Festival Enescu 2019. Program și bilete.

Mare bucurie, mare, anul acesta, în luna septembrie, se desfășoară Festivalul Internațional George Enescu 2019, nu uitați să prindeți în calendar!

După cum știți, o dată la fiecare doi ani, cele mai importante nume ale muzicii clasice internaționale, orchestre, soliști or dirijori, vin la București, la Festivalul Enescu. Anul acesta se împlinesc 61 de ani de la prima ediție a Festivalului și iată că am ajuns la  numărul 24, în anul 2019.

Și anul aceasta Festivalul are un program dens de concerte, din care o să punctez câteva informații principale (despre Festival, la modul general, dar și din program) și, foarte important, informații practice despre achiziționarea biletelor.

Despre FESTIVAL și PROGRAM
Pe scurt, Festivalului Enescu 2019 înseamnă:

  • Perioada: 31 august – 22 septembrie 2019
  • Durata: 23 de zile
  • Cifre, cifre: peste 2500 artiști, 50 naționalități muzicieni, 34 premiere, 84 concerte (în București)
  • Unde: București plus 10 orașe din România (Sibiu, Cluj, Târgoviște, Piatra Neamț, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Bârlad, Timișoara, Satu Mare) și 6 orașe din lume (Florența, Berlin, Liège, Toronto, Montreal, Chișinău).
  • Săli de concerte București: Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului
  • Muzica lui Enescu: vom asculta 32 de lucrări semnate George Enescu
  • Cum sunt grupate concertele, pe secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”
  • Piața Festivalului (Piața George Enescu) – cu acces gratuit, unde au loc concerte, transmisii, spectacole, lansări etc.
  • Transmisii live de la concerte: pe site-ul Festivalului Enescu www.festivalenescu.ro pe ecranele din Piața Festivalului și posturile Radio România
  • Programul festivalului: Festival Enescu.

Câteva NOUTĂȚI sau PREMIERE, ediția 2019 Festival Enescu:

  • Actrița de Oscar, Marion Cotillard, va urca pe scena Ateneului (în rolul Jeanne d’Arc, în opera omonimă)
  • Opere în concert – se extinde repertoriul pentru această zonă, vor fi prezentate 14 opere în concert, dintre care trei în premieră (Die Frau ohne Schatten de R. Strauss; Moses and Aaron de A. Schoenberg și Peter Grimes de B. Britten)
  • Un nou concept, adus de la Salzburg: ,,Mozart Week in Residence” – explorarea muzicii lui Mozart, dintr-o nouă perspectivă, plus diverse evenimente (spre exemplu, va fi expusă și vioara pe care a cântat Mozart)
  • 25 artiști în premieră în România în 2019, printre aceștia: Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida, René Jacobs, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Julia Fischer și Nobuyuki Tsujii
  • pianista de origine română, Alexandra Silocea (stabilită la Viena), urcă  pe scena Festivalului, pentru prima dată
  • Impresionanta partitură compusă de Enescu, Simfonia a III-a, va fi interpretată de către două orchestre: Orchestra Radio Berlin și Orchestra Maggio Fiorentino
  • În premieră pentru Festival, în noiembrie 2018 a avut loc o tragere la sorți, o lotere a abonamentelor (gândită să ofere șanse egale celor interesați, cererea pentru acestă categorie fiind extraordinar de mare la edițiile precedente, conform declarațiilor echipei de organizare).

Artiști și orchestre care REVIN la această ediție (menționez câteva nume):

  • Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) din Amsterdam, care încheie festivalul (inclusiv un concert cu specialul dirijor Mariss Jansons)
  • Berliner Philarmoniker (deschide Festivalul Enescu 2019; revine, așa cum a promis în 2015, când a susținut același concert de deschidere pentru Festival), London Symphony Orchestra (LSO), Sankt Petersburgh Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Orchestre National de France
  • Soliștii Yuja Wang, Elisabeth Leonsakaja, Denis Matsuev, Maxim Vengerov, Evgeny Kissin dar și dirijorii Mariss Jansons, Vasily Petrenko, Vladimir Jurowski (directorul artistic al Festivalului Enescu)
  • Artiștii de origine română care locuiesc în diaspora: dirijorii Ion Marin, Christian Badea și Gabriel Bebeșelea, pianista Alexandra Dariescu, mezzo-soprana Ruxandra Donose.

Sala Palatului, unde au loc concertele orhestrelor mari, este aceeași (fără vreo renovare substanțială), probabil vor avea loc ajustări de acustică din partea unor specialiști (așa cum s-a întâmplat la ultimele ediții, anii trecuți au fost niște echipe de olandezi).

CONCEPT Festival George Enescu ediția 2019
Plecând de la cuvintele lui George Enescu „Menirea sfântă a muzicii este să unească sufletele”, organizatorii au ales pentru ediția 2019 a Festivalului conceptul „Lumea în armonie”. Timp de 23 de zile, în septembrie, Bucureștiul va fi în sărbătoare iar muzica clasică va aduce laolaltă artiști vestiți din toate colțurile lumii.

