Stabat Mater de la Linotip, teluric și plutire.

1 stabat
În peisajul artistic bucureștean și-a făcut loc, de la sfârșitul lunii august, un nou spectacol, deschizător de stagiune (poate și de drumuri), unic prin structura sa: un spectacol de dans contemporan și muzică clasică interpretată live (un cvintet și 2 voci feminine soliste), Stabat Mater.
Două arte ale spectacolului (perfoming arts) care se metamorfozează în timp, două limbaje prietene ce se simt așa bine împreună.
Din multitudinea de partituri pe tiparul Stabat Mater, artiștii s-au oprit la o variantă celebră, plină de sensibilitate, compusă de Giovanni Battista Pergolesi în secolul al XVIII-lea.

Despre spectacol
Se pun alături două elemente, muzica și dansul. Unul clasic, vechi, cealalt contemporan.
Muzica, de un lirism și o încărcătură aparte, cu o curgere și o pulsație domoală (precum o meditație continuă), construiește o pânză sonoră sensibilă de jur împrejur.
Pe această pânză delicată, dar atât de stabilă, doi dansatori înalță frumuseți, prin corpurile lor. Sunet și mișcare.

Fragmente de solo sau duo, în care cei doi se contopesc, se alătură, sunt legați unul de altul ombilical (prinși de-o carabină, la propriu, la mijloc), prinși apoi de câte o mână sau un picior, schimbă centrele de greutate sau pendulează undeva sus, în aer, apoi se regăsesc cu mișcările fluide din apă (proiecție video și realitate, laolată). Pământ, aer și apă.

Punctul culminant al spectacolului are loc în văzduh, în balansul suspendării – o plutire în cerc, de îți taie răsuflarea  (Arcadie Rusu plutește, merge în aer) sau o legănare amplă în leagăn (Ioana Marchidan) unde descoperim inimaginabil de multă forță. Forță din simplitate: prin atitudine, prin ochi, prin prelungirea pletelor în vânt. O poveste.

Și realizezi ce încărcătură deosebită emană muzica clasică interpretată live și ce firesc i se alătură dansul.

Din punct de vedere al compoziției, sunt două elemente definitorii pe care partea coregrafică le valorizează în acest spectacol: diversitatea, cu dozajul elementelor coregrafice (fiecare fragment propune o altă temă) și partea de spectacol (omul contemporan, obișnuit cu atâția stimuli în jur, este atașat intrinsec de acest element).

2 stabat
Despre Stabat Mater de Pergolesi
Stabat Mater este o lucrare de muzică sacră dedicată Fecioarei Maria care surpinde emoțiile sale după răstignirea Mântuitorului pe cruce – cu dragoste, contemplare, sacrificiu, dăruire, rugăciune, suferință.

Aceasta este împărțită în 12 fragmente, fiecare denumit după începutul textului. Lucrarea este scrisă, în varianta originară a lui Pergolesi, pentru 2 voci feminine, vioară I și II, violă, violoncel și orgă, aceeași variantă aleasă și pentru acest spectacol.

Sunt foarte multe întrebări în jurul operei lui Pergolesi apropos de ce a compus sau nu, însă această lucrare îi este recunoscută. Stabat Mater-ul său a căpătat o rezonanță mistică deoarece a fost compus în ultima parte din viața compozitorului (întocmai ca și Requiem-ul lui Mozart, scris pe patul de moarte).

Stabat Mater de Pergolesi a fost reorchestrat în diverse forme, puteți asculta variante pentru pian, pentru cor etc. și o să întâlniți fragmente în numeroase (peste 30) coloane sonore de film (Chocolat, Amadeus etc.).

Dacă vă atrage subiectul Stabat Mater, în general, am descoperit un web-site unde găsiți toți compozitorii care au scris o astfel de lucrare, cu traduceri (inclusiv în română) etc. de investigat:  https://www.stabatmater.info/

stabath-7549

Stabat Mater de la Centrul Coregrafic Linotip este un spectacol cu 9 soliști (dacă putem spune așa), doi dansatori expresivi ce ne încântă cu multitudinea de metafore vizuale și 7 muzicieni ce pun atât de mult suflet (și interpreteaza impecabil, în stil) – fațetează împreună fiecare latură a unui nestemat.

Un spectacol de la care pleci încărcat cu energie bună, pleci cu sufletul plin de poezia unui zbor în dans și muzică de îngeri.
– – – – – – – – – – – – – – –

Stabat Mater
la Centrul Independent Coregrafic Linotip (strada Ion Brezoianu 24)
Muzica: Giovanni Battista Pergolesi
Un concept de Amalia Olaru
Coregrafia: Ioana Marchidan
Dansatori: Arcadie Rusu și Ioana Marchidan
Visuals: Hermina Stanciulescu

Soliste:
Claudia Codreanu (mezzo-soprană) și Georgiana Dumitru (soprană) sau
Antonela Bârnat (mezzo-soprană) și Cristina Maria Oltean (soprană).

Cvintet:
Vioară I: Gabriel Dănilă
Vioară II: Natalia Pancec
Violă: Oana Spânu – Vişenescu/ sau Mihaela Moscalu
Violoncel: Ștefania Budd
Pian: Adela Lorincz.
Credit foto: Alina Ușurelu.

stabat mater afis