Azi e ziua mea. Sau despre ‘’împreună’’ pe timp de corona.

Zi de naștere pe timp de pandemie Coronavirus Covid-19

 

 

26 martie 2020.
Am stat să număr. Am ajuns la ordonanța militară cu numărul trei care spune că, de ieri sunt ‘’interzise deplasările, cu excepția celor profesionale sau pentru aprovizionare.’’

Scriu aici ca să rămână: pe 16 martie 2020 s-a declarat stare de urgență în România (pe timpul mineriadelor a mai fost așa ceva). Școlile sunt închise de ceva vreme, teatrele și toate instituțiile de cultură la fel, restaurantele, cele câteva care mai sunt deschise, au voie să facă doar livrări etc. Dacă ieși pe stradă, trebuie să ai o justificare, posibil să te întrebe poliția. De ieri au început să circule mașini de poliție cu megafoane de unde răsună ‘’Stați în case!’’. Traiul de zi cu zi, așa cum îl știam luna trecută, s-a suspendat.  Așteptăm să revină.

Acum este o stare de incertitudine și teamă, cu știri-avalanșă, cu Worldometers la care mai tragi cu ochiul și te înfiori. Cu o viață transferată indoor. Fiecare e solitar cu muzica, cărțile și preocupările sale. Și mult online. Și mult vorbit la telefon.

 

Azi este și ziua mea.
Anul trecut pe vremea asta mă serbam alături de prieteni. Pentru mine, ziua de naștere are o semnificație aparte. Înseamnă ‘’împreună’’. Înseamnă să stai alături de prieteni, să petreci timp cu ei, să râzi, să mănânci, să bei, să alergi, să te ții de mână, se te îmbrățișezi, să te joci, să stai la o vorbă în tihnă, să lenevești, să trăncănești, să spui o glumă. Și lista poate continua, o știți. Toate ‘’împreună’’.

O mare parte dintre aceste lucruri nu le pot face azi, din păcate. O parte se transferă în online și pe telefoane. Cumva, ‘’ziua mea’’ se reportează, pentru o dată viitoare.
Prieteniile însă rămân, cu sau fără această zi. Poate vor deveni chiar mai puternice, trecând prin această perioadă.
Sună a clișeu, dar eu cred cu tărie în ‘’împreună’’.

 


 

Azi mă gândesc și vă îndemn și pe voi să vă gândiți la ‘’împreună’’ al vostru.
La oamenii din jurul vostru care sunt importanți pentru voi și la lucrurile care vă împlinesc, alea care contează, pentru fiecare dintre voi.

Și vă mai rog să ne gândim, în vremurile astea, la un ‘’împreună’’ mai înalt, mai important, al nostru.
Hai să ne unim forțele, să fim ‘’împreună’’ pentru un domeniu atât de fragil și important în momentele acestea – să susținem cadrele medicale și spitalele care au mare nevoie de ajutor, mai mult ca oricând.

Fiecare gest conteaza, cel mai mic gest contează, cum se zice, pic cu pic se face marea.

 

Donează către ONG-urile pe care le cunoști, care susțin sistemul medical!
Poți sprijini și ‘’Dăruiește Viață’’: trimiți SMS la numărul 8826 cu mesajul IMPREUNA ‐ și astfel donezi 2 euro pentru lupta împotriva coronavirusului.
Este o sumă mica, un gest mic, dar totodată foarte mare, dacă suntem cât mai mulți, ’împreună’’.

 


 

Și, dacă bugetul vă permite în perioada următoare, mai dați o mână de ajutor. Gândiți-vă la un business mic pe care îl prețuiți și care știți că este afectat în această perioadă: un restaurant pe care îl apreciați, un centru cultural independent, bistroul de la colțul străzii unde mănânci, o cafenea la care mergi des, vreun ONG care organizează cursuri, o școală de dans etc.

Sectorul independent și afacerile horeca, în preajma cărora stau de ceva vreme  încoace, trec prin vremuri de restriște – au nevoie de suportul nostru ca să treacă cu bine peste această perioadă.

 

Dacă vreți să susțineți și nu știți încotro, vă dau câteva idei.

Linotip – Centru Independent Coregrafic
Asociatia Dance Spot, reprezentata legal de Ioana Marchidan, CIF: 36908007, str. Ion Brezoianu 23-25, Constructia C2, corp B, Et 1, sala 1, birou 1, Sector 1, Bucuresti
INGB: RO23INGB0000999908340072, cod swift INGBROBU.

 

Pentru domeniul horeca – puteți achiziona vouchere valorice (pe principiul, cumperi acum, consumi mai târziu, când afacerile își reiau programul): https://cadou.ialoc.ro/

Sau comandă la restaurante/ cafenele etc. care încă mai pot face livrări, am scris o listă cu peste 30 nume (locații care gestionează singure și partea de livrări), aici: Susține producători locali, mici afaceri horeca & restaurante, pe timp de Corona.

Să fim ‘’împreună’’ și să fim sănătoși!

 

 
 

Pe vremuri de pandemie Coronavirus, am mai scris și: 

– Umorul rezistă! Umor pe Facebook, pe timp de Corona.

– Viața ia o pauză. De la Comunism, la Corone.

– Susține producători locali, mici afaceri horeca & restaurante, pe timp de Corona.

– Ce facem acasă? Concerte, teatre, dans, cărți etc. pentru adulți și copii. Peste 100 resurse gratuite online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *