#Producători Locali Autentici. Brânză artizanală: Meșendorf și Timian. Informații utile: cine, ce, cum, cât.

E mare brânză să găsești produse artizanale locale, de calitate.

Și, pentru că îmi place să dau mai departe informația bună, voi scrie o serie de materiale cu titlul #Producători Locali Autentici. Așa cum spune și numele, voi prezenta producători locali care consider că fac bunătăți de calitate, într-un mod responsabil.

Încep demersul cu producători locali de brânzeturi artizanale, adică brânzeturi produse în ferme mici or medii, preparate din ingrediente naturale, care se găsesc, de cele mai multe ori, în magazine specializate, horeca etc. sau se distribuie în anumite zone ale țării. Odată cu venirea pandemiei, mulți dintre aceștia și-au deschis porțile și fac livrări.

Voi povesti despre producători care respectă ingredientele și rețetele și nu caută ‘’scurtături’’ pentru mâncare, cei care se respectă pe ei și, implicit, pe noi.
Îmi doresc să găsesc cât mai multe produse cinstite, de calitate, și să încurajăm împreună (cumpărând de la ei) munca și valoarea acestor producători locali autentici.

 

Numele despre care veți citi mai departe nu sunt ,,luate de pe internet’’, ci sunt produse pe care le-am încercat de-a lungul timpului (pe unele le știu mai bine, pe altele, mai puțin). Criteriul principal după care selectez produsele rămâne gustul (și, implicit, ’’comportamentul’’ produselor, după achiziție). Cu o parte dintre producători am avut și bucuria să mă întâlnesc ‘’înainte’’ de pandemie. Le-am văzut strălucirea și mulțumirea din priviri, atunci când povesteau despre ceea ce fac.

Conform unui principiu din curentul slow food, vă încurajez să aflăm de unde provine hrana care o punem pe masă. Este important să (re)construim ’’lanțul’’ comunicării dintre producători și noi, astfel încât să fie cât mai scurt (cu cât mai puțini intermediari), pe cât posibil. Așa cum fac și italienii, francezii, grecii etc. care cumpără foarte multe produse locale din zona în care locuiesc.

Pentru fiecare fermă sau producător local o să scriu povestea și o să adaug informații practice (descrierea tipurilor de produse, cum puteți comanda și cât costă). Și, de aici înainte, descoperiți voi mai multe detalii!


Mănânc un pic din brânză și scriu despre brânză. La modul general, brânzeturile se împart în multe categorii, tipologii, oale și ulcele. Pot fi din lapte de vacă, oaie, capră, bivoliță etc. sau combinații dintre acestea. Brânzeturi moi, semitari și tari, de la slăbuțe până la foarte grăsuțe. Din lapte pasteurizat sau ba. Brânzeturi proaspete sau maturate, frământate, opărite sau în saramură. Și nu ne oprim doar la cele neaoșe, cu telemea, urdă, cașuri, burdufuri ci ne uităm în zare și la altele, rețete franțuzite, alpine și tot așa, produse însă în ograda patriei noastre, din lapte neaoș românesc.

Scriu generic ,,brânză’’, dar, vor fi și brânzeturi și (tip) cașcavaluri.

Încep prezentările, cu două nume: brânzeturi maturate de la Meșendorf și brânzeturi fine de la Timian, din Brașov și din Harghita.

Meșendorf brânză artizanală maturată, Producători Locali Autentici

Meșendorf, brânză artizanală maturată.

Brânza maturată de la Meșendorf

Povestea:

Am avut bucuria să fac cunoștință cu Oana și Adrian Udrea din satul Meșendorf  în iarna lui 2019 la Acuarela Bistro (la ,,Miercurea Minților Creative’’, eveniment dedicat produselor artizanale din Transilvania).

Povestea este una clasică, pe care ați mai auzit-o: doi corporatiști care au trăit o viață în capitală au decis într-o foarte bună zi să lase tot și să se mute într-un sat săsesc cumsecade (fără semnal la telefon, cum se cade sau poate ba).
Satul Meșendorf din Brașov (îl găsiți scris și Messendorf, Meschenderf, Mese etc.) se află la vreo jumătate de ceas de Sighișoara, în apropiere de satele Viscri, Criț și Saschiz.

Cu mare tragere de inimă spre muncă, cei doi nu au stat locului: au făcut cursuri, au studiat, au vizitat producători din zonă și-au găsit și parteneri în sat și au început să facă brânzeturi artizanale alpine.
Așa cum le spune vecinul de la Viscri 32 – White barn and blue house, au devenit ,,cel mai mic producător de brânză maturată din Transilvania’’.

Prima roată de brânză maturată (după o rețetă tradițională alpină, în stil elvețian, din familia brânzeturilor Gruyère și Raclette) din lapte de la văcuțe Bălțată Românească din Meșendorf a venit pe lume în noiembrie 2018. Și iată că a trecut anul și producția înflorește.
Calitatea laptelui este elementul cheie care face ca această brânză să fie specială. Vacile pasc pe pășuni a căror bogăție a florei spontane rivalizează cu cea a pășunilor din Alpi (se zice că ar fi un ecosistem cu aproximativ 100 tipuri de plante). Iar iarna văcuțele sunt hrănite, la fel, cu fânul produs peste vară.

Pe lângă brânza maturată, Oana și Adrian de la Meșendorf nr. 65 au și punct gastronomic local (PGL), adică puteți merge să mâncați (fără cazare) produse gătite după rețete locale și cu ingrediente curate, din zonă. Citiți aici despre ce fac la PGL. ,,Punct gastronomic local’’ înseamnă avize, cu reguli de igienă și sanitare ce trebuie respectate etc.

Și încă ceva fain: traseul de biciclete de la Transylvania Bike Trail trece chiar prin curte, prin șura Oanei și a lui Adrian (vezi poză).

Meșendorf, brânză maturată- șura la Transylvania Bike Trail

Meșendorf, brânză maturată – șura la ”Transylvania Bike Trail”.

Detalii, detalii:

  • Laptele pentru brânză provine integral de la văcuțe rasa Bălțată Românească, de la partenerii lor – ferma familiei vecinilor Stoian (învățătoarea din sat și tehnician veterinar).
  • Brânzeturile sunt pregătite din lapte crud de vacă, cu cheag și sare de salină, fără alte adaosuri de aditivi sau conservanți.
  • Pentru producerea a 1 kg de brânză se folosesc 10 litri lapte!
  • Când e vremea bună, văcuțele pasc pe pășuni precum cele din Alpi iar iarna sunt hrănite cu fânul produs peste vară.
  • Ca să înțelegem ce înseamnă un produs artizanal și munca depusă: în procesul de producție, roțile de brânză sunt întoarse si spălate cu saramură pe toată perioada de maturare, în primă etapă, chiar zilnic!

Ce produse găsiți la Meșendorf:

Brânzeturi maturate – brânzeturi alpine din lapte crud de vacă.
Brânza poate fi simplă sau cu diverse ingrediente bio precum leurdă, negrilică, trufe negre de Meșendorf, cepșoară. Există și variante maturate în vin sau bere brună (ambele de la producători locali din zonă).
Producția actuală înseamnă brânză ținută la maturat minim trei luni (dar și șase luni sau peste un an).

De curând, am văzut și extinderea gamei de produse, un tip de ricotta infornata sau urdă coaptă. Iar atunci când vor începe să primească și turiști anul acesta, Oana mi-a dezvăluit că vor pregăti și iaurt.
Stăm aproape, să vedem ce mai pregătesc ce doi artizani.

Cum puteți comanda și costuri:

Puteți achiziționa produse direct de la Meșendorf, produsele se trimit în țară prin curier. Pentru comenzi scrieți mesaje (semnalul la telefon este slab în zonă, dar în scris primiți răspuns rapid):
canale de comunicare e-mail mesendorf65@gmail.com, Instagram mesendorf_cheese, Whatsapp 0756011043 ori 0749570699 sau Facebook, aici: mesendorf65cheese.

Produsele sunt ambalate individual, sub vid. Manipularea produselor se face cu atenție, se lucrează cu protecție.

Costuri: brânza maturată cu vechime de trei luni, 70 lei/ kg, cea cu vechime de șase luni, 100 lei/ kg.
Brânzeturile maturate cu vin, bere artizanală, cepșoara etc. sunt 85 lei/ kg.

Și poate le treceți pragul la vară, vă înscrieți la o degustare de brânzeturi și la o masă pe cinste, cu produse locale!

Puteți citi și despre Punctul Gastronomic Local deschis de ei, aici: Prânz în șură: Meșendorf 65, punct gastronomic local.

brânză locală maturată Meșendorf , Producători Locali Autentici

Meșendorf, brânză locală maturată.

Meșendorf brânză artizanală maturată, Producători Locali Autentici

Meșendorf brânză artizanală maturată, atelier producție.

Timian, brânzeturi fine capră

Timian, brânzeturi fine capră.

TIMIAN brânzeturi fine 

Povestea:

O parte din produsele Timian le știu de aproximativ un an, când le-am comandat de pe un site cu produse locale (RealFoods.ro). Produsele au dispărut de o vreme de acolo, gustul mi-a rămas însă în minte, așa că am scris direct producătorului și am primit răspunsul și produsele mult-dorite.

Ferma Timian este aşezată în judeţul Harghita, lângă Miercurea Ciuc.
Povestea Timian a început simplu, așa cum încep multe povești: o familie și-a cumpărat zece capre și a început să pregătească brânzeturi curate, bio, pentru uzul propriu.
Apoi a încolțit ideea unei mici afaceri și încet-încet a ajuns la construirea unei ferme cu peste 100 capre, la care s-au adăugat ulterior mai multe animale.

Niciunul dintre cei implicați în afacere nu avea inițial experiență în munca cu caprele, cu muls şi păşunat. Fondatoarea fermei, Gyöngyvér Becze-Máthé este economistă. Dar, cu răbdare, perseverență și multă muncă au învățat, s-au dezvoltat și ferma s-a clădit frumos.
Un membru din echipă a făcut o specializare în Franţa într-o lăptărie unde proprietarii erau la a opta generaţie de produs brânzeturi.

Se spune că brânza de capră în comparație cu cea de vacă, are un conținut mai ridicat de vitamine și minerale, are mai puțină lactoză și sodiu, plus grăsimi cu molecule de dimensiuni mai mici, ceea ce înseamnă că digerăm mai ușor aceste produse.

Numele Timian este denumirea populară  a cimbrişorului și ne duce cu gândul la varietatea unică a florei păşunilor harghitene.

În mitologia greacă nimfa care l-a alăptat pe Zeus era reprezentată sub forma unei capre, o nimfă ce simboliza calitățile deosebite ale laptelui de capră. Ca o metaforă, Timian este nimfa din muntele Harghita, căprița aflându-se desenată ca identitate vizuală în logo.

Timian, brânză porapătă cu arpagic

Timian, brânză proaspătă cu arpagic.

Detalii, detalii:

  • Brânzeturile sunt pregătite din lapte proaspăt, pasteurizat, fără aditivi sau conservanți.
  • Animalele din ferma sunt hrănite doar cu iarbă proaspătă și fân de pe pășunile alpine harghitene bogate în plante medicinale, tipice zonei montane.
  • Sezonabilitatea produselor (laptele proaspăt de capră este disponibil în anumite perioade ale anului): deoarece caprele sunt mulse doar în perioada dintre lunile mai-octombrie, în celelalte luni ale anului brânzeturile proaspete sunt pregătite din lapte de vacă (nu capră).

 

Ce produse găsiți la Timian:

  • Brânză și cașcaval din lapte proaspăt de capră (dar și vacă, oaie și combinații dintre acestea).
  • Gama de produse este diversă: brânzeturi proaspete capră (deoarece caprele sunt mulse doar în perioada mai-octombrie, în cealaltă parte a anului brânzeturile proaspete sunt pregătite din lapte de vacă), brânză tip Camembert, cașcaval maturat din lapte capră (cu piper verde și roz, cu vin roșu sec etc.) sau cașcaval din lapte mixt capră-vacă-oaie (are grăsime/ substanță uscată 49,36% per 100 gr produs), burduf de capră etc.

Burduful de capră Timian are o consistență diferită în comparație cu brânza de burduf de oaie pe care o știm ca reper – se apropie de consistența unei brânze semitari.

Actualizare ulterioară: din 2022 locul s-a îmbogățit și cu Timian Chalet.

Notă: să nu aveți rețineri apropos de ,,gust pregnant’’ de capră așa cum se întâmplă la unele produse, nu este cazul aici, prin procesul de producție gustul devine rotund, domol și nu ,,ascuțit’’ de capră.

 

Cum puteți comanda & costuri:

Puteți comanda direct de la producător (produsele se trimit în țară prin curier):
email contact@timian.ro și telefon 0740.207.200. Detalii, site: www.timian.ro

Produsele sunt ambalate în pungi vidate sau pungi vidate plus cutii carton sau lemn.
Produsele se vând la kilogram, iată câteva exemple pentru podusele din fotografiile de mai jos:
brânză proaspătă cu arpagic aprox 170 gr. – 10 lei, Cașcavalurile/ brânzeturile maturate formă triunghi (aprox 220 gr. per bucată) pornesc de la 17 lei/ bucată, burduf capră (aprox. 210 gr.) înseamnă 17 lei, brânză tip Camembert, 18 lei.

Costurile, detaliile și disponibilitatea produselor sunt valabile la publicarea acestui articol. Detaliile unei comenzi se discută cu fiecare producător în parte.

Timian, cașcavaluri artizanale maturate, producător local, poză De Corina blog

Timian, cașcavaluri artizanale maturate, poză De-Corina blog.

Timian, brânzeturi artizanale maturate, producător local, poză De Corina blogle maturate, producător local, poză De Corina blog

Timian, brânzeturi artizanale, poză De-Corina blog.


Recomandare. Dacă aveți posibilitatea, încercați să faceți o comandă, măcar o dată pe lună, de la un producător local. Testați produse locale! Comparând produse de tipologii asemănătoare, o să observați că veți plăti aproximativ aceeași sumă, similar cu produsele din supermarket/ retailers. Și, sunt șanse mari ca produsul local să aibă o calitate superioară, să fie mai gustos și cu calități nutriționale mai ridicate.

Brânzeturile prezentate în material nu expiră repede, sunt ambalate individual în vid și au termen de valabilitate rezonabil.

Căutați să cunoașteți, să aflați mai multe informații despre producătorii de la care cumpărați și despre produse!

Învățați să cunoașteți, acolo unde se poate, de unde provine hrana pe care o puneți pe masă!

Cumpărând local de la fermieri autentici, încurajați calitatea, producția locală și susțineți o afacere și un producător local.

PS Și, fiți îngăduitori dacă nu vă răspunde cineva din prima zi la un mesaj lăsat pe Facebook. Munca de producție ocupă foarte mult timp și poate că nu există o persoană dedicată care răspunde la mesaje, ci, acela care produce și ambalează și vinde și răspunde la mesaje.

Cunoaște și susține #ProducătoriLocaliAutentici!

Credit foto 1: Brânză maturată de la Meșendorf


Meșendorf cheese brânzeturi artizanale maturate,, Oana și Adrian Udrea

Meșendorf brânzeturi artizanale maturate, Oana și Adrian Udrea.

Văcuțele de la Brânza Maturată de la Meșendorf

Văcuțele de la Brânza Maturată de la Meșendorf.

Timian, fermă capre

Timian, fermă capre.