Pentru această ediție, organizatorii și-au propus să dezvolte mai multe proiecte în jurul Festivalului, în care să implice atât muzee, galerii de artă, diverse instituții culturale, cât și parteneri și sponsori, astfel încât Festivalul să fie cât mai prezent în viața orașului și a locuitorilor săi. Proiectele sunt în diverse faze de dezvoltare, vom afla pe parcursul anului.

Festival Enescu - Lumea în armonie

Despre BILETE

  • Data: miercuri, 6 martie, începând cu ora 12:00 se pun în vânzare biletele
  • Unde: biletele vor fi disponibile on-line, prin intermediul www.eventim.ro și rețeaua de magazine Eventim (cu punctele de lucru din București și Cluj)
  • Categorii cost: între 30 și 210 RON (vor fi 5 categorii de bilete).

Câte bilete se pun în vânzare pe 6 martie 2019. Pentru că apare des această întrebare, organizatorii au trimis detalii: 33.000 este numărul aproximativ de bilete individuale care sunt scoase la vânzare.

Și, câteva precizări, ca să înțelegeți cum au fost împărțite biletele anul acesta: abonamente reprezintă aproximativ o treime din totalul locurilor (au fost vândute prin intermediul loteriei organizate la finalul anului 2018), apoi 20% au fost distribuite pentru pachetele agențiilor de turism internațional și 10% sunt biletele rezervate pentru artiștii invitați plus parteneri, sponsori și oficialități.

MIC ÎNDRUMAR pentru achiziționarea biletelor:

    • Încep cu un lucru foarte important: organizați-vă din timp (înainte de 6 martie 2019, când se pun biletele în vânzare) și nu lăsați pe mâine ce puteți face azi! Nu așteptați luna septembrie, atunci nu o să mai găsiți bilete!
    • Aveți nevoie de mai mult timp ca să parcurgeți programul (gândiți-vă că sunt 23 zile cu 2-3 concerte pe zi), nu lăsați pe 5 și 6 martie studierea programului (adică chiar înainte să fie puse în vânzare biletele).
    • Treceți cu atenție prin secțiunile dorite: vă gândiți la un concert susținut de o orchestră mare? Atunci verificați „Mari orchestre ale lumii”. Doriți să ascultați un concert cu muzică preclasică la miezul nopții? Analizați atunci secțiunea „Concertele de la miezul nopții”.
    • Parcurgeți prima parte a acestui material, unde am scos în evidență câteva noutăți dar și nume care revin la festival (orchestre și artiști), poate vă ajută aceste repere.
    • Verificați cu atenție orele de începere ale concertelor! Recitalurile și concertele camerale de la Ateneu încep după-amiaza, la orele 16:30-17:00, puteți ajunge, e fezabil pentru programul vostru?
    • Dacă aveți o listă cu mai multe concerte la care doriți să ajungeți, începeți să cumpărați bilete la concertele de la Ateneu (sala este mult mai mică, în comparație cu Sala Palatului, automat sunt și mai puține bilete aici). La fel este situația și cu artiștii celebri, aici va fi cererea cea mai mare, începeți cu aceștia.
    • Și notați, notați, notați. Pe măsură ce parcurgeți programul, notați undeva ce concert v-a atras atenția, unde vreți să mergeți, cu data, oră și locație, musai (vedeți și să nu se suprapună anumite concerte). Recomand să faceți o listă mai mare și apoi selectați din aceasta, o listă scurtă, să prioritizați concertele pe care doriți să le vedeți neapărat. În funcție de disponibilități bilete și de buget alocat, vă pregătiți o plajă mai largă de opțiuni.
    • Deci miercuri dimineață, 6 martie, trebuie să aveți lista scurtă de concerte, lista lungă (plus prioritizate concertele de la Ateneu). Și, înainte de ora 12:00 vă retrageți într-un colț, plecați de la întâlnire, fugiți de la masa de prânz, sau de unde sunteți…. intrați în contul vostru de pe site-ul Eventim, scoateți listuța și vă pregătiți de comandat bilete on-line (sau sunteți la punctele de vânzare, după caz)!

Vă urez ca 6 martie să vă prindă pregătiți, cu temele făcute și să prindeți bilete la concertele pe care vi le doriți!

Știu, este februarie, dar, ca mâine vine și martie lui Mărțișor (și 6 martie cu vânzarea biletelor) și poimâine sosește și septembrie lui Enescu.

Ținem aproape, o să mai scriu despre Festival Enescu, revin cu detalii din program sau informații despre muzicieni și evenimente, dar și sfaturi și recomandări.

Să ne pregătim pentru muzica bună, să ne pregătim pentru Festivalul Enescu 2019!

Clădire-Ateneu-decorațiuni-Festival-Enescu

Credit foto: Andrei Gîndac, Cătălina Filip.