Ce facem acasă? Concerte, teatre, dans, cărți etc. pentru adulți și copii. Peste 100 resurse gratuite online.

Culturale & educaționale pe timp de Corona. Peste 100 resurse online pentru adulți și copii.

 

’’Timpul liber rezistă’’ este îndemnul acestui blog. Iată cum, într-un ”neașteptat” martie 2020, când majoritatea stăm și lucrăm de acasă, cuvintele capătă alt sens. Timpul parcă s-a dilatat, sau poate s-a comprimat, și e ”consumat” acasă, în izolare. Sintagma de ”timp liber”, așa cum o știam până luna trecută, a luat o pauză. Dar frumusețea și creativitatea nu iau pauză, se transformă.

Împărtășesc cu voi o listă generoasă cu resurse online din zona culturală și educațională, pentru cei mari dar și pentru cei mici, cu acces gratuit (cu câteva excepții). Am adăugat link-uri pentru fiecare recomandare.

Mediul online, unde ne dăm întâlnire cu toții în perioada aceasta, este foarte bogat în materiale iar informațiile explodează de la o zi la alta (fie transmisii live, fie înregistrări cu perioadă limitată sau disponibile pe o perioadă nedeterminată) – spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, dans contemporan, muzee virtuale, cursuri, arhive de cărți, audio-books, jocuri educative, filme documentare etc.

Să începem!

 

MUZICĂ CLASICĂ

Festivalul Internațional George Enescu
”Festival Internațional George Enescu online”- aduce în casele noastre concerte înregistrate în cadrul festivalului. Un concert rămâne online timp de patru zile iar proiectul are o perioadă nedeterminată.
Nu uitați de îndemnul la solidaritate din partea festivalului ’’Stai acasă, dar poți să-i sprijini pe medicii din linia întâi. SMS – ÎMPREUNĂ la 8826’’

Berliner Philharmoniker
Dacă vă faceți cont pe site și folosiți codul BERLINPHIL, până pe 31 martie 2020, aveți acces la multă muzică bună, gratuit.

The Metropolitan Opera
Metropolitan Opera a iniţiat luna aceasta programul ’’Nightly Met Opera Streams”. Streamingul este gratuit, iar fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore.

Opera de Stat din Viena
Fiecare înregistrare va fi disponibilă online timp de 24 ore, până pe 02 aprilie 2020. Programul îl găsiți, aici.

Broadway 
Ce zici de un spectacol de pe Broadway, din celebrul New-York, New-York? Încearcă un free-trial de 7 zile.

Opera Națională Română Cluj-Napoca
Anul acesta instituția aniversează 100 de ani de la înființare. Opera din Cluj va încărca pe site înregistrările spectacolelor sale – disponibile online timp de 20 de ore de la momentul postării. Program aici.

Opera Națională Română Iași 
Primul spectacol online transmis a fost baletul “Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, înregistrarea aici.
Urmăriți site-ul pentru spectacolele următoare de operă și balet.

Opera Vision
Un proiect susținut de programul Creative Europe – Uniunea Europeană cu spectacole din întreaga Europă. Puteți urmări și pe YouTube, aici.

London Symphony Orchestra – canal YouTube cu peste 500 înregistrări iar de două ori pe săptămână vor fi concerte plus interviuri și alte surprize.

ARTE TV
Website cu sute de concerte online, gratuit, aici.

 

TEATRU

Unteatru
Spectacolele teatrului independent sunt transmise live, pe parcursul lunii martie. Ca pași, cumpărați online bilet și primiți odată cu biletul electronic și link & parolă de acces, program aici. Montajul tehnic se întâmplă live, în timp ce actorii sunt pe scenă – se preiau imagini de la cele opt camere aflate în sală (deci, să nu vă imaginați o cameră, poziționată frontal și atât, ci este un montaj cu detalii, similar cu montajul dinamic de film).

Recomand să sprjinim sectorul independent plătind biletul. Unteatru este un teatru independent care lucrează pe proiecte (nu primește finanțare de la stat).

Teatrul Mic
Teatrul Mic va prezenta spectacole pe canalul de YouTube, urmează curând și proiecte pe pagina de Facebook.
Recomand cu mare căldură duminică, 22 martie, de la ora 11:00, spectacolul ”Apa vie” de Daniel Chirilă, după Frații Grimm, în regia lui Ștefan Lupu (puteți vedea spectacolul alături de cei mici).

Citiți despre spectacol aici: ”Apa Vie” cu magie, de Ștefan Lupu (Teatrul Mic)

Teatrul Național Cluj-Napoca
Începând de sâmbătă, 21 martie, Teatrul Național din Cluj-Napoca va difuza pe site-ul său mai multe spectacole.
Primul este o comedie superbă (am avut bucuria să văd spectacolul în cadrul FNT 2019), spectacol-concert de Ada Milea (textele sunt semnate de Vasile Alecsandri și Matei Millo), CHIRITZA ÎN CONCERT, sâmbătă, 21 martie 2020.

