Cabaret de Bragadiru, „Palace Escape” de Andrea Gavriliu

Acesta nu este o cronică de spectacol, nici review or recenzie. Este un fel de exerciţiu de a surprinde frânturi, dintr-o înşiruire rapidă şi concentrată de fapte şi stări.

Uneori este greu să transpui în cuvinte un amalgam de elemente, întâmplări și simțăminte, atunci e musai, de fapt, să încerci, să experimentezi.

Palace Escape este un univers de trăiri și emoții într-o lume în oglindă. O lume colorată care râde de ea însăși și se ia peste picior, în infinite opturi, supra-dimensionate, supra-naturale, supra-cum-vrei. Un univers ce dă pe afară de veselie și chiote și unde, în fiecare clipă, se întâmplă ceva im-previ-zi-bil, neașteptat și alte cele, pac.

De parcă ai avea în fața ochilor un coș imens plin cu bomboane și dulcegării înfășurate în fel de fel de hârtii foșnitoare nemaivăzute și colorate. Cu sclipiciuri, paiete, volane, curelușe, ștrasuri, bretele, mărgele, pene și tot felul de surprize.

Mi-am dat seama că mi-a fost dor să râd. Să râd din toată inima, să râd cu ochii, să râd cu lacrimi, să chicotesc sau să râd pe înfundatelea, să râd atât de mult timp încât să mă doară burta sau să mă tăvălesc pe jos, apoi să continui să râd cu sughițuri dar și cu gura până la urechi. Și râs sănătos și râs prostesc dar și din cel rafinat, cu mici aluzii strecurate, cu poante subtile, cu accente și frazări de cuvinte cu subînțeles. Și fără aluzii la părți indecente sau cuvinte slobode. Ehe, pasăre rară.

Dovadă că stau prost la capitolul acesta este că am și uitat cuvinte care le descriu: chicotit, amuzant, hilar, nostim, comic, haios, hazliu, spiritual, haz, de șagă. Pe locuri, fiți gata.

Taman când e casa plină și au sosit toți musafirii, un ospătar scapă pe jos tava plină cu tacâmuri. Banal, am mai văzut. Haha, ghinion, chiar la început de spectacol. Bine că nu sunt pahare. Te uiți sau nu te uiți la bietul om? Te bușește râsul sau doar un zâmbet dezaprobator în colțul gurii? Poate vezi doar nenorocul, ori pui repede eticheta, că este un împiedicat.
Dar el scapă tava plină iar. Și iar. Așa începe joaca și jocul. Un montagne russe de trăiri și reacții imediate, precum o joacă de copii. În avalanșă, rapid, cu multe culori, frivolități, că așa-i la cabaret. În doar câteva secunde parcă te transformi într-un copil, ce ziceam mai devreme, ai primit bomboaneeeee.

Beatboxing. Contorsionism. Cânt vocal în canon, live. Mantră indiană. Volane de cabaret. Saxofon live. Bătălie dintre muzica populară și ritm sacadat de club. Cum să dansezi pe ritmul cuvintelor ,,deautiful’’ sau ,,diutiful’’ și ,,beautiful”, hai, spune repede. Un superb pole dance sau aerial art combinat cu dans la bară sau nu știu cum îl cheamă. Și nu de oricine ci chiar un campion național o să vezi în fața ochilor. Ce cavaler, ce mișcări, ce atlet-dansator, ce-ce, oh.

Trenduri de Tik-Tok, Carolina fantastick în ritmuri țigănești or manele sau Skibidi dob dob dob dob yes yes. Șabloane, kitsch, metehne, ticuri, concentrate într-un gest ,,ravisant’’. Dans pe accente de stand-up comedy, ca-n viață, te schimonosești, imiți, ,,te faci că’’ și ții ritmul. Nu-i nimic, poți schimba rapid totul, dacă aluneci pe-un… tobogan.
Cum e să alergi și să țipi în gura mare pe toată lungimea sălii mari de la palat? Ba, culmea, să conversezi doar țipând, ca un limbaj, un fel de grai nou, cum s-ar numi, ,,țipeză’’, ,,țipesc’’?

Și dans, mult dans, dans în grupuri, în perechi, solo, pe scenă, lângă, în balcoane, pe bară, pe sus, pe jos, prin public. Și parcă tot ai mai vrea. 

Palace Escape de Andrea Gavriliu

Atenție, pe parcursul acestui show capul o să parcurgă o traiectorie rapidă și interesantă, precum la un meci de tenis. Pardon, un meci îmbunătățit, cu balcoane de palat incluse. Spectacolul se întinde pe orizontală și verticală, și fără centură de siguranță, pe nepropria nerăspundere.

Atenție, aceste momente pot stârni poftă intensă de astfel de apariție-spectacol și poți simți că ți-e o foame teribilă. Nu vă impacientați, simtomele sunt firești, puteți reveni pentru o nouă porție. Nu au fost menționate contraindicații în caz de doze multiple.

Notă: circa jumătate dintre cei de pe scenă sunt încă la UNATC, în roluri de actori și dansatori. Ne-sincronicitățile de pe alocuri sunt din cauze de sincronicități între Mercur retrograd cu Jupiter, era cu ghinion. Sper să apreciați efortul susținut în ritmul amețitor de dans-alergat-dans-schimb-costume-cântat-live-sau-toate-în-același-timp-și-iar-și-iar.

Sper că știți de glumă, altfel, mai bine nu mergeți. De fapt, stați așa, cred că spectacolul este un test. Test pentru public. Un fel de barometru care măsoară nivelul de umor, spontaneitate și deschidere la surprize, la care a ajuns cetățeanul urban de la ediția de primăvară 2023. Skibidi dob dob dob dob yes yes.

Atenție se pot deschide ușile. Pe locuri, fiți gata. Urmează stația umor cu peron pe partea Palace Escape de Bragadiru. Marca Andrea Gavriliu.

De Corina blog spectacol recenzie, teatrul Godot, Palace Escape de Andrea Gavriliu

Palace Escape
aka Opturi Supranaturale
Un spectacol de Andrea Gavriliu
Scenografia: Corina Boboc
Mulțumiri muzicale: Mihai Dobre
Audiență: 12+

Cu: Alexandra Bob, Andrei Bouariu, Teodor Cauș, Iustin Danalache, Eva Danciu, Diana Dragu, Vlad Furtună, Tamara Găgeatu, Silviu Mititelu, Andrada Oltean, Robert Popa, Roxana Popa, Anastasia Preotu, Sofia Sitaru-Onofrei, Lăcrămioara Soare, Teodora Tudose, Teodora Velescu.

Avanpremiera „Palace Escape aka Opturi Supranaturale”, 23 aprilie 2023 – la Palatul Bragadiru, Teatrul Godot.

Cabaret de Bragadiru, Palace Escape de Andrea Gavriliu, De Corina blog spectacol recenzie

Palace Escape de Andrea Gavriliu De Corina blog spectacol Cabaret

Palace Escape de Andrea Gavriliu De Corina blog dans Cabaret

Credit foto: Dinu Lazăr

Acest articol a fost publicat prima dată în Ziarul Metropolis aici.