Ce înseamnă Concursul Enescu care începe azi. Despre program, bilete, transmisii live, noutăți.

Astăzi, 1 septembrie 2018, începe Concursului Internațional „George Enescu” (nu Festivalul ci Concursul). Festivalul și Concursul Internațional G. Enescu alternează în fiecare an.

Info pe scurt, despre această ediție a Concursului

  • Perioadă desfășurare: 1-23 septembrie 2018
  • Anul 2018 înseamnă o aniversare, o cifra rotunda: 60 de ani, de la prima ediție
  • Cele patru secțiuni ale concursului sunt: violoncel, vioară, pian și compoziție
  • S-au înscris în competiție 270 tineri muzicieni din 39 de țări (în etapa de preselecție au fost inițial 400 de muzicieni și, în urma selecției juriului, au rămas 270; dintre aceștia, 26 sunt români)
  • Concurenții au vârste cuprinse între 16 ani și 33 de ani
  • Sunt 13 concerte importante (vezi mai jos detalii)
  • Manifestări conexe (lansări albume, sesiuni autografe etc.).

Cum funcționează Concursul

  • Concursul G. Enescu 2018 se desfășoară în trei etape și în Gale finale cu orchestră;
  • Etapa I și Etapa a II-a au intrare liberă pentru public. Etapa I are loc la Universitatea Națională de Muzică București și este eliminatorie. Începând din etapa a II-a, concurenții evoluează pe scena Ateneului Român și susțin recitaluri cu lucrările alese din programul Concursului în fața juriului și a publicului;
  • Semifinalele (etapa a III-a, ultima) se desfășoară la Ateneul Român. Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă și interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu. La finalul fiecărei secțiuni, sunt selectați cei trei concurenți care își vor disputa locurile I, II și III pentru fiecare dintre cele trei secțiuni din Concurs;
  • Galele Finale cu orchestră au loc în cadrul a trei seri – pe 11, 17 și 23 septembrie cu susținerea  Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Finala de violoncel va fi dirijată de Paul Watkins, finala de vioară va fi dirijată de Christoph Poppen și finala de pian va fi dirijată de Vassily Sinaisky. Cei trei cei mai buni concurenți desemnați de juriu vor prezenta publicului câte un concert cu orchestră, iar la finalul serii, câștigătorul Concursului Enescu va fi anunțat în timp real.

13 Concerte importante

  • Concertul de deschidere. Are loc sâmbătă, 1 septembrie 2018, ora 19:00 la Ateneul Român. Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Gabriel Bebeșelea  va avea pe scenă trei muzicieni tineri, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Stefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong.
  • Trei semi-finale și finale, cu orchestră
  • Trei recitaluri ale laureaților ediției 2016: Violoncelistul Zlatomir Fung, violonistul Erzhan Kulibaev și pianistul Takuma Ishii vor urca pe scena Ateneului Român.
  • Trei recitaluri ale membrilor juriului:
    • Pe data de 5 septembrie, violoncelistul Rapahel Wallfish și pianistul John York vor prezenta publicului o sonată pierdută timp de un secol, în primă audiție – Sonata în la minor pentru violoncel și pian, scrisă de Alexander Zemlinsky.
    • Violonistul Salvatore Accardo, recunoscut internațional pentru interpretările sale din Vivaldi, va urca pe scena Ateneului pe data de 14 septembrie (biletele sunt deja epuizate)
    • Pe 22 septembrie, pianistul Peter Jablonski va prezenta publicului interpretări și reinterpretări din marii clasici (fiind renumit pentru stilul clasic dar și cele cu influențe de jazz).

Biletele
Biletele pentru semifinale, finalele cu orchestră, gala de deschidere și recitaluri din cadrul Concursului Enescu 2018 sunt disponibile:
– în rețeaua Eventim, aici:
– și pe site-ul Concursului și Festivalului Enescu, aici: https://www.festivalenescu.ro/bilete/.
Prețul unui bilet este între 45-55 lei.

Transmisii live
Recitalurile și concertele din cadrulConcursului Internațional George Enescu 2018 vor fi transmise live de TVR, Radio România Muzical și online, pe site-ul Concursului și Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro

enescu 1

Noutăți de la acestă ediție
– Programului educațional „Ce auzim când ascultăm muzică?” cu actorul Marius Manole și compozitorul Paul Ilea
Mai exact, dialoguri video, disponibile pe Canalul de Youtube al ConcursuluișiFestivaluluiEnescu, care tratează, într-un mod relaxat, subiecte precum: ce înseamnă orchestra simfonică, partitura și rolul dirijorului, despre perioadele muzicale etc.

Filmele sunt disponibile și în aplicația Culturesc 100, parte din platforma culturală a Samsung, dedicată Centenarului Marii Uniri.

În cadrul proiectului de educație, s-a realizat o Caravană de ateliere interactive cu peste 500 de elevi, din patru licee bucureștene, în cadrul căreia muzicianul și compozitorul Paul Ilea și actorul Marius Manole au stat de vorbă cu adolescenții despre muzica clasică.

– O altă noutate este aceea că este în pregătire o aplicație pentru telefoane mobile, care va lansa un dialog cu publicul (se va putea vota pentru categoriile din concurs).

– Se va lansa CD-ul Strigoii de George Enescu în interpretarea Rundfunk Sinfonieorchester din Berlin, în premieră internațională absolută; lucrarea originală (compusă în 1916) a fost pierdută dar a fost re-aranjată după schițele compozitorului de Cornel Țăranu și Sabin Păutza.

Primul episod din seria Ce auzim când ascultăm muzică? cu actorul Marius Manole și compozitorul Paul Ilea: