Session, spectacol-bucurie. Cherkaoui&Dunne la # FITS 2019

Cuvintele par nepunticioase astăzi iar vocabularul prea sărac. Vreau să cuprind o mie de nuanțe și detalii dar expresiile, metaforele, onomatopeele sau jocurile de litere nu mă prea ajută. Tot am impresia că rămân lucruri nespuse, senzații nenumite, zâmbete nebotezate. Sau poate că ar trebui inventate: la bucurii noi, cuvinte noi!

Am văzut un spectacol extraodinar la FITS 2019: ‘’Session’’ (tradus: Izvorul dansului”). Mi-a plăcut enorm energia, creativitatea, detaliul, umorul, profesionalismul, dansul, muzica, tot ce am văzut pe scenă.

După spectacol, mi-au înflorit în minte o mie de idei și aveam senzația că o să scriu cel mai lung material despre un spectacol de dans contemporan de până acum. Și acum, cuvintele par prea puține și mici, mici.

Session este genul acela de spectacol pe care aș putea să îl tot revăd fără să mă satur, ca o bucurie continuă! Precum revederea cu Moș Crăciun, pe care îl primești mereu cu brațele deschise.
Pentru mine, ‘’Session’’ a fost cel mai bun spectacol de la FITS 2019.

Cum este spectacolul Session?
Session este un spectacol actual, ce reflectă prezentul și totodată respiră în viitor. E altfel, e strălucitor, e fresh, original și dă pe afară prin bucuria de a fi și energia pe care o degajă.

Session înseamnă multă creativitate, cu exaltarea din joacă împletită cu profesionalismul din dans și muzică. Și originalitate până la cer.

Session înseamnă sincretismul artelor, alături de forme inedite de expresie înflorite din cotidian. Stau laolaltă, pe aceeași scenă, artă cultă dar și tradițională (crâmpeie de cultură de pe mai multe continente) dar și artă urbană jucăușă ce se construiește ușor și sincer ca într-o joacă de copii.

Session înseamnă dans cu dans și mult dans. Street dance-ul cu dansul irlandez sunt cei mai buni prieteni aici. Dar nu uită de alte rude, mai mici sau mai mari, ca într-o mare familie a dansului în care toată lumea se bucură de toată lumea și de ceea ce construiesc împreună.

Session înseamnă multă muzică.  Acapella sau instrumentală, cântece tradiționale indiene, irlandeze, gospel sau ancestrale pentatonii asiatice. Cu interpretări la superlativ.

Session înseamnă umor, mult umor și ironie. Umor de calitate ca niște bule voioase într-un pahar de spumant, care se formează neîncetat și aduc prospețime. Umor ce se iscă din multe situații, ce te iau prin surprindere: prin suprapunerea a două elemente din culturi diferite (și te uimește cât de bine le stă împreună) sau poate din situații concrete ale zbaterii noastre urbane, din ritmuri suprapuse, din fragmente de jocuri de copii.

FITS 2019 Session Sidi Larbi CherkaouI dans contemporan Izvorul Dansului

Cum este construit spectacolul?
Spectacolul este construit din succesiunea unor părți, într-o alternare de secvențe cu muzică și dans, cu cei patru protagoniști aflați pe scenă:
coregrafii și dansatorii Sidi Larbi Cherkaoui și Colin Dunne, alături de compozitorul/ muzicianul Michael Gallen și muzicianul Soumik Datta.

Muzica. Din primele momente ale spectacolului te frapează nivelul artistic. Toți cei patru artiști de pe scenă sunt muzicieni desăvârșiți: auzi cântece pe patru voci, acapella, într-o interpretare impecabilă!

În spectacol e prezent și pianul sau chitara dar și instrumente tradiționale precum bătrânul instrument indian sarod (la care se interpretează, iar, impecabil!). Și ca să picure și un pic de contemporaneitate, sunt și sunete electronice, cum ar spune unii ‘’din alte sfere’’, ale tereminului. Plus percuție neașteptată ce se iscă din pașii de dans irlandez ai lui Colin Dunne sau zgomotele ritmice ale tragerii fermoarului sau târșâirii picioarelor lui Sidi Larbi Cherkaoui pe podea.

Cât despre melodii, pornesc de la izvoare vechi cu scări muzicale constrite din câteva sunete, trec prin universul microtoniile indiene și ajung la armonii irlandeze sau gospel și câte și mai câte. Un fel de bucuria muzicilor din lumea largă, în doze concentrate, ca niște bijuterii lucrate în filigran, fragile dar pline de farmec și forță totodată.

Dansul. Dansul este omniprezent, stiluri diverse: ies în evidență pașii irlandezi și izul urban, ce se contopesc frățește în forme creative și originale de dans contemporan.

Colin Dunne construiește câteva momente decupate parcă din legendarul show irlandez ‘’Riverdance’’ (unde a avut rolul principal timp de 3 ani, după plecarea lui Michael Flatley din trupă), în stilul specific, cu un șarm aparte.

Un moment strălucitor care mi-a rămas întipărit în minte este cel în care cei doi, Colin Dunne și Sidi Larbi Cherkaoui, interpretează la unison un dans irlandez.

Mișcări impecabile din punct de vedere tehnic, dans cu ținută și atitudine. Fără cuvinte! Dunne cu spatele drept, imobil, cu ținuta mândră (într-o poziție atât de familiară lui, fiind campion mondial 9 ani la acest dans!) iar Cherkaoui, ținându-i isonul, ritmic, la milimetru, aducând un iz din fluiditatea și libertatea dansului urban, în pașii alerți, măsurați la zecimi de secundă. Superb, de vis!

Sidi Larbi Cherkaoui Session, FITS Sibiu - dans contemporan

Dansurile și jocurile copilăriei sau invenții ludice.

Cei doi coregrafi nu uită de joacă în joc: introduc momente în care se joacă cu palmele (și inventează un ritm, întocmai cum făceau când erau copii) și merg așa, împreună, de-a lungul scenei.

Și tot în joacă, Dunne se urcă pe o masă unde dansează desculț. Urmează un acompaniament la 6 mâini, unde coechipierii susțin ritmul bătând în aceeași masă cu mânile la care adaugă coregrafii amuzante cu palme, brațe, coate. Atât de natural, firesc și atât de proaspăt și frumos. Mișcări naturale, simple, într-un ritm dinamic, cu asimetrii, spontaneitate și bucuria jocului.

Și, între toată jocurile și dansurile sunt momentele muzicale. Muzica aduce un fel de respiro, echilibru, ca un popas în dans și joacă. Dansul construiește situații, cu semne de mirare, întrebare, iar muzica echilibrează, așează puncte și virgule.

Descriu un fragment – întrebări la psiholog, în joacă. Coregrafii ‘’povestesc’’ un moment savuros. Colin, în rolul psihologului, ține un discus anost, cu superioritate (rostește cuvinte deșarte, cu intonație ‘’dreaptă’’, plicticoasă) cu sfaturi despre ce ar trebui să faci în anumite situații. În timp ce ‘’pacientul’’, interpretat de Sidi Larbi, transpune starea sa, prin gestică și mișcare: contorsionări sinuoase hilare, cu căzături și rostogoliri de pe canapea, mișcari nervoase perpetue, gesturi neașteptate etc. în contrast cu vorbitul liniar al interlocutorului.

Un dialog succedat apoi de un joc neliniștit al brațelor și picioarelor celor doi (o traducere a încâlcelii de gânduri, într-o încâlceală creativo-hilară a atâtor perechi de membre, în invălmășeală). Pentru ca, încet-încet, rolurile să se inverseze: pacientul ia locul medicului.

Povestea folosește cuvintele doar la început (în discursul monoton al medicului) în rest, totul se construiește prin mimică, gestică, fragmente de dans, într-un mod savuros și extrem de original!

Sper să aveți ocazia să vedeți acest spectacol, să descoperiți din frumusețea unei arte vii, în care muzica și mișcarea nu au granițe și se completează atât de frumos!

————————-

‘’SESSION’’

Premiera: 01 februarie 2019, Théâtre National de Bretagne – Rennes, Franța
Spectacolul  ‘’Session’’  îl puteți vedea pe toate scenele lumii, găsiți un calendar foarte bine structurat aici: http://www.east-man.be/en/calendar
Recomand din toată inima orice spectacol ce poartă semnătura Sidi Larbi Cherkaoui!

Cu: Colin Dunne, Sidi Larbi Cherkaoui, Michael Gallen, Soumik Datta
Coregrafie și regie: Colin Dunne, Sidi Larbi Cherkaoui
Muzica: Michael Gallen
Decor: Filip Peeters
Light design: Mark Van Denesse
Sound design: Michael Gallen, Jef Verbeeck
Compoziție muzicală extra: Soumik Datta, Colin Dunne, Sidi Larbi Cherkaoui
Consultant artistic: Arthur Nauzyciel, An-Marie Lambrechts
Coregraf asistent: Laura Murphy
Regizor tehnic: Hugh Roche Kelly
Decor: Martin Baarda
Consultanță costume: Caroline Wittemans
Tehnicieni: Mathias Batsleer, Janneke Hertoghs
Echipa de producție: Arnout André de la Porte, Lars Boot

 


Despre cei 4 protagoniști ai spectacolului
Sidi Larbi Cherkaoui este director artistic la Royal Ballet Flanders, este artist asociat la Sadler’s Wells Londra și Théâtre National de Bretagne Rennes, colaborează cu cele mai renumite teatre și companii de dans din întreaga lume.

Spectacolele sale le puteți vedea pe marile scene ale lumii: Dutch National Ballet, The Royal Ballet, Paris Opera Ballet, Martha Graham Dance Company etc.

Are și propria companie Eastman (din 2010) și a creat de-a lungul timpului peste 50 spectacole unde semnează concepte și coregrafii.

Cherkaoui are un stil eclectic care alătură elemente din culturi diferite: balet clasic cu hip-hop, flamenco sau alte dansuri tradiționale dar și colaborări originale precum călugări șaolini (aceștia apar în spectacolul Sutra, trailer aici https://vimeo.com/224176446).

Pe lângă marile scene de balet și dans contemporan, Sidi Larbi Cherkaoui este implicat și în proiecte precum colaborarea cu Beyoncé (ultimul lor proiect – ‘’The Lion King’’, unde semnează coregrafia), cu Alanis Morissette pentru musicalul de pe Broadway, New York “Jagged Little Pill” și alte vedete din show-biz.

Colin Dunne este unul dintre reprezentanții de seamă din lumea dansului irlandez, totodată este recunoscut pentru performanța din dansul contemporan dar și ca actor.

De 9 ori Campion Mondial al dansului irlandez (la care se adaugă 11 titluri naționale în Marea Britanie, 9 Irlanda etc.). Printre multele sale proiecte, a dansat (rol principal) și a semnat coregrafii pentru legendarul spectacol ’’Riverdance’’ (unul dintre cele mai bune spectacole din industria showbiz-ului, cu peste 20 ani longevitate pe scenele lumii, care contiunuă și azi însă în forme mai puțin extinse). Colin a dansat în cei 3 ani de turneu în rol principal ’’Riverdance’’ aproximativ 900 spectacole (după plecarea lui Michael Flatley din trupă). De aproape 20 ani Colin Dunne și-a îndreptat atenția înspre dansul contemporan pe scene din Europa și Statele Unite (a primit nominalizare a criticii din Marea Britanie pentru ‘’The Bull’’ – Best Male Modern Dance, Circle National Dance Awards). Locuiește în Irlanda dar este invitat în toată lumea pentru masterclass-uri și totodată este implicat în foate multe proiecte din sfera artelor spectacolului.

Soumik Datta (britanic cu origini indiene) este un virtuz și compozitor al instrumentului sarod (un instrument cu 19 coarde folosit în muzica hindusă; alături de sitar este printre cele mai populare instrumente de acest tip), considerat unul dintre cei mai talentați muzicieni. Este unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști clasici ai sarodului, a înregistrat 6 albume, a avut însă și colaborări cu vedete precum Beyonce, Jay-Z, Anoushka Shankar etc. făcând cunoscut acest instrument tradițional.

Michael Gallen este compozitor de origine irlandeză. Cu studii de compoziție în Paris, Gallen este implicat în diverse proiecte, a scris de la o suită pentru RTÉ Concert Orchestra la muzică pentru teatru, dans sau film. Este director artistic pentru Straymaker, o companie de operă/muzică-teatru dar și pianist, vocal, compozitor pentru trupa Ana Gog.

Izvorul Dansului FITS, Sidi Larbi Cherkaoui, Session, dans contemporan

Credit photo: Pierre Borasci