Brutărie artizanală

ARTIZANII by Demetra, organic bakery
Brutărie, patiserie si cofetărie artizanală. Este una dintre brutăriile cu pâine cu maia vechi din oraș.
– Adresa: Str. 1 Mai 28 (Drumul Taberei). Din 2024 mai au încă o adresă în același cartier: bd. Drumul Taberei 82.
Pâinea lor am găsit-o și la Ototo Amzei și Victoriei, dacă nu ajungeți în D. Taberei (în 2024 cel mai des am luat pâinea lor de la Ototo).
-Ultima vizită/ pâine testată: ianuarie 2025

BETTER BREAD – exclusiv fără gluten
Deschisă în septembrie 2023 în Floreasca, locul aduce ceva nou pe piață: brutărie cu maia plus produse de patiserie-cofetărie exclusiv fără gluten. La prima vizită erau 8 tipuri pâine și peste 10 feluri patiserie-cofetărie. Ținând cont de restricții (folosesc făină specială – ovăz, mei, tapioca, sorg, teff, hrișcă etc.), am fost impresionată de tehnica cu care era făcută pâinea, arătau impecabil – atât exteriorul, cât și interiorul (cu miez umed). Pentru o parte dintre ele, gustul este ușor atipic (pentru cine nu este familiarizat) – în zona hrișcă/ pâine intermediară, dar este o opțiune pentru cei cu probleme. Bagheta cu făină de castane și semințe nu aș fi zis, după gust, că este gluten-free.
Voi reveni pentru gustul prăjiturilor care mi-a cam plăcut (printre preferate: Prăjitura vegană cu prune, Medovik, Prăjitura Bunicii).
Sunt și câteva mese unde puteți sta, design fresh/ modern. Nu am ajuns des, dar am fost impresionată de calitate, de fiecare dată.
-str. Frederic Chopin 10-12
-Ultima vizită: mai 2024

BLITZ N ROLL
Brutărie și patiserie artizanală, inclusiv sandvișuri și pinsa, plus cafea.
Din ianuarie 2025 au deschis un nou loc (cu spațiu generos, cu mese etc) în zona Obor, pare un soft launch, revin cu adresa exactă, când o comunică.
-Banu Manta 24
-Ultima vizită: august 2024

BRUTĂRIA ARTIZANALĂ PLAI
Brutărie mică, deschisă în toamna lui 2022. Fac zilnic patru-cinci tipuri de pâine și câteva specialități patiserie (majoritatea declinări din aluat, plus biscuiți de casă etc.). Brutărie artizanală care lucrează cu maia și făină albă, integrală şi secară. Tipul de pâine cu aluat umed și coajă groasă crocantă. Bagheta e preferata mea, apoi pâinea albă/ integrală, dar și celelalte. Nu vând pâine de pe o zi pe alta – au un coș unde pun pâinea rămasă din ziua anterioară, la un preț mai mic.
-Dezrobirii 71 H (Militari)
-Ultima vizită: februarie 2025 (în 2024 am ajuns foarte des la ei, este foarte gustoasă pâinea lor)

CASA DEL PAN
Deschisă în anul 2021, brutăria și patiserie artizanală de pe str. Polonă (aproape de intersecția cu Ștefan cel Mare) ne răsfață cu o ofertă bogată, încă de la deschidere. Daniel Ion, brutar și proprietar al locului, vine cu o experiență de peste 15 ani ca brutar în Spania. Găsiți la fața locului și câteva produse de băcănie, vin, ulei de  măsline etc.
-Polonă 89
-Ultima vizită: februarie 2024

CRANTZ
Brutăria artizanală cu maia s-a deschis în luna mai 2024 și pe 14 mai i-am trecut pragul. Mai aveau lucruri de pus la punct, dar cuptoarele mergeau. Au pâine cu maia și produse de patiserie. Am testat o pâine din făină albă și 25% făină secară, cu coajă groasă, crocantă, miez umed și gust acrișor (nu chiar ca Loaf). Un cookie cu fistic a fost cu dragoste la prima degustare. Am ajuns o singură dată (am testat o pâine și trei produse patiserie), sunt curioasă să testez mai multe produse.
-str Icoanei 45
-Ultima vizită: mai 2024

