshopuri și conferințe despre băutura miraculoasă), dar și cu produse din alte domenii prietene, de savurat, privit și iubit.
După cum am văzut la ediția anterioară, festivalul are o impresionantă desfășurare de forțe, spațiul fiind împărțit în mai multe zone dedicate diverselor activități, scene, zone lounge etc.
Lumea cafelei la COFFeEAST
La COFFeEAST vor participa reprezentații a peste 50 de cafenele din țară, dar și nume internaționale. De la fiecare poți degusta cafea, dar și cumpăra.
Poți vorbi direct cu barista, prăjitori de cafea de specialitate, producători de aparate și tehnologie dedicate licorii magice.
La COFFeEAST vor fi prezente cafenele și prăjitorii de cafea din țări precum: Albania, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Irlanda, Olanda, Germania, Belgia, Spania, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Marea Britanie, Italia etc.
În cadrul festivalului are loc și un campionat, GreatEast Cup (la scena principală) cu probe creative, individuale sau de echipă cu premii atractive (The GreatEast Barista – 1500 euro or GreatEast Skills – a coffee trip to Nuova Simonelli, Italia). Sunt diverse probe, de la Signature Beverage Challenge, la Espresso & Milk or Speed Service Challenge etc. Juriul competiției este unul internațional (membri juriului vor susține și workshop-uri sau/ și participă la discuții în zona Lectures).
Printre membri din juriu sunt și: Samo Smrke – cercetător în știința cafelei la ZHAW (Zurich University of Applied Sciences), pasionat de chimia aromei și de inovația în cafeaua de specialitate, Ratislav Kašar – mixolog premiat și consultant internațional, cu prezențe notabile în competiții de bartending și cafea la nivel global, Anastasiia Shishkina – Q Grader și specialist în cafea verde, cu peste 11 ani de experiență în curatoriat și controlul calității, Gabriel Carol – fondator PAGA Microroastery, dublu campion Brewers Cup și Q Grader, specializat în analiză senzorială, Rana Ibrahim – fondatoare Barista Hustle Arabic & Qahwet el Souq, educator și promotor al cafelei de specialitate în lumea arabă, Manos Mamakis – Master Roaster, trainer multipremiat, dublu vicecampion mondial Coffee in Good Spirits etc.

Membru juriu COFFeEAST: Manos Mamakis – Master Roaster, dublu vicecampion mondial Coffee in Good Spirits
Zona de cupping – înseamnă degustări de cafea susținute de importatori de cafea verde din toată lumea (căutați pe site eveniment, este un program cu ore alocate pentru fiecare nume, ex. Mercanta, Sucafina, Primavera etc).
Zona workshop – în fiecare zi au loc workshop-uri susținute atât de invitați internaționali, cât și din România. Biletul de acces la festival vă facilitează participarea și aici, dar trebuie să rezervați în avans, deoarece locurile sunt limitate (rezervările se anunță în avans pe canalele de comunicare ale festivalului).
Câteva exemple: Notes of Brazil – Coffee Tasting with Augusto Borges, A Scientific Approach to Espresso Making with André Eiermann, Mellow Copenhagen: from bean to bar, From Classic to Contemporary: Irish Coffee with Ștefan Manole etc.
Conferințe, zona Room Lectures – la fel, în fiecare zi au loc discuții care au în centru cultura cafelei din Europa de Est, cu invitați internaționali. Nu îți trebuie rezervare, nu plătești nimic, doar să mergi mai devreme unde au loc discuțiile ca să ocupi loc. Printre subiecte dezbătute: Past, Present & Future of Coffee Cocktails with Martin Hudak, Perception of Coffee Flavour – Impact of Post-Harvest Processing with Samo Smrke, Direct Sourcing Crash Course with Cecile Pequillat & Henrik Möller etc.
Prietenii cafelei, la COFFeEAST: food & drinks
Festivalul nu este doar despre cafea, COFFeEAST are foarte mulți prieteni invitați cu bunătăți artizanale, de la brutării artizanale, la cofetării, la vinuri și băuturi alcoolice și non-alcoolice, ingrediente pentru cocktails etc. și toate se pot degusta și cumpăra. Caută zona Taste Artistry Market dar și foodtrucks în zona de afară – Garden.
Anul trecut, Piața9 din Oradea a avut mare succes, s-au remarcat prin mirosul parfumat al produselor de patiserie proaspăt scoase din cuptor și cu o coadă care a rezistat tot timpul festivalul, cuptoarele lor au copt non-stop bunătăți. La finalul programului, când nu mai era niciun croissant de găsit, am primit spre consolare niște fursecuri cu portocală😊
La festival puteți face cunoștință cu mici producători (multe dintre produsele lor le găsiți în magazine de specialitate, băcănii etc.): ceaiuri, kombucha, mied, sosuri artizanale, vinuri, băuturi alcoolice dar și fără alcool, beri artizanale, ciocolată bean-to-bar, produse apicole, înghețată, dulcețuri etc.
Las și câteva nume, să înțelegeți mai bine genul de produse: Arzu, Miedăria, Pater, One Beer Later, Vulturar, Agape – artă și natură, Old Team Distribution, Ototo, Pain Plaisir, Socata, Chef Sosin etc.
Anul trecut a fost și cu multe surprize frumoase, am testat multe produse noi: am gustat pentru prima oară Sparkling Tea din Copenhaga de la standul Old Team Distribution (apoi am și aprofundat, am primit și o invitație de la Old Team la un Masterclass susținut de unul dintre fondatorii afacerii), am aflat de Alchemico – un producător de ape tonice lângă București, din lumea mixologiei am testat cordiale Paragon etc.
În curtea de afară vor fi și câteva food-trucks și zone cu mâncare: cu Trofic, Smokăreală, pizza Camionetta, Arepas Colombianas, Bibo burgers etc.
Prietenii cafelei, la COFFeEAST: concerte live
În fiecare zi au loc concerte live la Hala Laminor. Vineri de la ora 14:00 – Mara Halunga & Cauê de Marinis, sâmbătă ora 14:00 – Diana Căldăraru, 16:00 – Moonlight Breakfast, duminică ora 14:00 – Delta pe Obraz, ora 16:00 – Corina Sîrghi & Toma Dimitriu Group.
Prietenii cafelei, la COFFeEAST: obiecte design
La festival veți descoperi și câteva mici ateliere cu obiecte semnate de designeri și obiecte hand made (ceramică, bijuterii etc).
Pe parcursul evenimentului, atât branduri locale cât și internaționale, cafea dar și alte domenii conexe, pregătesc degustări, lansări de produse și numeroase experiențe.
Festivalul COFFeEAST invită la socializare din belșug. Pe lângă oferta generoasă de standuri cu produse și spații de explorat și aflat, spațiul este împânzit cu zone de relaxare și networking – de la zone cu fotolii puf, canapele, mese și scaune.
COFFeEAST este un festival care se adresează atât profestioniștilor horeca, cât și iubitorilor de cafea și produse artizanale de calitate. Festivalul își propune nu doar să oglindească evoluția pieței de cafea din Europa de Est, ci și să o inspire și totodată să contribuie la dezvoltarea ei.
Fondatorul COFFeEAST este Mihai Panfil, care are o experiență în antreprenoriat de peste 20 de ani. Mihai este deschizător de drumuri în domeniul cafelei de specialitate – în anul 2013, a deschis Origo Coffee, prima cafenea de specialitate cu prăjitorie proprie din România. Astăzi, Origo înseamnă o echipă cu peste 50 de experți multidisciplinari.
De-a lungul anilor, expertiza lui Mihai Panfil modelează teritoriul cafelei de specialitate în țara noastră prin numeroase inițiative – de la consultanță în business, la curatoriat de cafea verde, distribuție autorizată pentru echipamente profesionale, programe educaționale certificate la nivel international etc.
Ne vedem la festival COFFeEAST 2025!
Proud, media partner, De-Corina.ro susține COFFeEAST!
Aici un filmuleț de la COFFeEAST 2024, prima ediție:
Informații utile COFFeEAST festival:
- Cât timp să aloci: Explorarea festivalului, cu peste 250 expozanți, necesită cel puțin o zi, conform estimării mele și a experienței de anul trecut.
- Biletele se pot achiziționa online, de pe coffeeast.eu sau direct la intrare.
Un bilet pentru o zi costă 30 lei, iar un abonament pentru toate cele trei zile de festival costă 45 lei. În fiecare zi, biletul include prima cafea din festival, oferită vizitatorilor la intrare.
- Accesul pentru copiii sub 14 ani este gratuit.
- Program festival, în fiecare zi: 10:00-18:00. Lista invitaților este pe site coffeeast.eu.
- Access, mijloace de transport în comun:
- Metrou: Stația Republica
- Autobuze: 102, 103, 104, 406, 407, 451, 460, N109.
- Tramvaie: 23, 36, 40.
- Parcare: Hala Laminor are parcare cu 1300 locuri, cost 10 lei/ zi. Biletul de acces la festival nu oferă acces și la parcare.
- Festivalul este family friendly.