Teatrul de Comedie
De Ziua Mondială a Teatrului, vineri 27 martie, se lansează programul #COMEDIAÎNCARANTINĂ, care se va desfășura până pe 15 mai și va cuprinde diverse materiale video din arhivă, dar și materiale create special, în contextul situației actuale. Toate vor fi difuzate exclusiv în mediul virtual, în mod gratuit.

Urmăriți teatrele din capitală și din țară, găsiți multe informații la fiecare (pe canale diverse: Facebook, YouTube sau site-uri), o parte dintre acestea au anunțat deja proiecte: Teatrul Bulandra, Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, Teatrul Evreiesc, Teatrul Andrei Mureșanu Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Teatrul de Nord Satu Mare,Teatrul Naţional Craiova (o ”joacă” pe Facebook, între actori și spectatori), Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti (transmite online ”Conferințele TNB”), Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu.

 

DANS CONTEMPORAN

MARQUEE TV
Cea mai valoroasă colecție de dans contemporan pe care am văzut-o până acum online, în mod gratuit (30 zile gratuit, trebuie să vă faceți cont). Este o dedicație specială pentru iubitorii de dans contemporan. Printre înregistrări și teatru de la Royal Shakespeare Company, coregrafii Sidi Larbi Cherkaoui & Alexander Ekman, operă și balet The Royal Opera House, Balshoi Ballet, Alonzo King Lines etc.

Vertigo Dance Company
Un spectacol mai vechi al trupei din Israel îl găsiți online, NULL (premiera a avut loc în 2011). Am avut bucuria să văd acest spectacol în 2012 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, și de atunci, trupa aceasta are un loc aparte printre preferințele mele.

IT Dansa
Compania spaniolă IT Dansa care ne-a vizitat la București anul trecut, a prezentat și acest dans în spectacolul din cadrul ’’Întâlnirilor JTI’’. Spectacolul are mai puțin de nouă minute, coregrafia aparține celebrului Alexander Ekman, ‘WHIM Fractured Fairytale’.

Peeping Tom
Compania belgiană a încărcat on-line zilele acestea un spectacol-trilogie (gratuit, online pe o perioadă nedeteminată): Le Jardin (2002), Le Salon (2004) și Le Sous Sol (2007), aici.

Batsheva Dance Company
Spectacolul Last Work  semnat de coregraful Ohad Naharin – Batsheva Dance Company (Paris 2017).

Luca Silvestrini’s Protein Dance
Luca Silvestrini din Marea Britanie împărtășește online The Banque un spectacol din 2003. 

BBC Dance Season 2020
Începând cu 1 aprilie BBC Arts (în colaborare cu Sadler’s Wells și The Royal Ballet) o să difuzeze un program original cu spectacole de dans (pe gustul fiecăruia, cu balet, dans contemporan, flamenco, hip hop, dans irlandez etc.) și coregrafi celebri, detalii proiect, aici.

Arte TV
Postul tv are disponibile online câteva spectacole de arte performative (dans, circ cotemporan etc.), aici.

 

MUZEE

Galeria Uffizi, Florenţa, tur virtual, aici.
Rijksmuseum, Amsterdam, tur virtual, aici.
Muzeul Van Gogh, Amsterdam, tur virtual, aici.
Muzeul Dali, Catalonia, tur virtual, aici.
Pinacoteca di Brera, Milano, tur virtual, aici.
Muzeul Pergamon, Berlin, tur virtual, aici.
Muzeul de Arheologie Atena, tur virtual, aici.
Muzeele Vaticanului, tur virtual, aici.
Muzeul Luvru, Paris, tur virtual, aici.
Muzeul d’Orsay, Paris, tur virtual, aici.

Și peste 100 muzee din România, de pe tot cuprinsul țării (cu tururi virtuale, imagini panoramice sau imagini digitalizate transpuse în 3D), listă aici.

 

CURSURI diverse (limbi străine, arte, hobby etc.)

OPEN CULTURE
Este una dintre cele mai spectaculoase resurse online gratuite, acoperind zone de cultură & educație (cursuri din toate domeniile, filme, audio-books, e-books, muzică etc).

Fundația Calea Victoriei
Fundația Calea Victoriei s-a mutat online, a pregătit cursuri cu o tematică extrem de largă: actorie, astronomie, educație muzicală, istoria religiilor, design interior, vorbit în public etc. (număr diferit de ședințe pentru fiecare). Pentru cursurile online din aprilie este o reducere de 20%, în cazul în care faceți plata în perioada 19-27 martie.

