Zic Zac. Dragoste în paşi de dans şi teatru în replici spumoase

Zic Zac, Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu

De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”?

Pentru că are poveste, o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat.
Pentru că are muzică bună, un colaj neaşteptat (’’All by myself’’, ’’Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism).
Pentru că ia peste picior metehne contemporane.
Pentru că e un spectacol viu, cu o abordare proaspătă, teatru-dans. Şi nu este un spectacol contemporan experimental, cu alăturări ciudate de elemente doar aşa, de dragul ieşitului în evidenţă şi atât.

Cum este spectacolul?

Este un spectacol de dans, în primul rând, cu o poveste închegată care aduce probleme din viaţa unui cuplu, prezentându-le în paşi de dans contemporan.
Povestea este presărată ici-colo cu câte o replică neaşteptată, savuroasă (auzim la un moment dat cotele apelor, în franceză) sau de intervenţia DJ-ului, un porc spinos amuzant, care schimbă partiturile muzicale şi dă tonul la dans.
Pe parcursul întâlnirii celor două personaje principale sunt punctate cu umor subiecte şi replici din cotidian: ’’Limba pe români îi încurcă-n gură’’, ’’Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de invidie, bârfe şi orgolii’’ jocuri de cuvinte ’’Ţi-e frică de mult prea puţin/ Ţi-e mult prea frică de puţin/ Ţi-e puţin frică de mult’’ sau combinaţii de provebe româneşti ’’Munca mălai visează. Cine se trezeşte de dimineaţă sare departe de trunchi. Pofta strică treaba. Râde ciob, râde mai bine. Cine râde la urmă de oală spartă’’.

Cei doi protagonişti (Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu) fac o demonstraţie de măiestrie şi rafinament în arta coregrafică contemporană, atât în momente solistice cât şi duete, cu schimbări stilistice şi tempo-uri contrastante, cu numeroase costume şi accesorii originale. Gabriel Costin, DJ-ul, susține permanent energia, picurând umor (fie printr-o replică, un sunet, o privire sau o postură).

Spectacolul de teatru-dans se încheie cu apariţia metaforică a globului disco din oglinzi: ca să disperseze lumina şi imaginile sau ca să ne oglindim… noi alegem.

———————–
Din echipa de producție a spectacolului fac parte Andrea Gavriliu (care a şi conceput spectacolul) ’’rezemată’’ (aşa cum este specificat în subtitlul piesei) de Ştefan Lupu. Personajul DJ, care propune şi montajul video, este Gabriel Costin, scenografia e semnată de Andreea Săndulescu iar partea de light design, George Rotaru.

Spectacolul a primit foarte multe premii de la apariţia sa (în 2013 a fost conceput ca examen de master al Andreei Gavriliu): premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans 2014, premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent – festCo 2014, premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans 2014, premiul de excelență Unacor 2017 pentru regie și coregrafie etc.

Later edit: Zic Zac este unul dintre spectacolele mele favorite, pe care l-am văzut de mai multe ori (deține supremația vizionărilor, în topul meu).

ZIC ZAC
Un spectacol de Andrea Gavriliu rezemată de Ștefan Lupu
Cu: Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin

Regia&coregrafie: Andrea Gavriliu
Scenografia: Andreea Săndulescu
Asistent scenografie și sunet: Alexandru Petre
Light design: George Rotaru
Montaj video: Gabriel Costin
Durata: 65 minute
Spectacolul s-a jucat mulți ani la Godot Cafe, din anul 2019 îl puteți vedea însă la POINT (Piața Lahovari, mai exact str. General Eremia Grigorescu 10, București)
Cost bilet: 50 lei.

zic-zac-afiș-point

Materialul a apărut iniţial în Ziarul Metropolis aici