GRAIN TRIP
Brutărie și patiserie artizanală făcute 100% cu maia. Locul care te poartă în jurul lumii prin gustul pâinii și a patiseriei de pretutindeni. Ofertă variată atât de pâine, cât și patiserie. Pe site găsiți și sfaturi pentru brutari la început de drum (în timpul pandemiei Valentina Ion ne-a ghidat pe grupul frumos Homebakers by Grain Trip) dar și shop cu ingrediente și ustensile.
Au și câteva locuri în brutărie, de stat la cafea, dar și băncuțe afară. Urmăriți contul Instagram, fac des tot felul de patiserii cu timp limitat (de obicei în weekend) rețete pe care nu le găsiți prin oraș.
-Nerva Traian 16 (Timpuri Noi)
-Ultima vizită: ianuarie 2025 (drumurile m-au purtat des în 2024 pe la ei, patiseria lor e ,,periculoasă”)

HUG – Hugs Baked Fresh 

Veste bună: în ianuarie 2025 am descoperit o nouă brutărie artizanală cu maia, Hug! Prima oară am scris despre Hug în Meniu de București – octombrie 2024 (20) unde vă semnalez despre locuri noi, extinderi & more. Momentan au patru tipuri pâine, dar pe viitor vor fi mai multe (și anumite zile dedicate unor rețete noi). Încercați pâinea Hug și Curcuma. Produsele de patiserie au fost o surpriză foarte plăcută, m-au cucerit din prima. Genul acela de patiserie cu ingrediente de calitate și care nu folosește coloranți, ci produsele au culori naturale de la ingrediente. Greu de găsit! Tarta cu fistic+zmeură, tarta nuci pecan, cookie matcha, prăjitură cu mălai sau cu tahina etc. sunt superbe. Nu este loc de stat, ci doar de cumpărat și mers mai departe.
– Str. Occidentului 8 (zona piața Matache, nu departe de Piața Victoriei)
-Ultima vizită: ianuarie 2025.

LOAF
La brutăria artizanală Loaf găsiți câteva feluri de pâine artizanală făcută cu maia, cu semințe sau fără. La vizita mea din mai 2023 toată pâinea era lucrată din aceeași compoziție, 80% făină grâu plus 20% făină secară, diferența fiind data de formă și coacere (ex. în tavă unsă cu ulei – pâine formă tip toast, dar și format rotund etc.), cu/ fără semințe. O pâine gustoasă, cu un gust acrișor un pic mai pronunțat, în comparație cu suratele ei din capitală/ pâine cu maia testată de mine în ultima vreme. Momentan, nu i-am găsit în social media, dar îi găsiți în Google.
-Str. Vasile Lascăr 83 (zona Piața Gemeni)
-Ultima vizită: mai 2023

MIEZ Brutărie Artizanală
Una dintre cele mai bune brutării din oraș (o vreme a fost preferata), după părerea mea. Pe 20 noiembrie 2023 locul din Piața Amzei s-a închis și Miez s-a mutat pentru aprox. un an lângă Ploiești. Din 2025 au anunțat că revin în București, vă țin la curent.

Brutărie cu maia – pâine și patiserie, plus câteva prăjituri. Preferatele mele: Pâinea țărănească și Cruffins cu crema catalană. Brutăria artizanală este deschisă din decembrie 2016.

PAIN PLAISIR
Brutărie și patiserie artizanală sub bagheta fondatorilor – englezul Tom Rees (cu experiență internațională, inclusiv în restaurante cu stele Michelin) și a Irinei Stăncescu (absolventă Le Cordon Bleu Paris – Grand Diplôme, adică și Cuisine și Patiserie, a lucrat și în restaurante Michelin). La mine pe listă s-au regăsit ani de zile: Pâinea cu făină integrală de grâu şi seminţe de dovleac și Pâinea țărănească. În 2023 brutăria a împlinit zece ani și a început un amplu proces de extindere.
-Sunt 6 locații în 2024: Barbu Delavrancea 1 (Kiseleff); Puțul lui Zamfir 60 (Floreasca); George Enescu 25 (zona Romană); Jiului 8; bd. Mărășești 2B (zona Parcului Carol) – deschis în iunie 2023; șos. Unirii 236 (complexul Moara Corbeanca) – deschis septembrie 2023.
-Ultima produs testat, Galette des Rois: ianuarie 2025.

Credit foto: DeersPhotography – Miez Brutărie Artizanală

// Locuri pe care le-am testat și le recomand. Informații în dinamică. Ca în viață, se mai schimbă ingredientele, bucătari, proprietari. //