Cursuri online de la universități celebre (subiecte extrem de diverse)
Coursera, Edx sau Academic Earth
Celebra universitate americană Yale a pus la dispoziție publicului în această lună un curs gratuit ”The Science of Well-Being”, aici.

Cursuri de limbi străine
Babbel – are o ofertă în această perioadă: 6 luni plătești, 6 luni gratuit.

 

CĂRȚI gratuite

Scribd – acces gratuit timp de 30 zile.

NYPL – New York Public Library înseamnă peste 300,000 cărți online, gratuit.

World Digital Library Biblioteca Digitală Mondială reprezintă o colecție impresionantă cu muzică, texte, poze, cărți etc. din toate timpurile.

AUDIBLE a publicat o colecție gratuită de sute audiobooks, 30 zile free-trial (fără login, fără credit card, just a click).

100 de eBook-uri, inclusiv autori români. Librăria Cartier din Rep. Moldova pune la dispoziție eBook-uri, pentru utlizatori de Apple, aici . Puteți descărca gratuit cărțile în decurs de 30 de zile.

Editura Humanitas a pus la dispoziție aproape 50 ebooks gratuite (titluri diverse, semnate de Platon, Creangă, I.L. Caragiale, Mateiu Caragiale,  Negruzzi, Kafka, Joice, Nietzsche, Zweig etc). Nu trebuie să faceți cont, descărcați direct pdf-urile de aici.

 

FILME

CINEPUB  platformă de distribuție în regim legal a operelor cineaștilor independenți și filme de referință pentru patrimoniul românesc. Documentare, scurt & lung metraje, animații și filme experimentale. Cuprinde și o secțiune de filme străine.

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai mare festival de filme documentare din lume, oferă acces online gratuit la 302 filme lansate în 1988-2019.

Bad Unicorn distribuie în România filme de autor. Cu numai 3$ puteti vedea filme pe canalul Vimeo aici.

 

activitati online pentru copii, de stat acasa

 

PENTRU COPII

MUZICĂ PENTRU COPII
Opera Comică pentru Copii – transmite spectacole și tot felul de jocuri pe pagina de Facebook.
Pe 21 martie, de la ora 17, va debuta și transmisia online, cu premiera spectacolului de balet ”Scufița Roșie”, debut regizoral pentru Andreea Soare.

Pe 23 martie 2020, Opera Comică a anunțat lansarea primei aplicații de vizionare online a spectacolelor și evenimentelor sale. Aplicația ”Opera Copiilor” propune trei tipuri de abonamente pentru 1/3/6 luni, costul pentru o lună fiind 30 lei. Există și o perioadă de testare de trei zile, gratuit.

 

TEATRU COPII

Unteatru de copii – spectacole de teatru pentru copii transmise Live, pe parcursul lunii martie. Cumpărați bilet online și primiți odată cu biletul electronic și link & parolă de acces online. Următorul spectacol este duminică, 22 martie, ora 11:00, Zaharashka – #unspectacol de familie. Actori păpușari și creație artistică: Lavinia Pop-Coman și Ana Crăciun Lambru. O poveste imaginată de Lavinia Pop-Coman. Realizare păpuși: Vladimir Zakharov și Free Puppet Theatre. Vârsta minimă recomandată: 4 ani.

Teatrul Ion Creanga Începând cu weekendul 21-22 martie, puteți urmări spectacole online (nu sunt transmise live ci reprezentații înregistrate, care s-au jucat cu public, în sală). Sala virtuală de spectacole va funcționa pe pagina de Facebook, unde se vor posta zilnic înregistrări, de la ora 10:30/ 11:00 sau de la ora 18:00. Toate înregistrările vor fi disponibile timp de 3 ore, de la începerea transmisiunii.

Teatrul Mic
Teatrul Mic va prezenta spectacole pe canalul său de YouTube și curând proiecte și pe pagina de Facebook.  Unele spectacole pot fi văzute alături de copii, așa cum este ”Apa vie” de Daniel Chirilă, după Frații Grimm, în regia lui Ștefan Lupu – duminică, 22 martie, de la ora 11:00, recomand!

Am scris despre spectacol, aici: ”Apa Vie” cu magie, de Ștefan Lupu (Teatrul Mic)

Teatrul Național Cluj-Napoca
Începând de sâmbătă, 21 martie, Teatrul Național din Cluj-Napoca difuzează online, pe site-ul său mai multe spectacole.
Sâmbătă, 21 martie 2020, un spectacol-concert foarte vesel și colorat care poate fi văzut și de copii, CHIRITZA ÎN CONCERT de Ada Milea, textel de Vasile Alecsandri și Matei Millo.

