”No Man`s Land” la TNB: oameni şi război

No man's land Teatrul National

 

Spectacolul ”No Man`s Land” jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea.

Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.
Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici.
‘’Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai’’, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’’umanul’’.
Un cuvânt ne-ţipat, un bandaj oferit, o ţigară întinsă sau un gât de alcool, o atingere sau o strângere de mână, metamorfozează personajele şi le apropie. Într-o lume neagră, devastată de ura propovăduită de război, vedem prietenie, bunătate şi grijă faţă de cel de lângă tine, pentru că este om, cel dintâi (dispare duşmanul de luptă, aşa cum dictează războiul).
No Man`s Land adică bucata de pământ dintre liniile inamice sau pământul nimănui or ţărâna searbădă dintre vrăjmaşi devine de fapt pământul fertil, unde rodesc valorile umane. Dar lumea se năruie iar atunci când apar monştri plămădiţi de război: un reprezentant al Naţiunilor Unite care vrea să facă impresie bună în faţa jurnaliştilor sau televiziunea CNN avidă de rating, gata să facă o ştire senzaţională din orice, fără respect faţă de viaţă ori moarte.

Absurdul şi lipsa de sens a războiului este surpinsă în multe replici ironice pe parcursul piesei dar atinge un punct cuminant în dialogul şefilor celor două tabere inamice: îşi vând armament între ei în timp ce socializează, se pun la curent cu ce s-a mai întâmplat în familiile lor. Dialogul e întrerupt pe alocuri de contraziceri pe subiectul ‘’cine a început războiul’’.
Ţigările reprezintă un leit-motiv în întreaga piesă, sunt foarte versatile: cum sunt oferite sau cerute, confiscate, însoţite de gesturi subtile or cuvinte de duh; ţigările capătă nenumărate roluri: sunt marfă de schimb sau de alinat durere, ţigări pentru linişte sau trecut vremea, ţigări oferite din prietenie sau pentru îmbărbătare.

No man's land Teatrul National

Cu toate că spectacolul durează două ore, energia este dozată cu grijă în poveste, într-un ritm alert, punctat cu ironii – de la scenele de grup ale armatei, la dialoguri dintre cele trei personaje ori schimburi de replici şi muzici dintre cele două tabere rivale, la înălţime. Poate prea dramatizat un moment cheie, acesta aducând forţă prin simpla prezenţă, nefiind necesară sublinierea sa (strângere de mâini mult prea lungă, amplificată de apariţia unei coloane sonore).

Un spectacol închegat din punct de vedere vizual – cu light design semnat de Chris Jaeger şi décoruri de Nikola Toromanov, creează volumetrii şi spaţiu tridimensional, construind concomitent mai multe planuri.

Se remarcă prestaţia foarte bună a celor doi actori din rolurile principale: personajul Ciki, prietenul devotat până în pânzele albe, interpretat cu multă forţă şi expresivitate de către actorul Richard Bovnoczki şi Ciprian Nicula în rolul lui Nino, tânărului de 19 ani plăpând şi speriat, capabil însă de gesturi extreme, dovedind curajul şi iubirea de adevăr şi dreptate.

No Man`s Land de la TNB este un spectacol dinamic cu multă ironie şi umor dar şi cu orori ale războiului şi tragedii dar, mai presus de toate, cu oameni adevăraţi şi principiile lor, oameni care valorizează respectul, camaraderia, adevărul şi omenia.

No man's land Teatrul National

No man's land Teatrul National

No man's land Teatrul National

 

No Man`s Land
de Danis Tanović
Traducere: Andrei Marinescu
Regie, adaptare: Alexander Morfov
Asistent regie: Claudia Machedon
Decor: Nikola Toromanov
Costume: Andrada Chiriac
Light design: Chris Jaeger
Lupte scenice: Attila Nemeș
Distribuţie: Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Andrei Atabay, Rareș Florin Stoica, Ionuț Toader, Denis Hanganu, Eduard Adam, Marcelo-S Cobzariu, Adrian Iosif Pop, Alexandra Sălceanu/ Aylin Cadîr, Nicolae Dumitru, Ionuț Niculae, Aurel Ungureanu, Silviu Negulete, Mihai Munteniţă, Vitalie Bichir, Mădălin Mandin, George Piștereanu, Fulvia Folosea.


Materialul a apărut iniţial în Ziarul Metropolis, aici.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani
Data premierei: 16.11.2016, Durata: 2 ore, fără pauză.
Foto: No Man`s Land – web-site Teatrul Național București.