Peste 40 terase și grădini în București. Zâmbete, food & drinks.

Actualizare iunie 2023.

Dacă sunteți în căutare de terase, grădini, curți, oaze de verde (ca să nu spun ’’loc cu verdeață’’😊) dar și cu mâncare bună, poate un vin de vară, o bere craft, un gin, un prosecco, un ceai sau o limonadă… ați ajuns unde trebuie!

Iată o listă cu peste 40 de astfel de locuri în București, terase noi sau vechi, deschise de la 1 iunie 2020.

Lista cuprinde recomandări de restaurante, bistrouri, braserii, ceainării etc. vizitate de mine (cu câteva excepții) și în perioada de dinaintea pandemiei dar și după, sunt locuri pe care le apreciez și unde merg cu drag.
Am inclus terase de dimensiuni mici și medii, cu precădere, dar sunt și câteva locuri mai măricele. Găsiți și terase ale unor restaurante fine dining dar și bistrouri mici cu atmosferă boemă, ceainării zglobii ascunse prin cartiere, ba și wine-bars sau berării, o terasă cu piscină ori un rooftop.
Un prim criteriu în selectarea acestora a fost oferta de mâncare gustoasă (aproape toate numele menționate au ofertă de mâncare, pentru o parte am făcut și recomandări) dar și zâmbetul îmbietor de verde-de-terasă.

Sper să descoperiți terase simpatice, pe gustul vostru!


Capitolul ”organizatorice”. Terasele sunt grupate pe zone din oraș, cu informații despre specific meniu (și unde îl găsiți) și stilul locului plus număr de locuri și tip de mese (înalte, normale sau joase; acolo unde nu am precizat, sunt mese cu ’’înălțime normală’’). Am inclus și link-ul website-ului sau Facebook, după caz.
Numărul de locuri înseamnă capacitatea acestora după implementarea măsurilor de distanțare socială, verificate cu locațiile (unde nu am avut, sunt vreo două excepții, am scris o estimare).
Pet-friendly. Am menționat cine este și pet friendly (una dintre solicitările recente primite de la cititorii acestui blog). Dar, știți voi, la terase sunt bineveniți cățelușii cuminți, în lesă (așa mi-au transmis majoritatea proprietarilor).
Important: înainte să mergeți în oraș, recomand să verificați programul restaurantului ales (foarte posibil să apară modificări de la o săptămână la alta) și musai să faceți rezervare!
Și nu uitați: majoritatea celor menționați în listă oferă și servicii de livrare mâncare/ drinks și pick-up.
Aceasta nu este nicidecum o listă atotcuprinzătoare de terase, bineînțeles că mai sunt multe locuri simpatice prin capitală!
Urmează să revin cu mai multe articole, cu informații pe larg, pentru anumite nume din listă.
Ne vedem la terase!

Scurt istoric: de pe 18 martie 2020 restaurantele au fost închise, singurele variante de funcționare pentru acestea au fost servicii de livrare și pick-up. Terasele au primit aprobare să funcționeze de la 1 iunie 2020. Momentan restaurantele sunt închise în interior.


CENTRUL VECHI

LE BAB Bucharest, Calea Victoriei 12A
Bucătărie modernă cu rădăcini în gastronomia Orientul Mijlociu unde gătesc bucătari englezi trecuți prin restaurante cu stele Michelin. Locația din București (deschisă în iulie 2019) reprezintă prima extindere internațională Le Bab, celelalte 3 restaurante sunt în Londra.
De încercat humus-ul, Le Bab Fried Chichen (LBFC) şi Doner Beignet care “se topesc în gură”… Meniul este disponibil pe website și Facebook.
Terasă cu 40 locuri, mese înalte, normale dar și mese joase și canapele, pe strada Stavropoleos. Terasă pet-friendly.
Am mai scris despre Le Bab, aici: Top 25 restaurante deschise în 2019 în București.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Le Bab București, terasă

Le Bab București (foto: De Corina blog)

PIAȚA VICTORIEI – CALEA VICTORIEI

The ARTIST restaurant, Calea Victoriei 147
Restaurant fine dining cu meniu special conceput pentru această perioadă pentru grădina The Artist numit ‘’Călători prin lume’’, (in transit) tasting menu cu 2, 3, 4, 5 feluri de mâncare. Meniul îl găsiți pe Facebook.
Chef: Paul Oppenkamp. Restaurant inclus în topul ”50 Best Discovery 2019” (3 restaurante din București au fost incluse anul trecut), parte a ”The World’s 50 Best Restaurants”.
Grădina are disponibile 18 locuri (9 mese de 2 locuri), este o curte interioară mărginită de clădiri cu ziduri groase, aproape de Calea și Piața Victoriei.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

The Artist restaurant terasă fine dining

The Artist restaurant (foto: Facebook)

COCLINTĂ Brasserie, Calea Victoriei 153
Coclinta înseamnă o turtă din aluat nedospit, coaptă pe sobă. Sau, cu alte cuvinte, este un fel de plăcintă măricică cu diverse umpluturi sărate (brânzeturi maturate, rață la garniță etc.) sau dulci. Mai găsiți de comandat și câteva platouri cu bunătăți tradiționale foarte gustoase (babic, salată vinete, pate etc.) Meniul este pe Facebook și website.
Terasa ‘’Coclintă la Cucu – făcută cu mâinile’’ are 30 locuri, și este în aproapiere de Calea Victoriei, terasă pe trotuar, la stradă. Terasă pet-friendly.
Am mai scris despre Coclintă Brasserie, aici: Top 25 restaurante deschise în 2019 în București.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Coclintă brasserie terasă București recomandare

Coclintă brasserie (foto: Facebook)

Grădina GREEN HOURS, Calea Victoriei 120
Pentru mulți nostalgici din capitală, curtea boemă de pe Calea Victoriei stârnește multe amintiri. De 26 ani, cel mai vechi club de jazz din București și din 1997 (cine mai numără anii…), scenă pentru teatru independent, ”Teatrul Luni de la Green Hours”.
Azi vă așteaptă cu același farmec, cu jazz, cu zâmbet relaxat și stat în tihnă la taclale, cu miros de trandafiri și lămâiță plus glas de mierle inclus.
Și un meniu de mâncare la terasă (cu paste, salate, sarmale etc.) și băuturi, cât cuprinde. Și, nu uitați, întodeauna cu muzică bună – poate ajungeți la un concert, recomand din toată inima jazz bun la terasa Green! Terasă cu 80 locuri, pet-friendly. PS Loc recunoscut și pentru părinți adoptivi de pisici, bineînțeles, grădină pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Green Hours, foto credit: Roza Zah, blog De Corina

Green Hours, foto credit: Roza Zah

Urban Food Market, Clădirea Victoriei 8, str. Aviatorilor 8A
Terasă urbană aflată la parterul clădirii de birouri de lângă guvern, pe Aviatorilor 8A. Găsiți aici o ofertă diversă de mâncare, băutură, celebrele ecleruri French Revolution și cafea, de la terasele: 5ENSI by BeanZ Cafe, Gastrolab, Japanos, French Revolution, Manufaktura.
Zonă potrivită pentru o întâlnire de afaceri dar și întâlniri casual între colegi sau prieteni.
Peste 200 locuri disponibile în întreaga zonă.
Am scris despre Gastrolab aici: GastroLab, wine&food experience, la Piața Victoriei!

Actualizare 15 noiembrie 2020: încălzitoare la Gastrolab, 5ensi, Japanos, Manufaktura.

5ENSI by BeanZ Cafe, tearasă Victoriei, Urban Food Market, Aviatorilor 8

5ENSI by BeanZ Cafe – Aviatorilor 8 (foto: Facebook)

Grădina MONTEORUCalea Victoriei 115
Grădina Monteoru se află în spatele Casei Monteoru (monument de arhitectură, clădire construită la sfârșitul sec. XIX; mai bine de 50 ani a fost sediul Uniunii Scriitorilor, momentan fără acces către publicul larg).
Grădina Monteoru are 150 locuri și este pet-friendly.
Găsiți ofertă bogată de băuturi, cu bere artizanală, cidru, ceaiuri, long-drinks, aperitive, vinuri etc. plus două food trucks – unul cu frigărui de berbecuț de la Arrosticini, cealaltă cu burgers și sandwiches.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Grădina Monteoru

Grădina Monteoru (foto: Instagram)