Teatrul Țăndărică – spectacolele sunt înregistrate, nu sunt live, urmăriți detalii pe pagina Facebook. Zilnic, puteți vedea spectacole de la ora 12:00 și ora 18:00 iar în week-end de la ora 11:00 și ora 13:00 (spectacolele au durată limitată online, după difuzare). Programul este afișat pe toată luna martie, sunt spectacole în fiecare zi.

Teatru radiofonic Radio România Cultural
În fiecare zi, de la ora 12:00, copiii și părinții pot asculta, cele mai frumoase povești de teatru radiofonic, multe dintre acestea fiind adaptări ale unor opere aflate în manualele școlare. Primele povești, aici: “Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi și ”Alice în ţara minunilor” de Lewis Caroll.

 

Cine citește POVEȘTI ȘI POEZII?

Magi sau Magicianul Poveștilor Abracadabra spune în fiecare zi câte o poveste pe canalul său de YouTube.

Carmen Tiderle recită poezii haioase din cărțile scrise de ea (uneori mai citesc poezii și cei mici, fanii poeziilor), pe Facebook.

Dana Rogoz citește povești pentru cei mici, tot pe Facebook.

Actrița Ioana Blaj citește povești copiilor aici.

 

JOCURI EDUCATIVE

NASA kids’ Club – NASA pune la dispoziție materiale educaționale pentru cei mici, cu jocuri despre științe, tehnologie, inginerie etc.
Jocuri de geografie  tematică din geografia României și din lume (site în română)
Fun Brain – o colecție de jocuri diverse, probleme matematică și cărți online (puteți selecta grupele de vârstă).

 

MUZEE pentru copii, cu tururi virtuale

National Aquarium Live Cams: Baltimore
Marine Traffic Around the World
Buckingham Palace
Great Wall of China
Atlanta Zoo Panda Cam
National Air & Space Museum – Smithsonian
NASA Mission Operations Room

Și câteva ”experiențe” din lumea Disney, câteva filmulețe 360 grade din parcuri Disneyland din lume, aici: Mystic Manor – Hong Kong Disneyland, Trackless Ride – Ratatouille Ride – Disneyland ParisThe Great Movie Ride – Hollywood Studios 2017Peter Pan’s Flight (On-Ride) Magic Kingdom – Walt Disney World.

 

CRAFT și COLORAT

CREATISSIMO o colecție de activități creative diverse – tehici de desenat, pictat, decupat, lucrat cu materiale etc.

Ilustrații frumoase de colorat
Ilustratoarea Mădălina Andronic a lucrat 6 planșe care pot fi descărcate gratuit de aici, tipărite pe coli A4, apoi colorate frumos și tablourile sunt gata.

 

LEARN & DISCOVER

Khan Academy – platformă folosită deseori pentru școala de acasă/ home-learning. O resursă de calitate cu informații gratuite despre științe, istorie, muzică, matematică etc. (video)

DIGITALIADA – materiale educative, pe subiecte diverse/ discipline școlare, cu avizul Ministerului Educației.

Smithsonian – colecție cu materiale audio, video, texte despre istorie, arte și științe.

National Geographic Kids De la informații despre animale, flori și țări, la joculețe interactive.

CULTURETHEQUE, Institut Francais. Resurse gratuite pentru primele 3 săptămâni (acces site pe bază de înregistrare) cu informații organzate pe cinci categorii citești/ înveți/ asculți/ privești/ tineri.

AUDIBLE a publicat o colecție gratuită de audiobooks dedicate în special copiilor și adolescenților. Găsiți cărți în mai multe limbi străine (nu sunt în limba română). Intri direct, fără user/ cont.

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam este cel mai mare festival de filme documentare din lume și oferă acces gratuit la 302 filme lansate în 1988-2019 – cuprinde totodată și o secțiune de documentare pentru tineri, aici.

The Ventusky este o aplicație web pentru predicția vremii și vizualizare meteo; e fascinant să privești în mod dinamic nori, precipitații, temperaturi …la un simplu click.

Images – NASA arhivă poze, filme & audio/podcast Nasa.

Google Arts & Culture o colecție inepuizabilă de informații și materiale interactive pentru cei mari dar și pentru cei mici.

Bonus – o colecție de 100 canale de YouTube Learning, Discovery & Education, aici.

 

Dacă v-a plăcut ceva, dați un semn. Dacă aveți și alte resurse, să îmi scrieți.
Să ne auzim și să ne vedem cu bine!
Dar până atunci, stați în case și bucurați-vă de aceste minunății în mediul virtual!

 
 

Mulțumesc și celor care au contribuit cu recomandări: Daniela D., Monica H., Andrea G., Vlad S., Mona R., Crina M., Carmen A., Oana P., Adriana P.!

Rating De Corina:

2 thoughts on “Ce facem acasă? Concerte, teatre, dans, cărți etc. pentru adulți și copii. Peste 100 resurse gratuite online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *