S-a deschis Mosafir – bistronomie, gâlgâl, potol
Alertă de loc nou! De circa o săptămână, bistro Mosafir din București a deschis ușa de pe Plantelor și primește oaspeți. Iar eu am testat deja 87,9% din meniu în două vizite, parol! La prima vizită am testat toate felurile principale, la următoarea, am trecut pe celelalte flancuri.
Avem și un trecut pe subiect. Pentru cine urmărește noutățile din gastronomia locală pe care le strâng în Meniu de București/ Ce mai găsim bun prin oraș poate își amintește că prin decembrie 2023 scriam în premieră intergalactică aici pe blog că Bucătăria local food aṣteaptă un frățior (pe atunci, fără de nume).
Iată că a venit, la ceas de iunie 2024, și cel-mult-așteptat.
Și ca să vă fie mai cu spor, vă introduc eu Mosafirul.
Pe scurt, în (+) zece paragrafe, cine, ce, cum, încotro, pam-pam.
1. Cine. În spatele proiectului sunt frații Alexe – Gabi și Adrian, pe care îi știți de la Bucătăria local food, alături de prietenii lor de la Ginoteca. Dacă te-ai simțit bine pe la ei, iaca, motive de curiozitate, să vezi care e treaba și la noul loc.
Între timp, am înregistrat un episod de podcast Vorbe în bucate, unde a fost invitat și Gabriel Alexe, unul dintre co-proprietarii Bucătăria Local Food și Mosafir – a povestit despre cele două proiecte, alături de Gabriel Corbu de la Grădina Corbilor – doctor inginer specializat în agricultură ecologică, ascultă podcastul aici: Vorbe în bucate – De Corina #5 | Gabriel Alexe – BucătăriaLocalFood, Gabriel Corbu – Grădina Corbilor
2. Ce. Comfort food, meniu scurt. Mosafir se prezintă ,,bistronomie, gâlgâl, potol’’, iar meniul este pus la cale de Chef Alex Burcă. Folosesc și ingrediente de sezon (și) românești, dar nu exclusiv.
Pâinea vine de la brutărie artizanală Casa del Pan.
Mâncarea e comfort food dar cu un quelque chose. Poți să găseṣti o farfurie cu pui, piure, mazăre. Dar puiuțul e de la un producător local, iar piureul e cremos nevoie mare că e taman rețeta unui celebru Chef înstelat, cu restaurante prin toată lumea, Robuchon. Vezi mai jos și fotografii, dar și un filmuleț.
3. Fiecare preparat din meniu vine la pachet și cu o asociere recomandată de licoare la pahar – fie că e vin, bule etc. Adică scrie în meniu, să iei una cu alta, la fiecare fel mâncare este menționat.
4. Întreabă musai de Vermut – am testat niște variante de prin Spania și Italia cum nu am mai găsit pe la noi. Sau, Doamne, feri, nu am știut eu unde să le caut.
Lasă-te pe mâna ospătarilor la capitolul recomandări (mari șanse să fie chiar proprietarii, la mine așa a fost) și s-ar putea să ai surprize faine.
5. Mosafir este într-o casă de patrimoniu construită în anii 1898 (sunt câteva elemente din interior din acele vremuri), pe str. Plantelor 48 (,,noul centru vechi” cum i se mai spune), într-o zonă liniştită de case, nu departe de piața Sfântul Ștefan. În interior, mai descoperi pe o banchetă o carpetă cu răpirea din Serai, pete de culori îndrăznețe ici-colo, ba și o pianină într-un salon.
Momentan sunt deschise trei saloane (circa 40 locuri).
La demisol este o mică cramă (nu e deschisă deocamdată), iar mai departe se lasă și cu tunele secrete, să fie și-un pic de mister și suspans de Mosafir.
6. Hai și cu exemple din meniu, zic trei farfurii care mi-au plăcut mult până acum: unt aromatizat cu anșoa de Cantabria; Rillette de rață cu merișoare, gem de ceapă cu anason, cornișon și arpagic murat; Pilaf cu orez bob rotund, cremă de spanac, sumac, brânză de burduf și gălbenuș murat, ium, ium.
Ca să aveți și repere, un fel principal costă între 42-73 lei.
7. Treci neapărat și pe la meniul de vinuri – o să descoperi multe frumuseți, licori românești (frumos, crame mici și medii), dar și internaționale premiante. Sunt podgorii celebre din Europa – Rioja, Chablis, Bordeaux, Sancerre etc., dar și din lumea nouă din țări precum Argentina și Chile. Printre ele sunt presărate și etichete cu cel puțin +92 puncte Parker. Cine e interesat de bule, o să găsească lucruri faine și la capitolul efervescență.
8. Descoperă ce se ascunde prin meniu, mai zic eu trei feluri, să-ți fac poftă: supă din coadă de bou cu tăiței de casă, salam de Nădlac (de tip crud-uscat, picant, nu l-am mai văzut în altă parte în locații horeca din București), cârnat tăiat la bardă etc. Și sigur o să te atragă unele denumiri precum Steak frites (for Bourdain), cu vită crescută în România, de la Angus Farm, grass-fed Angus.
Momentan. așa cum arată primul meniu, balanța înclină înspre carnivori, dar găsește fiecare câte ceva bun. Înțeleg că vor aduce permanent noutăți în meniu (vezi detalii mai jos, la note).
9. Da, mai poți și cartofii prăjiți, e cu musai! Cu plăcere.
Uite și un filmuleț, să înțelegi mai bine locul.
10. Și da, au și terasă – cu +50 locuri la mese standard, dar și o masă comună (de vreo zece persoane) cu scaune înalte.
Pe scurt, un loc cu energie bună și mâncare gustoasă, comfort food din ingrediente cinstite. Și oameni atenți la detalii.
Îmi place ideea lor de meniu dinamic care aduce noutăți săptămânal și lucrează cu ingredientele de sezon, atunci când le este vremea. Un alt plus al locului este și oferta bogată (și atent aleasă, aș spune) de băuturi.
Nu zic chiar tot, să mai descoperiți și voi.
Dacă s-ar deschide mai multe locuri de genul acesta, cu meniu propriu, cu idei, cu produse de sezon, cu îndrăzneală și cu mâncare gustoasă, colțul nostru de lume ar fi mai bun, mai fericit.
Poftă bună! Scrieți-mi, vă aștept cu păreri!
Note de parter (că subsol nu avem):
Mosafir – dinamică meniu, pe viitor. Am aflat că se vor întâmpla săptămânal noutăți în meniul Mosafir. Oamenii sunt creativi, nu pot sta locului. O să fie ba supa schimbată săptămânal, ba mai apare un fel principal în weekend sau noutăți prin zona de antreuri. Momentan se ajustează lucrurile, fiind doar o primă săptămână de când au deschis.
Ce înseamnă bistronomie. Cum ar veni, un mariaj dintre bistro ṣi gastronomie. Adică mâncare de bistro, comfort food, dar făcută cu tehnici moderne de gătit. Ingrediente de calitate, în ton cu sezonul, într-un loc cu atmosferă relaxată, fără față de masă.
Bistronomia a apărut pentru prima dată în jurul anilor 1990 când un Chef francez, Yves Camdeborde care aprecia fine diningul și îl practicase cu succes (dar nu îi plăcea atmosfera formală de acolo și prețurile) și-a deschis propriul restaurant – cu o atmosferă prietenoasă și cu farfurii cu mâncare comfort food, păstrând tehnicile pe care le știa și ingrediente de foarte bună calitate. Termenul de ,,bistronomie’’ a fost folosit mai târziu, în anii 2000, de jurnalistul Sebastien Demorand. Curentul s-a răspândit rapid din Franța în mai multe zone ale lumii.
PS nu uita să faci rezervare la Mosafir, prin ialoc.ro sau telefonic.
_______________
Adăugare informații, august 2024: am ajuns la masă și în august 2024, aveau în meniu 4 farfurii noi cu ingrediente de sezon (am înțeles că schimbă săptămânal felurile de mâncare noi).
Ca să vă faceți o idee, sună așa:
– Flori de de dovlecei (cu o superbă crustă tempura) umplute cu crema de urdă, cu un delicat sos de lămâie si micro tomate de la Grădina Corbilor (despre care a povestit Gabriel Corbu într-un episod de podcast Vorbe în bucate, aici.)
– Vara la Mosafir – Salată cu morcovi copţi, caise pe grătar, cremă de urdă, frunze alese de la Grădina Corbilor, fistic și dressing cu busuioc.
– Piperchi cu ardei, roșii de la Obor, brânză de burduf, pâine prăjită și ulei de măsline bio – Rincon de la Subbetica.
Și încă ceva simpatic, fac cocktailuri de sezon, am testat ,,One in a Mellon” cu rom și suc (și bucăți) de pepene roșu.
Las și un filmuleț, să vedeți noutățile din august 2024.
Acest articol nu este sponsorizat, toate mesele mi le-am plătit singură.
Fotografii de la primele două vizite din iunie 2024:
Credit toate fotografiile din articol: De-Corina.ro
Poftă de mai mult?
Citește în Lista Corinei (peste 200 locuri, toate testate) și despre alte bistrouri gustoase din oraș.
Copyright – Textele, fotografiile și ideile prezentate pe acest site pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (marcați paragraful citat, nume blog + link articol).
,,De Corina” este un blog cu opinii personale rezultate în urma unor experiențe personale desfășurate într-un timp dat. Posibil ca tu să fi avut o altă experiență și respectăm dreptul la opinie. Suntem diferiți, experimentăm diferit lucruri diferite (de timp, loc etc.). Și, de fapt, asta-i frumusețea.