5 spectacole de DANS cu bilete disponibile, la Festival Teatru Sibiu #FITS 2018

Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) aniversează anul aceste ediția 25!

Timp de 10 zile Sibiul va fremăta de artiști de toate neamurile (la propriu) și puzderie de spectacole (teatru, dans, muzică, circ contemporan, atât în spațiile outdoor cât și în sălile convenționale de spectacol).

Dacă sunteți iubitori ai dansului, la FITS puteți vedea trupe importante de dans contemporan din lumea largă (este singurul eveniment din România care adună laolaltă un număr atât de mare de trupe de dans contemporan, de cel mai înalt calibru).

Și, pentru că organizatorii au pus în vânzare de curând o nouă tranșă de bilete, mă grăbesc să vă dau de știre, la ce spectacole de dans contemporan mai găsiți bilete. Bilete on-line la FITS aici (costul este, pentru majoritatea spectacolelor de dans, 50 lei biletul): http://www.sibfest.ro/2018/bilete-fits-08-iunie

Vă recomand două trupe de dans din Istrael, două din Canada și una din UK.

In Israel există un nucleu de școli de dans contemporan recunoscut la nivel mondial pentru valoarea sa. Anul 2018, este unul al aniversărilor (centenarul nostru dar și 70 de ani de existență a statului Israel) și aduce la FITS  unele dintre cele mai bune companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company (de 45 ani) și Kolben Dance Company (de peste 20 ani). Și, da, mai găsiți bilete!

1. Kibbutz Contemporary Dance Company, Israel
Spectacol: Laptele Mamei (cea mai recentă producție a lor, din 2017)
Bilete disponibile, spectacol: 10 iunie 2018, ora 18:00 și 11 iunie 2018, ora 16:00

Coregrafia: Rami Be’er
Durată: 1h
Data premierei: 12.01.2018
„Laptele Mamei” – Un cântec de dragoste pentru părinți.

Directorul artistic, Rami Be’er, analizează, prin intermediul dansului, iubirea părinților săi, supraviețuitori ai Holocaustului, pentru moștenirea culturală europeană pe care i-au transmis-o.

Be’er prezintă una dintre cele mai extraordinare recviemuri de dans din ultimii ani. Pe de o parte, acest spectacol este abstract, atemporal și universal, dar, în același timp, reușește să urzească firele subțiri ale poveștii de dragoste intimă a părinților săi. (Yonat Rothman)

2. Kolben Dance Company, Israel
Spectacol: Între control și nebunie 
Bilete disponibile, spectacol: 12 iunie 2018, ora 20:00 și ora 22:00

Coregrafia: Amir Kolben
Data premierei: 17.06.2015
Titlu: On The Edge

Viața la limită – înseamnă trăirea noastră în lume ca marionete. Păstrăm cât de bine putem iluzia că suntem stăpânii propriului nostru destin, dar de fapt le permitem adevăraților păpușari să continue neîntrerupți.

Viața la limită înseamnă necesitatea de a alege între a fi „pro” sau „contra”. Să fii „pro” înseamnă să iei parte la un joc cu sumă nulă, în care găsești și învingători, și păgubași. Însă, să fii „contra” înseamnă să renunți la joc în avans.

Și, cu toate astea, „Între control și nebunie” este și zona în care facem încercări neîncetate de a ajunge la celălalt, la un „celălalt” anonim, care stă pe partea cealaltă a prăpastiei care ne separă. Acest efort continuu ne oferă speranță pentru victoria dorinței umane reale și însuflețite.

