Google Arts & Culture și #FITS 2018

Google și FITS (Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) au serbat primul an de partneriat, lansând spațiului Google Arts & Culture, aflat în curtea interioară a Primăriei Sibiu.

Google Arts & Culture este o aplicație dezvoltată de Google Cultural Institute, disponibilă pe desktop şi pe mobil (iOS şi Android) iar spațiul dedicat evenimentului a venit cu reprezentarea unei instalație interactive a platformei dedicată artei şi culturii.

Platforma (relansată în 2016 de Google, înainte se numea Google Art Project) aduce noutăţi privind îmbunătăţirea experienţei Virtual Reality/ 360 grade/ zoom.
Google Arts & Culture conţine o funcţie de recunoaştere a operelor de artă şi oferă posibilitatea unor căutări speciale. De exemplu, prin căutarea unui element, a unei culori – vezi care a fost evoluţia în timp a utilizării acestuia în istoria artei (sunt afișate, cronologic, opera de artă care conțin culoarea respectivă etc.).
Platforma găzduieşte colecţii din întreaga lume și numără peste 32,000 lucrări de artă din 46 muzee dar te ajută și să intri virtual în alte spații precum într-o sală de concerte sau un muzeu în aer liber, din orice colț de lume.
Din România o să găsiți printre materiale și Palatul Parlamentului, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra din Sibiu.

Google încurajează experimentele, Arts & Culture aflându-se la granița dintre artă și tehnologie – la proiect lucrează laolaltă artiști și programatori deopotrivă.
Unul dintre experimentele Google a folosit tehnologia ‘’machine learning’’ unde specialiștii au înregistrat automat într-un catalog milioane de pagini ale fostei reviste americane ’’Life ’’ ce pot fi răsfoite astfel cu ușurință cu ajutorul unor anumite etichete/ calificative/ tags.

Dacă vă mai amintiți, aplicația a lansat în ianuarie 2018 opțiunea ’’Face-Match’’ care a fost extrem de accesată în acea perioadă. Pașii sunt simpli: îți faci un selfie, îl încarci în aplicație și afli cu cine semeni din lucrările marilor artiști.

Aplicația Google cu numeroasele sale muzee dar și experimente este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru lumea culturală și a tehnologiei deopotrivă.

La eveniment au participat și Elisabeta Moraru – CEO Google România, Laurent Gaveau – Director Google Cultural Institute Paris, Constantin Chiriac – Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și Astrid Fodor – primarul Sibiului.

Foto: De-Corina blog

20180615_164258

20180615_164812