CHARLES DE GAULLE/ AVIATORILOR

KAIAMO, str. Ermil Pangratti 30A
Kaiamo se află pe strada cu sediul televiziunii române (aproape de rond Charles de Gaulle), un restaurant fine dining (Experimental Romanian Cuisine) care se regăsește și în topul internațional ”50 Best Discovery 2019” (3 restaurante din București sunt aici), parte a ”The World’s 50 Best Restaurants”.Chef: Radu Ionescu – Great Chef of Tomorrow 2019, Gault & Millau România
Terasă cu 22 locuri (la mese de 2 și 4 locuri) plus pick-up point. Terasă pet-friendly.

Am mai scris despre KAIAMO, aici: Restaurant Kaiamo București, cu parizerul pe ziar.Festival Enescu by Kaiamo. Fine dining în 7 acte.,15 tendințe pe piața restaurantelor din București 2019. Plus câteva premii și alte bunătăți. etc.

Actualizare 19 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare. 

Boboko by Kaiamo - buns terasă București

Boboko by Kaiamo,Amona”, proiect de pandemie (foto: Facebook)

ZEXE Braserie, bd. Aviatorilor 65
Braserie cu deserturi franțuzești și cofetărie cu rețete vechi românești aduse la și puse în lumină cu tehnici moderne de preparare. Plus un meniu concentrat cu mâncare gătită din produse locale. Musai de încercat o prăjitură (aici e o listă luuungă) și o înghețata artizanală (poate de colivă…) sau un sorbeto (poate de mango or cătină…). Meniul braseriei este pe website.
Terasă are 30 locuri, poziționată spre bulevard, este pet-friendly și împrietenită cu mulți copii:)
Chef: Ana Consulea – Pastry Chef of the Year 2019 Gault & Millau România
Am mai scris despre Zexe Braserie, aici: Duminică cu brunch și prăjituri franțuzești. La Zexe Braserie.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Zexe braserie terasă

Zexe braserie (foto: Facebook)

SALA PALATULUI – LUTERANĂ – Calea GRIVIȚEI

VOILA Bistro, str. General Constantin Budișteanu 18 (actualizare mai 2023, momentan locul este închis)
Bistro care se prezintă zâmbind ”Romanian seasonal with a French twist”, cu meniu zilnic scris pe tablă pornind de la ingrediente proaspete, din piață. Genul acela de loc relaxat cu mâncare gustoasă. Când nu știi unde să mergi, nu dai greș dacă ajungi aici. Urmăriți și evenimentele anunțate pe Facebook (cu Chefs invitați, cu food-wine pairing etc.)
Chef: Radu Dumitrescu
Curte generoasă verde, plus boemă, plus retrasă. Sunt 25 locuri, loc pet-friendly.
Am scris despre Voila, citiți aici: Voila bistro, mâncare cinstită cu meniu nou zi de zi
Actualizare 14 noiembrie 2020: Voila a închis terasa, e disponibilă livrarea & pick-up mâncare.

Voila bistro București terasă

Voila bistro (foto: Facebook)

PANINARO Bucharest, str. Luterana 3
Mâncare gustoasă pentru mic dejun, brunch și prânz, preparată cu ingrediente de sezon.
Din meniu (îl găsiți pe site): Picioci ca pe Valea Izei, Burger cu măduvioară de vită, Șacșuca, Pateu de ficat de pui și porc cu cârnați de Mangalița, dulceață de agreșe, gulie murată, fân de praz și mai descoperiți… Dacă aveți noroc, posibil să dați nas în nas cu Teo, stand-up comedian, se pare că îi place terasa aceasta 🙂
Pe site o să găsiți și un magazin on-line cu produse diverse de la mici afaceri locale.
Chef: Melinda Teohari
Terasă mică, la stradă, cu 12-15 locuri. Plus pick-up point. Terasă pet-friendly.
Despre Paninaro și transformările din ultima perioadă, citiți și aici: Restaurantele încotro? Ce s-a întâmplat în 2 luni de pandemie.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă încălzită.

Paninanro Bucharest Phillycheese, terasă -pick-up

Paninanro Bucharest (foto: Facebook)

J’AI BISTROT, Calea Griviței 55
Ascunsă printre casele de pe Calea Griviței, iată încă o terasă care face istorie: J’ai Bistrot a împlinit anul acesta 7 anișori în capitală (are și un frățior mai mare în Târgu Mureș)!
Curte generoasă (120 locuri) cu umbră plus aer boem inclus la pachet.
Meniu cu mic dejun, salate, feluri principale etc. Și borcănașe gustoase cu vinete, zacuscă sau pate. Și un meniu de prânz diferit în fiecare zi a săptămânii. Meniu pe site și Facebook.
Logo-ul J’ai Bistrot e porcușorul zburător, deci dați frâu liber imaginației și nu vă gândiți… când o zbura porcul! Bineînțeles, pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

J'ai Bistrot curte terasă grădină

J’ai Bistrot (foto: Facebook)

Grădina Dorobanți, Calea Dorobanți 44
O curte cu intrare de pe Calea Dorobanți, nu departe de Piața Romană – ASE.

Atmosferă relaxată, loc cu mult verde, care are un bar central și câteva food-trucks la intrare (cu street-food).

Grădina Dorobanți (Instagram)

BREZOIANU colț cu LIPSCANI
PÂINE ȘI VIN, str. Actor Ion Brezoianu 4
Wine bar & Gastropub. Ce găsim noi aici?… Pizza cu tipuri diverse de blaturi/ flat-bread din bucătăriile lumii, plus bunătăți ,,de întins pe pâine” și platouri cu produse locale românești și internaționale (brânzeturi și mezeluri) alese cu atenție.

Și nu mai zicem de colecția frumoasă de vinuri românești dintre acestea, foarte multe la pahar. Meniu pe website. Servicii foarte bune cu chelneri mereu zâmbitori, eu așa i-am prins mereu, parol!
Terasă la stradă cu 20 locuri la mese înalte de 2 persoane. Plus pick-up point. Terasă pet-friendly.
Am scris despre Pâine și vin, aici: Împarte ”Pâine şi vin”, în stil călugăresc
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Pâine și vin pizza București terasă

Pâine și vin (foto: Facebook)

ENERGIEA, str. Actor Ion Brezoianu 4.
Vecin cu ,,Pâine și vin”, de fapt sosit primul în zonă, de vreo opt ani în urbe, ,,Energiea”!
Meniu scurt din care vă zic despre vedete: cartofii prăjiți (în 3 variante) la platou de jumătate de kilogram și coastele de porc. Plus o listă extinsă de cocktailuri alcoolice și non-alcoolice, care mai de care mai neastâmpărat  și cu vino-încoace.
Terasă la stradă, mereu cu voie bună și socializare, capacitate 50 locuri (mese de 2, 3 și 4 persoane). Pet-friendly.
Am scris despre Energiea aici: Energiea – unde te simţi bine, de 5 ani…
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Energiea terasă București

Energiea (foto: Facebook)

PIAȚA IANCULUI

BLID locantă românească, str. Fluierului 33. Actualizare 2021: în locul lui Blid este restaurant Soro Lume.
Eu când vreau să fluier, fluierului 33!… Adicătelea, bucătărie românească cu rețete locale de pe tot cuprinsul țării (rețete uitate prin cărți vechi sau  poate mai puțin știute, ale diverselor etnii sau zone din țară etc.) ce folosește peste 80% ingrediente de la producători locali mici și medii. Proprietarul locației este și editor Gastroart, editură ce documentează cu atenție istoria gastronomiei românești. Cum s-ar spune, restaurant… din carte în farfurie! Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, iată un exemplu, tipuri de sarmale de la Blid (toate se află în meniul actual): Sarmale de vită în foi de viță în sos gulaș, Sarmale de rață în varză murată, Sarmale de porc în varză murată. Să mai zic cât sunt de bune? Aaa, și-am mai mâncat dintr-un meniu anterior sarmale de post, mmm! Meniul actual (se schimbă aproximativ lunar) este pe site și Facebook, poftă bună! PS Urmărți și evenimentele tematice anunțate pe Facebook (ex. Festin cu organe, oaie, degustări de pălinci, rachiuri, țuici etc.)
Chef: Vasile Nicolae
Terasă mică și liniștită, printre case vechi. 30 locuri, loc pet-friendly.

Am scris despre BLID locantă românească aici: Top 25 restaurante deschise în 2019 în București.

Blid locantă românească terasă

Blid locantă românească (foto: Facebook)

MODELIER, str. Duzilor 12

Duzi nu știu dacă sunt pe strada Duzilor dar există un loc cu mulți burgeri, asta e clar! Pentru amatorii de burgeri, burgeri, burgeri, sunt o grămadă de variante: cu carne de vită, pui, miel, rață dar și vegani. Descoperiți în meniu și alte preparate, și supă și salată, coaste etc. (meniu pe Facebook). Dar și cidru făcut în România și vinuri, spirtoase, cocktailuri, ceaiuri etc. Terasă mică cu scaune colorate, galbene și albastre, 64 locuri (pe culoar mese înalte, în spate sunt mese normale). Loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Modelier terasă București

Modelier (foto: Facebook)

FLOREASCA
MAIZE farm to table, str. Paris 61A. Actualizare 2022 – Maize s-a ÎNCHIS. În locul lui s-a deschis Le Petit Paris by Chef Samuel.
Restaurant fine dining care și-a împărțit tipurile de experiențe gastronomice în spațiul outdoor astfel: terasa mare de la parter cu meniu farm to table într-o abordare mai relaxată iar terasa mică de la etaj, unde e disponibil tasting-menu, cu întreaga experiența Maize. Meniul semnat de Chef-ul creativ îl găsiți pe website și Facebook.
Chef: Daniel Pălici
Terasa de la parter are 19 locuri iar cea de la etaj 6 locuri. Loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terase cu încălzitoare.

Maize farm to table terasă parter

Maize farm to table, terasă parter (foto: Facebook)

LOVIN’ Wine bar & Bistro, Intrarea Tudor Ștefan 26
Un wine bar mic și cochet ascuns printre străduțe ‘’loc de vin și bune maniere’’. Pe lângă colecția generoasă de vinuri românești (dar și licori magice de pe alte meleaguri) găsiți un meniu gustos de mâncare (se înfrățește cu fratele mai mare Voila bistro, unde, cel mai probabl, știți mâncarea!). Marțea se întâmplă evenimente tot de bun-gust: degustări de vinuri de la crame românești.
Curte prietenoasă cu 25 locuri, loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Lovin’ Wine bar & Bistro București

Lovin’ Wine bar & Bistro (foto: Facebook)

GRANO, str. Puțul lui Zamfir 40
Grano este un colț din însorita Italie, conceptul de restaurant cu meniu scurt și magazin cu produse locale italiene de pe Puțul lui Zamfir care ne bucură de vreo 13 anișori. Meniul îl găsiți pe website.
Iată că pentru prima dată Grano are și o terasă, sunt 36 locuri în curtea de lângă clădire, cu mese joase de lemn. Au rămas și cele câteva mese care mărginesc stânga-dreapta intrarea. Terasă pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Grano terasă București

Grano (foto: Facebook)

Grădina FLOREASCA, bd. Mircea Eliade 16
Cum oricărei liste îi stă bine cu o piscină, iată și o astfel de terasă, doi în unu. Găsiți și meniu de mic dejun dar și feluri de mâncare pentru întreaga zi de stat la aer (meniu disponibil pe website).
Pe terasa generoasă se organizează uneori seara concerte live (mai un jazz, mai o bossa nova) sau seri de film.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Grădina Floreasca terasa București

Grădina Floreasca (foto: Facebook)

URANUS – CALEA RAHOVEI – PARC CAROL
IVAN PESCAR & Scrumbia Bar, str. Uranus 150, clădirea The Ark
Ivan Pescar înseamnă pește proaspăt, provenit din capturi responsabile din Delta Dunării, un proiect al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 și o asociație de pescari din Deltă, Ro-Pescador. Preparatele culinare sunt gătite simplu, la foc domol, de bucătărese lipovence.
Meniul pe bază de pește are noutăți periodice (ultimele surprize: saramura albă și șalăul la plic), îl găsiți pe web-site și Facebook.
Grădina din spatele Clădirii The Ark sau terasa Ivan Pescar are 85 locuri. Și, ca în poveste, cum pisica trage la pește, nici nu s-a deschis bine grădina, că a și sosit musafira-pisică! Bineînțeles, loc pet-friendly.
Citește mai multe informații despre Ivan Pescar, am scris aici: Pește din Deltă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Ivan Pescar & Scrumbia Bar (foto: Facebook)

Ivan Pescar & Scrumbia Bar (foto: Facebook)

EXPIRAT Halele Carol, str. Doctor Constantin Istrati 1
Terasă de ieșit la socializare pe seară, cu atmosferă faină, muzică bună, pahare pline și ceva bun de mâncare (zona: pizza, burgers, sandwiches etc.)
Terasă lângă parcul Carol cu 200 locuri, mese joase și înalte de 2, 3 și 4 persoane. Loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Expirat Halele Carol terasă București

Expirat Halele Carol (foto: Facebook)

Grădina MAHALA, Calea Rahovei 147-153
S-a dus vorba-n târg și așa e, la Mahala se gătește bine! Ba flori de dovlecel umplute cu urdă, ba un somn în mălai sau un rasol de miel… Și nu uitați de desert, colivă! Bucătărie românească contemporană, găsiți meniul pe site și Facebook.
Chef: Petru Sorin Cucu.
Cu o grădină de 300 mp, terasa găzduiește 60 locuri.
Toaletele sunt amenajate afară, se evită astfel accesul în spațiul închis. Locație pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Mahala grădină terasă București

Restaurant Mahala grădină (foto: Facebook)

CARTIERUL EVREIESC

NOEME – Former Guxt, str. Anton Pann nr. 29
Restaurantul s-a mutat în casă nouă (o vilă veche) la începutul anului 2020 și s-a rebranduit NOEME – Former Guxt, ‘’casual refined dining’’, după 2 ani pe piață. Meniu bazat pe principiul sezonabilității ingredientelor locale într-o alăturare comfort food & casual refined dining, îl găsiți pe website și Facebook.
Terasa are capacitate de 12 locuri și este pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Noeme former Guxt, terasă

Noeme former Guxt (foto: Facebook)

CHAYA TeaHouse, str. Radu Ceauș 7
În curtea unei case istorice îmbrăcate în iederă, vă așteaptă o grădină care îmbie cu ceaiuri variate (verde, alb, albastru, fructe, negru, oolong, plante, yoga, etc…), limonade și dulciuri făcute în casă. Plus ginuri japoneze, pentru cunoscători.
Prin meniu descoperiți tot felul de bunătăți: Turmeric latte rece, pink chai cu sirop natural de trandafiri, înghețată japoneza Mochi.
Pentru mâncare, ceainăria recomandă să comandați de la Bazaar (în apropiere, în Centrul Vechi). Terasa are capacitate maximă 35 locuri și este pet-friendly.

Chaya TeaHouse București terasă

Chaya TeaHouse (foto: Facebook)

PIAȚA ROMANĂ – ICOANEI

CAFE VERONA, str. Pictor Arthur Verona 13-15
Grădina Verona împlinește anul acesta 11 ani, e locul acela plin de viață pe care îl știi de o veșnicie. Când nu știi unde să mergi, ajungi la Verona, în spatele librăriei Cărturești.
Ce zici de o limonadă cu rodie, portocale și lâmâie sau o limonadă cu piure de sfeclă roșie, lămâie și ghimbir? Cafeneaua are și un meniu divers cu mâncare iar dacă sunteți la prânz prin zonă, găsiți și o ofertă specială la preț accesibil. Estimare minim 200 locuri. Grădină pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Cafe Verona grădină terasă București

Cafe Verona grădină (foto: Facebook)

ACUARELA bistro, str. Polonă 40
De peste 8 ani în capitală, este locul acela boem care apărea acum câțiva ani la tot pasul pe rețelele sociale, fiind prima curte cu umbrele colorate. Umbrele mai găsiți și azi pe terasă și zâmbete, la fel.

Întrebați despre băuturile de sezon, printre comori, de-a lungul timpului am văzut… trandafirată, lavandată, teiată. Meniul cu băuturile Acuarela este pe website. Și, un secret, în spatele terasei, este și o grădină cu legume shhht.

Din anul 2022 – Acuarela are și bucătărie proprie.
Curtea are 100 locuri și este pet-friendly.

Acuarela bistro terasă

Acuarela bistro (foto: Facebook)

UNICO VERO, str. Viitorului 8
Pe o stradă liniștită cu un nume pe care îl ții minte ușor, strada Viitorului, descoperi un restaurant care ascunde o terasă mică și umbroasă cu fețe de masă în carouri, ce te duce cu gândul departe.
Meniul italian (îl găsiți pe website) se bazează pe triada: paste, pizza, pește/ fructe de mare plus un meniu de sezon care se schimbă la trei luni. Locație pet-friendly.
Atmosferă intimă, cu 26 locuri pe terasa verde. Descoperiți oare kumquat-ul printre plantele și copacii din grădină?
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Unico Vero terasă, restaurant italian

Unico Vero (foto: Facebook)

ȘTEFAN CEL MARE

MAMIZZA, Tunari 60A. Actualizare 2021: Mamizza s-a mutat pe bd. Corneliu Coposu 6 – 8.
”Mamizza, Mother of pizza” înseamnă pizza de tip napoletan – cu blat foarte subțire în mijloc și cu margine mai groasă. Ingredientele sunt importate din Italia, Mamizza colaborează cu mici producători care lucrează pe principiile slow food. Meniul este disponibil pe Facebook sub formă de QR code care se regăsește și pe mesele de pe terasă. 50 locuri, pet-friendly. Cum se zice în italiană de-li-cios?

Am scris despre Mamizza aici: 7 restaurante deschise la sfârșitul lui 2018 în București

Mamizza pizza

Mamizza (foto: Facebook)

CARTIERUL ARMENESC 

Restaurant CIAO NIKI, str. Bocșa 4
Restaurant cu specific Italian, meniu amplu cu antipasto, zuppa, insalate, pasta, carne, risotto etc., încă nu am ajuns să îi trec pragul dar am auzit numai de bine.
Mi-a atras atenția și oferta extinsă de vinuri italiene (sunt și câteva românești dar și alte tipuri drinks) la care se adaugă și variante de prosecco și champagne.
Terasă cu maxim 50 locuri la mese din fier forjat cu fețe de masă albe. Terasă pet-friendly.

Restaurant Ciao Niki terasă

Restaurant Ciao Niki (foto: Facebook)

SIMBIO, str. Negustori 26
Departe de agitația orașului, în grădina Simbio din spatele clădirii istorice, găsiți o oază de liniște și umbră sub un gutui, cu 22 locuri.
Gastropub cu un meniu de unde aveți ce alege (burgeri, coaste, vită, rață etc. dar și preparate vegetariene). Au și burger fără chiflă (naked) dar și un burger din quinoa. Încercați și smoothies cu nume inspirate: Anti-Aging, Muscle Builder, Very Berry etc. Meniul este încărcat pe website și Facebook.
Atenție și la șefa grădinii, Pisica Luna studiază fiecare mișcare din jur. Bineînțeles, loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Simbio terasă

Simbio terasă (foto: Facebook)

LENTE, Arcului 8
Lente din Armenească înseamnă o grădină plină de verdeață, cu atmosferă relaxată. Există și un meniu bogat (vedeți pe site) cu mâncare și băuturi, cu produse de sezon, numai bune de acompaniat taifasuri și pălăvrăgeli. În comparație cu fratele său, Lente de pe strada Dionisie Lupu, aici mi se pare că este mai multă liniște și mai mult verde. 60 locuri, loc pet-friendly.
Actualizare 14 noiembrie 2020: ambele terase Lente au încălzitoare.

Lente bistro terasă Arcului

Lente bistro, Arcului 8 (foto: Instagram)

IZVORUL RECE

Grădina OLARI, str. Olari 8
Una dintre terasele unde nu am ajuns dar mi-a atras atenția atmosfera relaxată de grădină de vară lângă o casă veche cu iederă și mese risipite printre pietricele ce împrejmuiesc curtea… Se spune că o gașcă de prieteni și-a făcut un beer-garden numai bun pentru relaxarea după munca de la birou. Au și burgers, frigărui, humus etc. într-un food-truck în curte (meniu online, pe website și Facebook). Grădina are 40 locuri și este pet-friendly.
Actualizare 22 noiembrie 2020: terasă cu încălzitoare.

Grădina Olari, terasă București, Blog De Corina

Grădina Olari (foto: Facebook)

 

TIMPURI NOI

DESCHIS GASTROBAR, Splaiul Unirii 160
Dacă vă place perspectiva unei terase ‘’aproape de cer’’ Deschis Gastrobar îndeplinește frumușel dorința cât ai zice…Des-chis!😊
Meniu cu câte un pic din toate și antreuri și salate și supe și paste și fel principal și meniu de copii etc. Nu mai zic de fresh, smoothies, limonade, gin & tonic, cocktails, prosecco, vin & more (meniu pe Facebook). Urmăriți și evenimentele organizate, printre acestea ‘’Rooftop Cinema’’. Loc berechet cu distanțare socială, 90 locuri, pet-friendly. Plus un număr simpatic de rezervări: 075DESCHIS.
După ce vezi o poză de aici, clar o să vrei să ajungi… ce zici?
Actualizare: terasa s-a redeschis pe 13 mai 2021.

Deschis Gastrobar rooftop București terasă

Deschis Gastrobar, rooftop (foto: Facebook)

COTROCENI
Ceainăria INFINITEA, str. Dr. Grigore Romniceanu 7
Un fel de grădină fermecată sau romantismul nepereche…. O grădină verde-verde cu măsuțe cochete de fier forjat cu porțelanuri pentru ceai, platouașe simpatice și flori proaspete. Meniu cu multe ceaiuri, dar și prăjiturele și băuturi și mâncare. Mergi să te bucuri de grădina specială! Urmărește și eveniemntele, poate prinzi și un concert de jazz în grădina luminată de felinare. Grădină cu 40 de locuri, pet-friendly.

Ceainăria Infinitea București grădină

Ceainăria Infinitea (foto: Facebook)

LACUL TEI
POPAS NOSTALGIA, str. Tuzla 50
Grădina de vară Popas Nostalgia s-a deschis pe 5 iunie 2020. Momentan găsiți aici food-trucks Camionetta (pizza) și Furgoneta Street Chefs (burgers) plus un stand de înghețată la cornet și popcorn, urmează și alte colaborări. Cea mai mare locație din această listă, până la 500 locuri, cu distanțare socială inclusă. Mese înalte și normale, și chiar niște bănci din vremuri demult apuse (vezi și în poză). Loc pet-friendly.
Actualizare: la sfârșitul lunii septembrie 2020 terasa a anunțat închiderea.

Popas Nostagia, Lacul Tei București

Popas Nostagia (foto: Facebook)

Actualizare, terase deschise în septembrie 2020:

  • MACE by Joseph Hadad – str. Benjamin Franklin 16 (lângă Ateneu). Meniu cu origini în Orientul Apropiat și influențe europene împărțit în două zone: frigărui pe grătar și salate orientale. Plus câteva aperitive, pâine și deserturi orientale. Terasă la stradă, cu încălzitoare.
  • DRAKO kUHNIA bALKANICA  str. Cuza Vodă 46 (zona Unirii-Budapesta). Bucătărie balcanică cu produse specifice Turciei, Greciei, Albaniei, Bulgariei, Croației etc., preparate și cu carne de oaie, struț balcanic, rață și vită. Terasă cu boltă de viță de vie cu încălzitoare. Actualizare 2022: Drako a revenit la forma anterioarră: Restaurant George & Dragon.

Actualizare, 2023:

  • Kraft Market – terasă urbană deschisă din vara lui 2022, în centrul orașului, în spatele hotelului Novotel, pe str. Matei Millo 8-10. Au și loc de joacă pentru copii.
  • Rual primul apro bistro (str. Mihai Eminescu 114-116)un concept de aprozar și bistro, cu meniu internațional, cu precădere asiatic. O terasă generoasă printre clădiri.
  • Sera Eden – CA Rosetti 37 – o orangerie superbă, amplasată într-o curte – Casa Brătienilor, unde era fosta seră a grădinii istorice.

Ne vedem la terase!

Credit foto: paginile de social media ale locațiilor și De Corina blog.
Cover, prima foto: Deschis Gastrobar rooftop București (foto: Facebook)

Citește și: 10 locuri în București pe care să le testezi în 2023, deschise anul trecut