3. Les Ballets Jazz de Montréal (BJM), Canada
Bilete disponibile, spectacol: 10 iunie 2018, ora 16:00 și ora 20:00
Spectacole: Mono Lisa & Kosmos & O Balcao de Amor
 

 Compania din Canada ce prezintă spectacole de dans contemporan, bazându-se pe rigoarea și estetica baletului clasic (uneori dansatoarele folosesc poantele, din baletul clasic) a aniversat anul trecut 45 ani de istorie.
Compania de dans prezintă 3 spectacole în cadrul FITS (reunite în aceeași seară): Mono Lisa & Kosmos & O Balcao de Amor.
„Mono Lisa” este un spectacol de dans acompaniat de zgomotele mașinii de scris. Începe pe mai multe rânduri, în timp ce o lumină puternică este proiectată pe scena întunecată, creând atmosfera unei fabrici. În acest spațiu bizar, în care regăsim sunete și viziuni de fier și oțel, o pereche de dansatori în costume de culoarea ruginii se învârte și se răsucește, se înfășoară și se încolăcește, executând mișcări extraordinare și rapide.
„Kosmos”
Coregraful Andonis Foniadakis se inspiră din lumea în care trăim, din ritmul frenetic al vieții urbane cotidiene. Observațiile lui au reprezentat punctul de plecare pentru crearea unei coregrafii inspirate din mișcările mulțimilor de oameni, momente de zbucium și agitația generală a orașului. Foniadakis caută o contrapondere, aducând frumusețea în prim-plan și transformând mișcarea frenetică într-un dans care aduce oamenii laolaltă într-o manieră veselă și eliberatoare.
„O Balcao de Amor”
După o excurise în Cuba, Itzik Galili a fost inspirat de Regele dansului Mambo, Pérez Prado, pentru a crea un spectacol energic folosind această muzică atemporală. Este o asociere pe care Galili o umple cu multă comedie, lejeritate, entuziasm și o absurditate seducătoare.

4. Compagnie Marie Chouinard, Canada
Spectacol: Hieronymus Bosch: Grădina desfătărilor
Bilete disponibile, spectacol:14 iunie 2018, ora 20:00

Coregrafia: Marie Chouinard
Spectacol nerecomandat celor sub 14 ani, conține nudidate
Durată: 1h 15min
Data premierei: 04.09.2016
Titlul: Jérôme Bosch: Le Jardin des Délices

<< Acest spectacol este bazat pe o coregrafie în trei acte, realizată după renumitul triptic „Grădina Desfătărilor Umane”.
Actul 1: Lumea viciilor (panoul central)
Actul 2: Infernul (panoul din dreapta)
Actul 3: Paradisul (panoul din stânga)
Așa cum un coregraf își poate începe procesul de creație cu o piesă muzicală, eu am ales să încep de la tabloul lui Bosch.
Și la fel cum un coregraf poate alege să „adopte” o anumită partitură muzicală (sau nu), eu am ales să „adopt” pictura lui Bosch, spiritul său.
Ce bucurie să te înclini în fața unei capodopere!” – Marie Chouinard >>

 5. Luca Silvestrini’s Protein, Marea Britanie 
Spectacol: Povești ce ne despart
Bilete disponibile, spectacol: 12 iunie 2018, ora 18:00 si ora 22:00
 

Text şi regie: Luca Silvestrini
Muzica originală: Andy Pink
Scenografie: Rachel Shipp
Sound design: Thomas Evans
Spectacol prezentat în limba engleză, cu traducere în limba română.
Spectacol nerecomandat copiilor sub 12 ani.
Durată: 1h 15min
Titlul: Border Tales

Comisionat de: Bath Dance, ICIA Bath, DanceEast, DanceXchange, Dance Manchester, The Place.

După o etapă extraordinară la Edinburgh Fringe Festival 2017 unde biletele pentru acest spectacol au fost sold-out, compania premiată, Protein, prezintă un comentariu provocator, dar amar, cu privire la multiculturalismul din Marea Britanie, prin dans, muzică live și dialog alcătuit din experiențele personale ale artiștilor. „Border Tales” are ca referință Marea Britanie post-Brexit, văzută prin ochii unei distribuții internaționale, și aruncă o privire satirică înspre gândirea stereotipică despre străinii migranți și nativii bigoți.

Ne vedem la Sibiu la FITS!

Foto: Kibbutz Dance Company web-site.