7 știri bune #culturalo-culinare din luna mai
1. Gigi Căciuleanu – OmulDans, lansare de carte
Volumul „Gigi Căciuleanu – Omul Dans” de Ludmila Patlanjoglu este o carte-album în trei versiuni (română, franceză, engleză), o călătorie în viaţa unui creator. „Un talent uriaş cu sclipiri geniale, o imensă fantezie, un foarte mare dansator, genial coregraf român, internaţional cunoscut şi recunoscut – sunt aprecieri care vin din partea unor nume ilustre: Pina Bausch, Maia Pliseţkaia, Pierre Cardin, Ioan Holender. Copleşit, Gigi Căciuleanu întrebat cine este, răspunde simplu: Je suis quelqu’un qui danse.” – Ludmila Patlanjoglu
2. TNB a deschis acoperișul – un nou spațiu de joc, în aer liber
Pe locul fostei terase ”Lăptăria lui Enache” sau ”La Motoare” sau pe acoperişul TNB a apărut un nou spaţiu de joc în aer liber, care va purta numele TNB Amfiteatru.
3. Andrei Șerban pregătește o premieră la un teatru independent
Andrei Şerban repetă “Pescăruşul” de A.P. Cehov la teatrul independent Unteatru. Premiera se pregătește pentru 16-17 iunie.
4. O nouă cafenea culturală Humanitas în Cotroceni: Pisicul giftuit sau La petite bouffe
Humanitas și-a dorit să pună aici laolaltă pâinea trupului și pâinea cuvântului, brutăria artizanală și librăria, gustul bun al pâinii și bunul gust al libertății. În fond, cuvântul a întemeiat lumea, iar pâinea, viața cea de toate zilele. Găsiți aici cărți de la Librăriile Humanitas dar și produse de brutărie de la Rue du Pain, obiecte japoneze pregătită de Takumi, cafea, prosecco, bere artizanală și alte cadouri.
5. Gault&Millau a lansat primul ghid cu restaurante din România
Gault&Millau este primul ghid internaţional gastronomic care intră pe piaţa românească. Acesta a fost publicat prima dată în Franţa acum 50 de ani de doi jurnalişti pasionaţi – Henri Gault şi Christian Millau. Evaluarea restaurantelor din România s-a făcut conform standardelor internaţionale, urmând aceleaşi principii şi acelaşi sistem care se aplică în întreaga reţea Gault&Millau, indiferent de țară.
90 de restaurante şi 51 de localuri POP din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu sunt selectate în prima ediţie a ghidului Gault&Millau România.
6. Tompa Gábor este noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE)
Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a fost ales noul preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) ce are peste 40 de membrii. Principalul său scop este colaborarea inovatoare și schimburile internaționale.
7. Concursul Enescu, Concursul, are participanți din 30 țări
Anul acesta între 1-23 septembrie se va desfășura Concursul Internaţional George Enescu 2018 (Concursul, nu Festivalul. Evenimentele alternează, un an Festival, următorul Concurs). Juriul a selectat 270 de tineri muzicieni dintre 400 de aplicanţi (cel mai mare număr din istoria evenimentului, concurenți de pe întreaga planeta – din Australia sau Noua Zeelandă, la SUA or Japonia, până la Finlanda, Olanda, Israel sau Letonia).
Juriul Concursului (pentru fiecare secțiune: vioară, violoncel, pian, compoziție) este format din interpreţi și profesori renumiți la nivel internațional. Valoarea totală a premiilor este 115.000 de euro.